Ən çox istehsal olunan təyyarələrin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Siyahıda 5000 ədəddən çox istehsal olunan təyyarələr yer alıblar.

20.000 ədəddən çox istehsal olunanlar[redaktə | əsas redaktə]

Adı Şəkil Ədəd Ölkə Qeyd İl
Cessna 172
Cessna172-CatalinaTakeOff.JPG
43.000+ ABŞ Hal-hazırda istehsal olunur. Lisenziya ilə həmçinin Fransada istehsal olunub 1956-
İlyuşin İl-2
Il2 sturmovik.jpg
36.183 SSRİ Ən çox istehsal olunan hərbi və iki-yerli təyyarə 1941-1945
Messerschmitt Bf 109
Me109 G-6 D-FMBB 1.jpg
34,852 Almaniya Ən çox istehsal olunan qırıcı və tək-yerli təyyarə. Lisenziya əsasında İspaniyada, Rumıniyada, Çexoslovakiyadaİsveçrədə istehsal olunub 1936-1958
Piper PA-28 Cherokee
PiperPA-28-236DakotaC-GGFSPhoto4.JPG
32,778+ ABŞ Hal-hazırda istehsal olunur. Müxtəlif modifikasiyaları var 1960-
Cessna 150
Cessna.fa150k.g-aycf.arp.jpg
23,949 ABŞ Ən çox istehsal olunan iki-yerli vətəndaş təyyarəsi. Lisenziya ilə Fransadada istehsal olunub 1958-1977
Cessna 182
Cessna182t skylane n2231f cotswoldairshow 2010 arp.jpg
23,237+ ABŞ Hal-hazırda istehsal olunur. Lisenziya ilə Fransadada istehsal olunub 1956-
Supermarine Spitfire
Ray Flying Legends 2005-1.jpg
20,351 Böyük Britaniya 1938-1948
Focke-Wulf Fw 190
Focke-Wulf Fw 190 050602-F-1234P-005.jpg
20,051 Almaniya 64 ədədi Fransada müharibədən sonrakı dövrdə NC 900 adı altında istehsal edilmişdir 1939-1945
Piper J-3 Cub
PiperJ-3Cub02.jpg
20,038 ABŞ Ən çox istehsal olunan parça ilə örtülmüş təyyarə 1938-1947
Polikarpov Po-2
Bundeswehrmuseum Dresden 49.jpg
20,000 SSRİ Ən çox istehsal olunan biplan. İstehsalı 33.000 çatmış ola bilər 1928-1952

10.000-20.000 ədəd arası istehsal olunanlar[redaktə | əsas redaktə]

