İraqda UNESCO ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

İraqda UNESCO ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı YUNESKO-nun İraqdakı ümumdünya irsi siyahısına 6 obyekt daxildir ki, bu da ümumi rəqəmin təxminən 0,4%-ni təşkil edir (2021-ci ildə 1154). 5 obyekt mədəni meyarlar üzrə, 1-i isə qarışıq meyarlar üzrə siyahıya alınıb. Bundan əlavə, İraqdakı 11 obyekt dünya irsi siyahısına daxil olmaq üçün namizədlər sırasındadır[1]. İraq 1974-cü il martın 5-də ümumdünya mədəni və təbii irsin qorunması Konvensiyasını qəbul etmişdir. HatraNimrud xarabalıqları 2015-ci ilin martında İŞİD tərəfindən dağıdılıb.

Siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

# Şəkil Adı Yeri Yaranma vaxtı Siyahıya alınma ili Şərtlər
1 Hatra ruins.jpg Hatra
مدينة الحضر
Vilayət: Neynəvə mühafəzəsi Eramızdan əvvəl III əsr 1985 № 277 ii, iii, iv, vi
2 Flickr - The U.S. Army - www.Army.mil (218).jpg Aşşur (şəhər)
آشور (مدينة)
Vilayət: Səlahəddin mühafəzəsi Eramızdan əvvəl IX əsr 2003 № 1130 iii, iv
3 Samara spiralovity minaret rijen1973.jpg Samərra
سامراء
Vilayət: Səlahəddin mühafəzəsi Eramızdan əvvəl V minillik 2007 № 276 ii, iii, iv
4 Hawler Castle.jpg Ərbil qalası
قلعة أربيل
Vilayət: Əl-Аmаrа Eramızdan əvvəl V əsr 2014 № 1437 iv
5 Marsh Arabs in a mashoof.jpg Ur-Nassiriyah.jpg Mesopotamiya bataqlıqları və Mesopotamiyanın qədim şəhərlərinin xarabalıqları (Ur,Uruk,Eridu) Vilayət: Əl-Аmаrа Eramızdan əvvəl V əsr 2016 1481 iii, v, ix, x
6 Ruins of the so-called North Palace of king Nebuchadnezzar II at Babylon, Iraq.jpg Babil
بابل
Vilayət: Babil mühafəzəsi Eramızdan əvvəl XXIII əsr 2019 № 278 iii, vi

Obyektlərin coğrafi yeri[redaktə | mənbəni redaktə et]

İraqda UNESCO ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı (İraq)
Red pog.png
Ərbil qalası
Red pog.png
Ur
Red pog.png
Mesopotamiya bataqlıqları
İraqda UNESCO ümumdünya irsi obyektləri

Siyahıya namizədlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Cədvəldə obyektlər ilkin siyahıya əlavə olunduqları ardıcıllıqla düzülmüşdür. Bu siyahı İraq Hökumətinin dünya irs siyahısına salınması üçün namizəd kimi təklif etdiyi obyektlər qeyd edirb.

# Şəkil Adı Yeri Yaranma vaxtı Siyahıya alınma ili
1 Iraq; Nimrud - Assyria, Lamassu's Guarding Palace Entrance.jpg Nimrud
كالخو
Vİlayət: Nineviya Eramızdan əvvəl XIII əsr 2000 № 1463
2 Nineveh Adad gate exterior entrance far2.JPG Nineviya
نينوى (مدينة)
Vİlayət: Nineviya Eramızdan əvvəl VI əsr 2000 № 1465
3 Al-Ukhaidir Fortress-Iraq-حصن الأخيضر.jpg Uxaydir qalası Vİlayət: Vasit 775-ci il 2000 № 1467
4 مدينة واسط الاثرية.jpg Vasit
واسط (محافظة)
Vİlayət: Vasit Eramızdan əvvəl VII əsr 2000 № 1462
5 Dhul Kifl Shrine.jpg Yezekelin məzarı Vİlayət: Babil 1316-cı il 2010 № 5497
6 Wadi-us-Salaam 20181101 04.jpg Vadi-üs-Salam məzarlığı
(ərəb. وادي السلام)
Vİlayət: Nəcəf 2011 № 5578
7 173606 The picturesque village of Amedye, Iraq in 2009.jpg Amadiyə şəhəri
(ərəb. العمادية)
Vİlayət: Dəhuk Eramızdan əvvəl IX əsr 2011 № 5601
8 Mustansiriya University CPT.jpg Bağdaddakı Əl-Rusafa rayonunun tarixi abidələri. Əl-Müstənsir mədrəsəsindən Abbasilər sarayına qədər Город: Bağdad VIII əsrdən 2014 № 5880
9 Flag of Iraq.svg Bestansur Neolit ​​çağı yaşayış məskəni Vİlayət: Süleymaniyyə b.e.ə. 7700-7100-cü illər 2017 № 6172
10 Ruins from a temple in Naffur.jpg Nippur Vİlayət: Qədisiyyə Təxminən b.e. 5000 əvvəl 2017 № 6173
11 Bashtabia.jpg Mosulda köhnə şəhər
(ərəb. الموصل)
Vİlayət: Nineviya 2018 № 6355
12 Lalish the whole view.jpg Laliş məbədi
(kürd. Laliş, ərəb. لالش)
Vİlayət: Nineviya 2020 № 6467
13 Kirkuk citadel.jpg Kərkük qalası Vİlayət: Kərkük Eramızdan əvvəl 9-cu əsrdən 2021 № 6522

Obyektlərin coğrafi yeri[redaktə | mənbəni redaktə et]

İraqda UNESCO ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı (İraq)
Red pog.png
Uxaydir
Red pog.png
Tihilkifl
UNESCO ümumdünya irsi siyahısına namizədlər

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Tentative" (ingilis). UNESCO World Heritage Centre. 2012-08-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 29 ноября 2010. (#parameter_ignored); (#parameter_ignored_suggest)

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]