Portuqaliya şəhərləri

Vikipediya, açıq ensiklopediya
(Portuqaliya şəhərləri (siyahı) səhifəsindən istiqamətləndirilmişdir)
Keçid et: naviqasiya, axtar

Bu siyahı Portuqaliyadakı şəhərlərin siyahısıdır. Portuqaliyada şəhər (Portuqal dili: cidade) əhali vəziyyəti və infrastrukturu kimi bəzi meyarlara söykənərək müəyyən məskunlaşma yerlərinə verilən şərəf bir termin olaraq istifadə edilməkdədir. 1980-ci illərdə Portuqaliyadakı əhali hərəkətləri səbəbiylə bir çox qəsəbə şəhər mərtəbəsinə keçirilmişdir və hal-hazırda 151 məskunlaşma yeri şəhər olaraq tanınmaqdadır.

Portuqaliyada şəhər administrativ bir bölünmə içində iştirak etmədiyindən hər bələdiyyə (Portuqal dili: concelho) şəhər sayılmadığı kimi, bəzi bələdiyyələrdə birdən çox şəhər vardır, əhalisi az olan bələdiyyələrdə isə heç şəhər ol/tapılmamaqdadır. Yenə şəhər, Portuqaliyadakı ən kiçik administrativ vahid olan bucaq ilə də (Portuqal dili: freguesia) ekvivalent deyil. Bəzi şəhərlər birdən çox bucaqdan meydana gəldiyi kimi kiçik olan şəhərlər tək bir bucaqdan da meydana gələ bilər. Bir bələdiyyənin mərkəzi və rəsmi dairələri ümumiyyətlə o bələdiyyənin ən əhəmiyyətli şəhər ya da qəsəbəsində iştirak edər.

1910-cu ilə qədər bir yerləşəm yerinin şəhər elan edilməsi kraliyet buyruğu ilə olmaqda idi. 25 dəfə kraliyet buyruğu çıxarılaraq qəsəbələr şəhər olmuşdur. Portuqaliyaın birinci respublika dövründə bu vəzifə parlamentə verildi və bu dövrdə üç qəsəbə şəhər elan edildi. Estado Novo rejimi hökumət qərarı ilə yeddi qəsəbəni şəhər statusuna keçirdi. Qərənfil Devriminden sonra bu vəzifə yenə parlamentə verildi və nəticə olaraq günümüz Portuqaliyasında 151 şəhər vardır. Səkkiz məskunlaşma bölgəsi uzun zamandan bəri şəhər olaraq bilinməkdədir: Braga, Coimbra, Évora, Lamego, Lissabon, Porto, Silves, və Viseu.


Siyahı[redaktə]