Adı Şəkil Ədəd Ölkə Qeyd İl
Consolidated B-24 Liberator
Maxwell B-24.jpg
18,482 ABŞ Ən çox istehsal olunan ağır bombardmançı 1940-1945
Antonov An-2
Antonov An-2R on ski Ryabtsev.jpg
18,000+ SSRİ, Polşa, Çin Ən uzun müddət istehsal olunan biplan 1947- (1992-dən lisenziya əsasında Çində istehsal olunur)
MiQ-15 Faqot
MiG-15 RB1.jpg
18,000+ SSRİ Ən çox istehsal olunan reaktiv təyyarə 1947-1950-ci illər
Beechcraft Bonanza
Beech.bonanza.takeoff.arp.jpg
17,000+ ABŞ Ən uzun müddət istehsal olunan təyyarə. Hal-hazırda istehsal olunmaqdadır 1947-
Yakovlev Yak-9
Yak 9 1.jpg
16,769 SSRİ 1942-1948
Douglas DC-3
Douglas DC-3, SE-CFP.jpg
16,079 ABŞ Ən çox istehsal olunan sərnişin təyyarəsi 1935-1952
Republic P-47 Thunderbolt
P-47D-40 Thunderbolt 44-95471 side.jpg
15,660 ABŞ Ən çox istehsal olunan Amerika qırıcısı 1942-1945
North American P-51 Mustang
Bott4.jpg
15,586 ABŞ 1940-1951
North American T-6 Texan
AT-6C Texans in flight 1943.jpg
15,495 ABŞ Ən çox istehsal olunan təlim təyyarəsi 1937-1950-ci illər
Junkers Ju 88
Bundesarchiv Bild 101I-363-2258-11, Flugzeug Junkers Ju 88.jpg
15,183 Almaniya 1939-1945
Hawker Hurricane
Hurricane mk1 r4118 fairford arp.jpg
14,527 Böyük Britaniya Həmçinin Kanadada lisenziya əsasında istehsal olunub 1937-1944
MiQ-21
MiG-21PFM-Egypt-1982.jpg
13,996 SSRİ Ən çox istehsal olunan supersonik (səsdən sürətli) təyyarə 1959-2006
Curtiss P-40 Warhawk
Curtiss P-40E Warhawk 2 USAF.jpg
13,738 ABŞ 1939-1944
Boeing B-17 Flying Fortress
Color Photographed B-17E in Flight.jpg
12,731 ABŞ 1937-1945
Vought F4U Corsair
Vought F4U Corsair (USMC).jpg
12,571 ABŞ Ən çox istehsal olunan göyərtə təyyarəsi 1941-1952
Grumman F6F Hellcat
Hellcats F6F-3, May 1943.jpg
12,275 ABŞ 1942-1945
Vultee BT-13 Valiant
BT-13 Valiant.jpg
11,537 ABŞ 1939-1947
Vickers Wellington
Vickers Wellington.jpg
11,461 ABŞ 1936-1945
Petlyakov Pe-2
Pe-2-2004.jpg
11,427 SSRİ Ən çox istehsal olunan Sovet bombardmançısı 1939-1945
Avro Anson
Avro Anson 652A MkI crop img3.jpg
11,029 Böyük Britaniya Həmçinin Kanadada lisenziya əsasında istehsal olunub 1935-1952
Mitsubishi A6M Zero
A6M3 Zero N712Z 1.jpg
10,939 Yaponiya 1940-1945
Piper PA-20 Pacer
Piper PA-22-150TD Tri-Pacer Kyabram Vabre.jpg
10,610 ABŞ 1950-1964
MiQ-17
MiG-17 landing by StuSeeger.jpeg
10,367 SSRİ Həmçinin Çində Shenyang J-5 və JJ-5 adı altında istehsal olunub 1951-1986
Lockheed P-38 Lightning
Lockheed P-38H Lightning - 1.jpg
10,037 ABŞ 1941-1945
Aeronca Champion
Aeronca.7ac.champion.kemble.arp.jpg
10,000+ ABŞ 1946-1950

5.000–10.000 ədəd arası istehsal olunanlar[redaktə | əsas redaktə]

