Çempionlar Kubokunu və UEFA Çempionlar Liqasını qazanan məşqçilərin sıyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Bu siyahıya UEFA Çempionlar Kuboku və Çempionlar Liqasını məşqçi olaraq qazanan şəxslər daxildir. İspaniyalı məşqçi Xose Vilyalonqa Lorente 1955-56 sezonunda "Real Madrid"lə UEFA Çempionlar Kubokunu qazanaraq bu uğuru əldə edən ilk məşqçi olmuşdur. 1970-80-cı illərdə ingilis klubları və məşqçiləri arasında rəqabət getməsinə baxmayaraq, ən çox italyan məşqçilər bu uğura nail olmuşlar.

1992-93 sezonunda bir sıra dəyişikliklərdən sonra turnirin adı UEFA Çempionlar Liqası adlandırılmışdır. Bu yenilikdən sonra ilk final olan 1993 finalında[1] belçikalı Raymon Qotals Olimpik Marsel klubunu çempion edərək kubokun yeni formatında çempionluq yaşayan ilk məşqçi olmuşdur.

1976-77, 1977-781980-81 sezonlarında Liverpul ilə 3 dəfə çempion olan Bob Peysli kuboku ən çox qazanan məşqçidir. Bundan əlavə 16 məşqçidə kuboku 2 dəfə qazananlar sırasındadır. Miçel Munoz, Covanni Trapattoni, Yohan Krayf, Karlo Ançelotti, Frank RaykardXosep Qvardiola həm futbolçu, həm də məşqçi olaraq çempionluq yaşayan şəxlərdir.[2][3] Kuboku 2 fərqli ölkədə qazanan sadəcə 3 məşqçi vardır. Ernst Happel 1970'də Feyenord, 1983'də Hamburq'la, Otmar Hitsfeld 1997'də Borussiya Dortmund ilə, 2001'də Bayern Münhenlə, Joze Mourinyo isə 2004'də Portu, 2010'da İnter Milan ilə bu kuboka sahib çıxmışdır. Roberto Di Matteo xarici klubla (Çelsi) kubok qazanan ilk italyan məşqçidir.

Bundan əlavə həm FİFA Dünya Kuboku, həm də UEFA Çempionlar Liqasında rəhbərlik etdiyi komandalarla çempion olan 2 məşqçi vardır. Bunlar Marçello LippiVisente Del Bosqedir. Yalnız bir məşqçi həm UEFA Avropa Kuboku, həm də UEFA Çempionlar Liqasını çempionluğunu yaşamışdır. Həmin şəxsdə 1964'də o vaxtki adıyla Avropa Beynəlxalq Kubokunu İspaniya ilə qazanan Xose Vilyalonqa Lorentedir.

İllərə görə[redaktə | əsas redaktə]

