Texasda ən yüksək binaların siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Texasda ən yüksək binaların siyahısı - ABŞ-ın Texas ştatında hündürlüyünə görə sıralanmış hündür olan binalarını ehtiva edir.

Siyahıya hündürlüyü 305 metr olan 75 mərtəbəli JPMorgan Chase Tower binası başçılıq edir. Bu binanın tikintisi 1982-ci ildə bitib[1]. JPMorgan Chase Tower həm də dünyada ən yüksək beşkünc binadır.[2]. Hyustonda hündürlüyünə görə ikinci və üçüncü yeri uyğun olaraq Wells Fargo Plaza[3][4]Williams Tower[5][6] binaları tuturlar.[7]. [8].

"Praetorian Building" binası "Bank of America Center" binası "Heritage Plaza Building" binası "Renaissance Tower" binası

Tarixi[redaktə]

ABŞ-ın Texas ştatında binaların tikilməsi tarixi XX əsrdən başlayır. İlk dəfə Texasda tikilən ilk bina olan "Praetorian Building" 1909-cu ildə başa çatdırılmışdır. Bu bina Dallasda yerləşir. "Praetorian Building" binası 14 mərtəbəli binadır. Binanın hündürlüyü 190 futdur (58 m).

Tinsli parkdan Hyustonun görünüşü Dallas şəhəri Batler parkdan Ostin şəhərinin görünüşü

Tikilən binalar[redaktə]

Tikintinin adı Şəkil Şəhər Hündürlük, m Mərtəbə sayı Tikintinin tarixi Qeydlər
1 JPMorgan Chase Tower Chase Tower, a block away.jpg Hyuston 305 75 1982 [1][2]
2 Wells Fargo Plaza Wells Fargo Bank Plaza, Houston, from base.jpg Hyuston 302 71 1983 [3][4]
3 Bank of America Plaza Bank of America Plaza - Dallas.jpg Dallas 280 72 1985 [5][6]
4 Williams Tower WiliamsTowerFromStreet.jpg Hyuston 275 64 1983 [5][6]
5 Renaissance Tower Dallas Renaissance Tower 1.jpg Dallas 270 56 1974 [9][10]
6= Comerica Bank Tower Bank One Center.jpg Dallas 240 60 1987 [11][12]
6= Bank of America Center (Hyuston) Bank of America Center Houston 1.jpg Hyuston 240 56 1983 [13][14]
8 Heritage Plaza Heritage Plaza Building Houston Texas.jpg Hyuston 232 53 1987 [15][16]
9 Enterprise Plaza EnterprisePlazaHoustonTX.JPG Hyuston 230 55 1980 [17][18]
10= CenterPoint Energy Plaza Centerpoint energy plaza.jpg Hyuston 225 47 1974 [19][20]
10= JPMorgan Chase Tower JPMorganChaseTower.png Dallas 225 55 1987 [21][22]
12 Continental Center I ContinentalHQHoustonTX.JPG Hyuston 223 53 1984 [23][24]
13 Fulbright Tower HoustonCenterFulbrightTower.JPG Hyuston 221 52 1982 [25][26]
14 Fountain Place Fountain place.jpg Dallas 219 62 или 63 1986 [27][28]
15 One Shell Plaza OneShellPlaza.jpg Hyuston 217 50 1971 [29][30]
16 1400 Smith Street Enron Complex.jpg Hyuston 211 50 1983 [31][32]
17 Trammell Crow Center Dallas Trammell Crow Center 2.jpg Dallas 209 50 1985 [33][34]
18= Allen Center AllenCenterHoustonTX.JPG Hyuston 208 50 1980 [35][36]
18= Austonian TheAustonian.jpg Ostin 208 56 2010 [37][38]
20 One Houston Center HoustonCenterComplex.JPG Hyuston 207 48 1978 [39][40]
21 First City Tower FirstCityTowerWasteManagement.JPG Hyuston 202 49 1981 [41][42]
22 1700 Pacific 1700 Pacific northside.jpg Dallas 199 50 1983 [43][44]
23 Thanksgiving Tower Thanksgiving Tower.jpg Dallas 196 50 1982 [45][46]
24 BG Group Place BPGroupplaceHouston.JPG Hyuston 192 46 2011 [47][48]
25= Energy Plaza Dallas Energy Plaza.jpg Dallas 191 49 1983 [49][50]
25= Elm Place Dallas Elm Place.jpg Dallas 191 52 1965 [51][52]
25= San Felipe Plaza SanFelipePlazaHouston.JPG Hyuston 191 45 1984 [53][54]
28 ExxonMobil Building ExxonMobilBuilding.JPG Hyuston 185 44 1963 [55][56]
29= 1500 Louisiana Street Enron Complex.jpg Hyuston 183 40 2002 [57][58]
29= Republic Center Tower I Republic Tower I.JPG Dallas 183 36 1954 [59][60]
31 Republic Center Tower II Flag of Texas.svg Dallas 182 53 1964 [61][62]
32 American General Center AmericaTowerHoustonTX.JPG Hyuston 180 42 1983 [63][64]

