Alabama hava limanlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bu siyahı ABŞ-ın Alabama ştatında yerləşən havalimanlarının növünə və yerinə görə siyahısıdır. Bu siyahıda ictimai və hərbi hava limanları var. FAA tərəfindən kommersiya uçuşları qeydə alınmış və ya BHNA kodu təyin edilmiş bəzi əhəmiyyətli şəxsi və əvvəllər ictimai istifadə də olan keçmiş hava limanları da buraya daxil edilib.

Hava limanları[redaktə | mənbəni redaktə et]

Bu siyahıya aşağıdakı məlumatlar toplanmışdır:

  • Şəhər – Hava limanın aid olduğu və Federal Aviasiya Administrasiyası baş qeydlərində göstərilən şəhər. Bu həmişə faktiki yerdən fərli ola bilər, çünki bəzi hava limanları xidmət etdiyi şəhərin ətrafında yerləşən daha kiçik qəsəbədə yerləşir.
  • Adı – Hava limanının rəsmi adı. Əvvəlcədən planlaşdırılmış kommersiya məqsədli sərnişin uçuşları həyata keçirən hava limanları qalın şəkildə verilir.
  • Növü – 2011–2015-ci il İnteqrasiya Olunmuş Hava Limanı Sistemlərinin Milli Planı (İHSMP) hesabatında göstərilən dörd FAA hava limanı kateqoriyalarından biri  :
    • Ə-q: Kommersiya xidməti (əsas) - əvvəlcədən planlaşdırılmış kommersiya məqsədli sərnişin uçuşları həyata keçirən və illik 10,000-dən artıq sərnişin miniyi həyata keçirilmiş ictimai istifadədə olan hava limanlarıdır. Hər bir əsas hava limanı FAA tərəfindən aşağıdakı 4 "qovşaq" kateqoriyasına ayrılmışdır (q):
      • B: Böyük qovşaq - ABŞ-dakı ümumi minik sayının ən az 1%-i.
      • O: Orta qovşaq ABŞ-dakı ümumi minik sayının 0.25%-1%-i.
      • K: Orta qovşaq ABŞ-dakı ümumi minik sayının 0.05%-0.25%-i.
      • Y: Qovşaq yoxdur ABŞ-dakı ümumi minik sayının 0.05%-dən azı, lakin illik 10,000 artıq minik.
    • KX: Kommersiya xidməti (qeyri-əsas) - əvvəlcədən planlaşdırılmış kommersiya məqsədli sərnişin uçuşları həyata keçirən və illik 2,500-dən artıq sərnişin miniyi həyata keçirilmiş ictimai istifadədə olan hava limanlarıdır.
    • A: Azaldıcı - böyük kommersiya xidməti göstərən hava limanlarındakı sıxlığı azaldan və böyük kommersiya xidməti göstərən hava limanlarındakı sıxlığı azaldan və cəmiyyət üçün ümumi aviasiya xidmətlərini təmin edən FAA tərəfindən təyin edilmiş havalimanlarıdır.
    • ÜA: Ümumi aviasiya - hava limanları ABŞ hava limanı sistemində ən böyük hava limanı qrupudur.
  • Minik – FAA qeydlərinə əsasən 2008 təqvim ilində hava limanında həyata keçirilən miniklərin (kommersiya məqsədli uçuşlarda sərnişinlərinin miniyi) sayı .


