Afrika ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Afrika qitəsinin və orada yerləşən ölkələrin ərazilərini göstərən xəritə

Afrika — həm ərazi, həm də əhali baxımından Asiyadan sonra dünyada ən böyük ikinci qitə. 30.065.000 km2 sahəyə malik olan Afrika ümumdünya ərazisinin 20.4%-ni əhatə edir.[1] Burada 1.000.050.000 nəfər, yəni dünya əhalisinin 14.72% yaşayır.

Afrika qitəsi; şimaldan Aralıq dənizi, şimalşərqdən Süveyş kanalıQırmızı dəniz şərqdən və cənubşərqdən Hind okeanı və qərbdən Atlantik okeanı ilə əhatə olunmuşdur..[2][3]

Siyahı[redaktə]

BlankMap-Africa2.png

BMT - yə daxil olan ölkələr[redaktə]

Ölkə adı Bayrağ Rəsmi dil Paytaxt Pul vahidi Ərazisi Əhalisi Xəritə
Anqola[4]
(Angola Respublikası)
Flag of Angola.svg
Portuqalca: República de Angola Luanda Kvanza 1.246.700 12.799.293 Angola
Benin[5]
(Benin Respublikası)
Flag of Benin.svg
Fransızca: République du Bénin Porto-Novo CFA frankı 112.622 8.791.832 Benin
Botsvana[6](Botsvana Respublikası)
Flag of Botswana.svg
İngiliscə: Republic of Botswana
Tsvana dili: Lefatshe la Botswana
Qaborone Botsvana pulası 581.730 1.990.876 Botsvana
Burkina Faso[7]
Flag of Burkina Faso.svg
Fransızca: Burkina Faso Uaqaduqu CFA frankı 274.200 15.746.232 Burkina Faso
Burundi[8]
( Respublikası)
Flag of Burundi.svg
Fransızca: République du Burundi
Kirundi: Republika y'u Burundi
Bujumbura Burundi frankı 27.830 8.988.091 Burundi
Əlcəzair[9]
(Əlcəzair Demokratik Xalq Respublikası)
Flag of Algeria.svg
Ərəbcə: الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية (El Cumhuriyye El Cezairiyye Ed Dimukratiyye Eş Şabiyye) Əlcəzair Əlcazair dinarı 2.381.741 34.178.188 Cezayir
Cibuti[10]
(Cibuti Respublikası)
Flag of Djibouti.svg
Ərəbcə: جمهورية جيبوتي (Cumhuriya Cibutiye)
Fransızca: République de Djibouti
Cibuti Cibuti frankı 23.200 516.055 Cibuti
Çad[11] (Çad Respublikası)
Flag of Chad.svg
Ərəbcə: جمهورية تشاد (Cumhūriyyat Çād)
Fransızca: République du Tchad
N'Djamena CFA frankı 1.284.000 10.329.208 Çad
Konqo Demokratik Respublikası
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg
Fransızca: République Démocratique du Congo Kinşasa Konqo frankı 2.344.858 68.692.542 Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Ekvatorial Qvineya
(Ekvatorial Qvineya Respublikası)
Flag of Equatorial Guinea.svg
ispanca: República de Guinea Ecuatorial
Fransızca: République de la Guinée Équatoriale
portuqalca: República da Guiné Equatorial
Malabo CFA frankı 28.051 633.441 Ekvator Ginesi
Eritreya
(Eritre Devleti)
Flag of Eritrea.svg
Ərəbcə: دولة إرتري (Dawlat İritrīya)
İngiliscə: State of Eritrea
İtalyanca: Stato dell Eritrea
[[]]: ሃገረ ኤርትራ (Hagere Ertra)
Asmera Eritreya nakfası 117.600 5.647.168 Eritre
Efiopiya
(Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti)
Flag of Ethiopia.svg
Amharca: የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ (ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk) Addis Ababa Birr 1.104.300 85.237.338 Etiyopya
Mərakeş
(Fas Krallığı)
Flag of Morocco.svg
Ərəbcə: المملكة المغربية (El Memleket'ül Mağribiye) Rabat Mərkakeş dirhəmi 446.550 34.859.364 Fas
Kot-d’Ivuar
(Fildişi Sahili Cumhuriyeti)
Flag of Côte d'Ivoire.svg
Fransızca: République de Côte d’Ivoire Yamoussoukro CFA frankı 322.463 20.617.068 Fildişi Sahili
Qabon
(Gabon Cumhuriyeti)
Flag of Gabon.svg
Fransızca: République gabonaise Librevil CFA frankı 267.667 1.514.993 Gabon
Qambiya
(Gambiya Cumhuriyeti)
