Ən çox ziyarət edilən sənət muzeylərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin

Ən çox ziyarət edilən sənət muzeyləri — Dünyanın ən çox ziyarət edilən sənət muzeylərinin siyahısı ziyarət edənlər arasında ən böyük marağa səbəb olan, əsasən sənət əsərlərindən ibarət olan ekspozisiya, muzey və qalereyalara aid olan 100 siyahıdan ibarətdir. İncəsənətdə sənət dedikdə heykəl , rəsm, qrafik, fotosənəd və dekorativ-tətbiqi incəsənət anlaşılır. Siyahıya sənət muzeyləri olmayan (məsələn, Pekin şəhərindəki Yasaq şəhər) turistik görməli yerlər qeyd edilməyib.Həmçinin siyahıda qismən incəsənət əsərlərinə malik ekspozisiya, muzeylər deyil , lakin əsasən konkret mövzuya həsr edilmiş xüsusi muzeylər (məsələn, Londonda Təbiət Tarixi Muzeyi) yer alıb. Bu siyahı, beynəlxalq nüfuzlu "The Art Newspaper"[1] sənət jurnalının məlumatlarına əsaslanaraq, ildə bir dəfə birbaşa oxşar siyahıları yazır, bu siyahı 2014-cü ilin məlumatlarına əsaslanır. Siyahıda ən böyük nümayəndəlik ABŞ-da olan muzeylərdir - 18 və Böyük Britaniya - 14, İspaniya (9) və Fransa (8), ardından 6 muzey Braziliya və 5 muzey Rusiya, Avstraliya və Cənubi Koreyada mövcuddur. İl ərzində ən çox ziyarətçisi olan muzeylər Böyük Britaniyadadır - 30 milyondan çox insan. Siyahıdakı muzeylərdən ən çoxu Londonda yerləşir-11 və Paris -7, Berlin, Madrid və Tokioda-4 muzey yerləşir.Siyahıda qeyd edilmiş muzeylərin çoxu, Avropa qitəsi ərazisində yerləşir -55, Şimali Amerika ərazisində -22 muzey, Asiya -12 muzey, Cənubi Amerikada -6, Avstraliya -5; Afrika muzeyləri siyahıda göstərilməyib.

sıra Muzey Şəhər Ölkə Yaranma ili İllik ziyarətçi sayı Şəkil
1 Luvr muzeyi Paris Fransa Fransa 1792 9260000
2 Britaniya muzeyi London Böyük Britaniya Birləşmiş Krallıq 1753 6695213
3 London Milli Qalereyası London Böyük Britaniya Birləşmiş Krallıq 1824 6416724
4 Metropoliten muzeyi New York ABŞ ABŞ 1870 6162147
5 Vatikan muzeyləri Vatikan Vatikan Vatikan 1506 5891332
6 Teyt Modern London Böyük Britaniya Birləşmiş Krallıq 2000 5785427
7 İmperator saray muzeyi Taybey Çin Respublikası Çin Respublikası 1965 5402325
8 Milli Sənət Qalereyası Vaşinqton şəhəri ABŞ ABŞ 1937 3892459
9 Koreya Mərkəzi Tarix Muzeyi Seul Cənubi Koreya Cənubi Koreya 1945 3536677
10 Orse muzeyi Paris Fransa Fransa 1968 3500000
11 Paris Müasir Dövlət İncəsənət Muzeyi Paris Fransa Fransa 1977 3450000
12 Koreya Milli Folklor Muzeyi Seul Cənubi Koreya Cənubi Koreya 1945 3271017
13 Ermitaj Sankt-Peterburq Rusiya Rusiya 1764 3247956
14 Viktoriya və Albert Muzeyi London Böyük Britaniya Birləşmiş Krallıq 1852 3180450
15 Nyu-York Müasir İncəsənət Muzeyi New York ABŞ ABŞ 1929 3018266
16 Şahzadə Sofiyanın İncəsənət Mərkəzi Madrid İspaniya İspaniya 1992 2673745
17 Prado muzeyi Madrid İspaniya İspaniya 1819 2536844
18 Somerset-haus London Böyük Britaniya Birləşmiş Krallıq 1776 2463201
19 Dövlət muzeyi Amsterdam Niderland Niderland 1800 2450000
20 Braziliya Bankı Mədəniyyət Mərkəzi Rio-de-Janeyro Braziliya Braziliya 1989 2399832
21 Milli İncəsənət Mərkəzi Tokio Yaponiya Yaponiya 2007 2384415
22 Milli Portret Qalereyası London Böyük Britaniya Birləşmiş Krallıq 1856 2062502

Qalereya[redaktə | mənbəni redaktə et]

...

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Visitor Figures 2014: The grand totals: exhibition and museum attendance numbers worldwide Arxivləşdirilib 2016-04-04 at the Wayback Machine, The Art Newspaper, International Edition, Апрель 2015.

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

  • "Visitor Figures 2014: The grand totals: exhibition and museum attendance numbers worldwide" (PDF). The Art Newspaper.