Prince of Persia personajlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Prince of Persia personajlarının siyahısı - Prince of Persia video oyunundakı personajları ehtiva edir.

Orijinal Prince of Persia video oyun seriyalarının personajları[redaktə]

  • Şahzadə (ing. Prince): Uşaqlıq illərindən valideynsiz qalan Şahzadə mahir biliyə malikdir. Ona Sultanın qızı aşiq olduqdan sonra müxtəlif silahlarla döyüşə bilir.
  • Sultanın qızı Şahzadə (ing. Princessa): Sultanın qızı olan Şahzadə gələcək Şahzadəyə aşiqdir. Bu səbəbdən Sultanın qızı Şahzadə üçün gözlənilməz risklər edir. Şahzadə gözəl və ağıllıdır.
  • Cəfər (ing. Jafar): Qəddar Vəzir olan Cəfər Sultanın ölkəsindən ayrıldığını görüncə, onun qızını ələ keçirir və Şahzadəni əsir saxlayır. Amma əsirlikdən xilas olan Şahzadə 60 dəqiqə müddət bitənədək Vəziri öldürərək və Şahzadəni xilas edir.
  • Kölgə (ing. Shadow): Şahzadənin analoqudur. Video oyunun birinci hissəsində Şahzadəyə mane olur. Şahzadə isə onunla döyüşə bilməz. Çünki Şahzadənin analoqu olduğundan Şahzadə ona qılınc zərbəsi vuran zaman özünədə xəsarət edir. Bu səbəbdən Şahzadə onu görən zaman qılıncını çıxarır və tez bir zamanda qılıncını yenidən ggeri taxır. Bu zaman kölgə onunla birləşir və yoxa çırır. Video oyunun ikinci hissəsində isə Şahzadə ilə birləşərək Cəfərə qarşı mübarizə aparır.
  • Sultan (ing. Sultan): Video oyunun birinci hissəsində Sultanın müharibəyə görə ölkəsindən ayrıldığı göstərilir. Video oyunun ikinci hissəsində isə aydın olur ki, Sultan döyüşdə öldürülmüşdür. Şahzadə Vəzirə qalib gələn zaman ölkənin şahı olur.
  • Assan (ing. Assan): Sultanın kiçik qardaşıdır. Çox ağılsız və qəddar adamdır. Sultanın ölümündən sonra hakimiyyəti ələ keçirir. oğlu Raqnorun ölümündən sonra onun haqqında məlumat yoxdur.
  • Raqnor (ing. Ragnor): Assanın oğlu olan ağılsız yarı insan və yarı pələngdir. Şahzadə tərəfindən öldürülür.
  • Alov (ing. Flame): Lənətlənmiş adada yaşayan yaxşı cindir. Şahzadənin qılıncına keçərək ona Cəfəri öldürməkdə kömək edir. Amma şahzadə qılıncı Cəfər vuran zaman Cinin bütün gücləri gedir və bu səbəbdən yox olur.
  • Gonbul və hanbal (ing. Fate): Gonbul ağıllı döyüşçüdür, amma cəld hərəkət edə bilmir. "Prince of Persia: Classic" video oyununda isə onu Hanbal personajı əvəz edir.

