Ermənistan ərazisindəki Azərbaycan mədəni irsinə aid abidələrin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Ermənistan ərazisindəki Azərbaycan mədəni irsinə aid abidələrin siyahısı - İrəvan xanlığı, indiki Ermənistan ərazisində islam dini VII əsrdən etibarən yayılmışdır. Bu ərazidə yüzlərlə məscid və digər dini ibadət yerləri mövcud olmuşdur. Bu bölgədə mövcud olan dini abidələr haqqında İrəvanda olmuş səyyahların əsərlərində kifayət qədər məlumat əldə etmək mümkündür. Ümumiyyətlə, 1912-ci ilə qədər Qərbi Azərbaycan (indiki Ermənistan) ərazisində İrəvan qəzasında 42, Eçmiədzin qəzasında 33, Zəngəzur qəzasında 35 məscid fəaliyyət göstərmişdir



A B C Ç D E Ə F G H X  İ   J  K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Dini abidələr[redaktə | əsas redaktə]

A[redaktə | əsas redaktə]

Ə[redaktə | əsas redaktə]

D[redaktə | əsas redaktə]

Dəmirbulaq məscidi.jpg

G[redaktə | əsas redaktə]

  • Göy məscid (1776) — Ermənilər məscidi “Fars məscidi” kimi təqdim edirlər.

X[redaktə | əsas redaktə]

H[redaktə | əsas redaktə]

N[redaktə | əsas redaktə]

R[redaktə | əsas redaktə]

S[redaktə | əsas redaktə]

  • Sərdar məscidi (1510-1918) — Sovet Ermənistanı dövründə Sərdar məscidi hissə-hissə sökülərək onun yerində yaşayış evləri tikimişdir. - Tamamən dağıdılmışdır!

Ş[redaktə | əsas redaktə]

T[redaktə | əsas redaktə]

  • Təpəbaşı məscidi — Məscidin həyətində və ətrafında ermənilər gecəqondular inşa etmişlər.

Z[redaktə | əsas redaktə]

  • Zalhan məscidi (1649–1685) — Sovet dönəmində sərgi kimi istifadə edilirdi.

Tarixi abidələr[redaktə | əsas redaktə]

A[redaktə | əsas redaktə]

Aşıq Ələsgərin doğulduğu Ağkilsə kəndindəki qəbrüstü abidəsi.

Aşıq Ələsgərin qəbrüstü abidəsi - dağıdılması ehtimal edilir.

İ[redaktə | əsas redaktə]

P[redaktə | əsas redaktə]

O[redaktə | əsas redaktə]

S[redaktə | əsas redaktə]

Ş[redaktə | əsas redaktə]

U[redaktə | əsas redaktə]

Urud məzarlığında Qaraqoyunlular dövrünə aid qoç formalı məzar daşı

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. İrənan şəhəri. Məscidlər
  2. J. Giyasi, I. Bozyel - Armenian cultural terror, Ankara, 1996
  3. A. Alekperli - Monuments of West Azerbaijan, Baku, Nurlan, 2007

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]

  • Əziz Ələkbərli. Qərbi Azərbaycan abidələri. Bakı,2007.
  • С.Асадов. Историческая география Западного Азербайджана. Баку,1998
  • Könül Səmədova. Qərbi Azərbaycan etnotoponimlərinin arealları. Bakı,2008
  • Bayramov İbrahim. Qərbi Azərbaycan: tarixi həqiqətlər və Ermənistanın etnik təmizləmə siyasəti. Bakı, Çıraq, 2012.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]