Bizans imperatorlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin

Konstantin sülaləsi (306-363)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I KONSTANTİN
Κωνσταντῖνος ὁ Μέγας
19 sentyabr 32422 may 337
II KONSTANSİ
Κωνστάντιος
22 may 3373 noyabr 361
  • Atasının ölümünün ardından babası Konstansi Xlorun ikinci evliliyindən doğulan bütün qohumlarını qətlə yetirdi.
  • İmperiyanı qardaşları Konstantin və Konstans arasında bölüşdürdülər.
  • Şərqdə Sasanilərlə mübarizə aparmışdır.
  • Taxt uğrunda başlayan üsyanlarla mübarizə aparmışdır.
YULİAN
Ἰουλιανὸς ὁ Ἀποστάτης
3 noyabr 36126 iyun 363

Sülaləsiz (363-364)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
İOVİAN
Ἰοβιανός
28 iyun 36317 fevral 364

Valentinian sülaləsi (364-379)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I VALENTİNİAN
Οὐαλεντινιανός
26 fevral 36417 noyabr 375
VALENS
Οὐάλης
28 mart 3649 avqust 378
QRATİAN
Γρατιανός
9 avqust 37819 yanvar 379

Feodosi sülaləsi (379-457)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I FEODOSİ
Θεοδόσιος ὁ Μέγας
19 yanvar 37917 yanvar 395
ARKADİ
Ἀρκάδιος
17 yanvar 3951 may 408
II FEODOSİ
Θεοδόσιος
1 may 40828 iyul 450
MARKİAN
Μαρκιανός
25 avqust 45027 yanvar 457

Leo sülaləsi (457-518)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I LEO
Λέων ὁ Μέγας
7 fevral 45718 yanvar 474
II LEO
Λέων ὁ μικρός
18 yanvarnoyabr 474
ZENO
Ζήνων
noyabr 4749 yanvar 475 (1)

avqust 4769 aprel 491 (2)

VASİLİSK
Βασιλίσκος
9 yanvar 475avqust 476
I ANASTASİ
Ἀναστάσιος ὁ Δίκορος
11 aprel 4919 iyul 518

Yustinian sülaləsi (518-602)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I YUSTİN
Ἰουστῖνος
9 iyul 5181 avqust 527
I YUSTİNİAN
Ἰουστινιανὸς ὁ Μέγας
1 avqust 52714 noyabr 565
II YUSTİN
Ἰουστῖνος
14 noyabr 5655 oktyabr 578
II TİBERİ
Τιβέριος Κωνσταντῖνος
5 oktyabr 57814 avqust 582
MAURİS
Μαυρίκιος Τιβέριος
14 avqust 58227 noyabr 602

Sülaləsiz (602-610)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
FOKA
Φωκᾶς
23 noyabr 6025 oktyabr 610

İraklilər sülaləsi (610-695)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I İRAKLİ
Ἡράκλειος
5 oktyabr 61011 fevral 641
III KONSTANTİN
Ἡράκλειος Κωνσταντῖνος
11 fevral25 may 641
II İRAKLİ
Ἡρακλεωνᾶς
11 fevral5 noyabr 641
II KONSTANT
Κώνστας ὁ Πωγωνᾶτος
5 noyabr 64115 iyul 668
IV KONSTANTİN
Κωνσταντῖνος ὁ νέος
sentyabr 66810 iyul 685
II YUSTİNİAN
Ἰουστινιανὸς ὁ Ῥινότμητος
10 iyul 685695 (1)

Anarxiya dövrü (695-717)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
LEONTİ
Λεόντιος
695698
  • II Yustinianı taxtdan devirərək hakimiyyəti ələ aldı.
  • Şimali Afrikada məğlub olub qaçan əsgərlər tərəfindən ələ alınan donan tərəfindən taxtdan endirildi.
  • Vaxtilə taxtdan endirdiyi II Yustinianın ikinci səltənətində edam olundu.
III TİBERİ
Τιβέριος (Ἀψίμαρος)
698705
  • Leontini taxtdan devirərək hakimiyyəti ələ aldı.
  • Ərəblərə qarşı mübarizə aparmışdır.
  • Bulqarların dəstəyini qazanan II Yustinian tərəfindən taxtdan endirildi və edam olundu.
II YUSTİNİAN
Ἰουστινιανὸς ὁ Ῥινότμητος
21 avqust 7054 noyabr 711 (2)
FİLİPPİK
Φιλιππικός
4 noyabr 7113 iyun 713
II ANASTASİ
Ἀναστάσιος (ʹἈρτέμιος)
4 iyun 713715
III FEODOSİ
Θεοδόσιος
71525 mart 717

