Cənubi Amerika dövlətlərinin və asılı ərazilərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Cənubi Amerika dünya xəritəsində

Cənubi Amerika — Şimali Amerika ilə birlikdə Amerika qitəsini təşkil edən materik.

Cənubi Amerikada 12 dövlət və 3 asılı ərazi var. Bu dövlətlərdən cəmi ikisinin dənizə çıxışı yoxdur. İki asılı ərazi isə ada dövlətdir. Cənubi Amerikanın ərazisinə görə ən böyük ölkəsi Braziliya, ən kiçik ölkəsi isə Surinamdır.






Dövlətlər[redaktə]

Cənubi Amerika ölkələrinin siyahısı (paytaxtları, rəsmi dilləri, valyutaları, əraziləri, əhaliləri, ÜDM-ləri (2008-ci ilin nəticələri), bayraqları və xəritədəki yerləri gösətilməklə).

Ad
(Rəsmi ad)
Bayraq Paytaxt Dil Pul vahidi Ərazi, km²
Dünyada yeri
Əhali, nəf.
Sıxlıq, nəf./km²
ÜDMaqp, mlrd $
Adambaşına düşən ÜDM, $
Xəritə
Argentina
(Argentina Respublikası)
Flag of Argentina.svg
Buenos-Ayres İspan dili Argentina pesosu 2 766 890
8
40 134 425
15
572,668
14 408
Argentina (orthographic projection).svg
Boliviya
(Çoxmillətli Boliviya Dövləti)
Flag of Bolivia.svg
La-Pas, Sukre İspan dili, Keçua dili, Aymara dili, Quarani dili və daha 33 dil Boliviano 1 098 581
27
9 775 246
8,9
43,570
4 345
Bolivia (orthographic projection).svg
Braziliya
(Braziliya Federativ Respublikası)
Flag of Brazil.svg
Brazilia Portuqal dili Braziliya realı 8 514 877
5
192 098 152
22
1,98
10 465
Brazil (orthographic projection).svg
Venesuela
(Venesuela Bolivar Respublikası)
Flag of Venezuela.svg
Karakas İspan dili Venesuela bolivarı 916 445
32
27 730 469
30,2
334,726
11 933
Venezuela (orthographic projection).svg
Qayana
Flag of Guyana.svg
Corctaun İngilis dili Qayana dolları 214 970
81
751 223
9,1
0,3
4 029
Guyana (orthographic projection).svg
Kolumbiya
(Kolumbiya Respublikası)
Flag of Colombia.svg
Santa-Fe-De-Boqota İspan dili Kolumbiya pesosu 1 138 910
25
42 954 279
37
315,5
7,345
Colombia (orthographic projection).svg
Paraqvay
(Paraqvay Respublikası)
Flag of Paraguay.svg
Asunsyon İspan diliQuarani dili Paraqvay quaranisi 406 752
58
406 752
15,6
27,6
4,347
Paraguay (orthographic projection).svg
Peru
(Peru Respublikası)
Flag of Peru.svg
Lima İspan diliKeçua dili Yeni sol 1 285 220
19
29 132 013
21,7
0,246
8 594
Peru (orthographic projection).svg
Surinam
(Surinam Respublikası)
Flag of Suriname.svg
Paramaribo Niderland dili Surinam dolları 163 270
90
472 000
3
2,7
6 162
Suriname (orthographic projection).svg
Uruqvay
(Şərqi Uruqvay Respublikası)
Flag of Uruguay.svg
Montevideo İspan dili Uruqvay pesosu 176 220
88
3 323 906
19
30,9
9,062
Uruguay (orthographic projection).svg
Çili
(Çili Respublikası)
Flag of Chile.svg
Santyaqo İspan dili Çili pesosu 756 950
37
15 980 912
21
246,2
14,673
Chile (orthographic projection).svg
Ekvador
(Ekvador Respublikası)
Flag of Ecuador.svg
Kito İspan dili ABŞ dolları
Ekvador sukresi (2000-ci ilə qədər)
283 560
71
13 850 000
47
53,2
3 980
Ecuador (orthographic projection).svg

Asılı ərazilər[redaktə]

Ad
(Rəsmi ad)
Bayraq Paytaxt Ölkə Dil Pul vahidi Ərazi, km² Əhali, nəf.
Sıxlıq, nəf./km²
Xəritə
Folklend (Malvin) adaları
Flag of the Falkland Islands.svg
Stenli Böyük Britaniya İngilis dili Folklend adaları funtu 12,173 3 140
0,26
Falkland Islands topographic map-ru.svg
Fransa Qvianası
Flag of French Guiana.svg
Kayenna Fransa Fransız dili Avro 86 504 209 000
2
Location-Guyane-France.png
Cənubi Georgiya və Cənubi Sandviç adaları
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg
Qrütviken Böyük Britaniya İngilis dili Funt sterlinq 3 093 daimi əhalisi yoxdur
0
LocationSouthGeorgiaAndSouthSandwichIslands.png

Həmçinin bax[redaktə]