Avtomobil istehsalına görə ölkələr siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
2013-cü ildə ölkələr tərəfindən istehsal olunan avtomobillər.

Avtomobil istehsalına görə ölkələr siyahısı. Beynəlxalq Avtomobil İstehsalçıları Təşkilatı (BAİT)-na və 2016-cı ildən olan məlumatlara əsasən Avtomobil istehsalına görə ölkələr siyahısı. Bu rəqəmlərə sərnişin avtomobilləri, yüngül kommersiya vasitələri, mikroavtobuslar, yük maşınları və avtobuslar.[1]

Yer Ölkə 2016
2015

[2]

2014

[3]

2013

[4]

2012

[5]

2011

[6][7]

2010

[8]

2005

[9]

2000

[10][11]

1995

[12]

1990

[13][14]
[15]

1980

[16]

1970
1960
1950
Zirvə istehsal

[17]

Zirvə istehsalın ili
 Dünya 94,976,569 90,780,583 89,747,430 87,507,027 84,141,209 80,092,840 77,629,127 66,482,439 58,374,162 50,046,000 48,553,969 38,564,516 29,419,484 16,488,340 10,577,426 94,976,569 2016
1 Flag of the People's Republic of China.svg Çin 28,118,794 24,503,326 23,722,890 22,116,825 19,271,808 18,418,876 18,264,761 5,717,619 2,069,069 1,434,772 509,242 222,288 87,166 22,574 ? 28,118,794 2016
2 Flag of the United States.svg ABŞ 12,198,137 12,100,095 11,660,699 11,066,432 10,335,765 8,661,535 7,743,093 11,946,653 12,799,857 11,985,457 9,782,997 8,009,841 8,283,949 7,905,119 8,005,859 13,024,978[18] 1999[19]
3 Flag of Japan.svg Yaponiya 9,204,590 9,278,238 9,774,558 9,630,181 9,943,077 8,398,630 9,628,920 10,799,659 10,140,796 10,195,536 13,486,796 11,042,884 5,289,157 481,551 31,597 13,486,796 1990
4 Flag of Germany.svg Almaniya[20] 6,062,562 6,033,164 5,907,548 5,718,222 5,649,260 6,146,948 5,905,985 5,757,710 5,526,615 4,667,364 4,976,552 3,878,553 3,842,247 2,056,149 306,064 6,213,460 2007
5 [[Hindistan|Flag of India.svg]]Flag of India.svg Hindistan 4,488,965[21] 4,160,585 3,840,160 3,898,425 4,174,713 3,927,411 3,557,073 1,638,674 801,360 636,000[22] 362,655 113,917 76,409 51,136 14,688 4,488,965 2016
6 Flag of South Korea.svg Cənubi Koreya 4,228,509 4,555,957 4,524,932 4,521,429 4,561,766 4,657,094 4,271,741 3,699,350 3,114,998 2,526,400 1,321,630 123,135 28,819 0 0 4,657,094 2011
7 Flag of Mexico.svg Meksika 3,597,462 3,565,469 3,365,306 3,054,849 3,001,814 2,681,050 2,342,282 1,684,238 1,935,527 935,017 820,558 490,006 192,841 49,807 0 3,597,462 2016
8 Flag of Spain.svg İspaniya 2,885,922 2,733,201 2,402,978 2,163,338 1,979,179 2,373,329 2,387,900 2,752,500 3,032,874 2,333,787 2,053,350 1,181,659 539,132 58,209 0,253 3,032,874 2000
9 Flag of Canada.svg Kanada 2,370,271 2,283,474 2,393,890 2,379,806 2,463,364 2,135,121 2,068,189 2,687,892 2,961,636 2,407,999 1,947,106 1,369,607 1,159,504 397,739 387,726 3,058,813 1999
10 Flag of Brazil.svg Braziliya 2,156,356 2,429,463 3,364,890 3,712,380 3,402,508 3,407,861 3,381,728[23] 2,530,840 1,681,517 1,629,008 914,466 1,165,174 416,089 133,041 0 3,712,380 2013
11 Flag of France.svg Fransa 2,082,000[24] 1,972,000 1,817,000 1,740,000 1,967,765 2,242,928 2,229,421 3,549,008 3,348,361 3,474,705 3,768,993 3,378,433 2,750,086 1,369,210 357,512 3,919,776[25] 1989[26]
12 Flag of Thailand.svg Tayland 1,944,417 1,915,420 1,880,007 2,457,057 2,429,142 1,457,798 1,644,513 1,122,712 411,721 533,200 304,843 73,347 22,055 0 0 2,457,057 2013
