≛

Alabama qraflıqlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Alabama qraflıqları
Loderdeyl qraflığı (Alabama)Kolbert qraflığı (Alabama)Franklin qraflığı (Alabama)Merion qraflığı (Alabama)Lamar qraflığı (Alabama)Pikens qraflığı (Alabama)Qrin qraflığı (Alabama)Samter qraflığı (Alabama)Çokto qraflığı (Alabama)Vaşinqton qraflığı (Alabama)Mobil qraflığı (Alabama)Bolduin qraflığı (Alabama)Eskambiya qraflığı (Alabama)Monro qraflığı (Alabama)Klark qraflığı (Alabama)Marenqo qraflığı (Alabama)Heyl qraflığı (Alabama)Fayet qraflığı (Alabama)Taskalusa qraflığı (Alabama)Bibb qraflığı (Alabama)Perri qraflığı (Alabama)Dallas qraflığı (Alabama)Uilkoks qraflığı (Alabama)Koneka qraflığı (Alabama)Kovinqton qraflığı (Alabama)Krenşo qraflığı (Alabama)Montqomeri qraflığı (Alabama)Batler qraflığı (Alabama)Launds qraflığı (Alabama)Otoqa qraflığı (Alabama)Çilton qraflığı (Alabama)Şelbi qraflığı (Alabama)Cefferson qraflığı (Alabama)Uoker qraflığı (Alabama)Vinston qraflığı (Alabama)Lourens qraflığı (Alabama)Laymstoun qraflığı (Alabama)Medison qraflığı (Alabama)Ceckson qraflığı (Alabama)DeKalb qraflığı (Alabama)Çeroki qraflığı (Alabama)Etova qraflığı (Alabama)Marşall qraflığı (Alabama)Morqan qraflığı (Alabama)Kallmen qraflığı (Alabama)Blaunt qraflığı (Alabama)Sent-Kler qraflığı (Alabama)Kalhaun qraflığı (Alabama)Klibern qraflığı (Alabama)Talladiqa qraflığı (Alabama)Kusa qraflığı (Alabama)Kley qraflığı (Alabama)Rendolf qraflığı (Alabama)Tallapusa qraflığı (Alabama)Çembers qraflığı (Alabama)Li qraflığı (Alabama)Elmor qraflığı (Alabama)Meykon qraflığı (Alabama)Rassell qraflığı (Alabama)Barbur qraflığı (Alabama)Koffi qraflığı (Alabama)Payk qraflığı (Alabama)Ballok qraflığı (Alabama)Jeniva qraflığı (Alabama)Deyl qraflığı (Alabama)Henri qraflığı (Alabama)Hyuston qraflığı (Alabama)
Alabama qraflıqları (interaktiv xəritə)
YerləşməsiAlabama
Nömrəsi67
ƏhalisiƏn çox: 667.820 (Cefferson)
Ən az: 7.629 (Qrin)
Ortalama: 74,989 (2021)
ƏrazisiƏn böyük: 1,590 kv. mil (4,100 km2) (Bolduin)
Ən kiçik: 535 kv. mil (1,390 km2) (Etova)
Ortalama: 782 kv. mil (2,030 km2)
İdarə orqanı
Alt qurumu

Alabama qraflıqlarının siyahısıABŞ-ın Alabama ştatının 67 qraflığı.[1] Hər bir qraflıq öz sərhədləri daxilində yerli səviyyədə idarəetməni icra edir. İndiki ştat sərhədləri ilə əhatə olunmuş ərazi tədricən Amerika Birləşmiş Ştatlarına birləşdirildi. ABŞ İstiqlal müharibəsindən sonra, Qərbi Florida müqavilə ilə İspaniyaya verildi, qalan hissəsi isə ilk növbədə Missisipi Ərazisi və daha sonra Alabama Ərazisi olaraq təşkil edildi.