Azərbaycan SSR əməkdar həkimlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

1940-cı illər[redaktə | əsas redaktə]

1940[redaktə | əsas redaktə]

23 aprel 1940-cı ildən:[a]

  • Abbasov Əli Abbas oğlu — Bakı şəhəri mərkəzi göz xəstəxanasının baş həkimi
  • Ağayev Əli Cəmiloviç — Bakı şəhəri Orconikidze rayonu doğum evinin baş həkimi
  • Ağayev Şükür Cəfəroviç — həkim, klinik institutu direktorunun müavini
  • Allahverdiyev Əli Heydər Nəcəfqulu oğlu — həkim, Azərbaycan Dövlət Tibb İnstitutu fizio-terapiya kafedrasının assistenti
  • Asriyan Mixail Atayeviç — Stepanakert şəhər xəstəxanasının həkimi-cərrahı
  • Hacı-Qasımov Mustafabəy Mahmud oğlu — professor, Azərbaycan Dövlət Tibb İnstitutu 2-ci akuşerka-ginekologiya klinikasının müdiri
  • Qayıbov Bahadur Hüseyn Əfəndi zadə — həkim, Azərbaycan Dövlət Tibb İnstitutu infeksiya xəstəlikləri kafedrasının dosenti
  • Qayıbov Məmməd Kərim oğlu — Azərbaycan Xalq Səhiyyə Komissarlığının xüsusi müalicə və sanitariya idarəsi xəstəxanasının baş həkimi
  • Gi̇ndes Yevsey Yakovleviç — Bakı şəhərinin Stalin rayonu uşaq xəstəxanasının baş həkimi
  • Qurevi̇ç Girşa Xaimoviç — həkim, sanitar maarifi evi və mərkəzi metodiki maarif stansiyası müdiri
  • Kazanskaya Lyudmila Mixaylovna — həkim, Lənkəran rayon zəhmətkeş deputatları Soveti icraiyyə komitəsinin səhiyyə şöbəsinin müdiri
  • Kaufman Pavel Yakovleviç — həkim, əmək gigiyenası və peşə xəstəlikləri institutunun direktoru
  • Ki̇rakozov Sergey Zuraboviç — Bakı Ağ şəhər poliklinikasının həkim-pediatrı
  • Kri̇nski̇ Karl Borisoviç — həkim, Bakı leprozoriyasının müdiri
  • Quli̇yev Mustafa İsmayıl oğlu — Bakı şəhəri Caparidze adına xəstəxananın baş həkimi
  • Lurye Maksim İsayeviç — həkim, mikrobiologiya və epidemiologiya institutu mikrosektorunun müdiri
  • Mamikonov Mixail İsaakoviç — həkim, Bakı şəhəri Şaumyan adına xəstəxananın cərrahiyyə şöbəsinin müdiri
  • Nağıyev Abdulla Rza oğlu — Quba rayon xəstəxanasının baş həkimi
  • Odi̇nov Boqdan Stepanoviç — Şamaxı rayon xəstəxanasının baş həkimi
  • Polyakov Fyodor Porfiryeviç — Kirovabad şəhər xəstəxanasının həkim-cərrahı
  • Sazonov Vladimir Pavloviç — Şamaxı rayon ambulatoriyasının həkim-terapevti
  • Tarxov Leonid Vladimiroviç — Ağdaş rayon xəstəxanasının baş həkimi
  • Ter-Tumasova Mariya Nikitiçna — həkim, Bakı şəhəri Şaumyan adına xəstəxananın 2-ci uşaq şöbəsinin müdiri
  • Leybzon Moisey Mironoviç — Semaşko adına xəstəxananın infeksiya şöbəsinin müdiri


