Formula-1 Dünya çempionlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
A man in a black jacket and silver cap with his left arm held aloft
Mihael Sumaxer karyerası ərzində çempionatda yeddi dəfə qələbə qazandı.

Formula 1 Dünya Sürücülər Çempionatı (WDC) fərdi Qran-pri nəticələrinə əsaslanan bir bal sistemi ilə təyin olunan Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) tərəfindən bir mövsüm ərzində ən müvəffəqiyyətli Formula-1 avtomobili sürücüsü təltif edilir.

Ümumi olaraq,otuz üç fərqli sürücü Çempionatı qazandı;Almaniyalı Mihael Şumaher ən çox çempionluq rekorduna sahibdir.Ayrıca 2000-2005 illəri arasında beş dəfə ardıcıl sürücülər çempionatını qazanmaqla ən çox ardıcıl çempionluq qazanma rekordunu əlində saxlıyır.Böyük Britaniya ən çox sürücünün çempion olduğu qran-pridir Braziliya,AlmaniyaFinlandiya ilk üçlüyü tamamlayır.Ən yaxın zamanda dünyasını dəyişən sürücü Con Surtessdir(1934-2017).Komandalar arasında ən çox çempion sürücüyə sahib olan komanda Scuderia Ferraridir.

Mövsümə görə[redaktə | əsas redaktə]