[2] Ərazi məclisi, 4 iyun 1800-cü ildə yaradılan Vaşinqton qraflığının ən qədim qraflıq formalaşması da daxil olmaqla, bugünə qədər mövcüd qalan ən qədim qraflıq vahidlərini qurdu.[3] 1814-cü ildə Fort Cekson Müqaviləsi ərazini Amerika mühacirləri üçün açdı, bu da öz növbəsində daha sürətlə qraflıqların yaradılmasına səbəb oldu. Alabama 1819-cu ildə 22-ci ştat olaraq İttifaqa qəbul edildi.[4] Alabama ştatının qanunverici orqanı, Hindilərin Köçürülməsi Aktı qüvvəyə mindiyi və köçkünlərin Alabamanın müxtəlif ərazilərində məskunlaşdığı üçün keçmiş yerlilərin torpaqlarından əlavə qraflıqlar yaratdı.[5] 1820-ci ildə Alabamanın 29 qraflığı var idi. 1830-cu ilə qədər 36 qraflıq var idi və yerli amerikalılar hələ də Alabamanın şimal-şərqində və uzaq qərbində geniş əraziləri işğal edirdilər. 1840-cı ilə qədər 49, 1850-ci ilə qədər 52, 1870-ci ilə qədər 65, və 1903-cü ilə qədər indiki 67 qraflıq yaradılmışdı.[6] 9 fevral 1903-cü ildə yaradılmış Hyuston qraflığı ştatdakı son yaradılan qraflıq idi.[3]

2021-ci il ABŞ əhalisinin siyahıyaalınması məlumatlarına görə, Alabamanın 67 qraflığının ortalama əhalisi 75.222 nəfərdir, ən sıx məskunlaşan Cefferson qraflığı (667.820) və ən az olan Qrin qraflığıdır (7.629).[7] Ortalama torpaq sahəsi 756 kv. mil (1,960 km2)-dir. Ən böyük qraflıq Bolduin (1,590 kv. mil (4,100 km2)), ən kiçik isə Etovadır (535 kv. mil (1,390 km2)).[8] Alabama Konstitusiyası tələb edir ki, Alabamada hər hansı yeni qraflıq ən azı 600 kv. mil (1,600 km2) ərazini əhatə etsin və bu, ştatda yeni qraflıqların yaradılmasını effektiv şəkildə məhdudlaşdırır.[9]

Alabama Gəlir Departamenti Motorlu Nəqliyyat Bölməsi avtomobilin qeydiyyatda olduğu qraflığı müəyyən edən bir və ya iki rəqəmli nömrə daşıyan standart nəqliyyat vasitəsi qeydiyyat nişanları verir. Bu nömrə aşağıdakı cədvəlin dördüncü sütununda verilmişdir. İlk üç prefiks ştatın tarixən ən sıx məskunlaşan qraflıqları üçün saxlanılır və bundan sonra əlifba sırası ilə davam edir. Fərdi nömrə nişanları hər bir lisenziyalaşdırma idarəsində ardıcıl olaraq verilir. Prefiksin bir və ya iki rəqəm olmasından asılı olaraq nömrələr XAA1111 və ya XXAA111 formatındadır. Normadan artıq qeydiyyatları qeydiyyat nömrələrindən biri üçün hərf əvəz edilməklə yerinə yetirilir ki, XXZ999Z-dən sonra XXA0A0A gəlir.[10]

Birləşmiş Ştatlar hökuməti tərəfindən qraflıqları unikal şəkildə müəyyən etmək üçün istifadə edilən Federal Məlumat Emal Standartları (FIPS) kodu hər bir girişlə təmin edilir. Cədvəldəki FIPS kodu küçidləri hər bir qraflıq üçün ABŞ Siyahıyaalma Bürosunun "tez faktlar" səhifələrinə yönləndirir. Alabamanın FIPS ştat kodu 01-dir.

Qraflıqlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Qraflıq
FIPS kodu[11] Qraflıq mərkəzi[3] NVK
[12]
Qur.[3] Mənşəyi[13] Etimologiyası[6][14] Sıxlıq
Əhalisi (2021)[15] Quru ərazisi[16] Xəritəsi
Ballok qraflığı 011 Yunion-Sprinqs 9 1866 Barbur, Meykon, Montqomeri və Payk qraflıqları Edvard Ballok (1822–1861), Konfederasiya Ordusunda polkovnik 16,6 10.320 622,80 sq mi
(1.613 km2)
State map highlighting Bullock County
Barbur qraflığı 005 Kleyton 6 1832 Payk qraflığı Ceyms Barbur (1775–1842), Virciniya qubernatoruABŞ senatoru 28,2 24.964 884,88 sq mi
(2.292 km2)
State map highlighting Barbour County
Batler qraflığı 013 Qrinvill 10 1819 Koneka və Monro qraflıqları Vilyam Batler (1759–1818), Krik müharibəsində kapitan 24,3 18.884 776,83 sq mi
(2.012 km2)
State map highlighting Butler County
Bibb qraflığı 007 Sentrvill 7 1818 Montqomeri qraflığı (Kahaba qraflığı kimi) Vilyam Vayt Bibb (1781–1820), 1-ci Alabama qubernatoru 36,1 22.477 622,58 sq mi
(1.612 km2)
State map highlighting Bibb County
Blaunt qraflığı 009 Oneonta 8 1818 Montqomeri qraflığı və krik əraziləri Vilyam Blaunt (1768–1835), Tennessi qubernatoru 91,6 59.041 644,78 sq mi
(1.670 km2)
State map highlighting Blount County
Bolduin qraflığı 003 Bey-Minett 5 1809 Vaşinqton qraflığı və Qərbi Florida Avraam Bolduin (1754–1807), Corciyadan ABŞ konqresmeni 150,5 239.294 1.589,78 sq mi
(4.118 km2)
State map highlighting Baldwin County
Cekson qraflığı 071 Skottsboro 39 1819 Çeroki ərazisi Endrü Cekson (1767–1845), 7-ci ABŞ prezidenti 49,0 52.773 1.077,87 sq mi
(2.792 km2)
State map highlighting Jackson County
Cefferson qraflığı 073 Birminqem 1 1819 Blaunt qraflığı Tomas Cefferson (1743–1826), 3-cü ABŞ prezidenti 600,9 667.820 1.111,28 sq mi
(2.878 km2)
State map highlighting Jefferson County
Çembers qraflığı 017 Lafayet 12 1832 Montqomeri qraflığı Henri Çembers (1790–1826), ABŞ senatoru 57,9 34.541 596,53 sq mi
(1.545 km2)
State map highlighting Chambers County
Çeroki qraflığı 019 Sentr 13 1836 Çeroki ərazisi Şimal-şərqi Alabamada yaşayan Çeroki xalqı 45,1 24.996 553,70 sq mi
(1.434 km2)
State map highlighting Cherokee County
Çilton qraflığı 021 Klenton 14 1868 Bibb, Otoqa, Perri və Şelbi qraflıqları (Beyker qraflığı kimi) Vilyam Pariş Çilton (1810–1871), Alabama Ali Məhkəməsinin hakimi və Konfederasiya konqresmeni 65,3 45.274 692,85 sq mi
(1.794 km2)
State map highlighting Chilton County
Çokto qraflığı 023 Batler 15 1847 Samter və Vaşinqton qraflıqları Alabamada yaşayan Çokto xalqı 13,7 12.533 913,50 sq mi
(2.366 km2)
State map highlighting Choctaw County
Dallas qraflığı 047 Selma 27 1818 Monro və Montqomeri qraflıqları Aleksandr Ceyms Dallas (1759–1817), ABŞ-ın xəzinədarlıq katibi 38,4 37.619 978,69 sq mi
(2.535 km2)
State map highlighting Dallas County
DeKalb qraflığı 049 Fort-Peyn 28 1836 Çeroki ərazisi İohan DeKalb (1721–1780), ABŞ İstiqlal müharibəsində general-mayor 92,4 71.813 777,09 sq mi
(2.013 km2)
State map highlighting DeKalb County
Deyl qraflığı 045 Ozark 26 1824 Henri və Kovinqton qraflıqları Samuel Deyl (1772–1841), Briqada generalıştat konqresmeni 87,9 49.342 561,15 sq mi
