İstanbul universitetlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
İstanbul Universiteti giriş qapısı
Boğaziçi Universiteti cənub kampüsü

İstanbulda 9-u dövlət və 40-ı özəl olmaqla ümumilikdə 49 universitet var.[1] Bunlardan başqa hava və dəniz hərbi məktəbləri və heç bir universitetin tərkibində olmayan 6 özəl məsləki ali məktəb fəaliyyət göstərir. Şəhərdə özəl universitetlərin açılması 2006-cı ildən sonra daha da sürətlənmişdir.

Dövlət universitetləri[redaktə | əsas redaktə]

Ad Yarandığı il Yerləşdiyi bölgə
İstanbul Universiteti 1453
(2252 saylı qanuna görə 1933-cü ildə tanınıb)
Ovçular, Bağçaköy (Sarıyer), Bakırköy, Bəyazit (Fateh),
Böyükçəkməcə, Cərrahpaşa (Fateh), Çapa (Fateh),
 Horhor (Fateh), Kadıköy, Laləli, Şişli, Vəfa (Fateh), Vəznəçilər
Boğaziçi Universiteti[dn 1] 1971 Bəbək (Beşiktaş)
İstanbul Texniki Universiteti 1773
(1944-cü ildə tanınıb)[2]
Məslək, Maçka (İstanbul), Taşkışla, Gümüşsuyu (Bəyoğlu), Tuzla (İstanbul)
Qalatasaray Universiteti 1481
(1994-cü ildə tanınıb)
Ortaköy (Beşiktaş)
Mərmərə Universiteti 1883 Göztəpə (Kadıköy), Heydərpaşa (Kadıköy), Bağlarbaşı (Üsküdar),
Başıböyük, Qartal (İstanbul), Anadoluhisarı,
Acıbadam (Üsküdar), Bağçalıevlər (İstanbul), Nişantaşı (Şişli),
Sultanəhməd (Fateh), Bəyazit (Fatih)
Memar Sinan Gözəl Sənətlər Universiteti 1882
(1982-ci ildə tanınıb)
Fındıqlı (Bəyoğlu), Bəyoğlu
Türk-Alman Universiteti 2010 Beykoz
Ulduz Texniki Universiteti 1911 Davudpaşa (Əsənlər), Beşiktaş (İstanbul), Ayazağa
İstanbul Mədəniyyət Universiteti 2010 Kadıköy, Üsküdar, Maltəpə
Hava Hərb Məktəbi 1951 Yaşılköy (Bakırköy)
Dəniz Hərb Məktəbi 1773
(1985)
Tuzla (İstanbul)
Türkiyə Səhiyyə Elmləri Universiteti 2015 Üsküdar (İstanbul)

Özəl (Vəqf) universitetlər[redaktə | əsas redaktə]

