FIFA Dünya Çempionatı finallarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
(FİFA Dünya Çempionatı finallarının siyahısı səhifəsindən istiqamətləndirilmişdir)
Jump to navigation Jump to search

FIFA Dünya Çempionatı 1930-cu ildən etibarən baş tutan beynəlxalq futbol yarışıdır. Dünya Çempionatına Beynəlxalq Futbol Federasiyasına (FIFA) üzv olan yığmalar qatılır. Dörd ildə bir dəfə baş tutan yarış, II Dünya müharibəsi səbəbi ilə 1942 və 1946-cı illərdə baş tutmayıb. Dünya Çempionatı sonuncu dəfə 2018-ci ildə Rusiyada baş tutub. Həmin çempionatın qalibi Xorvatiyanı 4:2 hesabı ilə məğlub edən Fransa yığmasını olub.

Dünya Çempionatının final oyunu, yarışın sonuncu oyunu hesab olunur. Dünya Çempionatı final oyunu 90 dəqiqə davam edir. Əgər 90 dəqiqə heç-heç başa çatsa, oyun əlavə 30 dəqiqə davam edir. Əgər 30 dəqiqədə heç-heç başa çatsa, oyunsonrası penaltilər seriyası yerinə yetirilir. Final oyununda qalib gələn yığma, FIFA Dünya Çempionatının qalibi elan olunur.

1930-cu ildən bu günə qədər 21 dəfə Dünya Çempionatın baş tutub və 79 yığma yarışda çıxış edib. Onlardan 13 yığma Dünya Çempionatının final oyununda çıxış edib, 8 yığma isə Dünya Çempionatının qalibi olub. 21 Dünya Çempionatı finalının 5-də Braziliya, 4-də Almaniya və İtaliya, 2-də Argentina və Uruqvay, 1-də isə İngiltərə və İspaniya qalib gəlib. Final oyunun qalib gələn yığmaya, FIFA Dünya Çempionatının trofeyi verilir, trofeyin aşağısında isə qalib gələn yığmanın adı qeyd olunur.

1970 və 1994-cü illərdə, həmçinin 1986, 1990 və 2014-cü illərdə baş tutan final oyunları, eyni yığmaların çıxış etdiyi final oyunları hesab olunur (Braziliya-İtaliya və Argentina-Almaniya müvafiq olaraq). 1930 və 1966-cı illərdə baş tutan final oyunları istisna olmaqla, Dünya Çempionatı bütün final oyunları bazar günü baş tutub (1930-cu ildə çərşənbə günü, 1966-cı ildə isə şənbə günü baş tutub).

Finalların siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

İl
Çempion
Hesab
Finalçı
Stadion
Şəhər
İst.
1930
Uruqvay Flag of Uruguay.svg
4—2
Flag of Argentina.svg Argentina Sentenario Stadionu Montevideo, Uruqvay [1][2]
1934
İtaliya Flag of Italy (1861–1946).svg
2—1[* 1]
Flag of the Czech Republic.svg Roma, İtaliya [1][3]
1938
İtaliya Flag of Italy (1861–1946).svg
4—2
Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Macarıstan Paris, Fransa [1][4]
1942
1939-1945-ci illərdə baş verən II Dünya müharibəsi səbəbi ilə baş tutmadı
1946
1950
Uruqvay Flag of Uruguay.svg
2—1
Flag of Brazil.svg Braziliya Rio-de-Janeyro, Braziliya [1][5]
1954
Qərbi Almaniya Flag of Germany.svg
3—2
Flag of Hungary (1949-1956).svg Macarıstan Bern, İsveçrə [1][6]
1958
Braziliya Flag of Brazil.svg
5—2
Solna, İsveç [1][7]
1962
Braziliya Flag of Brazil.svg
3—1
Santiaqo, Çili [1][8]
1966
İngiltərə Flag of England.svg
4—2[* 2]
Flag of Germany.svg Qərbi Almaniya London, İngiltərə [1][9]
1970
Braziliya Flag of Brazil.svg
4—1
Flag of Italy.svg İtaliya [1][10]
1974
Qərbi Almaniya Flag of Germany.svg
2—1
Flag of the Netherlands.svg Hollandiya [1][11]
1978
Argentina Flag of Argentina.svg
3—1[* 3]
Flag of the Netherlands.svg Hollandiya [1][12]
1982
İtaliya Flag of Italy.svg
3—1
Flag of Germany.svg Qərbi Almaniya [1][13]
1986
Argentina Flag of Argentina.svg
3—2
Flag of Germany.svg Qərbi Almaniya [1]
1990
Qərbi Almaniya Flag of Germany.svg
1—0
Flag of Argentina.svg Argentina [1]
1994
Braziliya Flag of Brazil.svg
0—0[** 1]
Flag of Italy.svg İtaliya [1]
1998
Fransa Flag of France.svg
3—0
Flag of Brazil.svg Braziliya [1]
2002
Braziliya Flag of Brazil.svg
2—0
Flag of Germany.svg Almaniya [1]
2006
İtaliya Flag of Italy.svg
1—1[** 2]
Flag of France.svg Fransa [1]
2010
İspaniya Flag of Spain.svg
1—0[* 4]
Flag of the Netherlands.svg Hollandiya [1]
2014
Almaniya Flag of Germany.svg
1—0[* 5]
Flag of Argentina.svg Argentina [1]
2018
Fransa Flag of France.svg
4—2
Flag of Croatia.svg Xorvatiya [1]
2022
Milli Stadion Lusail, Qətər
2026