(1.453 km2)
State map highlighting Dale County
Elmor qraflığı 051 Vetampka 29 1866 Kusa, Montqomeri, Otoqa və Tallapusa qraflıqları Con Arçer Elmor (1762–1834), İstiqlal müharibəsi veteranı 144,4 89.304 618,48 sq mi
(1.602 km2)
State map highlighting Elmore County
Eskambiya qraflığı 053 Bryuton 30 1868 Bolduin və Koneka qraflıqları Koneka çayının bir qolu olan Eskambiya çayı 38,8 36.699 945,08 sq mi
(2.448 km2)
State map highlighting Escambia County
Etova qraflığı 055 Qadsden 31 1866 Blaunt, Çeroki, DeKalb, Kalhaun, Marşall və Sent-Kler qraflıqları (Beyn qraflığı kimi) Etova hindi kurqanları 192,8 103.162 534,99 sq mi
(1.386 km2)
State map highlighting Etowah County
Fayet qraflığı 057 Fayet 32 1824 Merion, Pikens, Taskalusa və Uoker qraflıqları Jilber Lafayet (1757–1834), İstiqlal müharibəsi komandiri 25,7 16.148 627,66 sq mi
(1.626 km2)
State map highlighting Fayette County
Franklin qraflığı 059 Rassellvill 33 1818 Çeroki ərazisi Bencamin Franklin (1706–1790), siyasətçi, diplomat, ixtiraçı və naşir 50,5 32.013 633,82 sq mi
(1.642 km2)
State map highlighting Franklin County
Henri qraflığı 067 Abbevill 37 1819 Koneka qraflığı Patrik Henri (1736–1799), İstiqlal müharibəsi fədaisi və Virciniya qubernatoru 31,1 17.459 561,75 sq mi
(1.455 km2)
State map highlighting Henry County
Heyl qraflığı 065 Qrinsboro 36 1867 Qrin, Marenqo, Perri, və Taskalusa qraflıqları Stefen Heyl (1816–1862), Konfederasiya Ordusunda polkovnik-leytenant 22,9 14.754 643,94 sq mi
(1.668 km2)
State map highlighting Hale County
Hyuston qraflığı 069 Dotan 38 1903 Deyl, Jeniva və Henri qraflıqları Corc Hyuston (1811–1879), 24-cü Alabama qubernatoruABŞ konqresmeni 185,3 107.458 579,82 sq mi
(1.502 km2)
State map highlighting Houston County
Jeniva qraflığı 061 Jeniva 34 1868 Deyl, Henri və Koffi qraflıqları İlk məskunların mənşəyi olan Nyu-York ştatının Jeniva şəhərinin şərəfinə 46,5 26.701 574,41 sq mi
(1.488 km2)
State map highlighting Geneva County
Kalhaun qraflığı 015 Anniston 11 1832 Sent-Kler qraflığı (Benton qraflığı kimi) Con Kalhaun (1782–1850), 7-ci ABŞ vitse-prezidenti 191,4 115.972 605,87 sq mi
(1.569 km2)
State map highlighting Calhoun County
Kallmen qraflığı 043 Kallmen 25 1877 Blaunt, Morqan və Vinston qraflıqları Polkovnik Con Kallmen (1823–1895), qraflıq mərkəzinin əsasını qoyan 121,8 89.496 734,84 sq mi
(1.903 km2)
State map highlighting Cullman County
Klark qraflığı 025 Qrov-Hill 16 1812 Vaşinqton qraflığı Con Klark (1766–1832), Corciyalı general 18,4 22.760 1.238,46 sq mi
(3.208 km2)
State map highlighting Clarke County
Kley qraflığı 027 Eşlend 17 1866 Rendolf və Talladiqa qraflıqları Henri Kley (1777–1852), Kentukkidən ABŞ konqresmeni 23,5 14.190 603,96 sq mi
(1.564 km2)
State map highlighting Clay County
Klibern qraflığı 029 Heflin 18 1866 Kalhaun, Rendolf və Talladiqa qraflıqları Patrik Klibern (1828–1864), Konfederasiya Ordusunda general-mayor 27,0 15.103 560,10 sq mi
(1.451 km2)
State map highlighting Cleburne County