Adı Şəkil Ədəd Ölkə Qeyd İl
DFS SG 38 Schulgleiter
Fotothek df ld 0003142 001 Sport ^ Flugsport ^ Segelflug.jpg
təxminən 10,000[1] Almaniya təlimçi 1938-1944
North American B-25 Mitchell
North American Aviation's B-25 medium bomber, Inglewood, Calif.jpg
9,984 ABŞ
Lavochkin La-5
Lawotschkin La-5 FN.jpg
9,920 SSRİ
North American F-86 Sabre/FJ Fury
North American F86-01.JPG
9,860 ABŞ Lisenziya əsasında həmçinin AvstraliyadaKanadada istehsal olunub 19471956
Grumman TBF Avenger 9,837 ABŞ
Bell P-39 Airacobra
P-39N Airacobra of the 357th Fighter Group at Hamilton Field in July 1943.jpg
9,584 ABŞ 19381944
Cessna 210
Cessna.210.centurion.d-ebws.arp.jpg
9,240 ABŞ 19571985
Piper PA-18
Piper Super Cub 1 1998-07-07.jpg
9,000 ABŞ 19491994
Beechcraft Model 18
Beechcraft AT-7 advanced training plane (00910460 026).jpg
9,000 ABŞ 19371970
Yakovlev Yak-18
Jak-18 Góraszka 2008 2.JPG
9,000 SSRİ 1946-1960-cı illər
Avro 504
504 at Old Warden.jpg
8,970 Böyük Britaniya Birinci dünya müharibəsi dövründə ən çox istehsal olunan təyyarə 19131918
Yakovlev Yak-1 8,720 SSRİ 19401944
Polikarpov I-16
Polikarpov I-16-Spain (clipped).jpg
8,644[2] SSRİ 19341943
Boeing-Stearman Model 75
Boeing Stearman N67193.jpg
8,584 ABŞ 19341942
Cessna 206
Cessna.206h.stationair2.arp.jpg
8,509 ABŞ 1962–bu günə kimi
SPAD S.XIII
SPAD XIII 040510-F-1234P-019.jpg
8,472 Fransa Birinci dünya müharibəsi dövründə ən çox istehsal olunan qırıcı 19171918
La Mouette Atlas 8000+ Fransa deltaplan 1979–bu günə kimi
Grumman F4F Wildcat
F4F-3 new pitot tube of later model.jpg
7,885 [3] ABŞ
Piper PA-32
Piper.pa32.cherokee.six.g-bxwp.arp.jpg
7,842+ ABŞ Genişləndirilmiş PA-28 19652007
Breguet 14
Breguet 14 - Front.jpg
7,800 Fransa Birinci dünya müharibəsi bitdikdən sonra 2.300 ədəd isteehsal olunub 19161928
de Havilland Mosquito
De Havilland DH-98 Mosquito ExCC.jpg
7,781 Böyük Britaniya Lisenziya əsasında həmçinin AvstraliyadaKanadada istehsal olunub 19401950
Cessna 140
Cessna C 140 NC-1872V OTT 2013 01.jpg
7,664[4][5] ABŞ 19461950
Cessna 152
G-BRNE-Cessna152.jpg
7,584 ABŞ Lisenziya əsasında həmçinin Fransada istehsal olunub 19771986
Republic F-84 Thunderjet
F-84E of 9th Fighter-Bomber Squadron in Korea.jpg
7,524 ABŞ
Douglas DB-7
Douglas A-20G Havoc.jpg
7,478 ABŞ
Boeing 737 7,386 ABŞ Ən çox istehsal olunan reaktiv sərnişin təyyarəsi 1967–bu günə kimi
Avro Lancaster
Avro Lancaster B I PA474.jpg
7,377 Böyük Britaniya Lisenziya əsasında Kanadada 430 ədəd təyyarə istehsal olunub 19421945
Heinkel He 111
Bundesarchiv Bild 101I-343-0694-21, Belgien-Frankreich, Flugzeug Heinkel He 111.jpg
7,300 Almaniya Həmçinin İspaniyada CASA C.2111 adı altında istehsal olunub 19351944
Curtiss SB2C Helldiver
Curtiss SB2C-5 Helldiver warbird in flight.jpg
7,140 ABŞ Lisenziya əsasında Kanadada 1135 ədəd təyyarə istehsal olunub 19401945
de Havilland Tiger Moth
DH 82A Tiger Moth - N81DH.jpg
7,105 Böyük Britaniya Həmçinin digər ölkələrdə lisenziya əsasında istehsal olunub 19311944
Piper PA-23
PiperAztecToronto.jpg
6,976 ABŞ 19521981
Curtiss JN-4
Flying jenny cropped.jpg
6,813 ABŞ
Polikarpov I-15
Polikarpov I-15bis.jpg
6,750[6] SSRİ Həmçinin İspaniyada istehsal olunub
Tupolev SB
Tupolev SB 2.jpg
6,656 SSRİ Lisenziya əsasında həmçinin Çexoslovakiyada istehsal olunub 19361941
Lockheed T-33 Shooting Star
DF-ST-89-09964.jpg
6,557 ABŞ Lisenziya əsasında həmçinin Kanadada istehsal olunub (Canadair)
Yakovlev Yak-7