Covanni Trapattoni, 1985-ci ilin qalib məşqçisi.
Qus Hiddink, 1988-ci ilin qalib məşqçisi.
Arriqo Sacçi, 1989 və 1990-ci illərin qalib məşqçisi.
Yohan Krayf, 1992-ci ilin qalib məşqçisi.
Fabio Kapello, 1994-cü ilin qalib məşqçisi.
Marçelo Lippi 1996-cı ilin qalib məşqçisi.
Otmar Hitsfeld, 1997 və 2001-ci illərin qalib məşqçisi.
Aleks Ferqyuson, 1999 və 2008-ci illərin qalib məşqçisi.
Visente Del Bosqe, 2000 və 2002-ci illərin qalib məşqçisi.
Karlo Ançelotti, 2003 və 2007-ci illərin qalib məşqçisi.
Frank Raykard 2006-cı ilin qalib məşqçisi.
Joze Mourinyo, 2004 və 2010-cu illərin qalib məşqçisi.
Xosep Qvardiola, 2009 və 2011-ci illərin qalib məşqçisi.
Final Çempion məşqçilər Klub Qeyd
1956 Flag of Spain.svg Xose Vilyalonqa Lorente Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
1957 Flag of Spain.svg Xose Vilyalonqa Lorente Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
1958 Flag of Argentina.svg Luis Qarniqliya Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
1959 Flag of Argentina.svg Luis Qarniqliya Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
1960 Flag of Spain.svg Miçel Munoz Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
1961 Flag of Hungary.svg Bela Qutman Flag of Portugal.svg Benfika [4]
1962 Flag of Hungary.svg Bela Qutman Flag of Portugal.svg Benfika [4]
1963 Flag of Italy.svg Nereo Rokko Flag of Italy.svg Milan [4]
1964 Flag of Argentina.svg Helenio Herreyra Flag of Italy.svg İnter Milan [4]
1965 Flag of Argentina.svg Helenio Herreyra Flag of Italy.svg İnter Milan [4]
1966 Flag of Spain.svg Miçel Munoz Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
1967 Flag of Scotland.svg Cok Stein Flag of Scotland.svg Seltik [5]
1968 Flag of Scotland.svg Mett Basbi Flag of England.svg Mançester Yunayted [6]
1969 Flag of Italy.svg Nereo Rokko Flag of Italy.svg Milan [4]
1970 Flag of Austria.svg Ernst Happel Flag of the Netherlands.svg Feyenord [7]
1971 Flag of the Netherlands.svg Rinus Miçels Flag of the Netherlands.svg Ayaks [8]
1972 Flag of Romania.svg Ştefan Kovaç Flag of the Netherlands.svg Ayaks [4]
1973 Flag of Romania.svg Ştefan Kovaç Flag of the Netherlands.svg Ayaks [4]
1974 Flag of Germany.svg Udo Lattek Flag of Germany.svg Bayern Münhen [9]
1975 Flag of Germany.svg Detmar Kreymer Flag of Germany.svg Bayern Münhen [4]
1976 Flag of Germany.svg Detmar Kreymer Flag of Germany.svg Bayern Münhen [4]
1977 Flag of England.svg Bob Peysli Flag of England.svg Liverpul [4]
1978 Flag of England.svg Bob Peysli Flag of England.svg Liverpul [4]
1979 Flag of England.svg Brayn Klaf Flag of England.svg Nottinqam Forest [4]
1980 Flag of England.svg Brayn Klaf Flag of England.svg Nottinqam Forest [4]
1981 Flag of England.svg Bob Peysli Flag of England.svg Liverpul [4]
1982 Flag of England.svg Toni Barton Flag of England.svg Aston Villa [10]
1983 Flag of Austria.svg Ernst Happel Flag of Germany.svg Hamburq [11]
1984 Flag of England.svg Coy Feqan Flag of England.svg Liverpul [12]
1985 Flag of Italy.svg Covanni Trapattoni Flag of Italy.svg Yuventus [13]
1986 Flag of Romania.svg Emerik Ceney Flag of Romania.svg Styaua Buxarest [14]
1987 Flag of Portugal.svg Artur Corg Flag of Portugal.svg Portu [15]
1988 Flag of the Netherlands.svg Qus Hiddink Flag of the Netherlands.svg PSV Eyndhoven [16]
1989 Flag of Italy.svg Arriqo Sacçi Flag of Italy.svg Milan [4]
1990 Flag of Italy.svg Arriqo Sacçi Flag of Italy.svg Milan [4]
1991 Flag of FR Yugoslavia.svg Lyupko Petroviç Flag of FR Yugoslavia.svg Srvena Zvezda [17]
1992 Flag of the Netherlands.svg Yohan Krayf Flag of Spain.svg Barselona [18]
1993 Flag of Belgium (civil).svg Raymon Qotals Flag of France.svg Olimpik Marsel [19]
1994 Flag of Italy.svg Fabio Kapello Flag of Italy.svg Milan [20]
1995 Flag of the Netherlands.svg Luis Van Qal Flag of the Netherlands.svg Ayaks [21]
1996 Flag of Italy.svg Marçelo Lippi Flag of Italy.svg Yuventus [22]
1997 Flag of Germany.svg Otmar Hitsfeld Flag of Germany.svg Borussiya Dortmund [4]
1998 Flag of Germany.svg Cap Heykens Flag of Spain.svg Real Madrid [23]
1999 Flag of Scotland.svg Aleks Ferqyuson Flag of England.svg Mançester Yunayted [24]
2000 Flag of Spain.svg Visente Del Bosqe Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
2001 Flag of Germany.svg Otmar Hitsfeld Flag of Germany.svg Bayern Münhen [4]
2002 Flag of Spain.svg Visente Del Bosqe Flag of Spain.svg Real Madrid [4]
2003 Flag of Italy.svg Karlo Ançelotti Flag of Italy.svg Milan [25]
2004 Flag of Portugal.svg Joze Mourinyo Flag of Portugal.svg Portu [26]
2005 Flag of Spain.svg Rafael Benítez Flag of England.svg Liverpul [27]
2006 Flag of the Netherlands.svg Frank Raykard Flag of Spain.svg Barselona [28]
2007 Flag of Italy.svg Karlo Ançelotti Flag of Italy.svg Milan [29]
2008 Flag of Scotland.svg Aleks Ferqyuson Flag of England.svg Mançester Yunayted [30]
2009 Flag of Spain.svg Xosep Qvardiola Flag of Spain.svg Barselona [31]
2010 Flag of Portugal.svg Joze Mourinyo Flag of Italy.svg İnter Milan [32]
2011 Flag of Spain.svg Xosep Qvardiola Flag of Spain.svg Barselona [33]
2012 Flag of Italy.svg Roberto Di Matteo Flag of England.svg Çelsi [34]