Flag of The Gambia.svg
İngiliscə: Republic of The Gambia Banjul Dalasi 11.295 1.782.893 Gambiya
Qana
(Gana Cumhuriyeti)
Flag of Ghana.svg
İngiliscə: Republic of Ghana Akra Cedi 238.533 23.832.495 Gana
Qvineya
(Gine Cumhuriyeti)
Flag of Guinea.svg
Fransızca: République de Guinée Konakri Qvineya frankı 245.857 10.057.975 Gine
Qvineya-Bisau
(Gine Bissau Cumhuriyeti)
Flag of Guinea-Bissau.svg
portuqalca: República da Guiné-Bissau Bissau CFA frankı 36.125 1.533.964 Gine Bissau
CAR
Flag of South Africa.svg
Afrikaansca: Republiek van Suid-Afrika
Ndbele: iRiphabliki yeSewula Afrika
Cənubi Sotho dili: Rephaboliki ya Afrika Borwa
İngiliscə: Republic of South Africa
Şimali Sotho dili: Repabliki ya Afrika-Borwa
Svati dili: iRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
Tsonqo dili: Riphabliki ra Afrika Dzonga
Tsvana dili: Rephaboliki ya Aforika Borwa
Xhosa dili: iRiphabliki yomZantsi Afrika
Venda dili: Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
Zuluca: iRiphabhuliki yaseNingizimu Afrika
Pretoriya
(Dövlət idarələri)
Blomefonteyn
(Məhkəmə)
Keyptaun
(Əsas mərkəz)
Cənubi Afrika randı 1.219.090 49.052.489 Güney Afrika Cumhuriyeti
Cənubi Sudan
Flag of South Sudan.svg
İngiliscə: Republic of South Sudan Cuba Sudan sterlinqi 644.329 8.260.490[DN 1] Güney Sudan
Kamerun
(Kamerun Cumhuriyeti)
Flag of Cameroon.svg
Fransızca: République du Cameroun
İngiliscə: Republic of Cameroon
Yaounde CFA frankı 475.440 18.879.301 Kamerun
Keniya
(Kenya Cumhuriyeti)
Flag of Kenya.svg
İngiliscə: Republic of Kenya
Svahili: Jamhuri ya Kenya
Nayrobi Keniya şilinqi 580.367 39.002.772 Kenya
Komor adaları
(Komorlar Birliği)
Flag of the Comoros.svg
Ərəbcə: الاتّحاد القمريّ (el-İttiḥād el-Kamariyy)
Fransızca: Union des Comores
Komorca: Udzima wa Komori
Moroni Komor adaları frankı 2.235 752.438 Komorlar
Konqo Respublikası
Flag of the Republic of the Congo.svg
Fransızca: République du Congo Brazzavil CFA frankı 342.000 4.012.809 Kongo Cumhuriyeti
Lesoto
(Lesoto Krallığı)
Flag of Lesotho.svg
İngiliscə: Kingdom of Lesotho
Sotho dili: Muso oa Lesotho
Maseru Loti 30.355 2.130.819 Lesoto
Liberiya
(Liberya Cumhuriyeti)
Flag of Liberia.svg
İngiliscə: Republic of Liberia Monroviya Liberya doları 111.369 3.441.790 Liberya
Liviya
(Büyük Libya Sosyalist Arap Halk Cumhuriyeti)
Flag of Libya.svg
Ərəbcə: الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى (El-Cemāhīriyyetü'l-ʿArabiyyetü'l-Lībiyye eş-şaʿbiyyetü'l-İştirākiyyetü'l-ʿUẓmā) Tripoli Libya dinarı 1.759.540 6.310.434 Libya
Madaqaskar
(Madagaskar Cumhuriyeti)
Flag of Madagascar.svg
Fransızca: République de Madagascar
İngiliscə: Republic of Madagascar
Madaqaskarca: Repoblikani Madagasikara
Antananarivo Ariary 587.041 20.653.556 Madagaskar
Malavi
(Malavi Cumhuriyeti)
Flag of Malawi.svg
Cheva dili: Dziko la Malaŵi
İngiliscə: Republic of Malawi
Lilonqve Malavi kvankası 118.484 14.268.711 Malavi
Mali
(Mali Cumhuriyeti)
Flag of Mali.svg
Fransızca: République du Mali Bamako CFA frankı 1.240.192 12.666.987 Mali
Mavriki
(Mauritius Cumhuriyeti)
Flag of Mauritius.svg
İngiliscə: Republic of Mauritius Port–Lui Mavriki rupisi 2.040 1.284.264 Mauritius
Misir
(Mısır Arap Cumhuriyeti)
Flag of Egypt.svg
Ərəbcə: جمهورية مصر العربية (Cumhūriyyet Mısr el-ʿArabiyye) Qahirə Misir lirəsi 1.001.450 83.082.869 Mısır
Mavritaniya
(Moritanya İslam Cumhuriyeti)
Flag of Mauritania.svg
Ərəbcə: الجمهورية الإسلامية الموريتانية (el-Cumhūriyye el-İslāmiyye el-Mūrītāniyye)