Qerb Şəhər Bələdiyyə Əhali[1] Şəhər elan ediliş tarixi
ABT.png
Abrantes
Abrantes
14.775
14 iyun 1916
Agualva-Cacem.png
Agualva-Cacém
Sintra
81.845
12 iyul 2001
AGD1.png
Águeda
Águeda
11.357
14 avqust 1985
ABF1.png
Albufeira
Albufeira
16.237
23 avqust 1986
ASL1.png
Alcácer do Sal
Alcácer do Sal
9.118
12 iyul 1997
ACB1.png
Alcobaça
Alcobaça
9.775
30 avqust 1995
ALM1.png
Almada
Almada
101.500
16 iyun 1973
Almeirim
Almeirim
11.607
16 avqust 1991
VFX-alverca1.png
Alverca do Ribatejo
Vila Franca de Xira
29.086
9 avqust 1990
AMD.png
Amadora
Amadora
151.853
17 1979
AMT1.png
Amarante
Amarante
11.000
14 avqust 1985
SXL-amora.png
Amora
Seixal
50.991
2 iyul 1993
AND.png
Anadia
Anadia
5.533
9 dekabr 2004
Angra do Heroísmo, Azores, Portugal (brasões).png
Angra do Heroísmo
Angra do Heroísmo
14.316
21 avqust 1534
AVR.png
Aveiro
Aveiro
57.004
11 aprel 1759
BCL.png
Barcelos
Barcelos
20.000
6 sentyabr 1928
BRR1.png
Barreiro
Barreiro
42.858
28 iyun 1984
BJA.png
Beja
Beja
23.475
10 aprel 1521
BRG.png
Braga
Braga
172.039
[2]
BGC.png
Bragança
Bragança
19.998
20 fevral 1464
CLD.png
Caldas da Rainha
Caldas da Rainha
28.376
26 avqust 1927
CMT1.png
Câmara de Lobos
Câmara de Lobos
16.842
2 avqust 1996
Coats of arms of None.svg
Caniço
Santa Cruz
11.586
9 iyun 2005
CNT1.png
Cantanhede
Cantanhede
7.066
16 avqust 1991
CTX1.png
Cartaxo
Cartaxo
10.115
30 avqust 1995
CTB.png
Castelo Branco
Castelo Branco
34.242
20 mart 1771
CHV.png
Chaves
Chaves
19.307
18 mart 1929
CBR.png
Coimbra
Coimbra
150.754
[3]
Coats of arms of None.svg
Costa da Caparica
Almada
11.707
9 dekabr 2004
CVL.png
Covilhã
Covilhã
34.500
20 oktyabr 1870
ELV.png
Elvas
Elvas
15.505
3 aprel 1513
ENT1.png
Entroncamento
Entroncamento
20.065
16 avqust 1991
VLG-ermesinde.png
Ermesinde
Valongo
40.315
10 avqust 1990
Coats of arms of None.svg
Esmoriz
Ovar
10.993
2 iyul 1993
ESP1.png
Espinho
Espinho
10.225
16 iyun 1973
EPS1.png
Esposende
Esposende
9.148
2 iyul 1993
ETR.png
Estarreja
Estarreja
7.005
9 dekabr 2004
ETZ.png
Estremoz
Estremoz
9.011
31 avqust 1926
EVR.png
Évora
Évora
46.500
[4]
FAF1.png
Fafe
Fafe
15.323
23 avqust 1986
FAR.png
Faro
Faro
42.500
7 sentyabr 1540
VNO-fatima.png
Fátima
Ourém
10.302
12 iyul 1997
FLG1.png
Felgueiras
Felgueiras
9.451
10 avqust 1990
FIG.png
Figueira da Foz
Figueira da Foz
32.519
20 sentyabr 1882
Coats of arms of None.svg
Fiães
Santa Maria da Feira
8.754
12 iyul , 2001
Coats of arms of None.svg
Freamunde
Paços de Ferreira
7.452
12 iyul 2001
FNC.png
Funchal
Funchal
103.962
21 avqust 1508
FND1.png
Fundão
Fundão
8.957
19 aprel 1988
ILH-gafanhanazare1.png
Gafanha da Nazaré
Ílhavo
14.021
21 iyul 2001
Coats of arms of None.svg
Gandra
Paredes
5.804
26 avqust 2003
GDM1.png
Gondomar
Gondomar
26.000
16 avqust 1991
GVA1.png
Gouveia
Gouveia
3.400
1 fevral 1988
GRD.png
Guarda
Guarda
31.084
27 noyabr 1199
GMR.png
Guimarães
Guimarães
52.152
23 iyun 1853
HRT.png
Horta
Horta
8.800
4 iyul 1833
ILH1.png
Ílhavo
Ílhavo
17.200
9 avqust 1990
LGA1.png
Lagoa
Lagoa
7.100
12 iyul 2001
LGS.png
Lagos
Laqos
15.500
27 yanvar 1573
LMG.png
Lamego
Lamego
18.000
[5]
LRA.png
Leiria
Leiria
42.250
13 iyun 1545
LSB.png
Lissabon
Lissabon
508.500
[6]
Coats of arms of None.svg
Lixa
Felgueiras
5.500
30 avqust 1995
LLE1.png
Loulé
Loulé
24.110
1 fevral 1988
LRS.png
Loures
Loures
26.100
9 avqust 1990
Coats of arms of None.svg
Lourosa
Santa Maria da Feira
12.200
12 iyul 2001
MCD1.png
Macedo de Cavaleiros
Macedo de Cavaleiros
7.000
24 iyun 1999
MCH1.png
Machico
Machico
12.100
2 avqust 1996
MAI1.png
Maia
Maia
40.000
23 avqust 1986
MGL1.png
Mangualde
Mangualde
8.900
12 iyul 2001
MCN2.png
Marco de Canaveses
Marco de Canaveses
9.900
2 iyul 1993
MGR1.png
Marinha Grande
Marinha Grande
29.000
19 aprel 1988
MTS1.png
Matosinhos
Matosinhos
45.720
28 iyun 1984
MLD.png
Mealhada
Mealhada
5.000
26 avqust 2003
MDA-mêda.JPG
Mêda
Mêda
2.002
9 dekabr 2004
MDR.png
Miranda do Douro
Miranda do Douro
1.992
10 iyul 1545
MDL1.png
Mirandela
Mirandela
11.700
28 iyun 1984
MMN1.png
Montemor-o-Novo
Montemor-o-Novo
12.500
18 aprel 1988
