Ən yüksək televiziya qüllələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Yeddi ən yüksək televiziya qülləsi

Dünyadakı ən yüksək televiziya qüllələrinin siyahısına yalnız konusvari quruluşa malik və hündürlüyü 300 metrdən çox olan teleqüllələr daxildir. Televiziya siqnalının ötürülmə məsafəsi ötürücünün hündürlüyündən asılıdır, buna görə də televiziya qüllələri mümkün qədər yüksək səviyyədə tikilir və ərazinin ən yüksək nöqtələrinə yerləşdirilir.

Televiziya qüllələri, bir qayda olaraq, yer üzərindəki ən hündür binalardır, onlar tez-tez müşahidə platformaları ilə birləşirlər. Dünyanın ilk dəmir-beton teleqülləsi 1956-cı ildə Ştutqartda inşa edilmişdir. Ştutqart teleqülləsi bütün dünyada bu tip bir çox qüllələrin prototipi olmuşdur.

Dünyadakı ən yüksək teleqüllə və dünyanın ən yüksək ikinci tikilisi Tokiodakı Sky Tree (634 m, 2012)teleqülləsidir, Rusiyada və Avropada ən yüksək teleqüllə isə- Ostankino teleqüləsidir (540 m, 1967).


Teleqüllələr[redaktə | əsas redaktə]