Mövsüm Sürücü Yaş Maşın nömrəsi Komanda Mühərrik Təkər Pol Qələbə Podium Sürətli dövrə Xal Formallaşdı Son dövrə Qran-pri Məsafə
1950 İtaliya Giuseppe Farina[1] 44 İtaliya Alfa Romeo Alfa Romeo P 2 3 3 3 30 Dövrə 7 0 İtaliya Qran-prisi 3
1951 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 40 İtaliya Alfa Romeo Alfa Romeo P 4 3 5 5 31 Dövrə 8 0 İspaniya Qran-prisi 6
19521 İtaliya Alberto Ascari[3] 34 İtaliya Ferrari Ferrari F
P
5 6 6 6 36 Dövrə 6 2 Almaniya Qran-prisi 12
19531 İtaliya Alberto Ascari[3] 35 İtaliya Ferrari Ferrari P 6 5 5 4 34.5 Dövrə 8 1 İsveçrə Qran-prisi 6.5
1954 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 43 İtaliya Maserati2 Maserati P 5 6 7 3 42 Dövrə 7 2 İsveçrə Qran-prisi 16.86
Almaniya Mercedes2 Mercedes C
1955 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 44 Almaniya Mercedes Mercedes C 3 4 5 3 40 Dövrə 6 1 Britaniya Qran-prisi 16.5
1956 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 45 İtaliya Ferrari Ferrari Е 6 3 5 4 30 Dövrə 8 0 İtaliya Qran-prisi 3
1957 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 46 İtaliya Maserati Maserati P 4 4 6 2 40 Dövrə 6 2 Almaniya Qran-prisi 15
1958 Böyük Britaniya Mike Hawthorn[4] 29 İtaliya Ferrari Ferrari Е 4 1 7 5 42 Dövrə 11 0 Monako Qran-prisi 1
1959 Avstraliya Jack Brabham[5] 33 Böyük Britaniya Cooper Climax D 1 2 5 1 31 Dövrə 9 0 ABŞ Qran-prisi 4
1960 Avstraliya Jack Brabham[5] 34 Böyük Britaniya Cooper Climax D 3 5 5 3 43 Dövrə 8 2 İtaliya Qran-prisi 9
1961 ABŞ Phil Hill[6] 34 İtaliya Ferrari Ferrari D 5 2 6 2 34 Dövrə 7 1 İtaliya Qran-prisi 1
1962 Böyük Britaniya Graham Hill[7] 33 Böyük Britaniya BRM BRM D 1 4 6 3 42 Dövrə 9 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 12
1963 Böyük Britaniya Jim Clark[8] 27 Böyük Britaniya Lotus Climax D 7 7 9 6 54 Dövrə 7 3 İtaliya Qran-prisi 21
1964 Böyük Britaniya John Surtees[9] 30 İtaliya Ferrari Ferrari D 2 2 6 2 40 Dövrə 10 0 Meksika Qran-prisi 1
1965 Böyük Britaniya Jim Clark[8] 29 Böyük Britaniya Lotus Climax D 6 6 6 6 54 Dövrə 7 3 Almaniya Qran-prisi 14
1966 Avstraliya Jack Brabham[5] 40 Böyük Britaniya Brabham Repco G 3 4 5 1 42 Dövrə 7 2 İtaliya Qran-prisi 14
1967 Yeni Zelandiya Denny Hulme[10] 31 Böyük Britaniya Brabham Repco G 0 2 8 2 51 Dövrə 11 0 Meksika Qran-prisi 5
1968 Böyük Britaniya Graham Hill[7] 39 Böyük Britaniya Lotus Ford F 2 3 6 0 48 Dövrə 12 0 Meksika Qran-prisi 12
1969 Böyük Britaniya Jackie Stewart[11] 30 Fransa Matra Ford D 2 6 7 5 63 Dövrə 8 3 İtaliya Qran-prisi 26
1970 Avstriya Jochen Rindt[12] 28 Böyük Britaniya Lotus Ford F 3 5 5 1 45 Dövrə 12 1 ABŞ Qran-prisi 5
1971 Böyük Britaniya Jackie Stewart[11] 32 Böyük Britaniya Tyrrell Ford G 6 6 7 3 62 Dövrə 8 3 Avstiriya Qran-prisi 29
1972 Braziliya Emerson Fittipaldi[13] 25 Böyük Britaniya Lotus Ford F 3 5 8 0 61 Dövrə 10 2 İtaliya Qran-prisi 16
1973 Böyük Britaniya Jackie Stevart[11] 34 Böyük Britaniya Tyrrell Tyrrell Ford G 3 5 8 1 71 Dövrə 13 2 İtaliya Qran-prisi 16
1974 Braziliya Emerson Fittipaldi[13] 27 5 Böyük Britaniya McLaren Ford G 2 3 7 0 55 Dövrə 15 0 ABŞ Qran-prisi 3
1975 Avstriya Niki Lauda[14] 26 12 İtaliya Ferrari Ferrari G 9 5 8 2 64.5 Dövrə 13 1 İtaliya Qran-prisi 19.5
1976 Böyük Britaniya James Hunt[15] 29 11 Böyük Britaniya McLaren Ford G 8 6 8 2 69 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 1
1977 Avstriya Niki Lauda[14] 28 11 İtaliya Ferrari Ferrari G 2 3 10 3 72 Dövrə 15 2 ABŞ Qran-prisi East 17
1978 ABŞ Mario Andretti[16] 38 5 Böyük Britaniya Lotus Ford G 8 6 7 3 64 Dövrə 14 2 İtaliya Qran-prisi 13
1979 Cənubi Afrika Respublikası Jody Scheckter[17] 29 11 İtaliya Ferrari Ferrari M 1 3 6 0 51 Dövrə 13 2 İtaliya Qran-prisi 4
1980 Avstraliya Alan Jones[18] 34 27 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Ford G 3 5 10 5 67 Dövrə 13 1 Kanada Qran-prisi 13
1981 Braziliya Nelson Pike[19] 29 5 Böyük Britaniya Brabham Ford M G 4 3 7 1 50 Dövrə 15 0 Caesars Qran-prisi 1
1982 Finlandiya Keke Rosberg[20] 34 6 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Ford G 1 1 6 0 44 Dövrə 16 0 Caesars Qran-prisi 5
1983 Braziliya Nelson Pike[19] 31 5 Böyük Britaniya Brabham BMW M 1 3 8 4 59 Dövrə 15 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 2
1984 Avstriya Niki Lauda[14] 35 8 Böyük Britaniya McLaren TAG M 0 5 9 5 72 Dövrə 16 0 Portuqaliya Qran-prisi 0.5
1985 Fransa Alain Prost[21] 30 2 Böyük Britaniya McLaren TAG G 2 5 11 5 73 Dövrə 14 2 Avropa Qran-prisi 20
1986 Fransa Alain Prost[21] 31 1 Böyük Britaniya McLaren TAG G 1 4 11 2 72 Dövrə 16 0 Avstraliya Qran-prisi 2
1987 Braziliya Nelson Piquet[19] 35 6 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Honda G 4 3 11 4 73 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 12
