Azərbaycan memarlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

✰ Azərbaycan memarlarının siyahısıAzərbaycan Respublikası, Sovet Sosialist Respublikaları İttifaqı, Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti, Rusiya İmperiyası, Azərbaycan xanlıqları və ondan əvvəlki dövrdə tarixən Azərbaycan torpaqlarının tərkibində yaşayan etnik azərbaycanlı və Azərbaycanda yaşayan digər etnik qrupların memarlarının siyahısı. Siyahı soyadı sırası ilə qeyd olunub. Bu siyahıya həmçinin Azərbaycanda doğulmuş, lakin sonradan köçən; digər ölkələrdə doğulmuş, lakin Azərbaycana köçən və ya orada mühüm bir müddətdə işləyən memarlar daxildir.

Əlifba sırası[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

A[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Stamps of Azerbaijan, 2017-1307.jpg Tahir Abdullayev
(1915–2004)
memar
[1]
Davud Axundov.jpg Davud Axundov
(1918–2003)
memar, memarlıq tarixçisi
[2]
Tahir Allahverdiyev
(19??–????)
memar

B[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Նիկողայոս Բաև.jpg Nikolay Bayev
(1875–1952)
memar
Elektrik dəmiryol vağzalının binası, 19??
2. Şeyx Bəhaəddin.jpg Şeyx Bəhai
(1546-1622)
memar
Çökək hamam, 1???

C[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Xacə Cəmaləddin
(XII əsr–XIII əsr)
memar
[3]
Şeyx Cühənnah oğlu
(XIV əsr–XIV əsr)
memar
[4]

D[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Stamps of Azerbaijan, 2016-1255.jpg Sadıq Dadaşov
(1905–1946)
memar, memarlıq tarixçisi
[5]

E[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Adolph Eichler.jpg Adolf Eyxler
(1869–1911)
memar
[6]
İvan Edel
(1863–1932)
memar
Yaşayış evi, 28 May küçəsi, 5, 19??
[7]

Ə[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Məhəmməd Əli
(????–????)
memar
Ömər Əfəndi
(????–????)
memar
Axmedbekov-1.jpg Zivər bəy Əhmədbəyov
(1873–1925)
memar
[8]
Elçin Əliyev
(1967–)
memar
[9]
Rasim Əliyev.JPG Rasim Əliyev
(1934–)
memar, heykəltaraş
[10]

H[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Məhəmməd bəy Hacı oğlu
(????–????)
memar
[11]
Gasim bey Hajibababeyov.jpg Qasım bəy Hacıbababəyov
(1812–1874)
memar
[12]
Musa Hacıqasımov.jpg Musa Hacıqasımov
(1812–1874)
memar
Mikayıl Hüseynov.jpg Mikayıl Hüseynov
(1905–1992)
memar, memarlıq tarixçisi
Alimlər evi, 1946
AMEA binası, 19??
[13]
Ramiz Hüseynov
(1960–)
memar
Karl Hippius
(1833—1880)
memar
Qubernator evi, 1867

X[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Tələt Xanlarov.jpg Tələt Xanlarov
(1927–2004)
memar
[14]

İ[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Məmməd İbrahimov
(????–????)
memar
Mirzə Qafar İsmayılov
(????–????)
memar
Yaşayış binası, İstiqlaliyyət küç. 35, ????

K[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Nəsrulla Kəngərli.png Nəsrulla Kəngərli
(1913–1991)
memar
[15]

Q[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Stamps of Azerbaijan, 2016-1249.jpg Kərbəlayi Səfixan Qarabaği
(1817–1910)
memar
[16]
Elbay Qasımzadə
(1948–)
memar
[17]
Stamps of Azerbaijan, 2016-1257.jpg Ənvər Qasımzadə
(1912–1956)
memar
[18]
Stamps of Azerbaijan, 2017-1310.jpg Yuzef Qədimov
(1928–2012)
memar
[19]
Goslawsky.jpg Yuzef Qoslavski
(1865–1904)
memar
[20]

M[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Stamps of Azerbaijan, 2016-1258.jpg Həsən Məcidov
(1914–1978)
memar
[21]
Kamal Məmmədbəyov
(1924–1997)
memar
[22]
Altay Mir-Bağırov.png Altay Mir-Bağırov
(1934–2011)
memar
[23]

