Estoniya qəsrlərinin siyahısı

Vikipediya saytından
Naviqasiyaya keç Axtarışa keç

Estoniya qəsrlərinin siyahısı ― orta əsrlərdə müasir Estoniyanın hüdudları daxilində inşa edilmiş qala və ya qəsr tipli tarixi tikililərin siyahısı.

Tevton ordenli qəsrlər

[redaktə | mənbəni redaktə et]
Şəkil AD Tarixi Yer Hazırkı vəziyyəti
/File:Helme_linnuse_l%C3%B5unam%C3%BC%C3%BCri_varemed.jpg Helme Qəsri 14.əsr Helme dağıdılıb
/File:Karksi_ordulinnuse_varemed.jpg Karksi Qəsri 14.əsr Karksi-Nuia dağıdılıb
/File:Keila_kindlustatud_elamu_varemed.jpg Keila Qəsri 15.-16. əsr Keila dağıdılıb
/File:Puurmanim%C3%B5isa_peahoone_2.JPG Kursi Qəsri 15.-16. əsr Puurmani dağıdılıb
/File:Laiuse_varemed.jpg Lais Qəsri 14.əsr Laiusevalja dağıdılıb
/File:Maasi_stronghold_2007_1.jpg Maasilinna Qəsri 1345 Maasi dağıdılıb
/File:Narva_Hermanni_linnus_2006.jpg Hermann Qəsri 1256 Narva Qismən qorunub saxlanılmışdır
/File:Paide_ordulinnuse_varemed_2013.JPG Payde Qəsri 1265–1266 Payde Qismən qorunub saxlanılmışdır
/File:P%C3%B5ltsamaa_linnuse_varemed_vallikraaviga_1.jpg Poltsamaa Qəsri 1272 Poltsamaa dağıdılıb
/wiki/File:P%C3%A4rnu_ordulinnus.jpg Parnu Qəsri 1265 Pärnu Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:P%C3%B6ide_kirik_(august_2012).JPG Pöide Qəsri 13.əsr Pöide Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:Rakvere_linnuse_varemed_vallikraaviga1.jpg Rakvere Qəsri 13.əsr Rakvere Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:Toompea_loss_2014.jpg Toompea Qəsri 13.əsr Tallin Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:Tarvastu_ordulinnus_1.jpg Tarvastu Qəsri 13.əsr Tarvastu dağıdılıb
/wiki/File:Vaade_Toolse_linnuse_varemetele_merelt.jpg Toolse Qəsri 1471 Toolse dağıdılıb
/wiki/File:Vasknarva_kindluse_varemed_01.jpg Vasknarva Qəsri 1349 Vasknarva dağıdılıb
/wiki/File:Viljandi_ordulinnuse_varemed.jpg Viljandi Qəsri 1224 Vilyandi dağıdılıb

Dorpat yepiskopluğunun qəsrləri

[redaktə | mənbəni redaktə et]
Şəkil AD Tarixi Yer Hazırkı vəziyyəti
/wiki/File:Kirump%C3%A4%C3%A4_piiskopilinnus_1.jpg Kirumpaa Qəsri 1322 Kirumpaa dağıdılıb
/wiki/File:Otep%C3%A4%C3%A4_Piiskopilinnuse_varemed.JPG Otepaa Qəsri ? Otepaa dağıdılıb
/wiki/File:Rongu-vassallilinnus1.JPG Rongu Qəsri 14.əsr Rongu dağıdılıb
Tartu Qəsri 8.əsr Tartu dağıdılıb
Uue-Kastre Qəsri 14.əsr Vonnu ?
Vana-Kastre Qəsri 14.əsr Vana-Kastre ?
/wiki/File:Vastseliina_castle_from_south.jpg Vastseliina Qəsri 1342 Vastseliina dağıdılıb

Ösel-Viek yepiskopluğunun qəsrləri

[redaktə | mənbəni redaktə et]
Şəkil AD Tarixi Yer Hazırkı vəziyyəti
wiki/File:Haapsalu_linnuse_varemed2.jpg Haapsalu Qəsri 13.əsr Haapsalu Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:Koluvere_linnus_k%C3%BCljelt_vaadatuna.jpg Koluvere Qəsri 13.əsr Koluvere Qismən qorunub saxlanılmışdır
Kuressaare Qəsri 1380 Kuressaare Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:Lihula_linnus.JPG Lihula Qəsri 1211 Lihula dağıdılıb

Reval yepiskopluğunun qəsrləri

[redaktə | mənbəni redaktə et]
Şəkil AD Tarixi Yer Hazırkı vəziyyəti
Kiviloo Qəsri 1413 Kiviloo dağıdılıb
/wiki/File:Porkuni_linnuse_v%C3%A4ravatorn.jpg Porkuni Qəsri 1479 Lihula Qismən qorunub saxlanılmışdır

Başqa qəsrlər

[redaktə | mənbəni redaktə et]
Şəkil AD Tarixi Yer Hazırkı vəziyyəti
/wiki/File:Angerja_linnuse_varemed_21-04-2013.jpg Angerja Qəsri 1400 Angerja dağıdılıb
Äntu Hill Fort Lääne-Viru County, Äntu
/wiki/File:Glehni_loss_2011.jpg Glehn Qəsri 1886 Nomme
Iru Hill Fort (Iru hill fort) Harju County
/wiki/File:J%C3%A4rve_linnus_4.jpg Jarve Qəsri ? Jarve dağılıb
/wiki/File:Kalvi_linnus_1.jpg Kalvi Qəsri 1485 Kalvi dağıdılıb
Kavilda Qəsri 1354 Mõisanurme dağıdılıb
/wiki/File:Torre%C3%B3n_Kiiu,_Parque_Nacional_Lahemaa,_Estonia,_2012-08-12,_DD_21.JPG Kiiu Qəsri 1520 Kiiu Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:Kiltsi_m%C3%B5isa_peahoone_16079_(3).jpg Kiltsi Qəsri 1466 Kiltsi Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:Purtse_vasallilinnus_1.jpg Purtse Qəsri 16.əsr Purtse Qismən qorunub saxlanılmışdır
Vaabina Qəsri 16.əsr Vaabina dağıdılıb
/wiki/File:Vao_tornlinnus_14-05-2013.jpg Vao Qəsri 14.əsr Vao Qismən qorunub saxlanılmışdır
/wiki/File:V%C3%A4%C3%A4na_linnuse_varemed,_19.saj_(1).jpg Vaana Qəsri 1325 Vaana dağıdılıb
/wiki/File:Vooremagi.JPG Vooremagi ? Purtsi dağıdılıb