İordaniyadakı ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

İordaniyadakı UNESCO-nun ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı İordaniyada YUNESKO-nun ümumdünya irs siyahısına 5 obyekt daxildir (2017-ci il üçün), bu ümumi rəqəmin 0,4%-ni (2021-ci il üçün 1154) təşkil edir. Mədəni meyarlara görə 4 obyekt daxildir ki, bunlardan 3-ü insan dühasının şah əsərləri (i meyarı) sayılır və 1-i qarışıq meyarlara görə. Bundan əlavə, 2017-ci ildən İordaniyada 14 obyekt ümumdünya irsi siyahısına namizədlər siyahısındadır. İordaniya 5 may 1975-ci ildə ümumdünya mədəni və təbii irsin mühafizəsi haqqında Konvensiyanı ratifikasiya etmişdi.

Siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Bu cədvəldə, obyektlər UNESCO-nun dünya irsi siyahısına əlavə edilməsi xronoloji ardıcıllığı ilə düzülmüşdür.

Şəkil Adı Yeri Növü Yaranma vaxtı Siyahıya alınma ili Şərtlər
1 Petra Jordan BW 36.JPG Qədim şəhər Petra Petra şəhəri Mədəni 1985 326 i, iii, iv
2 Qusayr Amra.jpg Kuseyr-Əmrə xəlifələrinin qədim iqamətgahı
(ərəb. قصير عمرة)
Əz-Zərkə (mühafazəsı) (ərəb. محافظة الزرقاء) Mədəni 1985 327 i, iii, iv
3 Umm Rasas House ruins.JPG Umm-er-Rasasda (Kastron-Mefa) arxeoloji tapıntıları
(ərəb. أم الرّصاص)
Mabada (mühafazəsı) (ərəb. محافظة مادبا) Mədəni 2004 1093 i, iv, vi
4 Wadi Rum BW 26.JPG Qorunan ərazi Vadi Ram
(ərəb. وادي رم)
Akaba (mühafazəsı) (ərəb. محافظة العقبة) Qarışıq 2011 1377 iіі, v, vii
5 Bethany (5).JPG Vifavra, İsa Məsihin vəftiz olunduğu yer İordaniya çayı Mədəni 2015 1446 iіі, iv
6 Bait Jaber and Al-Saha in Salt, Jordan 02.JPG Əs-Salt - tolerantlıq və şəhər qonaqpərvərliyi məkanı
(ing. As-Salt - The Place of Tolerance and Urban Hospitality)
Əl-Bəlkə (mühafazası) (ərəb. محافظة البلقاء) Mədəni 2021 689 ii, iii

İlkin siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Cədvəldə obyektlər ilkin siyahıya əlavə olunduqları ardıcıllıqla düzülmuşdür. Bu siyahıda İordaniya Hökumətinin ümumdünya irs siyahısına salınması üçün namizəd kimi təklif etdiyi obyektlər qeyd edilmişdir.

Şəkil Adı Yeri Növü Yaranma vaxtı Siyahıya alınma ili Şərtlər
1 West church.JPG Umm-əl-Cimal şəhəri (ərəb. ام الجمال) Əl-Məfraq (ərəb. محافظة المفرق (mühafazəsi) Mədəni Eramızın 1-ci minilliyi 2001 1548 i, iii, iv
2 Mosque at Qasr al-Qastal, side wall and minarett.jpg Əl-Qastal (Qəsəbə) (ərəb. القسطل) Amman (mühafazəsi) (ərəb. محافظة العاصمة) Mədəni VII əsrdən 2001 1550 i, iii, iv
3 Sanctuary of Lot 02.jpg Deyr-Ayn-Abatadakı Lut məbədi Mədəni VI əsr 2001 1551 i, iii, iv
4 Montreal Castle Visitor center.jpg Monreal qalası Maan (mühafazəsi) (ərəb. محافظة معان) Mədəni XII əsr 2001 1552 i, iii, iv
5 Qasr Bshir, eastern wall.jpg Qəsr Bşir — Roma istehkamı Mədəni III əsrdən 2001 1553 i, iii, iv
6 Classical pella.jpg Pella İrbid (mühafazəsi) ərəb. محافظة إربد) Mədəni II əsrdən 2001 1554 i, iii, iv
7 Mshatta-08.jpg Əl-Mşatta sarayı Amman (mühafazəsi) (ərəb. محافظة العاصمة) Mədəni VIII əsr 2001 1555 i, iii, iv
8 Suk-Wady-Barada (Abila), Suk-Wady-Barada, Holy Land,-LCCN2002725063.jpg Abila şəhəri İrbid (mühafazəsi) (ərəb. محافظة إربد) Mədəni Eramızın I əsrindən etibarən 2001 1557 i, iii, iv
9 Umm Qais-13.jpg Qadara İrbid (mühafazəsi) (ərəb. محافظة إربد) Mədəni Eramızdan əvvəl III əsrdən 2001 1558 i, iii, iv
10 Place ovale de Gerasa new.JPG Ceraş (ərəb. جرش) Ceraş (mühafazəsi) Mədəni Eramızdan əvvəl 2000-ci ildən 2004 1856 iii, iv
11 Dana Reserve 04.jpg Dana biosfer ehtiyatı Ət-Təfilə (ərəb. محافظة الطفيلة) Qarışıq 2007 5155 iv, vii, viii, x
12 Azraq view.jpg Azrak qoruğu (vahə) Əz-Zərkə (mühafazəsı) (ərəb. محافظة الزرقاء) Qarışıq 2007 5156 iv, v, x
13 Wadi Mujib2.jpeg Əl-Mucib təbiət qoruğu Əl-Kərək (ərəb. محافظة الكرك) Təbii 2007 5158 vii, viii
14 Wadi Rajil near Jawa, eastern Jordan.jpg Əl-Xərra səhrası Əl-Məfraq (mühafazəsi) (ərəb. محافظة المفرق Mədəni Eramızdan əvvəl 1-ci əsrdən 2019 6425 iii, v

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]