Koffi qraflığı 031 ElbaEnterprays[17] 19 1841 Deyl qraflığı Con Koffi (1772–1833), 1812-ci il müharibəsiKrik müharibəsində hərbi lider 79,8 54.174 678,97 sq mi
(1.759 km2)
State map highlighting Coffee County
Kolbert qraflığı 033 Taskambiya 20 1867 Franklin qraflığı Corc Kolbert (1764–1839) və Levi Colbert (1759–1834), Çikasoların qəbilə başçıcıları 97,0 57.474 592,62 sq mi
(1.535 km2)
State map highlighting Colbert County
Koneka qraflığı 035 Everqrin 21 1818 Monro qraflığı Qraflıq ərazisindən axan Koneka çayı 13,3 11.328 850,16 sq mi
(2.202 km2)
State map highlighting Conecuh County
Kovinqton qraflığı 039 Andalusiya 23 1821 Henri qraflığı Leonard Kovinqton (1768–1813), 1812-ci il müharibəsində briqada generalıABŞ konqresmeni 36,4 37.524 1.030,46 sq mi
(2.669 km2)
State map highlighting Covington County
Krenşo qraflığı 041 Luvern 24 1866 Batler, Koffi, Kovinqton, Launds və Payk qraflıqları Anderson Krenşo (1783–1847), Alabama Ali Məhkəməsi hakim və ilk məskunlardan biri 21,5 13.083 608,84 sq mi
(1.577 km2)
State map highlighting Crenshaw County
Kusa qraflığı 037 Rokford 22 1832 Montqomeri qraflığı Qraflıq ərazisindən axan və yerli amerikalıların kəndinin adını daşıyan Kusa çayı 16,1 10.450 650,93 sq mi
(1.686 km2)
State map highlighting Coosa County
Qrin qraflığı 063 Yuto 35 1819 Marenqo və Taskalusa qraflıqları Nataniel Qrin (1742–1786), İstiqlal müharibəsi generalı 11,8 7.629 647,11 sq mi
(1.676 km2)
State map highlighting Greene County
Lamar qraflığı 075 Vernon 40 1867 Fayet və Merion qraflıqları (Cons qraflığı kimi) Lyusius Lamar (1825–1893), ABŞ Ali Məhkəməsinin hakimi 22,6 13.689 604,85 sq mi
(1.567 km2)
State map highlighting Lamar County
Launds qraflığı 085 Heynevill 45 1830 Batler, Dallas və Montqomeri qraflıqları Vilyam Launds (1782–1822), Cənubi Karolinadan ABŞ konqresmeni 13,9 9.965 715,91 sq mi
(1.854 km2)
State map highlighting Lowndes County
Laymstoun qraflığı 083 Atens 44 1818 Elk və Maedison qraflıqları Yerli geoloji yataqların şərəfinə adlandırılan Laymstoun çayı 192,0 107.517 559,94 sq mi
(1.450 km2)
State map highlighting Limestone County
Li qraflığı 081 Opelika 43 1866 Çembers, Meykon, Rassell və Tallapusa qraflıqları Robert Li (1807–1870), Konfederasiya Ordusunda komandir 291,7 177.218 607,54 sq mi
(1.574 km2)
State map highlighting Lee County
Loderdeyl qraflığı 077 Florens 41 1818 ÇerokiÇikaso əraziləri Ceyms Loderdeyl (1780–1814), 1812-ci il müharibəsində polkovnik 140,8 94.043 667,70 sq mi
(1.729 km2)
State map highlighting Lauderdale County
Lourens qraflığı 079 Molton 42 1818 Çeroki ərazisi Ceyms Lourens (1781–1813), 1812-ci il müharibəsində dəniz zabiti 47,9 33.090 690,68 sq mi
(1.789 km2)
State map highlighting Lawrence County
Marenqo qraflığı 091 Linden 48 1818 Çokto ərazisi Marenqo döyüşü 19,4 18.996 976,88 sq mi
(2.530 km2)
State map highlighting Marengo County
Marşall qraflığı 095 Qantersvill 50 1836 Blaunt və Cekson qraflıqları və Çeroki ərazisi Con Marşall (1755–1835), ABŞ-ın baş hakimi 1801–1835 173,6 98.228 565,84 sq mi
(1.466 km2)
State map highlighting Marshall County