Şəhər FAA BHNA BMAT Adı Növü Passengers (Year)
Commercial service – primary airports
Birminqem BHM BHM KBHM Birminqem-Şattlsvort Beynəlxalq Hava Limanı Ə-K 2,646,000 (2015)
Dotan DHN DHN KDHN Dotan Regional Hava Limanı Ə-Y 48,423 (2013 Enplanements)
Hantsvill HSV HSV KHSV Huntsville International Airport (Carl T. Jones Field) Ə-K 1,036,620 (2015
Mobil MOB MOB KMOB Mobile Regional Airport Ə-Y 559,330 (2015)
Montqomeri MGM MGM KMGM Montgomery Regional Airport (Dannelly Field) Ə-Y 347,640 (2015)
Commercial service – nonprimary airports
Muscle Shoals MSL MSL KMSL Northwest Alabama Regional Airport CS 8,680
Reliever airports
Bessemer EKY KEKY Bessemer Airport R 8
Pell City PLR PLR KPLR St. Clair County Airport R
General aviation airports
Abbeville 0J0 Abbeville Municipal Airport ÜA
Alabaster EET KEET Shelby County Airport ÜA 2
Albertville 8A0 Albertville Regional Airport (Thomas J. Brumlik Field) ÜA
Alexander City ALX ALX KALX Thomas C. Russell Field ÜA
Aliceville AIV AIV KAIV George Downer Airport ÜA
Andalusia / Opp 79J South Alabama Regional Airport (Bill Benton Field) ÜA 114
Anniston ANB ANB KANB Anniston Regional Airport (was Anniston Metropolitan) ÜA 494
Ashland / Lineville 26A Ashland/Lineville Airport ÜA
Atmore 0R1 Atmore Municipal Airport ÜA
Obern AUO AUO KAUO Auburn University Regional Airport (was Auburn-Opelika Robert G. Pitts) ÜA 6
Bay Minette 1R8 Bay Minette Municipal Airport ÜA
Brewton 12J Brewton Municipal Airport ÜA
Butler 09A Butler-Choctaw County Airport ÜA
Camden 61A Camden Municipal Airport ÜA
Centre C22 Centre Municipal Airport ÜA
Centre PYP KPYP Centre-Piedmont-Cherokee County Regional Airport ÜA
Centreville 0A8 Bibb County Airport ÜA
Clanton 02A Chilton County Airport (was Gragg-Wade Field) ÜA
Clayton 11A Clayton Municipal Airport ÜA
Courtland 9A4 Courtland Airport (was Lawrence County Airport) ÜA
Cullman 3A1 Folsom Field ÜA 35
Dauphin Island 4R9 Dauphin Island Airport ÜA
Dekeyter DCU DCU KDCU Pryor Field Regional Airport ÜA
Demopolis DYA KDYA Demopolis Municipal Airport ÜA 7
Elba 14J Carl Folsom Airport ÜA
Enterprise EDN ETS KEDN Enterprise Municipal Airport ÜA
Eufaula EUF EUF KEUF Weedon Field ÜA
Evergreen GZH KGZH Middleton Field ÜA
Feyrhop CQF KCQF H. L. Sonny Callahan Airport ÜA
Fayette M95 Richard Arthur Field ÜA
Florala 0J4 Florala Municipal Airport ÜA
Foley 5R4 Foley Municipal Airport ÜA
Fort Payne 4A9 Isbell Field ÜA 2
Gadsden ÜAD ÜAD KÜAD Northeast Alabama Regional Airport (was ÜAdsden Municipal) ÜA 1
Geneva 33J Geneva Municipal Airport ÜA
Greensboro 7A0 Greensboro Municipal Airport ÜA
Greenville PRN KPRN Mac Crenshaw Memorial Airport ÜA 2
Grove Hill 3A0 Grove Hill Municipal Airport ÜA
Gulf Shores JKA GUF KJKA Jack Edwards Airport ÜA 333
Guntersville 8A1 Guntersville Municipal Airport (Joe Starnes Field) ÜA
Haleyville 1M4 Posey Field ÜA
Hamilton HAB HAB KHAB Marion County – Rankin Fite Airport ÜA
Hartselle 5M0 Hartselle–MorÜAn County Regional Airport (was Rountree Field) ÜA