Birdən çox mükafat alan məşqçilər[redaktə | əsas redaktə]

Sıra Ölkə Məşqçilər Çempionluq Finalist Çempion olduğu il(lər) Finalist olduğu il(lər) Çempion olduğu klub(lar)
1 Flag of England.svg Bob Peysli 3 0 1977, 1978, 1981 Liverpul
2 Flag of Scotland.svg Aleks Ferqyuson 2 2 1999, 2008 2009, 2011 Mançester Yunayted
Flag of Spain.svg Miçel Munoz 2 2 1960, 1966 1962, 1964 Real Madrid
4 Flag of Italy.svg Karlo Ançelotti 2 1 2003, 2007 2005 Milan
Flag of Germany.svg Otmar Hitsfeld 2 1 1997, 2001 1999 Borussiya Dortmund, Bayern Münhen
Flag of Austria.svg Ernst Happel 2 1 1970, 1983 1978 Feyenord, Hamburq
Flag of Argentina.svg Helenio Herreyra 2 1 1964, 1965 1967 İnter Milan
8 Flag of Spain.svg Xosep Qvardiola 2 0 2009, 2011 Barselona
Flag of Portugal.svg Joze Mourinyo 2 0 2004, 2010 Portu, İnter Milan
Flag of Spain.svg Visente Del Bosqe 2 0 2000, 2002 Real Madrid
Flag of Italy.svg Arriqo Sacçi 2 0 1989, 1990 Milan
Flag of England.svg Brayn Klaf 2 0 1979, 1980 Nottinqam Forest
Flag of Germany.svg Detmar Kreymer 2 0 1975, 1976 Bayern Münhen
Flag of Romania.svg Ştefan Kovaç 2 0 1972, 1973 Ayaks
Flag of Italy.svg Nereo Rokko 2 0 1963, 1969 Milan
Flag of Hungary.svg Bela Qutman 2 0 1961, 1962 Benfika
Flag of Argentina.svg Luis Qarniqliya 2 0 1958, 1959 Real Madrid
Flag of Spain.svg Xose Vilyalonqa Lorente 2 0 1956, 1957 Real Madrid
Qara yazılanlar = Məşqçiliyə davam edənlərdir

Ölkələrə görə[redaktə | əsas redaktə]