Fransızca: République Islamique de Mauritanie
Nouakchott Ugiya 1.030.700 3.129.486 Moritanya
Mozambik
(Mozambik Cumhuriyeti)
Flag of Mozambique.svg
portuqalca: República de Moçambique Maputu Metical 799.380 21.669.278 Mozambik
Namibiya
(Namibya Cumhuriyeti)
Flag of Namibia.svg
İngiliscə: Republic of Namibia Vindhuk Namibiya dolları] 824.292 2.108.665 Namibya
Niger
(Nijer Cumhuriyeti)
Flag of Niger.svg
Fransızca: République du Niger Niamey CFA frankı 1.267.000 15.306.252 Nijer
Nigeriya
(Nijerya Federal Cumhuriyeti)
Flag of Nigeria.svg
İngiliscə: Federal Republic of Nigeria Abuca Nigeriya nairası 923.768 149.229.090 Nijerya
Mərkəzi Afrika Respublikası
Flag of the Central African Republic.svg
Fransızca: République centrafricaine
Sanqoca: Ködörösêse tî Bêafrîka
Bangui CFA frankı 622.984 4.511.488 Orta Afrika Cumhuriyeti
Ruanda
(Ruanda Cumhuriyeti)
Flag of Rwanda.svg
Fransızca: République du Rwanda
İngiliscə: Republic of Rwanda
Kinişasa dili: Repubulika yu Rwanda
Kigali Ruanda frankı 26.338 10.473.282 Ruanda
San-Tome və Prinsipi
(São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti)
Flag of Sao Tome and Principe.svg
portuqalca: República Democrática de São Tomé e Príncipe San-Tome San-Tome və Prinsipi dobrası 964 212.679 São Tomé ve Príncipe
Seneqal
(Senegal Cumhuriyeti)
Flag of Senegal.svg
Fransızca: République du Sénégal Dakar CFA frankı 196.722 13.711.597 Senegal
Seyşel adaları
(Seyşeller Cumhuriyeti)
Flag of Seychelles.svg
Fransızca: République des Seychelles
İngiliscə: Republic of Seychelles
Victoria Seyşel adaları rupisi 455 87.476 Seyşeller
Sierra Leone
(Sierra Leone Cumhuriyeti)
Flag of Sierra Leone.svg
İngiliscə: Republic of Sierra Leone Fritaun Sierra Leone leonesi 71.740 6.440.053 Sierra Leone
Somali
(Somali Cumhuriyeti)
Flag of Somalia.svg
Ərəbcə: جمهورية الصومال (Cumhūriyyet es-Sūmāl‎)
Somalicə: Jamhuuriyadda Soomaaliya
Mogadişu Somali şiligi 637.657 9.832.017 Somali
Sudan
(Sudan Cumhuriyeti)
Flag of Sudan.svg
Ərəbcə: جمهورية السودان (Cumhuriyyet es-Sudan)
İngiliscə: Republic of the Sudan
Xartum Sudan sterligi 1.861.484 45.047.502[DN 2] Sudan
Svazilend
(Svaziland Krallığı)
Flag of Swaziland.svg
İngiliscə: Kingdom of Swaziland
Svati dili: Umbuso weSwatini
Mababane
(rəsmi)
Lobamba
(krallığlı və parlamentin)
Lilangeni 17.364 1.123.913 Svaziland
Tanzaniya
(Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti)
Flag of Tanzania.svg
İngiliscə: United Republic of Tanzania
Svahilicə: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
Dodoma Tanzanya şilingi 947.300 41.048.532 Tanzanya
Toqo
(Togo Cumhuriyeti)
Flag of Togo.svg
Fransızca: République Togolaise Lome CFA frankı 56.785 6.019.877 Togo
Tunis
(Tunus Cumhuriyeti)
Flag of Tunisia.svg
Ərəbcə: الجمهورية التونسية (El-Cumhūriyyetü't-Tūnisiyye) Tunis Tunis dinarı 163.610 10.486.339 Tunus
Uqanda
(Uganda Cumhuriyeti)
Flag of Uganda.svg
İngiliscə: Republic of Uganda
Svahilicə: Jamhuri ya Uganda
Kampala Uganda şilingi 241.038 32.369.558 Uganda
Kabo-Verde
(Yeşil Burun Adaları Cumhuriyeti)
Flag of Cape Verde.svg
portuqalca: República de Cabo Verde Praia Kabo-Verde eskudosu 4.033 429.474 Yeşil Burun Adaları
Zambiya
(Zambiya Cumhuriyeti)
Flag of Zambia.svg
İngiliscə: Republic of Zambia Lusaka Zambiya kvancası 752.618 11.862.740 Zambiya
Zimbabve
(Zimbabve Cumhuriyeti)
Flag of Zimbabwe.svg
İngiliscə: Republic of Zimbabwe Harare ABŞ dolları 390.757 11.392.629 Zimbabve