Medison qraflığı 089 Hantsvill 47 1808 ÇerokiÇikaso əraziləri Ceyms Medison (1751–1836), 4-cü ABŞ prezidenti 493,0 395.211 801,59 sq mi
(2.076 km2)
State map highlighting Madison County
Merion qraflığı 093 Hamilton 49 1818 Taskalusa qraflığı Frensis Merion (1732–1795), ABŞ İstiqlal müharibəsində hərbi lider 39,4 29.246 742,29 sq mi
(1.923 km2)
State map highlighting Marion County
Meykon qraflığı 087 Taskiqi 46 1832 Montqomeri qraflığı Nataniel Meykon (1758–1837), Şimali Karolinadan ABŞ konqresmeni 31,0 18.895 608,89 sq mi
(1.577 km2)
State map highlighting Macon County
Mobil qraflığı 097 Mobil 2 1812 Missisipi ərazisinə daxil edildikdən sonra Qərbi Floridanın Mobil rayonu Qraflığın yerləşdiyi və yerli amerikalı qəbiləsi olan Maubilanın şərəfinə adlandırılmış Mobil körfəzi 336,0 413.073 1.229,44 sq mi
(3.184 km2)
State map highlighting Mobile County
Monro qraflığı 099 Monrovill 51 1815 Krik ərazisi Ceyms Monro (1758–1831), 5-ci ABŞ Prezidenti 19,2 19.648 1.025,67 sq mi
(2.656 km2)
State map highlighting Monroe County
Montqomeri qraflığı 101 Montqomeri 3 1816 Monro qraflığı Lemyuel Montqomeri (1786–1814), Krik müharibəsində mayor 290,0 227.434 784,25 sq mi
(2.031 km2)
State map highlighting Montgomery County
Morqan qraflığı 103 Dekeyter 52 1818 Çeroki ərazisi (Kotako qraflığı kimi) Daniel Morqan (1736–1802), ABŞ konqresmeni 213,5 123.668 579,34 sq mi
(1.500 km2)
State map highlighting Morgan County
Otoqa qraflığı 001 Prattvill 4 1818 Montqomeri qraflığı Alibamuların alt-qrupundan olan yerli amerikalı Otoqa və ya Ataqilər 99,4 59.095 594,44 sq mi
(1.540 km2)
State map highlighting Autauga County
Payk qraflığı 109 Troy 55 1821 Henri və Montqomeri qraflıqları Zebulon Payk (1779–1813), səyyah və 1812-ci il müharibəsində zabit 49,1 32.991 672,09 sq mi
(1.741 km2)
State map highlighting Pike County
Perri qraflığı 105 Merion 53 1819 Dallas, Kahaba, Marenqo və Taskalusa qraflıqları Oliver Hazard Perri (1795–1819), 1812-ci il müharibəsində dəniz zabiti 11,6 8.355 719,66 sq mi
(1.864 km2)
State map highlighting Perry County
Pikens qraflığı 107 Karrollton 54 1820 Taskalusa qraflığı Endrü Pikens (1739–1817), İstiqlal müharibəsində general 21,3 18.801 881,41 sq mi
(2.283 km2)
State map highlighting Pickens County
Rassell qraflığı 113 Feniks-Siti 57 1832 Barbur, Bullok, Li və Meykon qraflıqları Gilbert Rassel (1782–1861), Krik müharibəsində zabit 91,6 58.722 641,14 sq mi
(1.661 km2)
State map highlighting Russell County
Rendolf qraflığı 111 Vedovi 56 1832 Sent-Kler və Şelbi qraflıqları Con Rendolf (1773–1833), Virciniyadan ABŞ senatoru 37,9 21.989 580,55 sq mi
(1.504 km2)
State map highlighting Randolph County
Samter qraflığı 119 Livinqston 60 1832 Çokto ərazisi Tomas Samter (1734–1832), Cənubi Karolinadan ABŞ konqresmeni 13,5 12.164 903,89 sq mi
(2.341 km2)
State map highlighting Sumter County
Sent-Kler qraflığı 115 EşvillPell-Siti 59 1818 Şelbi qraflığı Artur Sent-Kler (1736–1818), Kontinental Konqresin Prezidenti 146,8 92.748 631,90 sq mi
(1.637 km2)
State map highlighting St. Clair County
