Azərbaycan Milli Məclisinin I çağırışı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bitərəflərin dəstəyi ilə Yeni Azərbaycan Partiyası iqtidar partiyası oldu. 1995-ci il seçkilərindən sonra bir neçə mandat ləğv olunaraq əlavə və təkrar seçkilər keçirildi. 100 nəfər majoritar, 25 nəfər proporsional üsulla seçildi.Proporsional üsulda Yeni Azərbaycan Partiyası qələbə çaldı.

Siyasi partiya Seçilən Çağırış Sonu Dəyişmə Seçilən millətvəkili dağılımı Çağırış sonu millətvəkili dağılımı
Bitərəf 54 53 1
Azərbaycan Milli Məclisin I çağırış millətvəkilləri
Azərbaycan Milli Məclisinin I çağırış millətvəkilləri
Yeni Azərbaycan Partiyası 53 47 6
Azərbaycan Demokrat Partiyası 0 6 6
Azərbaycan Milli İstiqlal Partiyası 4 4
Azərbaycan Xalq Cəbhəsi Partiyası 4 4
Azərbaycan Demokratik İstiqlal Partiyası 2 2
ADSP 2 2
ADMP 1 1
Vətəndaş Həmrəyliyi Partiyası 1 1
"Namus" Respublika Partiyası 0 1 1
Azərbaycan Sosial Rifah Partiyası 1 1
Ana Vətən Partiyası 1 1
Müsavat Partiyası 1 1
Cəmi 124 124

Qeyd:1998-ci ildə 5 YAP üzvü və 1 bitərəf millətvəkili Azərbaycan tarixində ilk dəfə olaraq partiyalarını dəyişdirərək Azərbaycan Demokrat Partiyasına keçmişdir.Buna səbəb Rəsul Quliyevin partiyanın sədri seçilməsi, birneçə cəbhəçinin partiya ətrafında birləşməsi, İsmayıl İsmayılovun sədri olduğu Ədalət Partiyasının Azərbaycan Demokrat Partiyasına birləşməsi idi.

Qeyd 2: 42 saylı Xankəndi seçki dairəsində seçkilər keçirilməyib.

I çağırış Milli Məclisin deputatlarının ölkə üzrə dağılımı

Milli Məclisinin I çağırış deputatlarının siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Deputat
Portret
Partiya
Dairə
Vasif Yusif oğlu Talıbov
(1960—)
Yeni Azərbaycan Partiyası 1 saylı
Nizami Manaf oğlu Xudiyev
(1949—)
Nizami Xudiyev.jpg
Yeni Azərbaycan Partiyası 2 saylı
Mahmud Əhməd oğlu Məmmədquliyev
(1949—)
Mahmud Məmməd-Quliyev.jpg
Bitərəf 3 saylı
Rza Aydın oğlu İbadov
(1966—)
Rza İbadov.jpg
Yeni Azərbaycan Partiyası 4 saylı
Fərəməz Qəzənfər oğlu Maqsudov
(1930—2000)
Fərəməz Maqsudov.png
Yeni Azərbaycan Partiyası 5 saylı
Mübariz Qəhrəman oğlu Qurbanov
(1954—)
6 saylı
Fatma Hüseyn qızı Abdullazadə
(1948—)
Fatma Abdullazadə.jpg
Yeni Azərbaycan Partiyası 7 saylı
Gülnarə Şıxəli qızı Qurbanova
(1954—)
Bitərəf 8 saylı
Qərib Şamil oğlu Məmmədov
(1947—)
Qərib Məmmədov.jpg
Bitərəf 9 saylı
Həsən İbrahim oğlu Mirzəyev
(1927—2015)
Həsən Mirzəyev.jpg
Yeni Azərbaycan Partiyası
Babaxan Sultan oğlu Muradov
(1927—)
10 saylı
Böyüкağa Cabir oğlu Qurbanov
(1964—)
Yeni Azərbaycan Partiyası 92 saylı
Cəbrayıl Rəşid oğlu Əhmədov
(1952—)
Yeni Azərbaycan Partiyası 93 saylı
Səmayə Aslan qızı Piriyeva
(1945—)
Yeni Azərbaycan Partiyası 94 saylı
İmamverdi İbiş oğlu İsmayılov
(1958—)
İmamverdi İsmayılov.jpg
Yeni Azərbaycan Partiyası 95 saylı
Dünyamalı Böyüкxan oğlu Məmmədov
(1952—)
Bitərəf 96 saylı
Yusif Kərim oğlu Hümbətov
(1950—)
Yusif Hümbətov.jpg
Yeni Azərbaycan Partiyası 97 saylı
Şirzad Şahbaz oğlu Əyyubov
(1952—)
Müsavat Partiyası 98 saylı
Bağır Namaz oğlu Musayev
(1958—)
Yeni Azərbaycan Partiyası 99 saylı
Mahir Əsgər oğlu Əsədov
(1952—)
Yeni Azərbaycan Partiyası 100 saylı

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]