Prince of Persia: Sands of Time[redaktə]

  • Şahzadə (ing. Prince): Şahramanın oğlu olan Şahzadə çox ağıllır, hər iki əli ilə qılınc oynada bilir və müxtəlif akrobatik hərəkətlər etməyi bacarır. Şahzadə personajı ən populyar oyun personajlarından biridir.[1]
  • Fara (ing. Prince): Hind maxaracasının qızıdır. Babil işğal edilən zaman farsa döyüşçüləri tərəfindən dustaq edilir və bir müddət sonra Azad ölkəsinə çevrilir. Şahzadənin "Zaman qılıncı" ilə "Qum saatı"nı buraxacağını görüncə ona mane olur, amma bunu bacarmır. Şahzadə bir çox macəralardan sonra Fara ilə görüşür və onunla birlikdə macəralarını davam etdirir. Qarşılaşdığı Farah, ona vəzirin planlarını izah edər və vəzir məqsədinə çatmadan, yəni qumları istifadə edərək ölümsüz olmadan əvvəl onu dayandırmaq məcburiyyətində olduqlarını söyləyər. Xarabalıqlar arasından qülləyə çatmağa çalışdıqları sırada şahzadə və Farah gedərək yaxınlaşarlar. Lakin şahzadə; atasıyla birlikdə gəlib, Farahın ölkəsini yıxmış, onun atasını və insanlarını öldürmüş və özünü də əsir etmiş olduğundan ötəri, Farahın özündən nifrət etdiyini düşünməkdə və gördüyü yuxuların da təsirində qalaraq, Farahın özünü aldadıb xəncəri götürməyə çalışdığından şübhələnməkdədir. Nəhayət, qum saatının tapıldığı qülləyə çatdıqlarında şahzadənin şübhələri basqın çıxar və tam xəncərini qum saatına soxacaqkən tərəddüd edir. Bu tərəddüd də onlara baha başa gəlir: Vəzir onların tapıldığı otağa yetişər və cadu edərək ikisini də xarabalıqların arasındakı köhnə bir məzara atar. Məzarda Farah şahzadəyə, yalnız özünün bildiyi bir söz söyləyir: "Kakulukia". Sonradan Farah və şahzadə məzarda bir-birlərini itirirlər. Labirint yollardan keçərək, nəhayət, Farahı tapan şahzadə qəflətən yuxuya getdiyi zaman Farah, şahzadənin xəncərini və qılıncını götürür, qumları saata geri doldurma vəzifəsini tək başına reallaşdırmağa gedir. Getmədən əvvəl də qumlardan təsirlənməməsi üçün medalyonunu şahzadəyə buraxır. Oyandıqdan sonra vaxt itirmədən qüllənin yolunu tapan şahzadə, qum saatının tapıldığı otağa çatır və Farahı bir qrup qum canavarıyla döyüşərkən görür. Lakin zamanında yetişə bilmir və Farahın öldüyünü görür. Hirs və kədərdən gözü dönən şahzadə, vəziri yerə sərər və xəncərini qum saatına vurur. Beləliklə, Zaman geri dönür. Fəlakətlər olmamış, şəhər işğal edilməmiş, atası və Farah ölməmiş olar. Ancaq Zamanın Xəncəri şahzadədə olduğundan o geri götürmədən təsirlənməz. Daha sonra şahzadə, işğaldan əvvəlki döyüş düşərgəsində əlində xəncərlə oyanır. Yaşanacaqları bildiyindən ordusundan əvvəl gizlicə saraya girir və Farahın otağına çatır. Yaşananlar geri alındığından Farah onu xatırlamamaqdadır. Şahzadə ona yaşanacaq hər şeyi, yəni oyunu izah edir, vəzirin xəyanətini ona xəbər verir. Hekayəsi bitər bitməz vəzir otağa girir, şahzadənin bir Fars casusu olduğunu söyləyərək Farahı ona qarşı qışqırtmağa çalışır və şahzadəyə hücum edır. Farah vəzirə dayanmasını söyləyır.Lakin vəzir bunu rədd edir. Qısa müddət sonra şahzadə vəziri öldürür. Farah, vəzirin bir xain olduğunu görür, amma şahzadəyə bunu izah etmək üçün niyə fantastik hekayənin uydurduğunu soruşur. Şahzadə, düş qırıqlığına uğrayar və özünü xatırlaması üçün Farahı öpür. Lakin Farah, hələ də şahzadəsini sevməməkdədir. Şahzadə bundan utanır, Zamanın Xəncəriylə zamanı son dəfə geri götürür, ardından xəncəri verir, hekayəni də uydurduğunu söyləyir. Ayrılmadan əvvəl Farah təşəkkür edir və adını soruşur. Şahzadə Faraha əvvəldən özünə söylədiyi sözü söyləyir. Şahzadə taleyini dəyişdikdən sonra Vəzir dirilir və Babil şəhərinə hücum edir. Fara isə yenədə fars döyüşçüləri tərəfindən əsir saxlanılır. Uzun müddətdən sonra Şahzadə onun qarşılaşır. Amma Şahzadə görür ki, zamanın dəyişməsi ilə əlaqədar Fara onu tanımır. Bir müddət sonra Şahzadə Vəziri öldürür və birdən içindəki qəddar Şahzadə onu yuxuya aparır. Fara isə yuxuda Şahzadəyə yuxuda yol göstərərk onu yuxudan ayıldır. Yuxudan ayılan Şahzadə bir müddət sonra Faraya keçmişdə baş verən hadisələri danışır.
