Azərbaycandilli radio kanalların siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Azərbaycandilli radio kanalların siyahısıAzərbaycandilli radio kanalların siyahısı

Azərbaycanda ilk azərbaycandilli radio 6 noyabr 1926-cı ildə[1] Azərbaycan Dövlət Radiosunun (indiki Radio Respublika) yaradılması ilə yaranmışdır. 1930-cu ildə[2] Naxçıvan şəhərində yerli radionun yaradıması ilə ilk Azərbaycandilli regional radio yaranmışdır. 1953-cü idlə Almaniyanın Münhen şəhərində ABŞ Konqresinin maliyyələşdirdiyi qeyri-kommersiya təşkilatı olan Azadlıq Radiosunun Azərbaycanca xidmətinin yayıma başlaması ilə ilk dəfə olaraq Azərbaycandan xaricdə Azərbaycandilli radio yaranmışdır.[3]

26 may 1994-cü ildə ANS ÇM radiostansiyasının fəaliyyətə başlaması ilə Azərbaycan ərazisində ilk Azərbaycandilli özəl radio yaranmışdır.[4][5] 5 oktyabr 2002-ci ildə Azərbaycan Respublikasının 3-cü Prezidenti Heydər Əliyevin 794 saylı fərmanı ilə televiziyaradio yayımı sahəsində dövlət siyasətinin həyata keçirilməsini təmin etmək və bu fəaliyyəti tənzimləmək məqsədilə Azərbaycan Respublikası Milli Televiziya və Radio Şurası yaradılmışdır.[6] Şuranın əsas vəzifəsi televiziya və radio yayımçılarının fəaliyyətini tənzimləmək, yayım zamanı ictimaiyyətin maraqlarını qorumaq, televiziya və radio yayımı haqqında qanunvericiliyə əməl edilməsi üzərində nəzarəti həyata keçirməkdir. Yayımı Teleradio İstehsalat Birliyi həyata keçirir. Azərbaycan Respublikası Milli Televiziya və Radio Şurasının 2008-ci ildə verdiyi qərara əsasən 1 yanvar 2009-cu il tarixindən etibarən ölkənin "Teleradioyayım haqqında" qanununa uyğun olaraq Azərbaycan tezliklərində BBC, Azadlıq və Amerikanın səsi radiostansiyalarının yayımı dayandırılmışdır.[7]

Ümumrespublika[redaktə | əsas redaktə]

Dövlət[redaktə | əsas redaktə]

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Radionun adı Tezlik İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Qeyd
Azərbaycan Radiosu loqosu.png
Radio Respublika 105.0 www.aztv.az/canli/radio Azərbaycan Televiziya və Radio Verilişləri QSC 6 noyabr 1926[1]
İctimai Radio 90.0 www.itv.az/az/radio İctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti 10 yanvar 2006[8]
ASAN Radio.jpeg
ASAN Radio 100.0 www.asanradio.az ASAN xidmət 24 dekabr 2015
Avto FM loqo.jpg
Avto FM 107.7 www.autofm.az Nəqliyyatı İntellektual İdarəetmə Mərkəzi 2 aprel 2013[9]

Özəl[redaktə | əsas redaktə]

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Radionun adı Tezlik İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Qeyd
Burç FM loqo.jpg
Bürc FM 100.5 Burc FM LTD 25 iyun 1998[10]
Radio Antenn loqo.JPG
Radio Antenn 101.0 www.antenn.az Antenn Müstəqil Teleradio Kompaniyası 12 may 1998[11][12]
Atv 106.3 fm loqo.jpg
Azad Azərbaycan radiosu 106.3 www.106-3fm.az Azad Azərbaycan Müstəqil Teleradio Kompaniyası 28 may 1998[13]
Atv radio loqo.jpg
106 FM 106.0 www.106fm.az Azad Azərbaycan Müstəqil Teleradio Kompaniyası 5 mart 1999[14][15]
Lider Jazz FM loqo.jpg
Jazz FM 107.0 www.lidertv.com/radio Lider-Media Holdinq 15 noyabr 1999[16]
Space Radio 104.0 Space Müstəqil Televiziya və Radio Şirkəti 12 oktyabr 2001[17][18]
Radio Xəzər 103.0 Xəzər TV MMC 10 may 2008[19]
Media FM loqo.jpg
Media FM 105.5 www.mediafm.az Digital Media MMC fevral 2009[20]
Araz FM loqo.jpg
Araz FM 103.3 www.arazfm.az Araz MMC 4 aprel 2011[21][22]

Regional[redaktə | əsas redaktə]

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Dövlət[redaktə | əsas redaktə]

Loqo Radionun adı Tezlik İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Mərkəzi Qeyd
Naxçıvan radiosu Naxçıvan Muxtar Respublikası Dövlət Televiziya və Radio Verilişləri Komitəsi 1930[2] Naxçıvan
Naxçıvanın səsi 100.3 www.nakhchivan.az/portal-1/nax-sesi Naxçıvan Muxtar Respublikası Rabitə və İnformasiya Texnologiyaları Nazirliyinin Radio-Televiziya Ötürücü Mərkəzi 19 iyul 2001[23] Naxçıvan

Özəl[redaktə | əsas redaktə]

Loqo Radionun adı Tezlik İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Mərkəzi Qeyd
Kəpəz FM loqo.png Kəpəz FM 93.3 www.kepezfm.az Azərbaycan Regional Televiziyalarının İstehsalat Birliyi 5 fevral 2013 Gəncə

Peyk, internet, kabel[redaktə | əsas redaktə]