13 Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1,816,622 1,682,156 1,598,879 1,597,433 1,576,945 1,463,999 1,393,463 1,803,109 1,813,894 1,765,000[27] 1,565,957 1,312,914 2,098,498 1,810,700 783,672 2,332,376 1963
14 Flag of Turkey.svg Türkiyə 1,485,927 1,358,796 1,170,445 1,125,534 1,072,978 1,189,131 1,094,557 879,452 430,947 282,000 209,150 50,881 25,000 0 0 1,485,927 2016
15 Flag of the Czech Republic.svg Çexiya 1,349,896 1,303,603 1,251,220 1,132,931 1,178,995 1,199,845 1,076,384 602,237 455,492 216,000 ? ? ? ? ? 1,349,896 2016
16 Flag of Russia.svg Rusiya[28] 1,303,989 1,384,399 1,886,646 2,184,266 2,233,103 1,990,155 1,403,244 1,354,504 1,205,581 994,000[29] ? ? ? ? ? 2,233,103 2012
17 Flag of Indonesia.svg İndoneziya 1,177,389 1,098,780 1,298,523 1,206,368 1,052,895 838,388 702,508 500,710 379,300 292,710 103,000 1,298,523 2014
18 Flag of Iran.svg İran 1,164,710 982,337 1,090,846 743,647 1,000,089 1,649,311 1,599,454 1,077,190 277,985 44,665 161,000 35,000 1,649,311 2011
19 Flag of Italy.svg İtaliya 1,103,516 1,014,223 697,864 658,206 671,768 790,348 838,186 1,038,352 1,738,315 1,667,270 2,120,850 1,610,287 1,854,252 644,633 127,847 2,220,774 1989
20 Flag of Slovakia.png Slovakiya 1,040,000 1,035,503 993,000 975,000 926,555 639,763 561,933 218,349 181,783 22,600 - - - - - 1,040,000 2016
21 Flag of Poland.svg Polşa 681,837 660,603 593,904 590,159 654,756 838,133 869,474 613,200 504,972 381,000 347,975 417,834 113,087 37,000 1,000 950,908[30] 2008
22 Flag of South Africa.svg Cənubi Afrika 599,004 615,658 566,083 545,913 539,424 532,545 472,049 525,227 345,297 334,779 404,766 297,573 615,658 2015
23 Flag of Malaysia.svg Malayziya 513,445 614,671 596,600 601,407 572,150 533,695 567,715 563,408 282,830 164,000 191,580 104,227 601,407 2013
24 Flag of Argentina.svg Argentina 472,776 533,683 617,329 791,007 764,495 828,771 716,540 319,755 339,632 286,000 99,639 281,793 219,599 89,000 828,771 2011
25 Flag of Hungary.svg Hungary 472,000 495,370 437,599 222,400 217,840 202,800 211,461 152,015 137,398 53,000 3,000 495,370 2015
26 Flag of Belgium (civil).svg Belçika 399,427 409,340 516,832 503,504 538,848 595,084 555,302 926,515 1,033,294 468,000 1,248,290 923,426 296,000 1,000[31] 1,248,290 1990
27 Flag of Romania.svg Rumıniya 359,306 387,177 391,422 410,997 337,765 335,232 350,912 194,802 78,165 93,000 94,000 124,000 59,000 12,000 410,997 2013
28 Flag of Morocco.svg Mərakeş 345,106 288,329 231,986 167,452 108,743 59,477 42,066 33,992 31,314 345,106 2016
29 Flag of the Republic of China.svg Tayvan 309,531 351,085 379,223 338,720 339,038 343,296 303,456 446,345 361,800 406,000 382,000[32] 446,345 2005
30 Flag of Pakistan.svg Pakistan 220,950 229,686 148,746 134,145 165,700 162,194 152,970 153,393 31,500 229,686 2015
31 Flag of Sweden.svg İsveç 205,374 188,987 154,173[33] 161,080 162,814 188,969 217,084 339,229 301,343 490,000 344,000 317,000 311,000 129,000 28,000 494,000 1999
32 Flag of Australia.svg Avstraliya 161,294 173,009 180,311 215,926 209,730 224,193 243,495 394,713 347,122 331,000 284,000 361,000 475,000 204,000 58,000 498,000 1974