Şelbi qraflığı 117 Kolumbiana 58 1818 Montqomeri qraflığı İsaak Şelbi (1750–1826), Kentukki qubernatoru 289,1 226.902 784,93 sq mi
(2.033 km2)
State map highlighting Shelby County
Talladiqa qraflığı 121 Talladiqa 61 1832 Sent-Kler və Şelbi qraflıqları Talatiqi, Krik hindilərinin qraflıq mərkəzinə verdikləri ad, mənası "sərhəd qəsəbəsi" 110,6 81.524 736,78 sq mi
(1.908 km2)
State map highlighting Talladega County
Tallapusa qraflığı 123 Deydvill 62 1832 Montqomeri və Şelbi qraflıqları Tallapusa çayı 57,3 41.023 716,52 sq mi
(1.856 km2)
State map highlighting Tallapoosa County
Taskalusa qraflığı 125 Taskalusa 63 1818 Montqomeri qraflığı və Çokto ərazisi Blək Uorrior çayının irokez dilində adı 171,7 227.007 1.321,75 sq mi
(3.423 km2)
State map highlighting Tuscaloosa County
Uilkoks qraflığı 131 Kamden 66 1819 Dallas və Monro qraflıqları Cozef Uilkoks (1790–1814), Krik müharibəsində leytenant 11,8 10.446 888,50 sq mi
(2.301 km2)
State map highlighting Wilcox County
Uoker qraflığı 127 Jasper 64 1823 Blaunt, Cefferson və Taskalusa qraflıqları Con Vilyams Uoker (1783–1823), Alabamadan ABŞ senatoru 81,9 64.818 791,19 sq mi
(2.049 km2)
State map highlighting Walker County
Vaşinqton qraflığı 129 Çatom 65 1800 Missisipi ərazisinin AdamsCefferson qraflıqları Corc Vaşinqton (1732–1799), 1-ci ABŞ Prezidenti 14,0 15.147 1.080,21 sq mi
(2.798 km2)
State map highlighting Washington County
Vinston qraflığı 133 Dabl-Sprinqs 67 1850 Uoker qraflığı (Henkok qraflığı kimi) Con Vinston (1812–1871), 15-ci Alabama qubernatoru 38,6 23.652 612,98 sq mi
(1.588 km2)
State map highlighting Winston County

Keçmiş qraflıq adları[redaktə | mənbəni redaktə et]

Qraflıq[6] Şərəfinə adlandırılıb[6] Dəyişdirilib[3]
Beyn qraflığı Devid Beyn, Vətəndaş müharibəsində polkovnik 1868-ci ildə Etova qraflığına
Beyker qraflığı Alfred Beyker, yerli torpaq sahibi 1874-cü ildə Çilton qraflığına
Benton qraflığı Tomas Hart Benton, Missuridən ABŞ senatoru 1858-ci ildə Kalhaun qraflığına, Bentonun köləlikdən imtina etməsindən sonra Cənubi Karolinadan olan Bentonun rəqibi Con Kalhaunnun şərəfinə
Kahaba qraflığı Keçmiş ştat paytaxtı Kahaba 1820-ci ildə Bibb qraflığına
Kotako qraflığı Tennessi çayının bir qolu olan Kotako çayı 1821-ci ildə Morqan qraflığına
Henkok qraflığı Con Henkok, İstiqlal Bəyannaməsini imzalayan 1858-ci ildə Vinston qraflığına
Cons qraflığı Cozayya Cons, yerli siyasi lider 1868-ci ildə Cons bu şərəfdən imtina etdikdən sonra Kovinqton qraflığına (əvvəlki adına)
Cons qraflığı E.P. Cons, yerli torpaq sahibi Sanford qraflığına, daha sonra 1877-ci ildə Lamar qraflığına çevrilmişdir
Sanford qraflığı H.C. Sanford, yerli torpaq sahibi 1877-ci ildə Lamar qraflığına

Keçmiş qraflıqlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Qraflıq Qurulmuşdur Ləğv edilmişdir Şərəfinə adlandırılıb Qeydlər
Dekeyter qraflığı 7 dekabr 1821 28 dekabr 1825 ABŞ Hərbi Donanmasının kommodoru Stiven Dekeyter. 1822-ci ildə qraflıq mərkəzi Vudvill olmaqla yaradılmışdı. Bir neçə il sonra ləğv edilərək Cekson qraflığıMedison qraflığı arasında bölüşdürüldü.
