ABŞ-ın birinci xanımlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

ABŞ-ın birinci xanımı - Ağ Evin sahibəsi titulunu daşıyır. Ənənəvi sahibə vəzifəsini ABŞ-ın prezidentinin xanımı yerinə yetirir, bə'zən bu titulu mənimsəyir o qadın ki, o dövlət başçısının həyat yoldaşı deyil. Bu o halda baş verir ki, prezident subay və yaxud duldur, ya da qadın hansısa səbəbdən birinci xanım vəzifəsini yerinə yetirə bilmir. Birinci xanım titulu seçilmir və heç bir rəsmi xidmət hesab olunmur. Bununla belə, birinci xanım bir çox rəsmi tədbirlərdə iştirak edir, həm də prezidenti əvəz edə bilir. Ən'ənəyə görə, Ağ Evin sahibəsi öz işinin yerinə yetirilməsi müddətində heç bir əmək məşğuliyyətinə malik deyil[1]. Onların vəzifələri dairəsinə, həmçinin, Ağ Evin mərasimləri haqqında qayğılar da daxildir. Birinci xanımın öz xidmət ştatı var, ora daxildir - Ağ Evin ümumi katibi, işçilərin ştatının rəhbərləri, mətbuat katibi, baş floristi, baş aşbazlar. Birinci xanımın ofisi prezident icrası ofisinin budağıdır.

ABŞ-ın birinci xanımlarının siyahısı[redaktə]

Birinci xanım Həyatı Nikah tarixi Həyat yoldaşı Ağ Evdə
işə başladığı il
Ağ Evdə
işləməyinin sonu
1 Martha Washington.png Marta Vaşinqton[2][3]
(qızlıq familiyası— Dendric)
ao. 02.06.1731
vəf. 22.05.1802
06.01.1759 Corc Vaşinqton 30.04.1789 4.03.1797
2 Abigail Adams (Stuart).jpg Ebiqeyl Adams[4][5]
(qızlıq familiyası — Smit)
ao. 11.11.1744
vəf. 28.10.1818
25.10.1764 Con Adams 04.03.1797 04.03.1801
3 Martha Jefferson Randolph portrait.jpg Marta Cefferson Rendolf[6][7]
(qızlıq familiyası — Uels)
ao. 19.10.1748
vəf. 06.09.1782
01.01.1772 Tomas Cefferson
4 Dolley Madison.jpg Dolli Medison[8][9]
(qızlıq familiyası — Peyne)
ao. 20.05.1768
vəf. 12.07.1849
14.09.1794 года Ceyms Medison 04.03.1809 04.03.1817
5 Elizabeth Monroe.jpg Elizabet Monro[10][11]
(qızlıq familiyası — Kortrayt)
ao. 30.06.1768
vəf. 23.09.1830
16.02.1786 Ceyms Monro 04.03.1817 04.03.1825
6 Louisa Adams.jpg Luiza Katrin Adams[12][13]
(qızlıq familiyası — Conson)
ao. 12.02.1775
vəf. 15.05.1852
26.07.1797 Con Kuinsi Adams 04.03.1825 04.03.1829
7 Rachel Donelson Jackson by Ralph E. W. Earl.jpg Reyçel Cekson[14][15]
(qızlıq familiyası — Donelson)
ao. 15.06.1767
vəf. 22.12.1828
07.01.1794 Endrü Cekson
8 Hannah van buren 2.jpg Hanna Van Büren[16][17]
(qızlıq familiyası — Hoes)
ao. 08.03.1783
vəf. 05.02.1819
21.02.1807 Martin Van Buren
9 Anna Symmes Harrison.jpg Anna Qarrison[18][19]
(qızlıq familiyası — Tathill Simms)
ao. 25.07.1775
vəf. 25.02.1864
22.11.1795 Uilyam Henri Harrison 04.03.1841 04.04.1841
10 Letitia Tyler.jpg Letisiya Kristian Tayler[20][21]
(qızlıq familiyası — Kristian)
ao. 12.11.1790
vəf. 10.09.1842
29.03.1813 Con Tayler 04.04.1841 10.09.1842
11 Julia Tyler.jpg Culiya Tayler[22][23]
(qızlıq familiyası — Qardiner)
ao. 23.07.1820
vəf. 10.07.1889