33 Flag of Portugal.svg Portuqaliya 143,096 156,626 161,509 154,016 163,561 192,242 158,723 226,834 245,784 57,000 26,000 91,000 271,030 1998
34 Flag of the Philippines.svg Filippin 135,840 112,493 106,938 52,260 55,360 53,921 65,625 64,492 38,877 107,000 213,402 2007
35 Flag of Slovenia.png Sloveniya[34] 133,702 133,092 118,591 93,734 130,949 174,119 205,711 187,247 98,953 212,749 2009
36 Flag of Austria.svg Avstriya 108,000 125,500 154,340 166,428 143,060 152,505 104,814 253,279 141,026 68,000 20,000 14,000 7,000 13,000 274,932 2006
37 Flag of Uzbekistan.svg Özbəkistan [35] 88,152 185,400 245,660 246,641 164,180 179,560 156,880 94,437 32,273 246,641 2013
38 Flag of Serbia.svg Serbiya [36] 80,320 83,630 103,150 113,878 11,032 11,023 18,033 14,179 12,740 ?? ??
39 Flag of Colombia.svg Kolumbiya 79,036 78,070 71,137 70,686 32,466 41,714 109,333 23,979 ? 34,850 43,000 109,333 2010
40 Flag of Vietnam.svg Vyetnam 66,030 50,000 48,871 37,576 40,470 31,181 42,286 31,600[37] 6,862[38] 50,000 2015
41 Flag of Finland.svg Finlandiya 55,280 69,053 45,035 7,703 2,900 2,540 6,665 21,644 38,926 69,053 2015
42 Flag of the Netherlands.svg Niderland 44,430 44,122 29,807 29,183 57,462 73,151[39] 94,132 102,204 98,823 132,000 111,000 97,000 79,000 19,000 307,220 1999
43 Flag of Algeria.svg Əlcəzair 42,008 19,346 1,244 0 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?? ??
44 Flag of Egypt.svg Misir 36,230 36,000 42,515 39,050 56,480 81,731 116,683 123,425 59,765 123,425 2005
45 Flag of Belarus.svg Belarus [40] 16,864 15,033 22,990 22,926 25,425 24,343 15,249 26,995 19,324 40,100 29,800 18,700 2,400 40,100 1980
46 Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan[41] 10,651 14,477 40,162 40,684 19,186 8,195 3,176 ? ? 40,684 2013
47 Flag of Ukraine.svg Ukrayna [42] 5,264 8,244 28,751 50,449 76,281 104,654 83,133 215,759 31,255 206,700 115,700 7,500 18,300 423,127 2008
48 Flag of Venezuela.svg Venesuela 2,850 18,300 19,759 71,753 104,083 102,409 104,357 135,425 21,190 96,400 153,000 175,458 2006
49 Flag of Bangladesh.svg Banqladeş 580 540 536 ? ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 0 ?? ??
50 Flag of Azerbaijan.svg Azərbaycan[43] 247 415 2,145 669 ? ? ? ? ? ? 2,145 2014
?? Flag of Bulgaria.svg Bolqarıstan ? ? ? 2,508 2,200 0 0 0 0 2,200 ? 21,000 12,000 21,000 1990
?? Flag of North Korea.svg Şimali Koreya ? ? ? ? ? ? ? ? ? 3,000 ?? ??
?? Flag of New Zealand.svg Yeni Zelandiya ? 0 0 0 0 0 0 0 0 ? ? 90,000 55,178 32,409 9,731 123,000 1982
?? Flag of Ireland.svg İrlandiya Ireland ? 0 0 0 0 0 0 0 0 ? ? 47,000 47,000 1981
Flag of Tunisia.svg Tunis 0 540 540 1,860 1,860 1,860 0 ? ? ?? ??
Flag of Ecuador.svg Ekvador 0 4,800 5,986 24,322 24,322 24,322 22,335 32,254 41,047 41,047 2000
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabve 0 0 0 829 829 829 257 960 792 ?? ??
Flag of Kenya.svg Keniya 0 0 0 3,080 3,080 2,945 0 405 288 ?? ??
Flag of Uruguay.svg Uruqvay 0 0 0 0 0 0 0 0 14,404 ?? ??
Flag of Chile.svg Çili 0 0 0 0 0 0 4,700 6,660 5,245 10,804 2007
Flag of Nigeria.svg Nigeriya 0 0 0 0 0 0 0 2,937 7,834 ?? ??
Flag of Peru (state).svg Peru Peru 0 0 0 0 0 0 0 1,566 ? ?? ??
Qeyd 2.

