UEFA Kuboklar Kuboku finallarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

UEFA Kuboklar Kuboku qaliblərinin siyahısına kuboku öz muzeyinə götürməyi bacaran klublar daxildir. Kuboklar Kuboku Avropa futboluna rəhbərlik edən UEFA təşkilatı tərəfindən bu təşkilata üzv olan ölkə klubları arasında təşkil edilən futbol turniri idi. Turnirə həm də milli kubok çempionları qatıla bilirdi. 39 illik tarixi boyunca, Kuboklar Kuboku 2 matçlı sistemlə oynadıldı. Yalnız ilk final iki-oyunla keçirildi. Qalan bütün finallar tərəfsiz sahədə oynadıldı. Turnirin ilk qalibi Şotlandiyanın Reyncers komandasını iki oyunlu 1961 finalında ümumi olaraq 4-1 hesabı ilə məğlub edən İtaliyanın Fiorentina klubu olmuşdur. 1999-da sona çatan kubokda son çempion isə Real Malyorkanı məğlub edən Latsio oldu.[1]

Turnir tarixinin ən müvəffəqiyyətli komandası, ümumi olaraq 4 dəfə çempionluq yaşayan Barselona klubudur.[1] Barselona, Atletiko Madrid, Real Madrid (hamısı İspaniya), Anderlext (Belçika), Fiorentina (İtaliya), Reyncers (Şotlandiya), Arsenal (İngiltərə) və Rapid Vyana (Avstriya) komandaları isə hərəsi iki dəfə finalda uduzmaqla ən çox ikinci yerə sahib olan komandalardır. Kuboklar Kubokunda heç bir komanda çempionluğunu qoruya bilməmişdir. Bu uğursuzluq son çempionların təkrar finala yüksəldiyi 8 mövsümdə də qırılmamışdır. Komandaları 8 dəfə çempion olan İngiltərə, bu sevinci ən çox yaşayan ölkə olmuşdur.[2]

Çempionlar[redaktə]

Açar
Oyunun nəticəsi əlavə vaxtda bilindi†
Oyunun nəticəsi əlavə vaxtdan sonrakı penalti ilə məlum oldu*
Oyun yenidən oynanıldı
Qara - İki oyunlu final

İki oyunlu final[redaktə]

İlk Kuboklar Kuboku rəsmi olmayan təşkilat idi. Ona görə də bir çox UEFA'ya üzv ölkələrin klubları yarışmada iştirak etməmişdi. Final oyunları 1961-ci ilin mayında baş tutdu. İlk oyun Şotlandiyalı Reyncersin meydanında, ikinci oyun isə onun İtalyan rəqibi Fiorentinanın meydanında keçirildi. Bu 2 oyunda qalib gələn tərəf Fiorentina ümumi olaraq 4-1 hesabı ilə çempion oldu.

Sezon Ölkə Ev sahibi Nəticə Rəqib Ölkə Stadion Tamaşaçı Qeydlər
1960-61 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Reyncers 0-2 Fiorentina Flag of Italy.svg İtaliya İbroks stadionu, Qlazqo 80.000
Flag of Italy.svg İtaliya Fiorentina 2-1 Reyncers Flag of Scotland.svg Şotlandiya Artemio Françi stadionu, Florensiya 50.000
Fiorentina ümumi olaraq 4-1 hesabı ilə qalib gəldi [3]

Tək oyunlu finallar[redaktə]