Qeyd[redaktə]

  1. Bunlar tartışmalı 2008 nüfus sayımı verileridir; Güney Sudan nüfusunun 9,28 milyon kadar yüksek olabildiği tahmin edilmektedir.
  2. CIA nüfus verileri Güney Sudan nüfusunu (8.260.490) dahil eder.

İstinadlar[redaktə]

  1. "Member States". United Nations. http://www.un.org/en/members/. İstifadə tarixi: 28 July 2011.
  2. "Member States". African Union. http://www.au.int/en/member_states/countryprofiles. İstifadə tarixi: 15 July 2011.
  3. "African Union Welcomes South Sudan as the 54th Member State of the Union". StarAfrica.com. 27 July 2011. http://www.starafrica.com/en/news/detail-news/view/african-union-welcomes-south-sudan-as-th-180441.html. İstifadə tarixi: 28 July 2011.
  4. "The World Fact book: Angola". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ao.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.
  5. "The World Fact book: Benin". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bn.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.
  6. "The World Factbook: Botswana". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bc.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.
  7. "The World Factbook: Burkina Faso". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uv.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.
  8. "The World Factbook: Burundi". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/by.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.
  9. "The World Fact book: Algeria". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ag.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.
  10. "The World Factbook: Djibouti". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/dj.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.
  11. "The World Factbook: Chad". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cd.html. İstifadə tarixi: 2008-06-12.