26.06.1844 26.06.1844 04.03.1845
12 Polk sarah.jpg Sara Çildress Polk[24][25]
(qızlıq familiyası — Çildress)
ao. 04.09.1803
vəf. 14.08.1891
01.01.1824 Ceyms Noks Polk 04.03.1845 04.03.1849
13 Margaret Taylor.jpg Marqaret Teylor[26][27]
(qızlıq familiyası — Mekkall Smit)
ao. 21.09.1788
vəf. 14.08.1852
21.06.1810 Zakari Teylor 04.03.1849 09.07.1850
14 Abigail Powers Fillmore.jpg Ebiqeyl Fillmor[28][29]
(qızlıq familiyası — Pauer)
ao. 13.03.1798
vəf. 30.03.1853
05.02.1826 Millard Fillmor 09.07.1850 04.03.1853
15 Jane Pierce portrait.jpg Ceyn Pirs[30][31]
(qızlıq familiyası — Mins Epplton)
ao. 12.03.1806
vəf. 02.12.1863
19.11.1834 Franklin Pirs 04.03.1853 04.03.1857
16 Harriet Lane.jpg Harriet Leyn[32][33]
(Prezidentin qardaşqızısı)
ao. 09.05.1830
vəf. 03.07.1903
Ceyms Byukenen 04.03.1857 04.03.1861
17 Mary Todd Lincoln 1846-1847 restored cropped.png Meri Todd Linkoln[34][35]
(qızlıq familiyası — Todd)
ao. 13.12.1818
vəf. 16.07.1882
04.11.1842 Avraam Linkoln 04.03.1861 15.04.1865
18 ElizaJohnson.jpg Eliza MakKardl-Conson[36][37]
(qızlıq familiyası — MakKardl)
ao. 04.10.1810
vəf. 15.01.1876
17.05.1827 Endrü Conson 15.04.1865 04.03.1869
19 Julia Dent Grant.jpg Culiya Qrant[38][39]
(qızlıq familiyası — Dent)
ao. 26.01.1826
vəf. 14.12.1902
22.08.1848 Uliss Qrant 04.03.1869 04.03.1877
20 Lucy Hayes.jpg Lüsi Uebb Heyz[40][41]
(qızlıq familiyası — Uebb)
ao. 28.08.1831
vəf. 25.06.1889
30.12.1852 Raterford Heys 04.03.1877 04.03.1881
21 Lucretia Garfield - Brady-Handy.jpg Lukresiya Qarfild[42][43]
(qızlıq familiyası — Rudolf)
ao. 19.04.1832
vəf. 14.03.1918
11.11.1858 Ceyms Qarfild 04.03.1881 19.09.1881
22 Ellen Arthur.jpg Ellen Artur[44][45]
(qızlıq familiyası — Lyüis Herndon)
ao. 30.08.1837
vəf. 12.01.1880
25.10.1859 Çester Artur
23 Frances Folsom Cleveland.jpg Frensis Klivlend[46][47]
(qızlıq familiyası — Folsom)
ao. 21.07.1864
vəf. 29.10.1947
02.06.1886 Qrover Klivlend 02.06.1886 04.03.1889
24 Caroline Harrison.jpg Karolina Harrison[48][49]
(qızlıq familiyası — Skott)
ao. 01.10.1832
vəf. 25.10.1892
20.10.1853 Bencamin Harrison 04.03.1889 25.10.1892
25 Frances Folsom Cleveland.jpg Frensis Klivlend[46][47]
(qızlıq familiyası — Folsom)
ao. 21.07.1864
29.10.1947
02.06.1886 Qrover Klivlend 04.03.1893 04.03.1897
26 Ida McKinley.jpg İda Sakston MakKinli[50][51]
(qızlıq familiyası — Sakston)
ao. 08.06.1847
vəf. 26.05.1907
25.01.1871 Uilyam Mak-Kinli 04.03.1897 14.09.1901
27 Edith Roosevelt.jpg Edit Ruzvelt[52][53]
(qızlıq familiyası — Kerou)
ao. 06.08.1861
vəf. 30.09.1948
02.12.1886 Teodor Ruzvelt 14.09.1901 04.03.1909
28 HelenTaft.jpg Helen Herron Taft[54][55]
(qızlıq familiyası  — Herron)
ao. 02.06.1861
vəf. 22.05.1943
19.06.1886 Uilyam Taft 04.03.1909 04.03.1913
29 ELWilson.jpg Ellen Aksson Uilson[56][57]
(qızlıq familiyası — Aksson)
ao. 15.05.1860
vəf. 06.08.1914