Yeni tikilmiş binalar[redaktə]

Tikintinin adı Şəkil Şəhər Hündürlük, m Mərtəbə sayı Tikintinin tarixi Qeydlər
T. Stacy & Associates Hotel & Condo Tower
Flag of Texas.svg
Ostin 253 70 Bilinmir [65]
501 Congress
Flag of Texas.svg
Ostin 215 Bilinmir Bilinmir [66]
1900 Pacific
Flag of Texas.svg
Dallas 213 57 Bilinmir [67]

Texasın şəhərlərinə görə hündür binaları[redaktə]

Tikintinin adı Şəkil Şəhər Hündürlük, m Mərtəbə sayı Tikintinin tarixi Qeydlər
JPMorgan Chase Tower Chase Tower, a block away.jpg Hyuston 305 75 1982 [68][69]
Marriott Rivercenter Marriottrivercentersantx.JPG San-Antonio 166 38 1988 [70][71]
Bank of America Plaza Bank of America Plaza - Dallas.jpg Dallas 280 72 1985 [72][73]
Austonian TheAustonian.jpg Ostin 208 56 2010 [74][75]
Wells Fargo Plaza Flag of Texas.svg El-Paso 90 21 1971 [76][77]
Burnett Plaza Burnett Plaza building, west side.jpg Fort-Uert 172 40 1983 [78][79]
Wyndam Arlington Flag of Texas.svg Arlinqton 60 19 1985 [80]
One Shoreline Plaza CorpusChristiTX Night.jpg Korpus Kristi 125 28 1988 [81][82]
Bank of America Plano Flag of Texas.svg Plano 13 [83][84]
Metro Tower Flag of Texas.svg Labbok 83 20 1955 [85][86]
Williams Square Central Tower Flag of Texas.svg İrvinq 109 26 1985 [87][88]
Hamilton Hotel Flag of Texas.svg Laredo 45 12 2000 [89][90]

Texasda ən yüksək binaların xronologiyası[redaktə]

Tikintinin adı Şəkil Şəhər Hündürlük, m Mərtəbə sayı Tikintinin tarixi Qeydlər
Texas ştatının kapitoliyası
Texas State Capitol Night.jpg
Ostin 94 4 1888—1912 [91][92]
Adolphus Hotel
Adolphus01.jpg
Dallas 95 20 1912—1923 [93][94]
Magnolia Hotel
Magnolia Dallas.jpg
Dallas 121 29 1923—1925 [95][96]
Niels Esperson Building
Niels Esperson Building.jpg
Hyuston 125 32 1925—1929 [97][98]
JPMorgan Chase Building (Hyuston)
Gulfchasehouston.jpg
Hyuston 130 36 1929—1943 [99][100]
Mercantile National Bank Building
Mercantile Bank Building.jpg
Dallas 159 31 1943—1954 [101][102]
Republic Center Tower I
Republic Tower I.JPG
Dallas 183 36 1954—1963 [103][104]
ExxonMobil Building
ExxonMobilBuilding.JPG
Hyuston 185 44 1963—1965 [105][106]
Elm Place
Dallas Elm Place.jpg
Dallas 191 52 1965—1971 [107][108]
One Shell Plaza OneShellPlaza.jpg Hyuston 217 50 1971—1974 [109][110]
Renaissance Tower Dallas Renaissance Tower 1.jpg Dallas 270 56 1974—1982 [111][112]
JPMorgan Chase Tower Chase Tower, a block away.jpg Hyuston 305 75 с 1982 [113][114]