Bu sıyahıda məşqçilərin ölkələrinə görə çempionluq sayının statistikası göstərilmişdir.
Milliyət Çempionluq
sayı
Flag of Italy.svg İtaliya 10
Flag of Spain.svg İspaniya 9
Flag of England.svg İngiltərə 7
Flag of Germany.svg Almaniya 6
Flag of the Netherlands.svg Niderland 5
Flag of Argentina.svg Argentina 4
Flag of Scotland.svg Şotlandiya 4
Flag of Portugal.svg Portuqaliya 3
Flag of Romania.svg Rumıniya 3
Flag of Hungary.svg Macarıstan 2
Flag of Austria.svg Avstriya 2
Flag of FR Yugoslavia.svgYuqoslaviya 1
Flag of Belgium (civil).svg Belçika 1

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Ümumi
Xüsusi
  1. "History". UEFA. 2007-07-02. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/index.html. İstifadə tarixi: 2008-03-05.
  2. "Frank Rijkaard". UEFA. Arxivləşdirilib from [1] on 2008-02-05. http://web.archive.org/web/20080205090519/http://www.uefa.com/footballeurope/club=50080/coach.html. İstifadə tarixi: 2009-05-28.
  3. "Josep Guardiola". UEFA. http://www.uefa.com/footballeurope/club=50080/coach.html. İstifadə tarixi: 2009-05-28.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 "Final facts and figures". UEFA. http://www.uefa.com/competitions/ucl/finals/newsid=421025.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  5. "Celtic adventure reaps reward". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1966/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  6. "Charlton leads United charge". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1967/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  7. "Feyernoord establish new order". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1969/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  8. "Cruyff pulls the strings". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1970/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  9. "Müller ends Bayern wait". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1973/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  10. "Withe brings Villa glory". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1981/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  11. "Kennedy spot on for Liverpool". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1983/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  12. "Kennedy spot on for Liverpool". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1983/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  13. "Football mourns Heysel victims". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1984/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  14. "Steaua stun Barcelona". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1985/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  15. "Futre inspires Porto triumph". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1986/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  16. "PSV prosper from Oranje boom". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1987/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  17. "Crvena Zvezda spot on". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1990/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  18. "Koeman ends Barcelona's wait". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1991/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  19. "Ex-Marseille coach Goethals dies". BBC Sport. 2004-12-06. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/4073899.stm. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  20. "Massaro leads Milan rout". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1993/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  21. "Kluivert strikes late for Ajax". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1994/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  22. "Juve hold their nerve". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1995/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  23. "Seventh heaven for Madrid". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1997/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  24. "Solskjaer answers United's prayers". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1998/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  25. "Shevchenko spot on for Milan". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2002/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  26. "Porto pull off biggest surprise". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2003/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  27. "Liverpool belief defies Milan". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2004/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  28. "Ronaldinho delivers for Barça". UEFA. 2006-06-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2005/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  29. "Milan avenge Liverpool defeat". UEFA. 2007-07-18. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1995/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  30. "United strike gold in shoot out". UEFA. 2008-05-22. http://www.uefa.com/competitions/ucl/fixturesresults/round=15109/match=301604/report=rp.html. İstifadə tarixi: 2008-05-22.
  31. "Stylish Barcelona take United's crown". UEFA. 2009-05-27. http://www.uefa.com/competitions/ucl/fixturesresults/round=15280/match=302813/report=rp.html. İstifadə tarixi: 2009-05-27.
  32. "Live - Champions League final". BBC Sport. 2010-05-22. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/8698033.stm. İstifadə tarixi: 2010-05-22.
  33. "Barça crowned as Messi and Villa see off United". UEFA. 2011-05-28. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/matches/season=2011/round=2000122/match=2003352/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 2011-05-28.
  34. "MATCH REPORT: BAYERN MUNICH 1 CHELSEA 1 (3-4 ON PENS)". 2012-05-19. http://www.chelseafc.com/page/LatestNews/0,,10268~2777687,00.html.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]