Yer Hündürlük Ad Rəsim Qeydlər Şəhər Ölkə Açılış ili
1 634 m Tokio Skytree (teleqüllə) Tokyo Sky Tree 2012.JPG Rəqəmsal yayım üçün istifadə olunur. Müşahidə qüllələri 340, 345, 350 və 451 metr yüksəkliklərdə yerləşir. Tokio Yaponiya Yaponiya 2012
2 600 m[1] Quançjou teleqülləsi Guangzhou Tower.jpg Xarici görünüşü rus mühəndis Şuxov, Vladimir Qriqoreviç patentinə uyğun gəlir .488 metr yüksəklikdə baxış platforması yerləşir.. Quançjou ÇXR ÇXR 2009
3 553,3 ç[2] CN teleqülləsi CN Tower from Lake 2002.jpg 447 metr yüksəklikdə baxış platforması yerləşir Toronto Kanada Kanada 1976
4 540,1 m[3] Ostankino teleqülləsi TVtower in Ostankino.jpg Fundamentin kütləsi- 51 400 t. 337 metr hündürlükdə baxış platforması, 324 m - hündürlükdə restoran yerləşir. Moskva Rusiya Rusiya 1967
5 468 m[4] Şərq mirvarisi OrientPearlTower.jpg Teleqüllədə restoran(267m), dans meydançası (271 m), konfrans zalı və baxış platforması (350 m) yerləşir Şanxay ÇXR ÇXR 1994
6 435 m[5] Milad teleqülləsi Sattarkhan Buildings and Milad Tower.JPG İranın ən hündür binası. 276 metr yüksəklikdə dönən bir restoran var Tehran İran İran 2007
7 421 m[6] Kuala Lumpur qülləsi KL tower1.JPG 283 metr yüksəkliyində dönən bir restoran var. Kuala-Lumpur Malayziya Malayziya 1994
8 415,2 m[6] Tyantsin teleqülləsi Tianjin TV Tower.jpg 257 metr yüksəklikdə dönən bir restoran var. Tyantszin ÇXR ÇXR 1991
9 405 m[6] Pekin teleqülləsi 中央电视塔.JPG 221 və 238 metr yüksəkliklərdə müşahidə platformaları yerləşir Pekin ÇXR ÇXR 1992
10 388 m[7] Çjunyuan qülləsi HnzyftB.jpg Çjunyuan ÇXR ÇXR 2011
11 385 m[8] Kiyev teleqülləsi Киевская телебашня.JPG Kiyev qülləsi qəfəs quruluşlu dünyanın ən hündür tikilisi hesab olunur. Kiyev Ukrayna Ukrayna 1973
12 374,9 m[9] Daşkənd Televiziya Qülləsi Ташкентская телебашня - Tashkent Tower - Toshkent teleminorasi.jpg Özbəkistan və Mərkəzi Asiyanın ən yüksək televiziya qülləsi. 104 metr yüksəklikdə dönən restoran yerləşir. Daşkənd Özbəkistan Özbəkistan 1985
13 372 m[10] Qurtuluş teleqülləsi (Küveyt) Liberation Tower by twilight.jpg Küveyt Küveyt Küveyt 1996
14 371,5 m[11] Almatı teleqülləsi Телевышка на Кок-Тюбе.JPG Qüllə rixter şkalası ilə 10 bala dözümlüdür. Almatı Qazaxıstan Qazaxıstan 1983
15 368,5 m[12] Riqa teleqülləsi Avropa Birliyində ən yüksək teleqüllə. 99 metr yüksəklikdə baxış platforması var. Riqa Latviya Latviya 1986
16 368 m[13] Berlin teleqülləsi Berlin Fernsehturm 2005.jpg Almaniyada ən yüksək binadır. 207,5 metr yüksəklikdə dönən bir kafe var. Berlin Almaniya Almaniya 1969
17 366,8 m Gerbrand teleqülləsi Gerbrandy tower.jpg Eyselesteyn Niderland Niderland 1961
18 353,26 m Vinnitsa telemastı Şəkil yoxdur.jpg Dünyanın ən yüksək mastı Vinnitsa Ukrayna Ukrayna 1961
19 350,2 m[14] Stratosfera Las-Veqas (teleqüllə) Stratosphere Las Vegas - November 2003.jpg Las-Veqas ABŞ ABŞ 1996
20 350 m[15][16] Lotus teleqüllə Cənubi Asiyada ikinci ən yüksək teleqüllə Kolombo Şri-Lanka Şri-Lanka 2018
21 339 m[17] Qərb mirvarisi Aerial view of Chengdu.jpg 1992-ci ildən 1998-ci maliyyə problemləri səbəbiylə tikinti dayandırılmışdır. Tikinti 2004-cü ildə tamamlanmışdı, lakin qüllə 2006-cı ilin sonunda rəsmi şəkildə açılışı oldu. Çendu ÇXR ÇXR 2006
22 338 m[6] Makao qülləsi Macau Tower 2009.jpg mакао ÇXR ÇXR 2001
23 337 m[18] Avropaturm Frankfurt Am Main-Europaturm-Ansicht vom Messeturm-20130525.jpg 2004-cü ildə İsveçrə şirkəti antenanı Ка-32 helikopteri ilə dəyişdirdi Frankfurt-Mayn Almaniya Almaniya 1979
24 336 m[6] Əjdaha qülləsi DragonTower.jpg Metal strukturlu qüllə ÇXR ÇXR 2000
25 332,6 m[6] Tokio teleqülləsi TaroTokyo-20110314-TokyoTower-01.jpg Qüllənin açılışında 150 milyona yaxın insan iştirak etmişdir. 250 metr hündürlükdə baxış platforması yerləşir. Tokio Yaponiya Yaponiya 1958
26 330,5 m[19] Emley Moor teleqülləsi EmleyMoorMastSpring2006.jpg Diametri 24,4 metrdir. Haddersfild, Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1971
27 329,4 m[20] Milvauke teleqülləsi Witi tv tower shorewood wisconsin.JPG Milvauke ABŞ ABŞ 1962
28 328 m[6] Sky Tover (teleqüllə) Cənubi yarımkürədə ən yüksək teleqüllədir. 220 metr hündürlükdə baxış platforması var. Oklənd Yeni Zelandiya Yeni Zelandiya 1997
29 326,5 m[21] Vilnüs teleqülləsi Vilnius - TV tower.jpg 165 metrdə fırlanan restoran yerləşir Vilnüs Litva Litva 1980
30 326 m[22] Sankt-Peterburq teleqülləsi Television Tower SPB (img1).jpg Başlanğıcda qüllə 316 metr yüksəkdə idi , lakin antenanı 1986-cı ildə əvəz etdikdən sonra 6 metr qısaldı. 2011-ci ildə yeni rəqəmsal verici antenanın hündürlüyü 16 metr artdı. İndi qüllənin hündürlüyü 326 metrdir. Sankt-Peterburq Rusiya Rusiya 1962
31 324 m[23] Eyfel qülləsi Paris 06 Eiffelturm 4828.jpg Qüllə Fransanın simvolu olaraq dünyada məşhurdur. Paris Fransa Fransa 1889
32 323,8 m[24] VHDH teleqülləsi [1] Nyuton(Massaçusets) ABŞ ABŞ 1994
33 323 m[25] Rameşvaran teleqülləsi Rameswaram tv tower.jpg Rameşvaran Hindistan Hindistan 1995
34 318,5 m[26] Nankin teleqülləsi TV Tower Nanjing.JPG Nankin ÇXR ÇXR 1996
35 317,6 m[27] Kanzas teleqülləsi Kctv-tower1.jpg Kanzas-Siti (Missuri) ABŞ ABŞ 1956
36 314 m[28] Tallin teleqülləsi Tallinna teletorn.JPG Tallin Estoniya Estoniya 1980
37 311,7 m[29] İrəvan teleqülləsi Yerevan TV tower.jpg İrəvan Ermənistan Ermənistan 1977
38 310 m[30] Bakı Televiziya Qülləsi Teleqüllə-görünüş.jpg 175 metr yüksəklikdə dönən restoran yerləşir. Bakı Azərbaycan Azərbaycan 1996
39 309 m[6] Sidney teleqülləsi Centrepointtower-sydney 2.jpg Cənub yarımkürəsində ikinci ən yüksək teleqüllədir. Sidney Avstraliya Avstraliya 1981
40 305,5 m[31] Liaoninq teleqülləsi Fernsehturm Shenyang 2.jpg Şenyan ÇXR ÇXR 1989
41 304,8 m[25] Fazilka teleqülləsi Fazilka Hindistan Hindistan 2007
42 300,2 m[32][25] Mumbay teleqülləsi Worlifrombandra.jpg Mumbay Hindistan Hindistan ?
43 300 m[25] Samatra teleqülləsi Hindistan Hindistan Bhuc Hindistan Hindistan 1999
44 300 m Caysalmer teleqülləsi Caysalmer Hindistan Hindistan 1993
45 300 m[33] Sint-Piters-Leuv teleqülləsi VRT Toren, Belgium.jpg Tursitlərə giriş qadağandır. Sint-Piters-Leuv Belçika Belçika 1996