N[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Əcəmi Naxçıvani.jpg Əcəmi Naxçıvani
(1120-ci illər–XIII əsr)
memar
[24]
Əhməd Naxçıvani
(XIII əsr–XV əsr)
memar
Qarabağlar türbəsi, XII-XIV əsrlər
[25]
Н. А. фон дер Нонне.jpg Nikolay fon der Nonne
(1836–1906)
memar
Ramazanov qardaşlarının evi, 1???
[26]

P[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Ploszko.jpg İosif Ploşko
(1867–1931)
memar
[27]

S[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Stamps of Azerbaijan, 2016-1248.jpg Mahmud ibn Səd
(????–????)
memar
Əbdülvahab Salamzadə
(1916–1983)
memar
[28]
Vartan Sarkisov
(1875–1955)
memar
Lev Landaunun evi, 19??
[29]
Konstantin Sençixin
(1905–1985)
memar
[30]
Fuad Seyidzadə.jpg Fuad Seyidzadə
(1938–1972)
memar
[31]
Eugeniusz Skibiński.jpg Yevgeni Skibinski
(1858–1918)
memar
[32]
Skorewicz.jpg Kazimir Skureviç
(1866-1950)
memar
İstiqlaliyyət küçəsində yaşayış binası, 3, 1895
Bakı şəhər Prokurorluğunun Tarix Muzeyinin binası, 1899
[33]

Ş[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Hacı Zeynalabdin Şirazi
(????—????)
memar

T[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
Gabriel Ter-Mikelov.jpg Qavriil Ter-Mikelov
(1874–1949)
memar
Tağıyev qardaşlarının mədaxil evi, 1911
Əmirşah Təbrizi
(????–????)
memar