MTJ.png
Montijo
Montijo
30.100
14 avqust 1985
MRA1.png
Moura
Moura
9.590
1 fevral 1988
ODV-odivelas.png
Odivelas
Odivelas
55.500
10 avqust 1990
OLH2.png
Olhão
Olhão
31.102
14 avqust 1985
OAZ.png
Oliveira de Azeméis
Oliveira de Azeméis
12.200
16 may 1984
OBR1.png
Oliveira do Bairro
Oliveira do Bairro
4.500
26 avqust 2003
OHP1.png
Oliveira do Hospital
Oliveira do Hospital
4.400
2 iyul 1993
VNO1.png
Ourém
Ourém
12.100
16 avqust 1991
OVR.png
Ovar
Ovar
19.117
28 iyun 1984
PFR1.png
Paços de Ferreira
Paços de Ferreira
7.800
2 iyul 1993
PRD1.png
Paredes
Paredes
12.100
16 avqust 1991
PNF.png
Penafiel
Penafiel
10.000
3 mart 1770
PNI1.png
Peniche
Peniche
17.315
1 fevral 1988
PRG.png
Peso da Régua
Peso da Régua
10.032
14 avqust 1985
PNH.png
Pinhel
Pinhel
3.500
25 avqust 1770
PBL1.png
Pombal
Pombal
18.100
16 avqust 1991
PDL.png
Ponta Delgada
Ponta Delgada
46.102
2 aprel 1546
PSR.png
Ponte de Sor
Ponte de Sor
11.140
14 avqust 1985
PTG.png
Portalegre
Portalegre
15.580
23 may 1550
PTM.png
Portimão
Portimão
40.818
11 dekabr 1924
PRT.png
Porto
Porto
238.954
[7]
PST1.png
Vila Baleira(Porto Santo)
Porto Santo
4.474
2 avqust 1996
VFX-povoasiria1.png
Póvoa de Santa Iria
Vila Franca de Xira
24.277
24 iyun 1999
PVZ2.png
Póvoa de Varzim
Póvoa de Varzim
43.470
16 iyun 1973
VPV1.png
Praia da Vitória
Praia da Vitória
6.550
20 iyun 1981
LLE-quarteira1.png
Quarteira
Loulé
16.131
24 iyun 1999
SNT-queluz.png
Queluz
Sintra
111.000
24 iyul 1997
RMZ.png
Reguengos de Monsaraz
Reguengos de Monsaraz
7.382
9 dekabr 2004
RGR1.png
Ribeira Grande
Ribeira Grande
6.562
29 iyun 1981
RMR1.png
Rio Maior
Rio Maior
11.100
14 avqust 1985
Rio Tinto
Gondomar
61.137
30 avqust 1995
SBG.png
Sabugal
Sabugal
3.200
9 dekabr 2004
LRS-sacavem.png
Sacavém
Loures
17.659
4 iyun 1997
SCD1.png
Santa Comba Dão
Santa Comba Dão
3.473
24 iyun 1999
SCR1.png
Santa Cruz
Santa Cruz
6.550
2 avqust 1996
VFR1.png
Santa Maria da Feira
Santa Maria da Feira
13.100
14 avqust 1985
STN1.png
Santana
Santana
3.102
1 yanvar 2001
STR.png
Santarém
Santarém
30.200
24 dekabr 1868
STC1.png
Santiago do Cacém
Santiago do Cacém
7.505
16 avqust 1991
STS1.png
Santo Tirso
Santo Tirso
14.100
14 avqust 1985
SJM.png
São João da Madeira
São João da Madeira
21.102
28 iyun 1984
MTS-smamedeinfesta1.png
São Mamede de Infesta
Matosinhos
23.542
12 iyul 2001
Coats of arms of None.svg
São Salvador de Lordelo
Paredes
9.930
26 avqust 2003
SEI1.png
Seia
Seia
6.700
23 avqust 1986
SXL1.png
Seixal
Seixal
30.101
2 iyul 1993
SRP.png
Serpa
Serpa
7.570
26 avqust 2003
STB.png
Setúbal
Setúbal
120.000
19 aprel 1860
SLV.png
Silves
Silves
11.100
[8]
SNS1.png
Sines
Sines
13.577
12 iyul 1997
TRC.png
Tarouca
Tarouca
3.303
9 dekabr 2004
TVR.png
Tavira
Tavira
14.000
16 mart 1520
TMR.png
Tomar
Tomar
20.000
12 fevral 1844
TND1.png
Tondela
Tondela
11.100
1 fevral 1988
TNV1.png
Torres Novas
Torres Novas
14.900
14 avqust 1985
TVD1.png
Torres Vedras
Torres Vedras
26.500
3 fevral 1979
TCS.png
Trancoso
Trancoso
3.300
9 dekabr 2004
TRF.png
Trofa
Trofa
21.000
2 iyul 1993
Coats of arms of None.svg
Valbom
Gondomar
14.500
9 dekabr 2004
VAC1.png
Vale de Cambra
Vale de Cambra
4.403
2 iyul 1993
VLG1.png
Valongo
Valongo
26.000
10 avqust 1990
VPC1.png
Valpaços
Valpaços
4.400
24 iyun 1999
VND1.png
Vendas Novas
Vendas Novas
11.619
2 iyul 1993
VCT.png
Viana do Castelo
Viana do Castelo
36.526
20 yanvar 1848
VCD1.png
Vila do Conde
Vila do Conde
30.000
1 fevral 1988
VFX1.png
Vila Franca de Xira
Vila Franca de Xira
20.900
28 iyun 1984
VNF1.png
Vila Nova de Famalicão
Vila Nova de Famalicão
30.188
14 avqust 1985
VLF1.png
Vila Nova de Foz Côa
Vila Nova de Foz Côa
3.400
12 iyul 1997
VNG1.png
Vila Nova de Gaia
(Santa Marinha olarak da bilinir)
Vila Nova de Gaia
176.255
28 iyun 1984
STC-sandre.png
Vila Nova de Santo André
Santiago do Cacém
10.751
26 avqust, 2003
VRL.png
Vila Real
Vila Real
20.000
20 iyul 1925
VRS1.png
Vila Real de Santo António
Vila Real de Santo António
12.560
19 aprel 1988
VIS.png
Viseu
Viseu
53.250
[9]
VIZ.png
Vizela
Vizela
12.000
1 sentyabr 1998

