ABŞ ştatlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

ABŞ ştatlarının siyahısı — ABŞ-da yerləşən ştatların sayı 50-dir. Siyahıda ştatların əhalisi, onların ABŞ İstiqlal Bəyannaməsini qəbul etmə tarixi, ümumi əraziləri, torpaq və su sahələri və ABŞ Nümayəndələr Palatasında nümayəndələrinin sayı haqqında məlumat verilir.

Vaşinqton şəhəri isə 50 ştata daxil deyildir. Bu şəhər Kolumbiya federal vilayəti daxilində yerləşən şəhərdir və heçbir ştata tabe deyil. ABŞ-ın digər 14 bölgə üzərində hakimiyyəti olsa da, adları siyahıda qeyd edilməyib.

Xəritə[redaktə | əsas redaktə]

Ştat haqqında daha artıq məlumata malik olmaq üçün xəritədən məqaləsinə keçid edə bilərsiniz

AlabamaAlyaskaArizonaArkanzasKaliforniyaKoloradoKonnektikutDelaverFloridaCorciyaHavayAydahoİllinoysİndianaAyovaKanzasKentukkiLuizianaMenMeriləndMassaçusetsMiçiqanMinnesotaMissisipiMissuriMontanaNebraskaNevadaNyu-HempşirNyu-CersiNyu-MeksikoNyu-YorkŞimaliKarolinaŞimali DakotaOhayoOklahomaOreqonPensilvaniyaRod-AylendCənubi KarolinaŞimali DakotaTennessiTexasYutaVermontVirciniyaVaşinqtonŞimali VirciniyaViskonsinWyomingAyovaMeriləndNyu-HempşirNyu-CersiMassaçusetsKonnektikutŞimali VirciniyaVermontRod-AylendMap of USA with state names.svg
About this image