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Təyyar Hüseynli, Fövqəladə Hallar Nazirliyi Tikintidə Təhlükəsizliyə Nəzarət Dövlət Agentliyi rəisinin müavini, respublikanın Əməkdar mühəndisi. Əbədi yaşamaq haqqı qazanan memar Unutsaq unudularıq // "Xalq qəzeti", 12.10.2015-ci il
  2. Улубабян Б. А. Магические превращения, или Как были «албанизированы» хачкары и другие армянские памятники // Литературная Армения. 1988. N 6. С. 84-92.
  3. Алескерзаде А.Надписи архитектурных памятников Азербайджана эпохи Низами. Архитектура Азербайджана эпохи Низами. Москва-Баку, 1947, с. 369-390., c. 381
  4. Hacıfəxrəddin Səfərli. Naxçıvanın türk-islam mədəniyyəti abidələri. Naxçıvan: “Əcəmi” Nəşriyyat Poliqrafiya Birliyi, 2017, 115 s.
  5. Зиновьев А. Н. Ансамбль ВСХВ: Архитектура и строительство. — М., 2014. — С. 198. — 408 с. — ISBN 978-5-9903159-2-1.
  6. Фатуллаев Ш. С., Исмаилова Л. И. Художественный облик Баку на рубеже XIX—XX веков в творчестве архитекторов немецкого происхождения // Материалы первой научной конференции «Кавказские немцы — немцы на Кавказе до Первой мировой войны». — Б.: Элм, 2001.
  7. Фатуллаев Ш. С., Исмаилова Л. И. Художественный облик Баку на рубеже XIX—XX веков в творчестве архитекторов немецкого происхождения // Материалы первой научной конференции «Кавказские немцы — немцы на Кавказе до Первой мировой войны». — Б.: Элм, 2001.
  8. Әһмәдбәјов / Под ред. Дж. Кулиева. — Азербайджанская советская энциклопедия: Главная редакция Азербайджанской советской энциклопедии, 1980. — Т. IV. — С. 257.
  9. Lalə Azəri (2012). "Memarlıq nümunəsi yerləşdiyi ərazinin tarixini göstərməlidir" (az). Azərbaycan Milli Kitabxanası. anl.az. http://www.anl.az/down/meqale/medeniyyet/2012/oktyabr/272395.htm. İstifadə tarixi: 2014-11-03.
  10. "R.H.Əliyevin “İstiqlal” ordeni ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (az). president.az. president.az. 16 iyul 2014, 18:10. http://president.az/articles/12405. İstifadə tarixi: 2014-10-05.
  11. Səfərli H. Ordubad şəhərinin epiqrafik abidələri. Bakı: Elm, 2001, 80 s.
  12. Шамиль Фатуллаев. Приложение I // Градостроительство Баку XIX—начала XX веков / Под ред. проф. В. И. Пилявского. — Ленинград: Стройиздат, 1978. — 215 с.
  13. Rəna Əfəndizadə. Azərbaycan memarlığı XIX əsrin sonu - XXI əsrin əvvəli. Bakı, "Şərq-Qərb", 2011, 492 səh
  14. "НАРАСХВАТ". Журнал Баку (27). İstifadə tarixi: 7 may 2018.
  15. Tikdiklərində izi yaşayan insan
  16. The Grove Encyclopedia of Islamic Art and Architecture / Edited by Jonathan M. Bloom, Sheila Blair.. — Oxford University Press, 2009. — Т. 2. — С. 238. — 513 с. — ISBN 9780195309911.
  17. "Azərbaycan Memarlar İttifaqı: Haqqımızda: Struktur: Elbay Ənvər oğlu Qasımzadə" (az). Azərbaycan Memarlar İttifaqının saytı. uaa.az. 2014. http://www.uaa.az/az/about-az/structure/2-page-az/11-elbay-nvr-olu-qasmzad. İstifadə tarixi: 2014-10-04.
  18. Алескеров Г. А. Архитектура Советского Азербайджана // Архитектура республик Закавказья. — М., 1951. — С. 97-154.
  19. Memar Yuzef Qədimov vəfat edib
  20. Фатуллаев-Фигаров Ш. С. Градостроительство Баку XIX - начала XX веков. — Баку- Анкара: Стройиздат, Ленинградское отд-ние, 1978. — 215 с.
  21. Нахичевань. Популярная художественная энциклопедия. Под ред. Полевого В.М.; М.: Издательство "Советская энциклопедия", 1986
  22. Мамедбеков, Кямал (1988). Сумгаит: Архитектурно-планировочное развитие. Баку: Элм, Академия Наук АзССР, 119. 2013-01-03 tarixində istifadə olunub.
  23. Мир-Багирзаде Ф. Творчество архитектора Азербайджана Алтая Сеид Гусейн оглы Мир-Багирова. Баку, 2008. Издательство «Аддым», стр. 6
  24. Gülcahan Mirməmməd. Abidələrdə davam edən ömür (азерб.) // газета : Mədəniyyət. — 2 aprel 2010. — S. 14.
  25. İ. Bretanitski, Ə. Salamzadə - Orta əsr Azərbaycan memarları və memarlıqla əlaqədar sənətkarlar, “Azərbaycan İncəsənəti”, c. 8, Bakı, 1956
  26. Габибов Ибрагим Абульфас оглы. ИСТОРИЯ НАУКИ: Инженерная графика Баку. — Баку: АГНА, 2010. — 167 с.
  27. "НАРАСХВАТ". Журнал Баку (27). İstifadə tarixi: 7 may 2018.
  28. История СССР. — М.: Издательство Академии наук СССР, 1969. — С. 240.
  29. "Stairs in the gulf in Baku" (Russian). Vesti.az. http://vesti.az/news.php?id=3002. İstifadə tarixi: 10 December 2012. "Translated from Russian: "This house was built in 1915-1917. Customer of its construction was the Baku Armenian millionaire named Mirzabekyan, who conceived rebuild apartment building in which the apartments and even entire floors surrendered guests. The architect of this house is Vartan S. Sarkisov."
  30. ""Yalançı Bakı"". www.anl.az. http://www.anl.az/down/meqale/az_azerbaycan/2013/may/310724.htm. İstifadə tarixi: 7 may 2018.
  31. "ОТМЕЧЕН 70-ЛЕТНИЙ ЮБИЛЕЙ ВИДНОГО АРХИТЕКТОРА ФУАДА СЕИДЗАДЕ". azertag.az. https://azertag.az/ru/xeber/686927. İstifadə tarixi: 7 may 2018.
  32. Polyak əsilli şamaxılı memar haqqında kitab çap edilib
  33. Polyak əsilli şamaxılı memar haqqında kitab çap edilib