Mövsüm Ölkə Çempion[4] Nəticə[4] İkinci[4] Ölkə Stadion[2] Tamaşaçı[2] Qeyd[2]
1961-62 Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid 1-1 Fiorentina Flag of Italy.svg İtaliya Hampden Park, Qlazqo 27.000 [n 1]
Təkrar Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid 3-0 Fiorentina Flag of Italy.svg İtaliya Nekarştadion, Ştutqart 38.000
1962-63 Flag of England.svg İngiltərə Tottenhem Hotspur 5-1 Atletiko Madrid Flag of Spain.svg İspaniya De Kuip, Rotterdam 49.000
1963-64 Flag of Portugal.svg Portuqaliya Sportinq Lissabon 3-3 MTK Budapeşt Flag of Hungary.svg Macarıstan Eyzel, Brüssel 3.208 [n 2]
Təkrar Flag of Portugal.svg Portuqaliya Sportinq Lissabon 1-0 MTK Budapeşt Flag of Hungary.svg Macarıstan Bosuilştadion, Antverpen 13.924
1964-65 Flag of England.svg İngiltərə Vest Hem Yunayted 2-0 Münhen 1960 Flag of Germany.svg Almaniya Uembli stadionu, London 97.974
1965-66 Flag of Germany.svg Almaniya Borussiya Dortmund 2-1 Liverpul Flag of England.svg İngiltərə Hampden Park, Qlazqo 41.000
1966-67 Flag of Germany.svg Almaniya Bayern Münhen 1-0 Reyncers Flag of Scotland.svg Şotlandiya Frankenstadion, Nürnberq 69.480
1967-68 Flag of Italy.svg İtaliya Milan 2-0 Hamburq Flag of Germany.svg Almaniya De Kuip, Rotterdam 53.000
1968-69 Flag of the Czech Republic.svg Çexoslovakiya Slovan Bratislava 3-2 Barselona Flag of Spain.svg İspaniya St. Jakob stadionu, Bazel 19.000
1969-70 Flag of England.svg İngiltərə Mançester Siti 2-1 Górnik Zabrze Flag of Poland.svg Polşa Prater Stadyumu, Vyana 7.968
1970-71 Flag of England.svg İngiltərə Çelsi 1-1 Real Madrid Flag of Spain.svg İspaniya Karaiskakis stadionu, Pire 45.000 [n 3]
Təkrar Flag of England.svg İngiltərə Çelsi 2-1 Real Madrid Flag of Spain.svg İspaniya Karaiskakis stadionu, Pire 19.917
1971-72 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Reyncers 3-2 Dinamo Moskova Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Kamp Nou, Barselona 24.701
1972-73 Flag of Italy.svg İtaliya Milan 1-0 Lids Yunayted Flag of England.svg İngiltərə Kaftanzoglio stadionu, Saloniki 45.000
1973-74 Flag of East Germany.svg ADR Maqdeburq 2-0 Milan Flag of Italy.svg İtaliya De Kuip, Rotterdam 4.000
1974-75 Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Dinamo Kiyev 3-0 Ferensvaroş Flag of Hungary.svg Macarıstan St. Jakob Stadyumu, Bazel 13.000
1975-76 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Anderlext 4-2 Vest Hem Yunayted Flag of England.svg İngiltərə Heysel stadionu, Brüssel 51.296
1976-77 Flag of Germany.svg Almaniya Hamburq 2-0 Anderlext Flag of Belgium (civil).svg Belçika Olimpiya stadionu, Amsterdam 66.000
1977-78 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Anderlext 4-0 Austriya Vyana Flag of Austria.svg Avstriya Parc des Princes, Paris 48.679
1978-79 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona 4-3 Fortuna Düsseldorf Flag of Germany.svg Almaniya St. Jakob stadionu, Bazel 58.000
1979-80 Flag of Spain.svg İspaniya Valensiya 0-0* Arsenal Flag of England.svg İngiltərə Heysel stadionu, Brüssel 36.000 [n 4]
1980-81 Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Dinamo Tbilisi 2-1 Carl Zeiss Jena Flag of East Germany.svg ADR Rheinstadion, Düsseldorf 4.750
1981-82 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona 2-1 Standard Lyej Flag of Belgium (civil).svg Belçika Kamp Nou, Barselona 80.000
1982-83 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Aberdin 2-1 Real Madrid Flag of Spain.svg İspaniya Nya Ullevi, Göteborq 17.804
1983-84 Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus 2-1 Porto Flag of Portugal.svg Portuqaliya St. Jakob stadionu, Bazel 55.000
1984-85 Flag of England.svg İngiltərə Everton 3-1 Rapid Vyana Flag of Austria.svg Avstriya De Kuip, Rotterdam 38.500
1985-86 Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Dinamo Kiyev 3-0 Atletiko Madrid Flag of Spain.svg İspaniya Stade de Gerland, Lyon 50.000
1986-87 Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks 1-0 Lokomotiv Leypsiq Flag of East Germany.svg ADR Spiros Louis Stadyumu, Afina 35.000
1987-88 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Mechelen 1-0 Ayaks Flag of the Netherlands.svg Niderland Stade de la Meinau, Strasburq 39.446
1988-89 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona 2-0 Sampdoria Flag of Italy.svg İtaliya Wankdorf Stadyumu, Bern 45.000
1989-90 Flag of Italy.svg İtaliya Sampdoriya 2-0 Anderlext Flag of Belgium (civil).svg Belçika Nya Ullevi, Göteborq 20.103
1990-91 Flag of England.svg İngiltərə Mançester Yunayted 2-1 Barselona Flag of Spain.svg İspaniya De Kuip, Rotterdam 43.500
1991-92 Flag of Germany.svg Almaniya Verder Bremen 2-0 Monako Flag of France.svg Fransa Estádio da Luz, Lissabon 16.000
1992-93 Flag of Italy.svg İtaliya Parma 3-1 Royal Antwerp Flag of Belgium (civil).svg Belçika Uembli stadionu, London 37.393
1993-94 Flag of England.svg İngiltərə Arsenal 1-0 Parma Flag of Italy.svg İtaliya Parken stadionu, Kopenhagen 33.765
1994-95 Flag of Spain.svg İspaniya Real Saraqosa 2-1 Arsenal Flag of England.svg İngiltərə Parc des Princes, Paris 42.424
1995-96 Flag of France.svg Fransa Pari Sen-Jermen 1-0 Rapid Vyana Flag of Austria.svg Avstriya Kral Baudouin stadionu, Brüssel 37.000
1996-97 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona 1-0 Pari Sen-Jermen Flag of France.svg Fransa De Kuip, Rotterdam 52.000
1997-98 Flag of England.svg İngiltərə Çelsi 1-0 Ştutqart Flag of Germany.svg Almaniya Råsunda stadionu, Stokholm 30.216
1998-99 Flag of Italy.svg İtaliya Latsio 2-1 Real Malyorka Flag of Spain.svg İspaniya Villa Park, Birmingem 33.021

