Çempionlar Kubokunu və UEFA Çempionlar Liqasını qazanan məşqçilərin sıyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bu siyahıya UEFA Çempionlar Kuboku və Çempionlar Liqasını məşqçi olaraq qazanan şəxslər daxildir. İspaniyalı məşqçi Xose Vilyalonqa Lorente 1955-56 sezonunda "Real Madrid"lə UEFA Çempionlar Kubokunu qazanaraq bu uğuru əldə edən ilk məşqçi olmuşdur. 1970-80-cı illərdə ingilis klubları və məşqçiləri arasında rəqabət getməsinə baxmayaraq, ən çox italyan məşqçilər bu uğura nail olmuşlar.

1992-93 sezonunda bir sıra dəyişikliklərdən sonra turnirin adı UEFA Çempionlar Liqası adlandırılmışdır. Bu yenilikdən sonra ilk final olan 1993 finalında[1] belçikalı Raymon Qotals Olimpik Marsel klubunu çempion edərək kubokun yeni formatında çempionluq yaşayan ilk məşqçi olmuşdur.

1976-77, 1977-781980-81 sezonlarında Liverpul ilə 3 dəfə çempion olan Bob Peysli kuboku ən çox qazanan məşqçidir. Bundan əlavə 16 məşqçidə kuboku 2 dəfə qazananlar sırasındadır. Miçel Munoz, Covanni Trapattoni, Yohan Krayf, Karlo Ançelotti, Frank RaykardXosep Qvardiola həm futbolçu, həm də məşqçi olaraq çempionluq yaşayan şəxlərdir.[2][3] Kuboku 2 fərqli ölkədə qazanan sadəcə 3 məşqçi vardır. Ernst Happel 1970'də Feyenord, 1983'də Hamburq'la, Otmar Hitsfeld 1997'də Borussiya Dortmund ilə, 2001'də Bayern Münhenlə, Joze Mourinyo isə 2004'də Portu, 2010'da İnter Milan ilə bu kuboka sahib çıxmışdır. Roberto Di Matteo xarici klubla (Çelsi) kubok qazanan ilk italyan məşqçidir.

Bundan əlavə həm FİFA Dünya Kuboku, həm də UEFA Çempionlar Liqasında rəhbərlik etdiyi komandalarla çempion olan 2 məşqçi vardır. Bunlar Marçello LippiVisente Del Bosqedir. Yalnız bir məşqçi həm UEFA Avropa Kuboku, həm də UEFA Çempionlar Liqasını çempionluğunu yaşamışdır. Həmin şəxsdə 1964'də o vaxtki adıyla Avropa Beynəlxalq Kubokunu İspaniya ilə qazanan Xose Vilyalonqa Lorentedir.

İllərə görə[redaktə | əsas redaktə]