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Телебашня Гуанчжоу (ing.)
  2. Си-Эн Тауэр (ing.)
  3. Останкинская башня
  4. Восточная жеmчужина
  5. Бордже mилад/Официальная страница
  6. 1 2 3 4 5 6 7 8 Всеmирная федерация высотных башен Arxivləşdirilib 2007-10-18 at the Wayback Machine (ing.)
  7. Чжэнчжоуская телебашня на сайте SkyscraperPage.com (ing.)
  8. Киевская телебашня на сайте SkyscraperPage.com (ing.)
  9. Ташкентская телебашня (ing.)
  10. Башня Освобождения
  11. Вид с телевышки Кок-Тюбе
  12. Рижская телебашня/Официальная страница
  13. Берлинская телебашня/Официальная страница (alm.)
  14. http://www.stratospherehotel.com/content/download/587/4973/version/1/file/Dale_Tower.pdf
  15. "Drawings of Colombo Lotus Tower" (ingilis). Skyscraper Source Media. İstifadə tarixi: 2018-10-17.
  16. "CEIEC Signed the Contract of Colombo Lotus Tower Project" (ingilis). CEIEC. 2012-01-17. İstifadə tarixi: 2018-10-17.
  17. Западная жеmчужина
  18. Телебашня-Европа
  19. Телевизионная башня Йоркшир (ing.)
  20. ASR Registration 1056835
  21. Телевизионная башня Вильнюс
  22. "Санкт-Петербургская телебашня". 2010-03-13 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2009-12-28. (#parameter_ignored_suggest)
  23. Эйфелева башня, история и фото
  24. ASR Registration 1005862
  25. 1 2 3 4 Ten Tallest Television Tower of India
  26. Телевизионная башня Нанкин (ing.)
  27. KCTV Tower (Kansas City, 1956) | Structurae
  28. Таллинская телебашня
  29. Ереванская телебашня
  30. Бакинская телебашня
  31. Телевизионная башня в г. Шэньян
  32. Телебашня mуmбаи
  33. Синт-Питерс-Леув башня (ing.)