1988 Braziliya Ayrton Senna[22] 28 12 Böyük Britaniya McLaren Honda G 13 8 11 3 90 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 3
1989 Fransa Alain Prost[21] 34 2 Böyük Britaniya McLaren Honda G 2 4 11 5 76 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 16
1990 Braziliya Ayrton Senna[22] 30 27 Böyük Britaniya McLaren Honda G 10 6 11 2 78 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 7
1991 Braziliya Ayrton Senna[22] 31 1 Böyük Britaniya McLaren Honda G 8 7 12 2 96 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 24
1992 Böyük Britaniya Nigel Mansell[23] 39 5 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 14 9 12 8 108 Dövrə 11 5 Macarıstan Qran-prisi 52
1993 Fransa Alain Prost[21] 38 2 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 13 7 12 6 99 Dövrə 14 2 Portuqaliya Qran-prisi 26
1994 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 25 5 Böyük Britaniya Benetton Ford G 6 8 10 8 92 Dövrə 16 0 Avstraliya Qran-prisi 1
1995 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 26 1 Böyük Britaniya Benetton Renault G 4 9 11 8 102 Dövrə 15 2 Pasifik Qran-prisi 33
1996 Böyük Britaniya Damon Hill[25] 36 5 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 9 8 10 5 97 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 19
1997 Kanada Jacques Villeneuve[26] 26 3 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 10 7 8 3 81 Dövrə 17 0 Avropa Qran-prisi 39 (3)4
1998 Finlandiya Kimi Haykkönen[27] 30 8 Böyük Britaniya McLaren Mercedes B 9 8 11 6 100 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 14
1999 Finlandiya Kimi Haykkönen[27] 31 1 Böyük Britaniya McLaren Mercedes B 11 5 10 6 76 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 2
2000 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 31 3 İtaliya Ferrari Ferrari B 9 9 12 2 108 Dövrə 16 1 Yaponiya Qran-prisi 19
2001 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 32 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 11 9 14 3 123 Dövrə 13 4 Macarıstan Qran-prisi 58
2002 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 33 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 7 11 17 7 144 Dövrə 11 6 French Grand Prix 67
2003 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 34 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 5 6 8 5 93 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 2
2004 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 35 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 8 13 15 10 148 Dövrə 14 4 Belçika Qran-prisi 34
2005 İspaniya Fernando Alonso[28] 24 5 Fransa Renault Renault M 6 7 15 2 133 Dövrə 17 2 Braziliya Qran-prisi 21
2006 İspaniya Fernando Alonso[28] 25 1 Fransa Renault Renault M 6 7 14 5 134 Dövrə 18 0 Braziliya Qran-prisi 13
2007 Finlandiya Kimi Raykkönen[29] 28 6 İtaliya Ferrari Ferrari B 3 6 12 6 110 Dövrə 17 0 Braziliya Qran-prisi 1
2008 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton [30] 23 22 Böyük Britaniya McLaren Mercedes B 7 5 10 1 98 Dövrə 18 0 Braziliya Qran-prisi 1
2009 Böyük Britaniya Jenson Button[31] 29 22 Böyük Britaniya Brawn Mercedes B 4 6 9 2 95 Dövrə 16 of 17 1 Braziliya Qran-prisi 11
2010 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 23 5 Avstriya Red Bull Renault B 10 5 10 3 256 Dövrə 19 of 19 0 Abu-Dabi Qran-prisi 4
2011 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 24 1 Avstriya Red Bull Renault P 15 11 17 3 392 Dövrə 15 of 19 4 Yaponiya Qran-prisi 122
2012 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 25 1 Avstriya Red Bull Renault P 6 5 10 6 281 Dövrə 20 of 20 0 Braziliya Qran-prisi 3
2013 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 26 1 Avstriya Red Bull Renault P 9 13 16 7 397 Dövrə 16 of 19 3 Hindistan Qran-prisi 155
2014 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 29 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 7 11 16 7 384 Dövrə 19 of 19 0 Abu-Dabi Qran-prisi 67
2015 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 30 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 11 10 17 8 381 Dövrə 16 of 19 3 ABŞ Qran-prisi 59
2016 Almaniya Nico Rosberg[33] 31 6 Almaniya Mercedes Mercedes P 8 9 16 6 385 Dövrə 21 of 21 0 Abu-Dabi Qran-prisi 5
2017 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 32 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 11 9 13 7 363 Dövrə 18 of 20 2 Meksika Qran-prisi 46
2018 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 33 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 11 11 17 3 408 Dövrə 19 of 21 2 Meksika Qran-prisi 88
Mövsüm Sürücü Yaş Maşın nömrəsi Komanda Mühərrik Təkər Pol Qələbə Podium Sürətli dövrə Xal Formallaşdı Son dövrə Dövrə Məsafə


