Azərbaycan şəxs adlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Azərbaycan mədəniyyəti
Maiden Tower (Baku).jpg
Əsas mövzular
AdlarAnimasiyaBaletBayramlarÇay mədəniyyətiDilElmEvlilikƏdəbiyyatƏlifbaFəlsəfəFolklor (nağıllardastanlar) • GeyimİdmanXalçaçılıqKarikaturaKinematoqrafKulinariyaMemarlıqMətbuatMusiqi (aşıq yaradıcılığı, muğammeyxana) • OperaOyunlarRadioRəmzlərRəqslərTeatrTeleviziyaTəbabətTəhsilTəsviri sənət
Şəhərlərinə görə mədəniyyət
BakıGəncəNaxçıvanŞamaxıŞəkiŞuşa

Azərbaycan şəxs adları -Azərbaycanda istifadə olunan şəxs adları. Azərbaycan ərazisində yaşamış və yaşayan xalqların, Türk, İran və digər xalqların mədəniyyəti əsasında formalaşmışdır. Ərəb və qədim alban mədəniyyətinin də böyük təsiri olmuşdur.

Azərbaycan kişi adları[redaktə | əsas redaktə]

A[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycan dili Mənası
Abbas
Ciddi, qaşqabaqlı, sərt
Abbasəli
Abbas və Əli adlarından əmələ gəlib
Abbasbəy
Abbas adından və bəy titulundan əmələ gəlib
Abbasxan
Аbbas və xan titulundan əmələ gəlib
Abdulla
Allahın nökəri deməkdir
Abuzər
Hava
Abid
Dua edən şəxs
Ağa
Ağa, cənab, tabe olduğum insan
Ağazər
Ağa və zər sözlərindən əmələ gəlib
Ağalar
Çox sayda ağalar
Ağarza
Ağa, (cənab, tabe olduğum insan) və Rza (razılıq) sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlib
Ağasif
Ağaxan
Ağa və xan sözlərindən əmələ gəlib
Ağakərim
Ağa və Kərim (kəramətli)sözlərindən əmələ gəlib
Aqil
Ağıllı, bilən, başa düşən
Aqşin
Güclü. cəsarətli
Adəm
Birinci peyğəmbər
Adil
Ağıllı, işi bilən
Adnan
Adıgözəl
gözəl adı olan
Azər
Оd, alov. günəş ilinin 9-cu ayı
Azad
Müstəqil
Aydın
İşıqlı, təmiz, parlaq
Ayxan
Altay
Aya uyğun olan
Altun
Qızıl
Alruz
Alim
Nəyisə güclü bilən
Alimərdan
Əli (1-ciİmamın adı, ali mənasında) mərdan (mərd, cəsur) sözlərindən əmələ gəlib
Alı
Al, qırmızı olan
Allahverdi
Allah tərəfindən göndərilən
Alış
Almas
Alpan
Bahadır
Alxan
Böyük xan
Amal
Məqsəd
Amin
Hifz edən
Anar
Yadda saxlayan
Araz
Çay adı
Aran
Bölgə adı
Ərəş
Azərbaycanda tarixi bölgə adı
Arzu
Uyğur Türkcəsində "Arzu" Merkuri planetin in adıdır. "Arzuya çatmaq" ifadəsi , əlçatmaz olan Merkuriyə çatmaq mənasını verir.
Arzuman
Ariz
Döyüşçü kişi
Arif
İncəliyi tutan
Arslan
Şir
Aruz
Arzu adının dəyişilmiş forması
Asim
Müdafiə edən, hifz edən
Asiman
Göy, səma
Asif
Bağışlayan
Aslan
Atabəy
Atilla
Süvari, atlı
Afiyəddin
Sağlam din
Afiq
Dünyanı dolaşan
Ayaz
Payız və qışda azacıq soyuq hava
Akif
Zəhmətkeş

B [redaktə | əsas redaktə]

Bədirxan
Ay xanı
Bəxtiyar
Xoşbəxt, bəxtiyar
Babaş
5rifgyyouj
Baba
Baba
Babaxan
Baba xan
Babək
Güz bəbəyi
Bədəl
Bəd, pis əl (Keçmişdə göz qaytarmaq üçün verilən ad )
Bəşir
Bəşəriyyət, bəşər
Bayat
Allahın siması
Bayram
Bayram, şənlik
Bayraməli
Əli bayramı
Bəylər
Çox sayda bəy
Balaş
Əziz bala
Balakişi
Kişik, əziz oğul, kişi
Bahadur
Bahadır, qəhrəman
Bəhruz
Bəhruz
Batı
Qərb
Beyrək
Beyrək
Bilal
Peyğəmbərin tərəfdaşının adı
Baloğlan
Bal oğlan
Ballı
Bal kimi şirin, mehriban insan
Balabəy
Kiçik ,bala bəy
Bəxşi
Tanrı payı, bəxşeyişi nəzərdə tutulur
Bəhmənyar
Bəhmən köməyi, payı
Bəhram
Qalib, pis ruha qalib gələn
Behbud
Behbud
Benyad
Bünyad
Bulud
Bulud
Buqday
Rəhbər, lider

Azərbaycanda ən çox qoyulan adlar[redaktə | əsas redaktə]

2012-ci il[redaktə | əsas redaktə]

  • Qız adları: Zəhra, Nuray, Fatimə.
  • Oğlan adları: Yusif, Əli, Hüseyn[1].

2014-cü il[redaktə | əsas redaktə]

  • Qız adları: Zəhra, Fatimə, Aylin, Nuray, Ayan
  • Oğlan adları: Yusif, Hüseyn[2].

http://modern.az/articles/57041/1/

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]