Ad Yarandığı il Yerləşdiyi bölgə Qurucu vəqf
Acıbadam Universiteti 2007 Ataşəhər, Qalqalı Acıbadam Səhiyyə və Təhsil Vəqfi
Bağçaşəhər Universiteti 1998 Beşiktaş (İstanbul), Məcidiyyəköy, Şişli Bağçaşəhər Uğur Təhsil Vəqfi
Bəykənd Universiteti 1997 Böyükçəkməcə, Şişli/Ayazağa, Taksim Adəm Çelik-Bəykənd Təhsil Vəqfi
Bəzmialəm Vəqf Universiteti 2010 Fateh (İstanbul) Bəzm-i Aləm Vəqfi
Doğuş Universiteti 1997 Acıbadam (Kadıköy), Həsənpaşa Doğuş Təhsil Vəqfi
Fateh Universiteti 1996 Böyükçəkməcə, Ostim, Gimat Türkiyə Səhiyyə və Müalicə Vəqfi
Fateh Sultan Məhmət Vəqf Universiteti 2010 Yeniqapı Mövləvixanası, Fateh (İstanbul), Üsküdar, Çamlıca (Üsküdar), Bəyoğlu Fateh Sultan Məhmət Vəqfi
Gədik Universiteti 2010 Pendik, Qartal Gədik Təhsil və Sosial Yardım Vəqfi
Haliç Universiteti 1998 Məcidiyyəköy, Fındıqzadə, Şişxana, Bomonti Bizim Leykozlu Uşaqlar Vəqfi
İşıq Universiteti 1996 Şilə, Maslak Feyziyyə Məktebləri Vəqfi
İstanbul 29 May Universiteti 2010 Üsküdar Türkiyə Diyanət Vəqfi
İstanbul Arel Universiteti 2007 Səfaköy (Kiçikçəkməcə) Kamal Gözüqara Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
İstanbul Aydın Universiteti 2003 Bağçalıevlər (İstanbul), Şənlikköy (Bakırköy), Kadıköy, Beşiktaş (İstanbul) Anadolu Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
İstanbul Bilgi Universiteti 1996 Şişli, Dolabdərə, Əlibəyköy Bilgi Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
İstanbul Elm Universiteti 2006 Əsəntəpə (Şişli), Qayrəttəpə, Məcidiyyəköy Türk Kardiologiya Vəqfi
İstanbul İnkişaf Universiteti 2011 Ovcular İnkişaf Təhsil, Mədəniyyət, Səhiyyə və Sosial Xidmətlər Vəqfi
İstanbul Əsənyurd Universiteti 2013 Əsənyurd Yaşılköy 2001 Təhsil, Səhiyyə, Mədəniyyət Vəqfi
İstanbul Kəmərburqaz Universiteti 2008 Mahmudbəy (Bağçılar) Məhmət Altınbaş Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
İstanbul Mədəniyyət Universiteti 1997 Şirinevlər, Ataköy (Bakırköy, Yenibosna), İncirli (Bakırköy) Mədəniyyət Kolleci Təhsil Vəqfi
İstanbul Medipol Universiteti 2009 Saracxana Medipolitan Təhsil və Səhiyyə Vəqfi
İstanbul Səbahəddin Zaim Universiteti 2010 Həlqəli (Kiçikçəkməcə) Elm Yayma Vəqfi
İstanbul Şəhər Universiteti 2008 Üsküdar Elm və Sənət Vəqfi
İstanbul Ticarət Universiteti 2001 Əminönü, Üsküdar, Kiçikyalı İstanbul Ticarət Palatası Təhsil və Sosial Xidmətlər Vəqfi
Qədir Has Universiteti 1992 Cibali (Fateh), Bağçalıevlər (İstanbul), Səlimpaşa Qədir Has Vəqfi
Qoç Universiteti 1992 Sarıyer Vəhbi Qoç Vəqfi
Maltəpə Universiteti 1997 Maltəpə İstanbul Mərmərə Təhsil Vəqfi
Nişantaşı Universiteti 2012 Kağızxana, Bayrampaşa, Osmanbəy Engin Fikirlər Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
MEF Universiteti 2013 Maslak (Sarıyer) MEF Təhsil Vəqfi
Murad Xüdavəndiyar Universiteti 2012 Mərvə Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
Okan Universiteti 1999 Həsənpaşa, Tuzla (İstanbul) Okan Mədəniyyət, Təhsil və İdman Vəqfi
Özyəgin Universiteti 2007 Altunizadə (Aləmdağ) Hüsnü M. Özyəgin Vəqfi
Piri Rəis Universiteti 2008 Tuzla (İstanbul) Türk Dəniz Təhsil Vəqfi
Sabancı Universiteti 1994 Tuzla (İstanbul) Hacı Ömər Sabancı Vəqfi
Süleyman Şah Universiteti 2010 Qartal (İstanbul) Sistem Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
Üsküdar Universiteti 2011 Üsküdar İnsani Dəyərlər və Ruh Sağlamlığı Vəqfi
Yedditəpə Universiteti 1996 Qayışdağı (Ataşəhər), Göztəpə (Kadıköy) İstanbul Təhsil və Mədəniyyət Vəqfi
Yeni Yüzil Universiteti 2009 Cevizlibağ (Zeytinburnu, Topqapı) Vətən Səhiyyə və Təhsil Vəqfi

Vəqf Məslək Ali Məktəbləri[redaktə | əsas redaktə]

Ad Yarandığı il Yərləşdiyi bölgə Qurucu vəqf
Avropa Məslək Ali Məktəbi 2009 Qazlıçeşmə Avropa Təhsil Vəqfi
Bəykoz Məntiq Məslək Ali Məktəbi 2008 Bəykoz Türkiyə Məntiq Araşdırmaları və Təhsil Vəqfi
İstanbul Qavrama Məslək Ali Məktəbi 2009 Şişli, Ümraniyyə Qavrama Təhsil Vəqfi
Plato Məslək Ali Məktəbi 2010 Balat (Fatih) Riva Vəqfi
İstanbul Şişli Məslək Ali Məktəbi 2012 Şişli İstanbul Şişli Vəqfi
Ataşəhər Adıgözəl Məslək Ali Məktəbi 2012 Ataşəhər Adıgözəl Təhsil Mədəniyyət Araşdırmalarına yardım və Səhiyyə Vəqfi

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Boğaziçi Universiteti əslində 1863-cü ildə "Robert Kolleci" kimi yaradılıb və 1971-ci ildə Boğaziçi Universiteti adını alıb. Bax: Boğaziçi Üniversitesi tarihçesi  (türk.).

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]