Notlar[redaktə | əsas redaktə]

Qalın hərflərlə,komandanın Konstruktor Çempionatını qazndığını götərir.(1958-ci ildən bəri)

  1. ^ 1952 və 1953 çempionatları Formula-2 strukturasına görə hazırlandı
  1. ^ Fangio 1954 Argentina və Belçika Qran=prilərində Mazeratti ilə yarışdı,ardından sezonu Merdeces ilə tamamladı.
  1. ^ Rindtin çempionluğunun İtaliya Qran-prisinin təsnifat yarşında qəzada öldükdən 2 tur sonra təsdiqləndi.
  2. ^ Mihael Sumaxer 1997-ci il sezonunda 78 xala sahib idi və Villenuevedən 3 xal geri qalırdı,ancaq Avropa Qran-prisində Villenueve qəsdən toqquşduğu üçün çempionatdan uzaqlaşdırıldı

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Nino Farina". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  2. 1 2 3 4 5 "Juan Manuel Fangio". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  3. 1 2 "Alberto Ascari". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  4. "Mike Hawthorn". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  5. 1 2 3 "Jack Brabham". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  6. "Phil Hill". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  7. 1 2 "Graham Hill". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  8. 1 2 "Jim Clark". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  9. "John Surtees". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  10. "Denny Hulme". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  11. 1 2 3 "Jackie Stewart". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  12. "Jochen Rindt". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  13. 1 2 "Emerson Fittipaldi". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  14. 1 2 3 "Niki Lauda". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  15. "James Hunt". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  16. "Mario Andretti". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  17. "Jody Scheckter". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  18. "Alan Jones". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  19. 1 2 3 "Nelson Piquet". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  20. "Keke Rosberg". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  21. 1 2 3 4 "Alain Prost". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  22. 1 2 3 "Ayrton Senna". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  23. "Nigel Mansell". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  24. 1 2 3 4 5 6 7 "Mihael Şumaxer". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  25. "Damon Hill". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  26. "Jacques Villeneuve". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  27. 1 2 "Kimi Haykkönen". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  28. 1 2 "Fernando Alonso". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  29. "Kimi Raykkönen". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  30. 1 2 3 4 5 "Lyuis Hemilton". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  31. "Jenson Button". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  32. 1 2 3 4 "Sebastyan Fettel". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.
  33. "Nico Rosberg". formula1.com. İstifadə tarixi: 27 November 2016.