İstinadlar[redaktə]

  1. Bu listede görülen nüfus sayıları şehrin nüfusunu değil şehri oluşturan tüm bucakların dahil olduğu nüfus sayısını vermektedir. Nüfus sayıları Portekiz Ulusal Belediyeler Birliği'nden alınmıştır ve 2004 yılı tahminî rakamlarıdır.
  2. Braga, Portekiz kurulmadan önce Romalılar zamanında MÖ 14 yılında Bracara Augusta adıyla kuruldu.
  3. Coimbra, Portuqaliya yadılmamışdan əvvəl də şəhər idi. Əndəlüslülərin əlindən 24 iyul 1064-cü ildə I Fernando de Kastilla u de Leon tərəfindən alınmışdır.
  4. Évora, Portuqaliya kurulmadan önce Kelt yerleşimi üzerine MÖ 27 yılında Romalılar tarafından önce Ebora Cerealis adıyla kurulmuş sonra da adı Liberalitas Julia olarak değişmiştir. Endülüslülerin elinden Geraldo Sem Pavor tarafından 1165 yılında kesin olarak alınmıştır.
  5. Lamego, Portuqaliya kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 29 noyabr 1057 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.
  6. Lissabon, Portuqaliya kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 25 oktyabr 1147 yılında I. Afonso tarafından kesin olarak alınmıştır.
  7. Porto, Portuqaliya kurulmadan önce de şehirdi. Vimara Pérez tarafından 868 yılında ele geçirilmiştir.
  8. Silves, Portuqaliya kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 1246 yılında kesin olarak alınmıştır.
  9. Viseu, Portuqaliya kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 1057 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.

Xarici keçidlər[redaktə]

Həmçinin bax[redaktə]