Elk qraflığı[18] 9 may 1817 26 yanvar 1818 Elk çayı Missisipi-Alabama parçalanmasından əvvəl Missisipi Ərazisi tərəfindən qurulmuşdur; Alabamının ştat olmasından əvvəl ləğv edildi

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Xüsusi
  1. "List of Alabama Counties". Bama Politics (ingilis). İstifadə tarixi: 4 avqust 2020.
  2. "Alabama History Timeline, 1701–1800". Alabama Department of Archives and History. İstifadə tarixi: 18 may 2009.
  3. 1 2 3 4 5 National Association of Counties. "NACo – Find a county". 9 mart 2008 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 30 aprel 2008.
  4. "Alabama History Timeline, 1801–1860". Alabama Department of Archives and History. İstifadə tarixi: 18 may 2009.
  5. "Alabama Counties: Cherokee". Alabama Department of Archives and History. İstifadə tarixi: 29 dekabr 2008.
  6. 1 2 3 4 Foscue, Virginia O. (1989) Place Names in Alabama. Tuscaloosa, Alabama: University of Alabama Press. ISBN 0-8173-0410-X
  7. "U.S. Census website". U.S. Census Bureau. İstifadə tarixi: 31 mart 2022.
  8. "2010 Census U.S. Gazetteer Files". U.S. Census Bureau. İstifadə tarixi: 13 mart 2011.
  9. Wikisource:Alabama State Constitution of 1901/Initial Constitution#Section 39
  10. Nicholson, David. "Alabama License Plates, 1969–present". License Plates of North America, 1969–present. İstifadə tarixi: 8 avqust 2007.
  11. "EPA County FIPS Code Listing". EPA.gov. 8 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 23 fevral 2008.
  12. Nicholson, David. "Alabama County Codes". License Plates of North America, 1969–present. İstifadə tarixi: 25 may 2009.
  13. Owen, Thomas McAdory; Owen, Marie Bankhead. History of Alabama and Dictionary of Alabama Biography. Chicago: S.J. Clarke Publishing Company. 1921.
  14. "Alabama Counties". Alabama Department of Archives and History. İstifadə tarixi: 1 iyun 2009.
  15. U.S. Census Bureau. "QuickFacts: Alabama". İstifadə tarixi: 31 mart 2022.
  16. "Community Facts". U.S. Census Bureau. İstifadə tarixi: 9 avqust 2017.
  17. Coffee County, Alabama. "History of Coffee County". 27 oktyabr 2011 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 19 avqust 2011.
  18. McDonald, William Lindsey. A Walk Through the Past: People and Places of Florence and Lauderdale County, Alabama. Killen, Alabama: Bluewater Publications. 2003 [1997]. 223–224. ISBN 9780971994560. İstifadə tarixi: 8 may 2012.
Ümumi

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

  • Map series qraflıq sərhədlərinin təkamülünü göstərir. Kartoqrafiya Tədqiqat Laboratoriyası. Alabama Universitetinin Coğrafiya Bölməsi. (Cartographic Research Laboratory. University of Alabama Department of Geography.)
  • Alabama Counties Alabama qraflıqlarının xüsusiyyətləri. Rəqəmsal Alabama (Counties Features. Digital Alabama)