24.06.1885 Vudro Vilson 04.03.1913 06.08.1914
30 Edith Wilson cropped 2.jpg Edit Uilson[58][59]
(qızlıq familiyası — Bollinq)
ao. 15.10.1872
vəf. 28.12.1961
18.12.1915 18.12.1915 04.03.1921
31 Florence Harding.jpg Florens Hardinq[60][61]
(qızlıq familiyası — Klinq)
ao. 15.08.1860
vəf. 21.11.1924
08.07.1891 Uorren Hardinq 04.03.1921 02.08.1923
32 Grace Coolidge.png Qreys Kulic[62][63]
(qızlıq familiyası — Qudxyu)
ao. 03.01.1879
vəf. 08.07.1957
04.10.1905 Kalvin Kulic 02.08.1923 04.03.1929
33 Louhenryhoover.jpg Lu Huver[64][65]
(qızlıq familiyası — Henri)
ao. 29.03.1874
vəf. 07.01.1944
10.02.1899 Herbert Huver 04.03.1929 04.03.1933
34 Eleanor Roosevelt portrait 1933.jpg Eleanora Ruzvelt[66][67]
(qızlıq familiyası — Ruzvelt)
ao. 11.10.1884
vəf. 07.11.1962
17.03.1905 Franklin Delano Ruzvelt 04.03.1933 12.04.1945
35 Beth Truman cropped.jpg Bess Trumen[68][69]
(qızlıq familiyası — Uoless)
ao. 13.02.1885
vəf. 18.10.1982
28.06.1919 Harri Trumen 12.04.1945 20.01.1953
36 Mamie Eisenhower color photo portrait, White House, May 1954.jpg Meymi Eyzenhauer[70][71]
(qızlıq familiyası — Deud)
ao. 14.11.1896
vəf. 01.11.1979
01.01.1916 Duayt Eyzenhauer 20.01.1953 20.01.1961
37 Mrs Kennedy in the Diplomatic Reception Room cropped.jpg Jaklin Kennedi[72][73]
(qızlıq familiyası — Buvye)
ao. 28.07.1929
vəf. 19.05.1994
12.09.1953 Con Kennedi 20.01.1961 22.11.1963
38 MrsJohnson.png Klaudiya Alta Conson[74][75]
(qızlıq familiyası  — Teylor)
ao. 22.12.1912
vəf. 11.07.2007
17.11.1934 Lindon Conson 22.11.1963 20.01.1969
39 PatNixon.jpg Pet Nikson[76][77]
(qızlıq familiyası — Rayan)
ao. 16.05.1912
vəf. 22.06.1993
21.06.1940 Riçard Nikson 20.01.1969 09.08.1974
40 Betty Ford.gif Elizabet «Betti» Enn Ford[78][79]
(qızlıq familiyası — Blumer)
ao. 08.04.1918
vəf. 08.07.2011
15.10.1948 Cerald Ford 09.08.1974 20.01.1977
41 Rose Carter, official color photo, 1977.jpg Rozalin Karter[80][81]
(qızlıq familiyası — Smit)
ao. 18.08.1927 07.07.1946 Cimmi Karter 20.01.1977 20.01.1981
42 Nancy Reagan.jpg Nensi Reyqan[82][83]
(qızlıq familiyası — Robbins)
ao. 06.07.1921 06.03.1952 Ronald Reyqan 20.01.1981 20.01.1989
43 Barbara Bush post presidential portrait.jpg Barbara Buş[84][85]
(qızlıq familiyası — Pirs)
ao. 08.06.1925 06.01.1945 Corc Herbert Uoker Buş 20.01.1989 20.01.1993
44 Hillary Rodham Clinton.jpg Hillari Klinton[86][87]
(qızlıq familiyası — Rodem)
ao. 26.10.1947 11.10.1975 Bill Klinton 20.01.1993 20.01.2001
45 Laura Bush portrait.jpg Lora Buş[88][89]
(qızlıq familiyası — Uelç)
ao. 04.11.1946 05.11.1977 Corc Uoker Buş 20.01.2001 20.01.2009
46 Michelle Obama official portrait headshot.jpg Mişel Obama[90][91]
(qızlıq familiyası — Robinson)
ao. 17.01.1964 03.10.1992 Barak Obama 20.01.2009 indi olan birinci xanım
  1. ao. - Anadan olan tarixi
  2. vəf. - Vəfat etdiyi tarixi

İstinadlar[redaktə]