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

ABŞ-ın ştatları
Ştatın adı və
poçt kodu[1]
Şəhərlər Quruluş dövrü[A] Əhali
[B][3]
Ümumi ərazi[4] Quru ərazisi[4] Su ərazisi[4] Konqresdəki təmsilçi sayı
Paytaxt Ən böyük şəhər[5] mi2 km2 mi2 km2 mi2 km2
Alabama Alabama AL Montgomery Birmingham 14 dekabr 1819 4,903,185 52,420 135,767 50,645 131,171 1,775 4,597 7
Alyaska Alyaska AK Juneau Anchorage 3 yanvar 1959 731,545 665,384 1,723,337 570,641 1,477,953 94,743 245,384 1
Arizona Arizona AZ Phoenix 14 fevral 1912 7,278,717 113,990 295,234 113,594 294,207 396 1,026 9
Arkanzas Arkanzas AR Little Rock 15 iyun 1836 3,017,804 53,179 137,732 52,035 134,771 1,143 2,961 4
Kaliforniya Kaliforniya CA Sacramento Los Angeles 9 sentyabr 1850 39,512,223 163,695 423,967 155,779 403,466 7,916 20,501 53
Kolorado Kolorado CO Denver 1 avqust 1876 5,758,736 104,094 269,601 103,642 268,431 452 1,170 7
Konnektikut Konnektikut CT Hartford Bridgeport 9 yanvar 1788 3,565,278 5,543 14,357 4,842 12,542 701 1,816 5
Delaver Delaver DE Dover Wilmington 7 dekabr 1787 973,764 2,489 6,446 1,949 5,047 540 1,399 1
Florida Florida FL Tallahassee Jacksonville 3 mart 1845 21,477,737 65,758 170,312 53,625 138,887 12,133 31,424 27
Corciya Corciya GA Atlanta 2 yanvar 1788 10,617,423 59,425 153,910 57,513 148,959 1,912 4,951 14
Havay Havay HI Honolulu 21 avqust 1959 1,415,872 10,932 28,313 6,423 16,635 4,509 11,678 2
Aydaho Aydaho ID Boise 3 iyul 1890 1,787,065 83,569 216,443 82,643 214,045 926 2,398 2
İllinoys İllinoys IL Springfield Chicago 3 dekabr 1818 12,671,821 57,914 149,995 55,519 143,793 2,395 6,202 18
İndiana İndiana IN Indianapolis 11 dekabr 1816 6,732,219 36,420 94,326 35,826 92,789 593 1,537 9
Ayova Ayova IA Des Moines 28 dekabr 1846 3,155,070 56,273 145,746 55,857 144,669 416 1,077 4
Kanzas Kanzas KS Topeka Wichita 29 yanvar 1861 2,913,314 82,278 213,100 81,759 211,754 520 1,346 4
Kentukki Kentukki[C] KY Frankfort Louisville 1 iyun 1792 4,467,673 40,408 104,656 39,486 102,269 921 2,387 6
Luiziana Luiziana LA Baton Rouge New Orleans 30 aprel 1812 4,648,794 52,378 135,659 43,204 111,898 9,174 23,761 6
Men Men ME Augusta Portland 15 mart 1820 1,344,212 35,380 91,633 30,843 79,883 4,537 11,750 2
Merilend Merilend MD Annapolis Baltimore 28 aprel 1788 6,045,680 12,406 32,131 9,707 25,142 2,699 6,990 8
Massaçusets Massaçusets[C] MA Boston 6 fevral 1788 6,892,503 10,554 27,336 7,800 20,202 2,754 7,134 9
Miçiqan Miçiqan MI Lansing Detroit 26 yanvar 1837 9,986,857 96,714 250,487 56,539 146,435 40,175 104,052 14
Minnesota Minnesota MN St. Paul Minneapolis 11 may 1858 5,639,632 86,936 225,163 79,627 206,232 7,309 18,930 8
Missisipi Missisipi MS Jackson 10 dekabr 1817 2,976,149 48,432 125,438 46,923 121,531 1,508 3,907 4
Missuri Missuri MO Jefferson City Kansas City 10 avqust 1821 6,137,428 69,707 180,540 68,742 178,040 965 2,501 8
Montana Montana MT Helena Billings 8 noyabr 1889 1,068,778 147,040 380,831 145,546 376,962 1,494 3,869 1
Nebraska Nebraska NE Lincoln Omaha 1 mart 1867 1,934,408 77,348 200,330 76,824 198,974 524 1,356 3
Nevada Nevada NV Carson City Las Vegas 31 oktyabr 1864 3,080,156 110,572 286,380 109,781 284,332 791 2,048 4
Nyu-Hempşir Nyu-Hempşir NH Concord Manchester 21 iyun 1788 1,359,711 9,349 24,214 8,953 23,187 397 1,027 2
Nyu-Cersi Nyu-Cersi NJ Trenton Newark 18 dekabr 1787 8,882,190 8,723 22,591 7,354 19,047 1,368 3,544 12
Nyu-Meksiko Nyu-Meksiko NM Santa Fe Albuquerque 6 yanvar 1912 2,096,829 121,590 314,917 121,298 314,161 292 757 3
Nyu-York Nyu-York NY Albany New York 26 iyul 1788 19,453,561 54,555 141,297 47,126 122,057 7,429 19,240 27
Şimali Karolina Şimali Karolina NC Raleigh Charlotte 21 noyabr 1789 10,488,084 53,819 139,391 48,618 125,920 5,201 13,471 13
Şimali Dakota Şimali Dakota ND Bismarck Fargo 2 noyabr 1889 762,062 70,698 183,108 69,001 178,711 1,698 4,397 1
Ohayo Ohayo OH Columbus 1 mart 1803 11,689,100 44,826 116,098 40,861 105,829 3,965 10,269 16
Oklahoma Oklahoma OK Oklahoma City 16 noyabr 1907 3,956,971 69,899 181,037 68,595 177,660 1,304 3,377 5
Oreqon Oreqon OR Salem Portland 14 fevral 1859 4,217,737 98,379 254,799 95,988 248,608 2,391 6,191 5
Pensilvaniya Pensilvaniya[C] PA Harrisburg Philadelphia 12 dekabr 1787 12,801,989 46,054 119,280 44,743 115,883 1,312 3,397 18
Rod-Aylend Rod-Aylend[D] RI Providence 29 may 1790 1,059,361 1,545 4,001 1,034 2,678 511 1,324 2
Şimali Karolina Şimali Karolina SC Columbia Charleston 23 may 1788 5,148,714 32,020 82,933 30,061 77,857 1,960 5,076 7
Şimali Dakota Şimali Dakota SD Pierre Sioux Falls 2 noyabr 1889 884,659 77,116 199,729 75,811 196,350 1,305 3,379 1
Tennessi Tennessi TN Nashville 1 iyun 1796 6,829,174 42,144 109,153 41,235 106,798 909 2,355 9
Texas Texas TX Austin Houston 29 dekabr 1845 28,995,881 268,596 695,662 261,232 676,587 7,365 19,075 36
Yuta Yuta UT Salt Lake City 4 yanvar 1896 3,205,958 84,897 219,882 82,170 212,818 2,727 7,064 4
Vermont Vermont VT Montpelier Burlington Mar 4, 1791 623,989 9,616 24,906 9,217 23,871 400 1,035 1
Virciniya Virciniya[C] VA Richmond Virginia Beach 25 iyun 1788 8,535,519 42,775 110,787 39,490 102,279 3,285 8,508 11
Vaşinqton Vaşinqton WA Olympia Seattle 11 noyabr 1889 7,614,893 71,298 184,661 66,456 172,119 4,842 12,542 10
Qərbi Virciniya Qərbi Virciniya WV Charleston 20 yanvar 1863 1,792,147 24,230 62,756 24,038 62,259 192 497 3
Viskonsin Viskonsin WI Madison Milwaukee 29 may 1848 5,822,434 65,496 169,635 54,158 140,268 11,339 29,367 8
Vayominq Vayominq WY Cheyenne 10 iyul 1890 578,759 97,813 253,335 97,093 251,470 720 1,864 1