  • Vəzir (ing. Prince): Hindistana hücum edən əsgərlərin başçısıdır. Əvvəlcə Vəzir Şahramana xidmət edir. Vəzir tubekuloz xəstəliyinə tutulduğu üçün əbədi yaşamaq niyyətinə düşür. Zaman adasına gələn zaman Vəzir "Qum saatı" ilə zamanı dəyişdirmək mümkün olduğunu başa düşür. Bu səbəbdən Azad ölkəsinə gəlir və Şahzadəyə deyir ki, "Zaman qılıncı" ilə "Qum saatı"nı buraxsın. Bu zaman ətrafdakılar hamısı zombiyə dönür və onlardan xilas olan yalnız Şahzadə və Fara olur. Bir çox macəralardan sonra Şahzadə vəziri öldürür. Amma Şahzadə taleyini dəyişmək istəyir. Ona elə gəlir ki, əgər taleyini dəyişə bilsə, onda Vəzirin törətdiyi hadisələrin biri də olmayacaqdır. Amma bu zaman Vəzir yenidən peyda olur və işlərini yenidən davam etdirir. Şahzadə həyatının dəyişdiyini zənn edərək Babilə qayıdır. Qayıdan zaman Vəzirin döyüşçüləri Kaylinanı dustaq kimi götürür. Şahzadə bir müddət sonra onu xilas edən zaman Vəzir Kaylinanı öldürür və zamanın tanrısı Zervana dönür. Çoxlu macəralardan sonra Vəzir Şahzadə ilə yenidən qarşılaşır və döyüşdə öldürülür.
  • Kaylina (ing. Kaileena): Zaman adasının imperatriçasıdır. Kaylina Şahzadə kimi taleyini dəyişdirmək istəyir. İmperatriça əvvəlcədən taleyini görərək Şahzadənin onu öldürəcəyini başa düşür. Bu səbəbdən Kaylina taleyini dəyişdirmək məcburiyyətindədir. Lakin müxtəlif hadisələrdən sonra Şahzadə ilə barışır və ondan xoşlanmağa başlayır. Kaylina onunla birlikdə Dahakanı məğlub edir və adanı tərk edir. Amma bir müddət sonra qəddar Vəzirin dustaqı və onun tərəfindən öldürülür. Bu hadisədən sonra Şahzadə vəzirdən intiqam almağa başlayır və arzusuna çatır. Şahzadə Vəzirə qalib gələn zaman Kaylinanın ruhu Şahzadə ilə vidalaşır. Bu personaj oyunlarda ən cazibədar qadın personajlarından biridir.[2][3][4][5][6][7]
  • Dahaka (ing. Dahaka): Zaman axınının bədheybətidir. Onun məqsədi zaman axınını pozmuş Şahzadəni öldürməkdir. Dahaka qılıncla vuruşmur. Onun silahı yalnız bədənində olan qırmaqlardır. Dahakanı sadəliklə öldürmək mümkün deyil.[8] Dahaka suya həssasdır. Bu səbəbdən onu öldürmək üçün Şahzadə "Su qılıncı"ndan istifadə etməlidir. Şahzadə "Su qılıncı"nı tapanadək ondan qaçmalıdır.
  • Şahdi (ing. Shahdee): Kaylinanın xidmətçisi olan cazibədar piratdır. Onun məqsədi Şahzadəni öldürməkdir. Hər iki əli ilə qılınc oynada bilir. Birinci döyüşdə Şahzadəni gəmidən atmağı bacarır. Amma ikinci döyüşdə Şahzadə ilə vuruşaraq məğlub olur və ölür. Bu zaman Şahdi ayılaraq Şahzadə və Kaylina tərəfə baxaraq deyir: Axmaq. Sən taleyini dəyişə bilməzsən! (ing. Fool. You can not change your fate!) Bu cümləsindən sonra Şahdi yox olur. Şahzadə bu cümləni uzun müddət yadda saxlayır. Bir müddətdən sonra Şahzadə başa düşür ki, Şahdinin ifadəsi taleyini dəyişmək istəyən Kaylinaya aiddir.