Nəticə[redaktə | əsas redaktə]

Yığma
Çempion
Finalçı
Çempion (illər)
Finalçı (illər)
Flag of Brazil.svg Braziliya
5
2
1958, 1962, 1970, 1994, 2002
1950, 1998
Flag of Germany.svg Almaniya
4
4
1954, 1974, 1990, 2014
1966, 1982, 1986, 2002
Flag of Italy.svg İtaliya
4
2
1934, 1938, 1982, 2006
1970, 1994
Flag of Argentina.svg Argentina
2
3
1978, 1986
1930, 1990, 2014
Flag of France.svg Fransa
2
1
1998, 2018
2006
Flag of Uruguay.svg Uruqvay
2
0
1930, 1950
Flag of England.svg İngiltərə
1
0
1966
Flag of Spain.svg İspaniya
1
0
2010
Flag of the Netherlands.svg Hollandiya
0
3
0
2
0
2
0
1
Flag of Croatia.svg Xorvatiya
0
1

Qalereya[redaktə | əsas redaktə]

Mənbələr[redaktə | əsas redaktə]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Oyunun 90 dəqiqəsi 1:1 hesabı ilə başa çatdı
  2. Oyunun 90 dəqiqəsi 2:2 hesabı ilə başa çatdı
  3. Oyunun 90 dəqiqəsi 1:1 hesabı ilə başa çatdı
  4. Oyunun 90 dəqiqəsi 0:0 hesabı ilə başa çatdı
  5. Oyunun 90 dəqiqəsi 0:0 hesabı ilə başa çatdı
  1. Oyunun 120 dəqiqəsi 0:0 hesabı ilə başa çatdı, Braziliya yığması oyunsonrası penaltilər seriyasında 3:2 hesabı ilə qalib gəldi.
  2. Oyunun 120 dəqiqəsi 1:1 hesabı ilə başa çatdı, İtaliya yığması oyunsonrası penaltilər seriyasında 5:4 hesabı ilə qalib gəldi.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 "FIFA Dünya Çempionatlarının tarixçəsi"(ing.)). www.bbc.com (British Broadcasting Corporation). http://www.bbc.com/timelines/zp2mmp3. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  2. "1930 FIFA Dünya Çempionatı — Uruqvay (Uruqvay 4:2 Argentina oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 30 iyul 1930. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=405/match=1087/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  3. "1934 FIFA Dünya Çempionatı — İtaliya (İtaliya 2:1 Çexoslovakiya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 10 iyun 1934. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3490/match=1134/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  4. "1938 FIFA Dünya Çempionatı — Fransa (İtaliya 4:2 Macarıstan oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 20 iyun 1938. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3487/match=1174/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  5. "1950 FIFA Dünya Çempionatı — Braziliya (Uruqvay 2:1 Braziliya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 16 iyul 1950. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=209/match=1190/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  6. "1954 FIFA Dünya Çempionatı — İsveçrə (Qərbi Almaniya 3:2 Macarıstan oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 4 iyul 1954. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3484/match=1278/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  7. "1958 FIFA Dünya Çempionatı — İsveç (Braziliya 5:2 İsveç oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 30 iyun 1958. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3482/match=1343/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  8. "1962 FIFA Dünya Çempionatı — Çili (Braziliya 3:1 Çexoslovakiya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 17 iyun 1962. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3480/match=1463/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  9. "1966 FIFA Dünya Çempionatı — İngiltərə (İngiltərə 4:2 Qərbi Almaniya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 30 iyul 1966. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3478/match=1633/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  10. "1970 FIFA Dünya Çempionatı — Meksika (Braziliya 4:1 İtaliya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 21 iyun 1970. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3476/match=1765/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  11. "1974 FIFA Dünya Çempionatı — Qərbi Almaniya (Hollandiya 1:2 Qərbi Almaniya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 7 iyul 1974. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=605/match=2063/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  12. "1978 FIFA Dünya Çempionatı — Argentina (Argentina 3:1 Hollandiya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 25 iyun 1978. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=639/match=2198/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.
  13. "1982 FIFA Dünya Çempionatı — İspaniya (İtaliya 3:1 Qərbi Almaniya oyunu)"(ing.)). www.fifa.com (Federation Internationale de Football Association). 11 iyul 1982. https://www.fifa.com/worldcup/matches/round=3475/match=923/index.html#nosticky. İstifadə tarixi: 08.12.2018.

Şablon:FIFA Dünya Çempionatı