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Appendix B: Two–Letter State and possession Abbreviations". Postal Addressing Standards. Washington, D.C.: United States Postal Service. May 2015. March 5, 2018 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: March 3, 2018.
  2. Jensen, Merrill (1959). The Articles of Confederation: An Interpretation of the Social-Constitutional History of the American Revolution, 1774–1781. University of Wisconsin Press. xi, 184. ISBN 978-0-299-00204-6.
  3. "Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2010 to July 1, 2019". 2010-2019 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. December 30, 2019. İstifadə tarixi: January 27, 2020.
  4. 1 2 3 "State Area Measurements and Internal Point Coordinates". Washington, D.C.: U.S. Census Bureau. March 16, 2018 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: March 3, 2018. ... provides land, water and total area measurements for the 50 states, the District of Columbia, Puerto Rico and the Island Areas. The area measurements were derived from the Census Bureau's Master Address File/Topologically Integrated Geographic Encoding and Referencing (MAF/TIGER®) database. The land and water areas, ... reflect base feature updates made in the MAF/TIGER® database through August, 2010.
  5. "State and Local Government Finances and Employment" (PDF). United States Census Bureau. 2012. səh. 284. October 17, 2011 tarixində orijinalından (PDF) arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: July 8, 2013.

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. The original 13 states became sovereign in July 1776 upon agreeing to the United States Declaration of Independence, and each joined the first Union of states between 1777 and 1781, upon ratifying the Articles of Confederation.[2] These states are presented in the order in which each ratified the 1787 Constitution, thus joining the present federal Union of states. Subsequent states are listed in the order of their admission to the Union, and the date given is the official establishment date set by Act of Congress. For further details, see List of U.S. states by date of admission to the Union
  2. 2019 estimate
  3. 1 2 3 4 Uses the term "commonwealth" rather than "state" in its full official name.
  4. Officially the "State of Rhode Island and Providence Plantations".