Headland 0J6 Headland Municipal Airport ÜA
Huntsville MDQ KMDQ Madison County Executive Airport (Tom Sharp Jr. Field) ÜA
Jackson 4R3 Jackson Municipal Airport ÜA
Jasper JFX KJFX Walker County Airport (Bevill Field) ÜA
Lanett 7A3 Lanett Municipal Airport ÜA
Marion A08 Vaiden Field ÜA
Mobil BFM BFM KBFM Brookley Aeroplex ÜA 13
Monroeville MVC MVC KMVC Monroe County Airport ÜA
Oneonta 20A Robbins Field ÜA
Ozark 71J Blackwell Field ÜA
Prattville 1A9 Prattville-Grouby Field (Prattville Airport) ÜA
Reform 3M8 North Pickens Airport ÜA
Roanoke 7A5 Roanoke Municipal Airport ÜA
Russellville M22 Russellville Municipal Airport (Bill Pugh Field) ÜA
Scottsboro 4A6 Scottsboro Municipal Airport (Word Field) ÜA
Selma SEM SEM KSEM Craig Field ÜA 2
St. Elmo 2R5 St. Elmo Airport ÜA
SylacauÜA SCD KSCD SylacauÜA Municipal Airport (Merkel Field) ÜA 6
TalladeÜA ASN ASN KASN TalladeÜA Municipal Airport ÜA 5
Troy TOI TOI KTOI Troy Municipal Airport ÜA 36
Tuscaloosa TCL TCL KTCL Tuscaloosa Regional Airport ÜA 2,931
Tuskegee 06A Moton Field Municipal Airport ÜA
Union Springs 07A Franklin Field ÜA
Wetumpka 08A Wetumpka Municipal Airport ÜA
Other public-use airports (not listed in NPIAS)
Addison 2A8 Addison Municipal Airport
Ardmore 1M3 Ardmore Airport
Bayou La Batre 5R7 Roy E. Ray Airport
Chatom 5R1 Roy Wilcox Airport
Creola 15A Mark Reynolds/North Mobile County Airport
Double Springs 3M2 Double Springs–Winston County Airport
Eutaw 3A7 Eutaw Municipal Airport (closed indefinitely)
Fairhope 5AL Fish River Seaplane Base
Fort Deposit 67A Fort Deposit–Lowndes County Airport
Hazel Green M38 Hazel Green Airport
Huntsville 3M5 Moontown Airport
Linden 70A Freddie Jones Field (closed indefinitely)
Luverne 04A Frank Sikes Airport
Pine Hill 71A Pine Hill Municipal Airport
Samson 1A4 LoÜAn Field (Samson Municipal Airport)
Stevenson 7A6 Stevenson Airport
Stockton HL2 Hubbard Landing Seaplane Base
Tallassee 41A Reeves Airport
Vernon M55 Lamar County Airport
Weaver 25A McMinn Airport
Other government/military airports
Foley NBJ NHX KNBJ NOLF Barin [1]
Foley KNHL NOLF Wolf [2] [3]
Huntsville HUA HUA KHUA Redstone Army Airfield (Redstone Arsenal)
Montgomery MXF MXF KMXF Maxwell Air Force Base 336
Ozark OZR OZR KOZR Cairns Army Airfield (Fort Rucker)
Ozark HEY HEY KHEY Hanchey Army Heliport (Fort Rucker)
Ozark LOR LOR KLOR Lowe Army Heliport (Fort Rucker)
Robertsdale KNQB NOLF Silverhill [4] [5]
Summerdale NFD KNFD NOLF Summerdale
Notable private-use airports
ÜArdendale AL18 Parker Field 10
Hurtsboro AL05 Sehoy Airport
Tuskegee 27AL Little Texas Airport
Tuskegee AL73 TGE Sharpe Field (Tuskegee Army Airfield)
Notable former airports
Brundidge 60A Brundidge Municipal Airport (closed) [6]
Goodwater 69A Coosa County Airport (closed 1997-2002) [7]
Mobile S26 Skywest Airpark (closed) [8]
Moundville L44 Moundville Airport (closed) [9]
Selma S63 Skyharbor Airport (closed) [10]
York 23A Mallard Airport (closed 2001?) [11]