Jakowkew Jak-7.JPG
6,399 SSRİ
Cessna 310
Cessna310JC-FRYZ.jpg
6,321 ABŞ 19541980
Lavochkin-Gorbunov-Gudkov LaGG-3
LaGG-3 Moscow.jpg
6,258 SSRİ 19411942
Ilyushin Il-10
Ilyushin Il-10M Soviet AF Monino 29.08.94 edited-3.jpg
6,226 SSRİ Həmçinin Çexoslovakiyada Avia B-33/CB-33 adı altında istehsal olunub 19441954
Cessna 180
Cessna.180a.g-btsm.arp.jpg
6,193 ABŞ 19531981
Handley Page Halifax
Halifax-mk3.jpg
6,176 Böyük Britaniya ağır bombardmançı 19401946
Messerschmitt Bf 110
Bundesarchiv Bild 101I-377-2801-013, Flugzeug Messerschmitt Me 110.jpg
6,150 Almaniya Çox mənbələr 6.000–6.150 ədəd qeyd edirlər
Junkers Ju 87
Junkers Ju 87Ds in flight Oct 1943.jpg
6,000 Almaniya
Polikarpov R-5
Polikarpov R-5.JPG
6,000 SSRİ
Sopwith 1½ Strutter
RAF Sopwith 1 1-2 Strutter.jpg
5,939 Böyük Britaniya Əsasən Fransada Fransa üçün istehsal olunub 19171918
Douglas SBD Dauntless
Douglas SBD Dauntless dropping a bomb, circa in 1942.jpg
5,936 ABŞ 19401944
Bristol Beaufighter
Bristol Type 156 Beaufighter ExCC.jpg
5,928 Böyük Britaniya Həmçinin Avstraliyada istehsal olunub 19401946
Nakajima Ki-43
Nakajima Ki-43-IIa.jpg
5,919 Yaponiya 19421945
Yokosuka K5Y
K5Y-93-2.jpg
5,770 Yaponiya 19341945
Lavochkin La-7
Memorial La-7 open 7-may-2007.jpg
5,753 SSRİ
Antonov A-1 5,700 SSRİ 1930–1940-cı illər
MiQ-19
MiG-19PM.jpg
5,500[7] SSRİ Lisenziya əsasında həmçinin S-105 adı altında Çexoslovakiyada, J-6 və JJ-6 adı altında Çində istehsal olunub. 2500 ədəd SSRİ, 3000 ədəd Çin üçün
Sopwith Camel
RAF Sopwith Camel.jpg
5,497 Böyük Britaniya Birinci dünya müharibəsi qırıcısı 19171918
Cessna AT-17 5,422 ABŞ
Bristol F.2 Fighter
Bristol F2B D8096 flying 1.jpg
5,329 Böyük Britaniya Birinci dünya müharibəsi qırıcısı 19161927
Airbus A320 family
Lufthansa Airbus A320-211 D-AIQT 01.jpg
5,307[8] Avropa İttifaqı A318/A319/A320/A321 1988–bu günə kimi
Martin B-26 Marauder
B 26.jpg
5,288 ABŞ
Stinson 108
Stinson108-3photo03.jpg
5,260 ABŞ 19461950
İlyushin Il-4
Il-4 side view Moscow.jpg
5,256 SSRİ 19421944
Royal Aircraft Factory S.E.5
SE5A at Old Warden.jpg
5,205 Böyük Britaniya 19171918
McDonnell Douglas F-4 Phantom II
F-4B VMFA-314 1968.jpg
5,195 ABŞ 19581981
Cessna 170
Cessna170B orange.jpg
5,174 ABŞ 19481956
MiQ-23
Mig-23-DNST8908431 JPG.jpg
5,047 SSRİ 19671985
Yakovlev Yak-12
Jak-12 PICT0025.JPG
5,000 SSRİ
Grunau Baby IIb
Grunau Baby III D-1052 EDMB 20050925.jpg
~5,000[9] Almaniya 1932–?

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. National Museum of the United States Air Force (undated). "Schneider Schulgleiter SG 38". 13 September 2011 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 19 August 2011.
  2. "Polikarpov I-16 Rata fighter". 2014-07-03 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-12-14.
  3. Hickman, Kennedy. "World War II: Grumman F4F Wildcat." About.com. Retrieved: 15 June 2010.
  4. Plane and Pilot: 1978 Aircraft Directory, page 22. Werner & Werner Corp Publishing, 1978. ISBN 0-918312-00-0
  5. Christy, Joe: The Complete Guide to the Single-Engine Cessnas – 3rd Edition, pages 12–17. TAB Books, 1979. ISBN 0-8306-2268-3
  6. "Polikarpov fighters." wio.ru. Retrieved: 8 October 2012.
  7. flugzeuginfo – MiG 19
  8. "Airbus orders and deliveries" (Microsoft Excel). Airbus S.A.S. 31 October 2011. İstifadə tarixi: 8 November 2011.
  9. "Deutsches Museum – Flugwerft Schleißheim: Grunau Baby IIb (German)". İstifadə tarixi: 2008-08-08.