  1. Caroli, Betty Boyd (2003). First Ladies from Martha Washington to Laura Bush. Oxford University Press, 200.(ing.)
  2. Biography of Martha Washington. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  3. First Lady Biography: Martha Washington. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  4. Biography of Abigail Adams. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  5. First Lady Biography: Abigail Adams. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  6. Biography of Martha Jefferson. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  7. First Lady Biography: Martha Jefferson. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  8. Biography of Dolley Madison. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  9. First Lady Biography: Dolley Madison. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  10. Biography of Elizabeth Monroe. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  11. First Lady Biography: Elizabeth Monroe. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  12. Biography of Louisa Adams. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  13. First Lady Biography: Louisa Adams. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  14. Biography of Rachel Jackson. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  15. First Lady Biography: Rachel Jackson. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  16. Biography of Hannah Van Buren. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  17. First Lady Biography: Hannah Van Buren. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  18. Biography of Anna Harrison. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  19. First Lady Biography: Anna Harrison. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  20. Biography of Letitia Tyler. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  21. First Lady Biography: Letitia Tyler. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  22. Biography of Julia Tyler. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  23. First Lady Biography: Julia Tyler. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  24. Biography of Sarah Polk. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  25. First Lady Biography: Sarah Polk. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  26. Biography of Margaret Taylor. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  27. First Lady Biography: Margaret Taylor. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  28. Biography of Abigail Fillmore. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  29. First Lady Biography: Abigail Fillmore. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  30. Biography of Jane Pierce. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  31. First Lady Biography: Jane Pierce. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  32. Biography of Harriet Lane. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  33. First Lady Biography: Harriet Lane. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  34. Biography of Mary Lincoln. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  35. First Lady Biography: Mary Lincoln. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  36. Biography of Eliza McCardle Johnson. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  37. First Lady Biography: Eliza Johnson. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  38. Biography of Julia Grant. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  39. First Lady Biography: Julia Grant. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  40. Biography of Lucy Hayes. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  41. First Lady Biography: Lucy Hayes. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  42. Biography of Lucretia Garfield. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  43. First Lady Biography: Lucretia Garfield. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  44. Biography of Ellen Arthur. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  45. First Lady Biography: Ellen Arthur. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  46. 46,0 46,1 Biography of Frances Cleveland. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  47. 47,0 47,1 First Lady Biography: Frances Cleveland. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  48. Biography of Caroline Harrison. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  49. First Lady Biography: Caroline Harrison. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  50. Biography of Ida McKinley. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  51. First Lady Biography: Ida McKinley. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  52. Biography of Edith Roosevelt. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  53. First Lady Biography: Edith Roosevelt. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  54. Biography of Helen Taft. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  55. First Lady Biography: Helen Taft. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  56. Biography of Ellen Wilson. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  57. First Lady Biography: Ellen Wilson. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  58. Biography of Edith Wilson. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  59. First Lady Biography: Edith Wilson. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  60. Biography of Florence Harding. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  61. First Lady Biography: Florence Harding. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  62. Biography of Grace Coolidge. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  63. First Lady Biography: Grace Coolidge. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  64. Biography of Lou Hoover. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  65. First Lady Biography: Lou Hoover. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  66. Biography of Eleanor Roosevelt. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  67. First Lady Biography: Eleanor Roosevelt. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  68. Biography of Bess Truman. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  69. First Lady Biography: Bess Truman. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  70. Biography of Mamie Eisenhower. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  71. First Lady Biography: Mamie Eisenhower. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  72. Biography of Jacqueline Kennedy. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  73. First Lady Biography: Jackie Kennedy. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  74. Biography of Lady Bird Johnson. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  75. First Lady Biography: Lady Bird Johnson. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  76. Biography of Pat Nixon. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  77. First Lady Biography: Pat Nixon. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  78. Biography of Betty Ford. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  79. First Lady Biography: Betty Ford. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  80. Biography of Rosalynn Carter. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  81. First Lady Biography: Rosalynn Carter. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  82. Biography of Nancy Reagan. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  83. First Lady Biography: Nancy Reagan. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  84. Biography of Barbara Bush. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  85. First Lady Biography: Barbara Bush. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  86. Biography of Hillary Clinton. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  87. First Lady Biography: Hillary Clinton. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  88. Biography of Laura Bush. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  89. First Lady Biography: Laura Bush. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  90. Biography of Michelle Obama. The White House. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)
  91. First Lady Biography: Michelle Obama. National First Ladies' Library. Yoxlanılıb March 11, 2010.(ing.)

Xarici keçidlər[redaktə]