Almaniya universitetlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Almaniyanın ali təhsil ənənəsiAvropada ən qədim və zəngin universitet ənənələrinə malikdir. Ən qədim alman ali məktəbi 1386-cı ildə yaradılmış Heydelberq Universitetidir. Bir çox universitetlərin artıq yüzillik tarixi vardır. Məsələn, Leypsiq Universiteti 1409-cu ildə yaradılıb, Rostok Universiteti isə 1419-cu ildə yaradılıb.

Almaniyada təqribən 140 universitet var ki, doktorant mərhələsində təhsil verir. Bura 10 özəl və 11 kilsə universiteti daxil deyil.

Eyni zamanda hal-hazırda digər ölkə ərazisində yerləşən alman universitetləri də vardır. Məsələn, Praqadakı Karlov Universiteti. Həmçinin, 14-15-ci əsrlərdə yaransalar da sonradan bağlanaraq, müasir dövrdə yenidən açılan universitetlər də vardır. Məsələn, Köln, ErfurtVürsburq universitetləri.

Eyni zamanda, 1960-cı ildə yaradılmış universitetlər də vardır. XIX əsrdən başlayaraq alman universitetləri üçün təhsil səviyyəsi idealını tapmaq əsas sayılırdı. Bu məsələ ilk dəfə ciddi şəkildə Humbolt Universitetində qoyulmuşdu. Bu universitetdə ikinci dünya muharibəsinə qədər Maks Plank, Albert EynşteynMaks Veber dərs deyirdilər.[1]

Almaniya universitetləri ümumi profilli (Universitaten) və texniki universitetlərə (Technishe Universitaten); ali məktəblər — texniki (Teсhniche Hochschulen) və tətbiqi elmlər məktəbinə (Fachhochschulen); humanitar ali məktəblərə bölünürlər.[2]

Beynəlxalq reytinqlər[redaktə | əsas redaktə]

"QS" dünya universitetlər reytinqinə və "Times" ali təhsil üzrə dünya universitetləri reytinqinə əsasən:

RD = reytinqə ümumiyyətlə düşməyib və ya ilk 200-lüyə düşməyib.

İnstitut 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 (Times) 2013 (QS)
Berlin Azad Universiteti (Freie Universität Berlin) RD 172 149 146 137 94 66 151 128 109
Frankfurt Höte Universiteti (Goethe-Universität Frankfurt am Main) RD 187 187 RD 169 RD 195 182 199 RD
Berlin Humboldt Universiteti (Humboldt-Universität zu Berlin) 125 112 105 126 139 146 123 132 99 126
Karlsrue Texnologiya İnstitutu (Karlsruher Institut für Technologie) RD RD RD RD RD RD 187 196 151 116
Aaxen Reyn-Vestfaliya Texniki Universiteti (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen) - - - - - - - - 154 147
Berlin Texniki Universiteti (Technische Universität Berlin) - - - - - - - - - 183
Münhen Texniki Universiteti (Technische Universität München) 95 105 82 67 78 55 58 54 105 53
Münhen Universiteti (Ludwig-Maximilians-Universität München) 99 55 98 65 93 98 66 62 48 67
Göttingen Universiteti (Georg-August-Universität Göttingen) 85 114 156 168 166 186 43 69 70 128
Heydelberq Universiteti (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg) 47 45 58 60 57 57 51 53 78 50
Frayburq Universiteti (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg) RD RD RD 144 147 122 97 105 144 102
Bonn Universiteti (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn) RD RD RD RD RD RD 200 154 171 163
Tübingen Universiteti (Eberhard-Karls Universität Tübingen) - - - - - - - - - 134
Hamburq Universiteti (Universität Hamburg) - - - - - - - - - 186

Prestijli fakültələr[redaktə | əsas redaktə]

  • istehsalat iqtisadiyyatı (Manheym, Münhen, Münster universitetləri)
  • xalq təsərrüfatı iqtisadiyyatı (Bayroyt, Erfurt)
  • hüquq (Bayroyt, Frankfurt-Oder, Manheym, Münster)
  • iqtisadi informatika (Maqdeburq, Münster)
  • iqtisadi mühəndislik (Klaustal, Kotbus)
  • informatika (Karlsrue, Saarbrüken, Berlin)
  • farmasevtlik (Frayburq, Heydelberq)[3]


İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. http://www.newworkcity.ru/article-313.html
  2. http://chemodan.com.ua/germany/ge_5.html#1
  3. http://www.globaldialog.ru/countries/germany/universitety-i-kolledzhi/