Texas ştatının şəhərləri[redaktə]

İstinadlar[redaktə]

  1. 1,0 1,1 JPMorgan Chase Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  2. 2,0 2,1 JPMorgan Chase Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  3. 3,0 3,1 Wells Fargo Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  4. 4,0 4,1 Wells Fargo Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  5. 5,0 5,1 5,2 Williams Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  6. 6,0 6,1 6,2 Williams Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  7. BG Group Place. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  8. First City Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  9. Renaissance Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  10. Renaissance Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  11. Comerica Bank Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  12. Comerica Bank Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  13. Bank of America Center. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  14. Bank of America Center. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  15. Heritage Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  16. Heritage Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  17. Enterprise Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  18. Enterprise Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  19. CenterPoint Energy Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  20. CenterPoint Energy Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  21. JPMorgan Chase Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  22. JPMorgan Chase Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  23. Continental Center I. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  24. Continental Center I. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  25. Fulbright Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  26. Fulbright Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  27. Fountain place. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  28. Fountain place. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  29. One Shell Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  30. One Shell Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  31. 1400 Smith Street. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  32. 1400 Smith Street. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  33. Trammell Crow Center. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  34. Trammell Crow Center. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  35. Allen Center. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  36. Allen Center. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  37. Emporis
  38. [1]. Retrieved 21 September 2009.
  39. One Houston Center. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  40. One Houston Center. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  41. First City Tower. Enporis. Yoxlanılıb 5 May 2011.
  42. 1 Houston Center. Emporis. Yoxlanılıb 5 May 2011.
  43. 1700 Pacific. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  44. 1700 Pacific. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  45. Thanksgiving Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  46. Thanksgiving Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  47. BG Group Place. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  48. BG Group Place. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  49. Energy Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  50. Energy Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  51. Elm Place. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  52. Elm Place. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  53. San Felipe Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  54. San Felipe Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  55. ExxonMobil Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  56. ExxonMobil Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  57. 1500 Louisiana Street. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  58. 1500 Louisiana Street. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  59. Republic Center Tower I. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  60. Republic Center Tower I. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  61. Republic Center Tower II. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  62. Republic Center Tower I. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  63. American General Center. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  64. American General Center. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-05-14.
  65. T. Stacy & Associates Hotel & Condo Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  66. 501 Congress. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  67. 1900 Pacific. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  68. Wells Fargo Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  69. Wells Fargo Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  70. Marriott Rivercenter. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  71. Wells Fargo Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  72. Wells Fargo Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  73. Wells Fargo Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  74. Wells Fargo Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  75. Wells Fargo Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  76. Wells Fargo Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  77. Wells Fargo Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  78. Burnett Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  79. Burnett Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  80. Wyndam Arlington. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  81. One Shoreline Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  82. One Shoreline Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  83. Bank of America Plano. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  84. Bank of America Plano. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  85. Metro Tower. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  86. Metro Tower. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  87. One Shoreline Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  88. One Shoreline Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  89. One Shoreline Plaza. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  90. One Shoreline Plaza. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-06-25.
  91. Adolphus Hotel. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  92. Adolphus Hotel. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  93. Adolphus Hotel. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  94. Adolphus Hotel. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  95. Magnolia Hotel. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  96. Magnolia Hotel. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  97. Niels Esperson Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  98. Niels Esperson Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  99. JPMorgan Chase Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  100. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  101. Mercantile National Bank Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-02-16.
  102. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  103. JPMorgan Chase Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  104. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  105. JPMorgan Chase Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  106. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  107. JPMorgan Chase Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  108. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  109. JPMorgan Chase Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  110. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  111. JPMorgan Chase Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  112. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  113. JPMorgan Chase Building. SkyscraperPage.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.
  114. JPMorgan Chase Building. Emporis.com. Yoxlanılıb 2011-01-01.

Xarici keçidlər[redaktə]