Covanni Trapattoni, 1985-ci ilin qalib məşqçisi.
Qus Hiddink, 1988-ci ilin qalib məşqçisi.
Arriqo Sacçi, 1989 və 1990-ci illərin qalib məşqçisi.
Yohan Krayf, 1992-ci ilin qalib məşqçisi.
Fabio Kapello, 1994-cü ilin qalib məşqçisi.
Marçelo Lippi 1996-cı ilin qalib məşqçisi.
Otmar Hitsfeld, 1997 və 2001-ci illərin qalib məşqçisi.
Aleks Ferqyuson, 1999 və 2008-ci illərin qalib məşqçisi.
Visente Del Bosqe, 2000 və 2002-ci illərin qalib məşqçisi.
Karlo Ançelotti, 2003 və 2007-ci illərin qalib məşqçisi.
Frank Raykard 2006-cı ilin qalib məşqçisi.
Joze Mourinyo, 2004 və 2010-cu illərin qalib məşqçisi.
Xosep Qvardiola, 2009 və 2011-ci illərin qalib məşqçisi.
Final Çempion məşqçilər Klub Qeyd
1956 İspaniya Xose Vilyalonqa Lorente İspaniya Real Madrid [4]
1957 İspaniya Xose Vilyalonqa Lorente İspaniya Real Madrid [4]
1958 Argentina Luis Qarniqliya İspaniya Real Madrid [4]
1959 Argentina Luis Qarniqliya İspaniya Real Madrid [4]
1960 İspaniya Miçel Munoz İspaniya Real Madrid [4]
1961 Macarıstan Bela Qutman Portuqaliya Benfika [4]
1962 Macarıstan Bela Qutman Portuqaliya Benfika [4]
1963 İtaliya Nereo Rokko İtaliya Milan [4]
1964 Argentina Helenio Herreyra İtaliya İnter Milan [4]
1965 Argentina Helenio Herreyra İtaliya İnter Milan [4]
1966 İspaniya Miçel Munoz İspaniya Real Madrid [4]
1967 Şotlandiya Cok Stein Şotlandiya Seltik [5]
1968 Şotlandiya Mett Basbi İngiltərə Mançester Yunayted [6]
1969 İtaliya Nereo Rokko İtaliya Milan [4]
1970 Avstriya Ernst Happel Niderland Feyenord [7]
1971 Niderland Rinus Miçels Niderland Ayaks [8]
1972 Rumıniya Ştefan Kovaç Niderland Ayaks [4]
1973 Rumıniya Ştefan Kovaç Niderland Ayaks [4]
1974 Almaniya Udo Lattek Almaniya Bayern Münhen [9]
1975 Almaniya Detmar Kreymer Almaniya Bayern Münhen [4]
1976 Almaniya Detmar Kreymer Almaniya Bayern Münhen [4]
1977 İngiltərə Bob Peysli İngiltərə Liverpul [4]
1978 İngiltərə Bob Peysli İngiltərə Liverpul [4]
1979 İngiltərə Brayn Klaf İngiltərə Nottinqam Forest [4]
1980 İngiltərə Brayn Klaf İngiltərə Nottinqam Forest [4]
1981 İngiltərə Bob Peysli İngiltərə Liverpul [4]
1982 İngiltərə Toni Barton İngiltərə Aston Villa [10]
1983 Avstriya Ernst Happel Almaniya Hamburq [11]
1984 İngiltərə Coy Feqan İngiltərə Liverpul [11]
1985 İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya Yuventus [12]
1986 Rumıniya Emerik Ceney Rumıniya Styaua Buxarest [13]
1987 Portuqaliya Artur Corg Portuqaliya Portu [14]
1988 Niderland Qus Hiddink Niderland PSV Eyndhoven [15]
1989 İtaliya Arriqo Sacçi İtaliya Milan [4]
1990 İtaliya Arriqo Sacçi İtaliya Milan [4]
1991 Yuqoslaviya Lyupko Petroviç Yuqoslaviya Srvena Zvezda [16]
1992 Niderland Yohan Krayf İspaniya Barselona [17]
1993 Belçika Raymon Qotals Fransa Olimpik Marsel [18]
1994 İtaliya Fabio Kapello İtaliya Milan [19]
1995 Niderland Luis Van Qal Niderland Ayaks [20]
1996 İtaliya Marçelo Lippi İtaliya Yuventus [21]
1997 Almaniya Otmar Hitsfeld Almaniya Borussiya Dortmund [4]
1998 Almaniya Cap Heykens İspaniya Real Madrid [22]
1999 Şotlandiya Aleks Ferqyuson İngiltərə Mançester Yunayted [23]
2000 İspaniya Visente Del Bosqe İspaniya Real Madrid [4]
2001 Almaniya Otmar Hitsfeld Almaniya Bayern Münhen [4]
2002 İspaniya Visente Del Bosqe İspaniya Real Madrid [4]
2003 İtaliya Karlo Ançelotti İtaliya Milan [24]
2004 Portuqaliya Joze Mourinyo Portuqaliya Portu [25]
2005 İspaniya Rafael Benítez İngiltərə Liverpul [26]
2006 Niderland Frank Raykard İspaniya Barselona [27]
2007 İtaliya Karlo Ançelotti İtaliya Milan [28]
2008 Şotlandiya Aleks Ferqyuson İngiltərə Mançester Yunayted [29]
2009 İspaniya Xosep Qvardiola İspaniya Barselona [30]
2010 Portuqaliya Joze Mourinyo İtaliya İnter Milan [31]
2011 İspaniya Xosep Qvardiola İspaniya Barselona [32]
2012 İtaliya Roberto Di Matteo İngiltərə Çelsi [33]

Birdən çox mükafat alan məşqçilər[redaktə | əsas redaktə]