İsaurian sülaləsi dövrü (717-802)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
III LEO
Λέων ὁ Ἴσαυρος
25 mart 71718 iyun 741
V KONSTANTİN
Κωνσταντῖνος Κοπρώνυμος
18 iyun 74114 sentyabr 775
ARTABASD
Ἀρτάβασδος
iyun 7412 noyabr 743
  • Qaynı V Konstantini devirərək özünü imperator elan etdi.
  • Ancaq Anadolu birliklərinin müdaxiləsiylə devrildi.
  • Oğullarıyla birlikdə kor edilib kilsəyə həbs olundu.
IV LEO
Λέων ὁ Χάζαρος
14 sentyabr 7758 sentyabr 780
VI KONSTANTİN
Κωνσταντῖνος
8 sentyabr 78019 avqust 797
  • 9 yaşında taxta çıxdığı üçün anası Afinalı İrina taxt naibəsi olmuşdur.
  • Anasıyla girişdiyi taxt mübarizəsində məğlub oldu və gözlərinə mil çəkilərək kor edildi.
AFİNALI İRİNA
Ειρήνη η Αθηναία
19 avqust 79731 oktyabr 802
  • Oğlunun səltənətində ilk 10 il taxt naibəsi olmuşdur.
  • 1792-ci ildə oğlu tərəfindən ortaq monarx elan edilmişdir.
  • Oğlunu devirərək taxta çıxsa da, saray çevrilişiylə özü də taxtdan endirildi.

Nikeforian sülaləsi (802-813)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I NİKEFOR
Νικηφόρος
31 oktyabr 80226 iyul 811
STAVRAK
Σταυράκιος
26 iyul2 oktyabr 811
  • 803-cü ildə atası tərəfindən ortaq imperator elan edilmişdir.
  • Bulqar çarı Krum xanla Pliska yaxınlığındakı döyüşdə ağır yaralanmış, bu vəziyyətdə yeganə imperator elan olunmuşdur.
  • 68 günlük səltənətinin ardından bacısının əri Mixail taxta çıxarıldı.
I MİXAİL
Μιχαὴλ Ῥαγγαβέ
2 oktyabr 81111 iyul 813

Sülaləsiz (813-220)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
V LEO
Λέων ὁ Ἀρμενίος
12 iyul 81325 dekabr 820
  • Saray çevrilişiylə hakimiyyəti ələ aldı.
  • Bulqarlarla gedən döyüşlərə son qoydu.

Amorian sülaləsi (820-867)[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
II MİXAİL
Μιχαήλ ὁ Τραυλός
25 dekabr 8202 oktyabr 829
  • Saray çevrilişiylə hakimiyyəti ələ aldı.
  • Üsyan edən slavyan xalqlarıyla mübarizə aparmışdır.
FEOFİL
Θεόφιλος
2 oktyabr 82920 yanvar 842
III MİXAİL
Μιχαήλ Γ΄
20 yanvar 84224 sentyabr 867
  • Cəmi 2 yaşında hakimiyyətə gətirildi.
  • Saray əyanlarından Vasiley tərəfindən tərtiblənən sui-qəsdlə öldürüldü.

Makedoniya sülaləsi[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
I VASİLEY
Βασίλειος ὁ Μακεδών
24 sentyabr 86729 avqust 886
  • 866-cı ildə ortaq imperator elan edildi və bir il sonra saray çevrilişiylə hakimiyyəti ələ aldı.
  • Hakimiyyət illəri Bizans imperiyasının çiçəklənmə dövrü olaraq qəbul edilir.
VI LEO
Λέων ὁ Σοφός
29 avqust 88611 may 912
  • Atasının kimliyi naməlumdur.
  • Bulqarlarərəblərə qarşı mübarizədə məğlub olmuşdur.