Keçmiş dövlətlər

Flag of the Soviet Union.svg SSRİ 2,039,600 2,199,200 916,118 523,591 362,985 2,247,500 1985
Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya 239,000 278,000 124,000 16,000 1,000 318,300 1988
Flag of the Czech Republic.svg ÇSR 242,000 233,112 169,920 75,000 31,000 242,000 1990
Flag of the German Democratic Republic.svg ADR 216,585 153,378 77,350 8,243 264,444 1986
1950-ci ildən etibarən istehsal həcminə görə ölkələr
1950-ci ildən etibarən istehsal səhmlərinə görə ölkələr

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Statistic definitions
  2. OICA 2015 statistic
  3. OICA 2014 statistic
  4. OICA 2013 statistic
  5. OICA 2012 statistic
  6. OICA 2011 statistic
  7. OICA.
  8. OICA 2010 statistic
  9. OICA 2005 statistic
  10. OICA 2000 statistic
  11. RITA.
  12. IMF Auto Report 2000
  13. OICA: Production Statistics
  14. Ward's: World Motor Vehicle Data 2007.
  15. Michigan Statistical Abstract 1996.
  16. UNIVERSIDAD AUTONOMA METROPOLITANA UNIDAD El sector automotriz Mexicano ante el tratado de libre comercio de america del norte, 1994
  17. Production automobile mondiale par continent et pour les principaux pays constructeurs,1898 2011.xls Production automobile mondiale par continent et pour les principaux pays constructeurs,1898-2011 (Tableau mde, contint, grds pays)
  18. 15,168,000 according to other sources
  19. 1977 according to other sources
  20. West Germany before 1990
  21. some manufacturers (BMW, Mercedes-Benz, Audi, Jaguar Land Rover) are not reported
  22. 544,989 according to other sources
  23. 3,648,358 according to other sources
  24. Cars and LCV only
  25. 4,200,000 according to other sources
  26. 1979 according to other sources
  27. 1,907,045 according to other sources
  28. RSFSR before 1992
  29. 1,038,912 according to other sources
  30. 1,006,000 according to other sources
  31. 1961
  32. 1991
  33. cars only
  34. SR Slovenia before 1993
  35. Uzbek SSR before 1992
  36. SR Serbia before 1993
  37. estimate
  38. manufacturers' data
  39. DAF missing
  40. Belorussian SSR before 1992
  41. Kazakh SSR before 1992
  42. Ukrainian SSR before 1992
  43. Azerbaijan SSR before 1992