Sıra Ölkə Məşqçilər Çempionluq Finalist Çempion olduğu il(lər) Finalist olduğu il(lər) Çempion olduğu klub(lar)
1 İngiltərə Bob Peysli 3 0 1977, 1978, 1981 Liverpul
2 Şotlandiya Aleks Ferqyuson 2 2 1999, 2008 2009, 2011 Mançester Yunayted
İspaniya Miçel Munoz 2 2 1960, 1966 1962, 1964 Real Madrid
4 İtaliya Karlo Ançelotti 2 1 2003, 2007 2005 Milan
Almaniya Otmar Hitsfeld 2 1 1997, 2001 1999 Borussiya Dortmund, Bayern Münhen
Avstriya Ernst Happel 2 1 1970, 1983 1978 Feyenord, Hamburq
Argentina Helenio Herreyra 2 1 1964, 1965 1967 İnter Milan
8 İspaniya Xosep Qvardiola 2 0 2009, 2011 Barselona
Portuqaliya Joze Mourinyo 2 0 2004, 2010 Portu, İnter Milan
İspaniya Visente Del Bosqe 2 0 2000, 2002 Real Madrid
İtaliya Arriqo Sacçi 2 0 1989, 1990 Milan
İngiltərə Brayn Klaf 2 0 1979, 1980 Nottinqam Forest
Almaniya Detmar Kreymer 2 0 1975, 1976 Bayern Münhen
Rumıniya Ştefan Kovaç 2 0 1972, 1973 Ayaks
İtaliya Nereo Rokko 2 0 1963, 1969 Milan
Macarıstan Bela Qutman 2 0 1961, 1962 Benfika
Argentina Luis Qarniqliya 2 0 1958, 1959 Real Madrid
İspaniya Xose Vilyalonqa Lorente 2 0 1956, 1957 Real Madrid
Qara yazılanlar = Məşqçiliyə davam edənlərdir

Ölkələrə görə[redaktə | əsas redaktə]

Bu sıyahıda məşqçilərin ölkələrinə görə çempionluq sayının statistikası göstərilmişdir.
Milliyət Çempionluq
sayı
İtaliya İtaliya 10
İspaniya İspaniya 9
İngiltərə İngiltərə 7
Almaniya Almaniya 6
Niderland Niderland 5
Argentina Argentina 4
Şotlandiya Şotlandiya 4
Portuqaliya Portuqaliya 3
Rumıniya Rumıniya 3
Macarıstan Macarıstan 2
Avstriya Avstriya 2
YuqoslaviyaYuqoslaviya 1
Belçika Belçika 1

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Ümumi
  • "European Cups - Performances by Coach". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2008-02-06. İstifadə tarixi: 2008-03-11.
  • "European Champions' Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2008-02-06. İstifadə tarixi: 2008-03-11.
Xüsusi
  1. "History". UEFA. 2007-07-02. İstifadə tarixi: 2008-03-05.
  2. "Frank Rijkaard". UEFA. 2008-02-05 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2009-05-28.
  3. "Josep Guardiola". UEFA. İstifadə tarixi: 2009-05-28.
  4. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 "Final facts and figures". UEFA. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  5. "Celtic adventure reaps reward". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  6. "Charlton leads United charge". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  7. "Feyernoord establish new order". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  8. "Cruyff pulls the strings". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  9. "Müller ends Bayern wait". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  10. "Withe brings Villa glory". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  11. 1 2 "Kennedy spot on for Liverpool". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  12. "Football mourns Heysel victims". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  13. "Steaua stun Barcelona". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  14. "Futre inspires Porto triumph". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  15. "PSV prosper from Oranje boom". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  16. "Crvena Zvezda spot on". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  17. "Koeman ends Barcelona's wait". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  18. "Ex-Marseille coach Goethals dies". BBC Sport. 2004-12-06. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  19. "Massaro leads Milan rout". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  20. "Kluivert strikes late for Ajax". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  21. "Juve hold their nerve". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  22. "Seventh heaven for Madrid". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  23. "Solskjaer answers United's prayers". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  24. "Shevchenko spot on for Milan". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  25. "Porto pull off biggest surprise". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  26. "Liverpool belief defies Milan". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  27. "Ronaldinho delivers for Barça". UEFA. 2006-06-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  28. "Milan avenge Liverpool defeat". UEFA. 2007-07-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  29. "United strike gold in shoot out". UEFA. 2008-05-22. İstifadə tarixi: 2008-05-22.
  30. "Stylish Barcelona take United's crown". UEFA. 2009-05-27. İstifadə tarixi: 2009-05-27.
  31. "Live - Champions League final". BBC Sport. 2010-05-22. İstifadə tarixi: 2010-05-22.
  32. "Barça crowned as Messi and Villa see off United". UEFA. 2011-05-28. İstifadə tarixi: 2011-05-28.
  33. "MATCH REPORT: BAYERN MUNICH 1 CHELSEA 1 (3-4 ON PENS)". 2012-05-19.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]