  • Qum ruhu (ing. Sand Wraith): Şahzadə Qum ruhunun maskasını taxaraq "Qum ruhu"na çevrilir. "Qum ruhu" ölən zaman yenidən ölməmişdən əvvəlki zamana dönə bilir. Amma bu müddətdə onun gücü azalmağa doğru gedir və və sonda çox az güc qalır. Gücü artırmaq üçün Şahzadənin əvvəlki kimi istifadə etdiyi "Su içmək" vasitəsindən istifadə etmək lazımdır.
  • Basqınçılar (ing. Raiders) - Zəif rəqiblərdir. Heyvan maskaları gəzdirirlər.
  • Qarğalar (ing. Ravens) - Ən zəif rəqiblərdir. Bir və ya iki zərbə ilə dəf oluna bilir.
  • Mühafizəçilər (ing. Keepers) - "Basqınçılar" rəqibinə bənzəyirlər. Amma onlara nisbətən güclüdürlər.
  • Ülgüc rəqsçiləri (ing. Bladedancers) - Qırmızı paltar geyinən və əlində iki qılıncı olan vampir qızlardır.
  • Qatillər (ing. Assassins) - "Ülgüc rəqsçiləri"nə bənzəyirlər. Amma onlara nisbətən güclü və qorxudurlar. Divarda qaça bilir və müxtəlif silahla vuruşurlar.
  • Kölgələr (ing. Shadows) - "Ülgüc rəqsçiləri" və "Qatillər" rəqiblərinə bənzəyirlər. Gözəgörünməzlik qabiliyyətinə malikdirlər.
  • Sıçrayış Heyvanları (ing. Spike Beasts) - İtlərə bənzəyirlər və tez hərəkət edirlər. Şahzadə onları zəiflədən zaman "Sıçrayış heyvanları" partlayırlar. İmperatriça onları canavarlardan düzəltmişdir.
  • Siluet (ing. Silhouette) - Amorf hissəciklərdir. Şahzadəyə bıçaqlar atır və bir yerdən digər yerə keçə bilir.
  • Cəlladlar (ing. Executioners) - Keçmiş dustaqlardır. Çox güclü və böyük enerjiyə malikdirlər.
  • İmperiya Mühafizəçisi (ing. Imperial Guard) - İmperatriça ilə döyüşən zaman peyda olurlar. Onlar "Qarğaların hakimi"nə bənzəyirlər.
  • Cism Yeyənləri (ing. Flesh Eaters) - Canavarlara bənzəyirlər. Güclüdürlər və "Sıçrayış heyvanları"na çox bənzəyirlər. Amma ölən zaman "Sıçrayış heyvanları"ndan fərqli olaraq partlayırlar.
  • Qarğaların hakimi (ing. Crow Master) - Güclü rəqiblərdən biridir. Hücum etmir, amma Şahzadə yıxılan zaman zərbə endirə bilər. Şahzadə onu öldürmək üçün iki dəfə döyüşməlidir. Başqa rəqiblərdən fərqli olaraq Şahzadəyə hörmətlə yanaşır.
  • Heyvan (ing. Brute) - Yəhudi mifologiyasında Qolemlərə bənzəyən hündür zəncirli rəqibdir. Güclü zərbə endirsə də, arxa tərəfə tez çevrilə bilmir. Bu səbəbdən Şahzadə əvvəlcə onun ayaqlarını arxa tərəfdən qılıncla zədələyir, sonra isə "Heyvan" yerə oturur və Şahzadə onun başına zərbə endirir. Bu zaman Şahzadə zamanı yavaşıdamaq üçün "Qum saatı"ndan istifadə edərək onu tez öldürə bilər. Əks halda "Heyvan" əlləri onu yerə atacaq və bu zaman Şahzadənin ömrü azalacaqdır.
  • Qul (ing. Thrall) - "Heyvan" rəqibinə çox bənzəyir. "Qul" "Zamanın İmperatriçası"na meydan oxuyaraq ona məğlub olmuş döyüşçülərin bədənlərindən ibarətdir.
  • Qrifon (ing. Griffin) - "Zamanın adası"nda yaşayan mistik quşdur və Qumun sayəsində dəyişilmişdir. Onun azalmış ömrü çox vaxtı artmağa başlayır.

İstinadlar[redaktə]