Müctəhidlərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Bu siyahı hazırda 12 imam şiəsi/üsuli əqidəsində olan insanlar tərəfindən qəbul edilən müctəhidlərin (مرجع Mərcei-təqlid) siyahısıdır.

Ad Doğum tarixi Doğum yeri Təhsili İqamətgahı Veb saytı Şəkli
Seyid Əli Hüseyni Xamneyi
آیتالله سید علی حسینی خامنهای
1939 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Almanca, Ərəbcə,
Azərbaycanca, Endonezca,
Farsca, Fransızca,
İngiliscə, İspanyolca,
Svahili, Rusca,
Türkcə, Urduca

Grand Ayatollah Ali Khamenei,.jpg
Əli Hüseyn Şirazi
صادق الحسيني الشيرازي
1942 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq, Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə


Türkcə, Rusca

Endonezca, Urduca
Azərbaycanca, Çincə
Benqalca, Hindcə
Tamilce, Kürdcə
Məhəmməd Hüseyn Fəzlullah
محمد حسين فضل الله
1935 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Lebanon.svg Livan Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə

Seyid Əli Hüseyn Sistani
سید علی حسینی سیستانی
1930 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə,
Türkcə, Urduca

Ali Sistani.jpg
Hüseyn-Əli Müntəziri
حسین علی منتظری
1922 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Fransızca,
İngiliscə

Lütfullah Safi Gülpeyqani
لطف الله صافی گلپایگانی
1935 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Azərbaycanca,
Farsca, İngiliscə,
Türkcə, Urduca

Kazım Hairi
کاظم حسينی حائری
1938 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Məhəmməd Hüseyn Nəcəfi
محمد حسين نجفی
1932 British Raj Red Ensign.svg Britanya Hindistanı Flag of Pakistan.svg Pakistan & Flag of Iraq.svg İraq Flag of Pakistan.svg Pakistan Rəsmi saytı
İngiliscə
Abdulkerim Musavi Erdebili
عبدالکریم موسوی اردبیلی
1926 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Türkcə, Azərbaycanca

Bəşir Hüseyn Nəcəfi
بشیر نجفی
1942 British Raj Red Ensign.svg Britanya Hindistanı Flag of Pakistan.svg Pakistan & Flag of Iraq.svg İraq Flag of Pakistan.svg Pakistan & Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Hüseyn Məzahiri
حسین مظاهری
1934 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə
Hüseyn Nuri Həmədani
حسين نوري همداني
1926 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Hüseyn Vahid Xorasani
حسین وحید خراسانی
1924 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Azərbaycanca,
Endonezca, Farsca,
Fransızca, İngiliscə,
Svahili, Rusca,
Türkcə, Urduca

Vahid Khorasani.jpg
Cavad Qaravi Əliari
جواد غروي علياری
1935 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Məhəmməd İshak Əl-Fəyyaz
محمد إسحاق الفياض
1930 Flag of Afghanistan.svg Əfqanıstan Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Muhammed Seyyid El-Hakim
محمد سعيد الحكيم
1936 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə, Urduca

Məhəmməd Şahrudi
سید محمود هاشمی شاهرودی
1925 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə, Urduca

Məhəmməd Tağı Behcət Fumani
محمدتقی بهجت فومنی
1917 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə

Muhammed Taki Muderrisi
محمد تقي المدرسي
1945 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Müslim Mələkuti
العظمی میرزا مسلم ملکوتی
1923 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran
Musa Şubairi Zəncani
موسى شبیری زنجانی
[1]
1927 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran
Nasir Məkarim Şirazi
ناصر مکارم شیرازی
1927 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə,
Rusca, Urduca

Sadiq Ruhani
سید محمد صادق روحانی
1926 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Yusuf Sanei
شیخ یوسف صانعی
1927 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə, Urdu

Məhəmməd-Tağı Misbah-Yezdi
محمد تقی مصباح یزدی
1932 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Abdullah Cavadi-Amuli
عبدالله جوادی آملی
1930 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Rıza Hüseyini Nisab
سید رضا حسینی نسب
1960 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Canada.svg Kanada Rəsmi saytı
Almanca, Ərəbcə,
Farsca, İngiliscə

Hossein Nassab14.jpg

Vəfat edənlər[redaktə]

Adı Doğum tarixi Vəfat ili Doğulduğu yer Təhsili Vəfat yeri Sayt Şəkil
1 Məhəmməd Şirazi 1928 2001 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi sayt
2 Həsən Şirazi 1937 1980 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Lebanon.svg Livan Xatirə kitabı
3 Ruhulla Musəvi Xomeyni 1902 1989 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi sayt

İstinadlar[redaktə]

  1. [1] The Biography of Current Marjas