Azərbaycanın əməkdar həkimi fəxri adına layiq görülmüş tibb işçiləri
Soyadı, adı, atasının adı Vəzifəsi Tarix
Adiyev Abbas Əli Xudu oğlu ATU-nun ümumi cərrahiyyə kafedrasının müdiri, professor 1982
Cavadov Cavid Balafər oğlu Sumqayıt şəhər səhiyyə şöbəsinin müdiri 2000
Abbasov Əli Abbas oğlu ET Oftalmologiya İnstitutunun direktoru, t.e.n. 1940
Abbasov Ziyəddin Şəmsəddin oğlu Balakən MRX baş həkiminin müavini 1968
Abbasov Sərdar Məhərrəm oğlu 2 saylı Bakı şəhər poliklinikasının həkimi 1968
Abbasova Cəmilə Balakişi qızı Ordubad Mərkəzi Rayon Xəstəxanasının (MRX) həkim-terapevti 1974
Abbasova Nərgiz Məmmed qızı 1955
Abbasova Rəhilə Bəkir qızı Cəbrayıl rayonu Soltanlı kənd sahə xəstəxanasının sahə terapevti 1989
Abbasova Solmaz Əli Ağa qızı Bakı şəhəri, Qaradağ rayonu 11 saylı TSH-nin baş həkimi 1968
Abdullabəyov Həmidulla Ağabəy oğlu ATU-nun I hospital-terapiya kafedrasının professoru,, t.e.d 1960
Abdullayev Abdulla Mehdi oğlu Naxçıvan MR VƏD-nin baş həkimi 1960
Abdullayev Əkbər Muxtar oğlu Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin Təsərrüfat hesablı poliklinikasının baş həkimi 1963
Abdullayev Xəlil İslam oğlu Tibbi Parazitologiya və Tropik Təbabət ETİ-nin əməkdaşı, t.e.n. 1964
Abdullayev Kamal İsmayıl oğlu Respublika uşaq urologiya xəstəxanasının baş həkimi 2000
Abdullazadə Tahirə Əli Həsən qızı 2 saylı Bakı ş. poliklinikasının terapevti 1982
Abdulrəhmanov Nəsib Yusif oğlu Şəki MRX baş həkiminin müavini 1968
Abdulrəhmanova Səidə Əhməd qızı ATU-nun daxili xəstəliklər kafedrasının assistenti 1966
Adiyev Zeyni Buludxan oğlu Yardımlı MRX-nın həkim-onkoloqu 2000
Ağababayev Əsgər Baba oğlu Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin IV İdarəsinin 2 saylı xəstəxanasının həkimi 1960
Ağabəyov Hüseyn Rəhim oğlu ATU-nun mama-ginekologiya kafedrasının professoru, t.e.d. 1952
Ağakişibəyov Fərrux bəy Əlikişi oğlu Ağdam MRX-nin həkim-terapevti 1942
Ağalarzadə Zöhrab Ələkbər oğlu 1 saylı Bakı şəhər xəstəxanasının həkim-psixiatrı 1960
Ağalarov Məlik Ələkbər oğlu 1943
Ağasiyev Ənvər Məmmədmirzə oğlu DTK poliklinikasının müdiri 1968
Ağayev Əli Cəlil oğlu 1942
Ağayev Şükür Cəfər oğlu Səhiyyə Nazirliyinin IV İdarəsinin həkim-terapevti 1940
Ağayeva Ağabil Ağa qızı Hövzə GES-nin həkim-bakterioloqu 1961
Ağayeva Sürəyya Hüseyn qızı ET Kurortologiya və Fiziki Üsullarla Müalicə İnstitutunun əməkdaşı 1968
Axmetyeva Sevgi Camal Sadıq qızı Bakı şəhəri Əzizbeyov adına Doğum evinin mama-ginekoloqu, t.e.n.Bakı şəhəri Əzizbeyov adına Doğum evinin mama-ginekoloqu, t.e.n 1964
Axundov Cavad Məmməd oğlu ADTİ-nin mama-ginekologiya kafedrasının dosenti, t.e.n. 1968
Axundov Cəfər Kitabulla oğlu ADHTİ-nin terapiya kafedrasının dosenti, t.e.n. 1968
Axundov Kazım Fərrux oğlu Virusologiya, Mikrobiologiya və Gigiyena ETİ-nin laboratoriya müdiri, t.e.d. 1973
Axundov Kamal Məmməd oğlu ADTİ-nin Müalicə Bədən Tərbiyəsi kafedrasıınn müdiri, t.e.n. 1968
Axundov Məmmədhəsən Məmmədhüseyn oğlu Azərbaycan Taun Əleyhinə Stansiyasının rəisi, t.e.d. 1960
Axundov Musa Xəlil oğlu 370 saylı hərbi hospitalın şöbə rəisi 1960
Axundova Asya Mahmud qızı ET Nemotologiya və Qanköçürmə İnstitutunun elmi işlər üzrə direktor müavini, t.e.d., professor 1966
Axundova Simuzər Hüseyn qızı Bakı ş., 1 saylı uşaq poliklinikasının baş həkimi 1968
Aleksandrova Vera İvanovna BBSİ-nin 6 saylı TSH baş həkiminin müavini 1960
Allahverdiyev Eldəniz Qasım oğlu Xocalı şəhər xəstəxanasının baş həkimi 1992
Allahverdiyev Nazim Cümşüd oğlu K.Mehmandarov adına Şuşa MRX-nin həkimi 1991
Argentov Viktor Varsanafyeviç ADHTİ-nin əməkdaşı, təqaüdçü, t.e.n 1956