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Radionun adı İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Mərkəzi Qeyd
Azadlıq Radiosu loqo.png Azadlıq Radiosu[q 1] www.azadliq.org Azadlıq Radiosu 1953[3] Praqa
Radio NEXT loqo.png Radio NEXT www.radionext.az Radio NEXT Media Co. 4 aprel 2008[24] Bakı
Xəzərin səsi loqo.png Xəzərin səsi www.radio.khazar.org Xəzər Universiteti 2009 Bakı
Radio Avropa loqo.png Radio Avropa www.avropa.az Oxu məni qəzeti 28 may 2010[25] Bakı, Niderland
İrəli Radio loqo.jpg İ Radio www.iradio.az İrəli & 1news.az 10 oktyabr 2010[26] Bakı
Radio Muz www.muz-tv.az Muz TV 10 oktyabr 2010 Bakı
Lady radio loqo.gif Lady Radio www.ladyradio.az 3 mart 2011 Bakı
Radio MOR loqo.jpg Radio MOR www.radiomor.az 11 may 2011 Bakı
ORadio loqo.jpg ORadio www.oradio.az 7 oktyabr 2011[27] Bakı
Radio Azerbaijan loqo.jpg Radio Azerbaijan www.radio.azerbaijans.com azerbaijans.com 15 aprel 2012 Bakı
Day.az Radio www.day.az/radio/ Day.az  ? Bakı

Xaricdə fəaliyyət göstərən[redaktə | əsas redaktə]

Loqo Radionun adı İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Mərkəzi Qeyd
Voice of America Logo.svg Amerikanın Səsi www.amerikaninsesi.org Amerikanın Səsi 1952 Vaşinqton

Fəaliyyətini dayandırmış[redaktə | əsas redaktə]

Loqo Radionun adı Tezlik İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Qapandığı il Tipi Mərkəzi Qeyd
BBC.svg
BBC Azərbaycanca 103.3 www.bbc.co.uk/azeri BBC 30 noyabr 1994 1 yanvar 2009 Bakı Verilişləri bəzən "Araz" və "ANS ÇM" radiolarında yayımlanırdı.
Muğam Radio www.mugamradio.az 5 fevral 2013 1 aprel 2014 İnternet Bakı
Europa Plus Baku 107.7 www.baku.europaplus.ru
101.7 FM 101.7
Radio Sara 104 Rəsul Rauf 1994 9 oktyabr 1999 Bakı
Dinamik FM www.dinamik.fm 26 dekabr 2012 2 yanvar 2014 İnternet
ANS ÇM loqo.jpg
ANS ÇM 102.0 www.ansradio.ws ANS Müstəqil Yayım və Media Şirkəti 26 may 1994[4][5] 18 iyul 2016 Ümumrespublika Bakı
Buta FM loqo.jpg
Buta FM butafm.az "Butafm Radio və Televiziya" Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyəti 3 oktyabr 2016 24 dekabr 2016 İnternet Bakı

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Bu radio 1953-cü ildən 2002-ci ilə qədər Azərbaycandan xaricdə fəaliyyət göstərmişdir.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 "AzTV" (az). aztv.az. http://www.aztv.az/viewabout.php?lang=az&id=1. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  2. 2,0 2,1 "NMR Dövlət Televiziya və Radio Verilişləri Komitəsi (Naxçıvan Muxtar Respublikası)" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/82.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  3. 3,0 3,1 "HAQQIMIZDA" (az). azadliq.org. http://www.azadliq.org/info/about_us/327.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  4. 4,0 4,1 "HAQQIMIZDA" (az). ansradio.ws. http://www.ansradio.ws/site/about. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  5. 5,0 5,1 "«ANS ÇM» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/70.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  6. "MİLLİ TELEVİZİYA VƏ RADİO ŞURASI HAQQINDA ÜMUMİ MƏLUMAT". ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/category/3.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  7. "AŞ Azərbaycanda xarici radiostansiyaların lisenziyalarının müddətinin uzadılmamasından təəssüflənir" (az). az.trend.az. 2009-01-25. http://az.trend.az/news/politics/1398105.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  8. "«İctimai Radio»" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/69.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  9. "Avto FM" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/81.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  10. "«Bürc FM» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/73.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  11. "Haqqımızda" (az). antenn.az. http://www.antenn.az/content-2.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  12. "«Antenn» Müstəqil Teleradio Kompaniyası" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/72.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  13. "«Azad Azərbaycan» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/71.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  14. "HAQQIMIZDA" (az). 106fm.az. http://www.106fm.az/az/aboutus.php. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  15. "«106 FM» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/74.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  16. "«Jazz FM» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/75.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  17. "BARƏMİZDƏ" (az). spacetv.az. http://spacetv.az/faq.php?lng=az. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  18. "«Space» 104 FM radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/76.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  19. "«Xəzər» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/77.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  20. "«Media FM» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/78.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  21. "Haqqımızda" (az). arazfm.az. http://arazfm.az/info.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  22. "«ARAZ FM» Radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/79.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  23. "“Naxçıvanın səsi” radiosu" (az). ntrc.gov.az. http://www.ntrc.gov.az/az/content/news/83.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  24. "HAQQIMIZDA" (az). radionext.az. http://www.radionext.az/p/haqqmzda.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  25. "Radio haqqında" (az). avropa.az. http://www.avropa.az/?cat=about. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  26. "Haqqımızda" (az). iradio.az. http://www.iradio.az/about/. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  27. "Oradio Haqqında" (az). oradio.az. http://oradio.az/about.html. İstifadə tarixi: 2014-09-04.

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]