İstinadlar[redaktə]

  1. 1,0 1,1 "History". Union of European Football Associations (UEFA). http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/index.html. İstifadə tarixi: 28 February 2012.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Ross, James M. (31 May 1999). "European Cup Winners' Cup Finals 1961–99". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). http://www.rsssf.com/ec/ec2stats.html. İstifadə tarixi: 8 July 2010.
  3. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named inaugural
  4. 4,0 4,1 4,2 Stokkermans, Karel (26 January 2000). "European Cup Winners' Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). http://www.rsssf.com/tablese/ec2.html. İstifadə tarixi: 8 July 2010.
  5. "Atlético break Fiorentina's grip". UEFA. 22.02.2011. Arxivləşdirilib from [1] on 2012-05-23. http://www.webcitation.org/67ru6LF10. İstifadə tarixi: 22.02.2011.
  6. "Sporting at the second attempt". UEFA. 22.02.2011. Arxivləşdirilib from [2] on 2012-05-23. http://www.webcitation.org/67ruB4MQJ. İstifadə tarixi: 22.02.2011.
  7. "Səhv: {{Cite web istifadə edərkən}} no |title= specifiedŞablon:Namespace detect showall". http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1979/intro.html.
  8. "Səhv: {{Cite web istifadə edərkən}} no |title= specifiedŞablon:Namespace detect showall". http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1979/intro.html.


Cite error: <ref> tags exist for a group named "n", but no corresponding <references group="n"/> tag was found, or a closing </ref> is missing