Artamonova Antonina Qriqoryevna Ağdam şəhəri, mama-ginekoloq 1957
Aslanov İsmayıl Məmməd oğlu RKX-nin baş həkiminin xüsusi işlər üzrə müavini, tibb xidməti podpolkovniki 1964
Ataməlibəyova Şövkət xanım Məmmədbəy qızı Tibbi aviasiya laboratoriyasının rəisi 1968
Avramenko Aleksey Davidoviç Zaqafqaziya Hərbi Dairəsi 145 saylı poliklinikasının stomatologiya şöbəsinin müdiri 1967
Azakov İsfəndiyar Ağabala oğlu Tibb xidməti podpolkovniki 1963
Babayev Əli Ağa oğlu Çaylı həkim sahəsinin müdiri, təqaüdçü 1966
Babayeva Minaxanım Əli Bala qızı 16 saylı uşaq vərəm sanatoriyasının baş həkimi 1964
Baxşıyev Bahadur Ələkbər oğlu ATU-nun rentgenologiya kafedrasının müdiri, professor 1981
Babazadə Ələskər İsa oğlu Elmi Tədqiqat Tibbi Parazitologiya İnstitutunun həkimi 1960
Bağırov Balağa Rəzzaq oğlu ET Travmatologiya və Ortopediya İnstitutunun uşaq travmatologiyası şöbəsinin həkimi 1990
Bağırov Əli Salman oğlu Bakı şəhəri Nərimanov rayon səhiyyə şöbəsinin müdiri 1968
Bağırov Hacıqulu Səməd oğlu ATU-nun ümumi cərrahiyyə və anesteziologiya kafedrasının dosenti, t.e.n 2000
Bağırov İsgəndər Əliniyaz oğlu ET Hematologiya və Qanköçürmə İnstitutunun baş elmi işçisi 1989
Bağırov Məzahir İsmi oğlu RKX-nın həkimi 1968
Bağırov Mehdi Abbas oğlu Naxçıvan MR SəhiyyəNazirliyinin baş cərrahı 1956
Bağırov Usət Əsəd oğlu Astafa MRX-nin baş həkimi 1957
Bağıyeva Fatma Məmməd qızı DİN-nin hospital rəisinin müalicə işləri üzrə müavini 1968
Baxusov Nikolay Konstantinoviç Sanitariya-epidemiologiya stansiyasının baş həkimi 1942
Baişeva-Zeynalova Güləndam Məmmədcanovna ADTİ-nun II daxili xəstəliklərin propedevtikası kafedrasının professoru, t.e.d. 1960
Balakişiyev İbrahim Əbdülsalam oğlu Respublika Dəri-zöhrəvi dispanserinin şöbə müdiri 1968
Balayev Əlixan Qulu oğlu 1955
Balayeva Şəmsiyə Əbdurəhman qızı Taun Əleyhinə Stansiyanın həkimi 1960
Baldman Mais Aronoviç Tibb xidməti podpolkovniki 1965
Bayraməlibəyova Rəhilə Teymur qızı ADTİ-nin qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri kafedrasının dosenti, t.e.n. 1964
Bayramov Lütfulla Musa oğlu Bakı ş., 26 Bakı Komissarı (indiki Səbayıl) rayonu SES-nin baş həkimi 1975
Bayramov Məhərrəm Əhəd oğlu ATU-nun professoru 1991
Bayramov Mehrab Bayram oğlu Şuşa MRX-nin ftiziatrı 1957
Bayramov Sabir Alyoşa oğlu Qəbələ MRX-nın baş həkimi 2000
Bayramova Rüxsarə Əlipaşa qızı Naxçıvan MSSR, Culfa rayonu Cağrı kənd sahə xəstəxanasının baş həkimi 1964
Bedak Adelina Moiseyevna Mərdəkan mədə-bağırsaq sanatoriyası baş həkiminin müavini 1964
Beklemişev Aleksandr Mixayloviç Bakı HHM dairəsinin baş cərrahı 1965
Berman Abram Yakovleviç Bakı SES-nin həkimi 1940
Nəzərov Bala Sərxuş oğlu Semaşko adına 1-saylı kliniki xəstəxananın baş həkimi 1966
Məlikov Əvəzağa Ərəstun oğlu Salyan MRX-nın baş həkimi, t.e.n. 1982

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Сәнае вә кәнд тәсәррүфаты габагҹылларынын, əлм, маариф, сәһиyyә вә инҹәсәнәт ишчиләринин, Фәһлә-Кәндли Гызыл Ордусу командирләринин, сиyaси ишчиләринин вә гызыл әскәрләринин, совет ишчиләринин вә башга ишчиләрин тәлтиф əдилмәләри һаггында фәрман". Азәрбаyҹан Совет Соsиалист Республикасы Баш Советинин Ведомостлары. № 2 (6). Б.: Азполиграф. 1940. сәһ. 9–10. (#invisible_char)
Sənədlər
  1. Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikasının XX illiyi münasibətilə sənaye və kənd təsərrüfatı qabaqcıllarına, elm, maarif, səhiyyə və incəsənət işçilərinə, Fəhlə-Kəndli Qızıl Ordusun komandirlərinə, siyasi işçilərinə və qızıl əsgərlərinə, sovet işçilərinə və başqa işçilərə adlar verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Baş Soveti Prezidiumunun 23 aprel 1940-cı il tarixli Fərmanı[1]