Formula-1 Dünya çempionlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
A man in a black jacket and silver cap with his left arm held aloft
Mihael Sumaxer karyerası ərzində çempionatda yeddi dəfə qələbə qazandı.

Formula 1 Dünya Sürücülər Çempionatı (WDC) fərdi Qran-pri nəticələrinə əsaslanan bir bal sistemi ilə təyin olunan Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) tərəfindən bir mövsüm ərzində ən müvəffəqiyyətli Formula-1 avtomobili sürücüsü təltif edilir.

Ümumi olaraq,otuz üç fərqli sürücü Çempionatı qazandı;Almaniyalı Mihael Şumaher ən çox çempionluq rekorduna sahibdir.Ayrıca 2000-2005 illəri arasında beş dəfə ardıcıl sürücülər çempionatını qazanmaqla ən çox ardıcıl çempionluq qazanma rekordunu əlində saxlıyır.Böyük Britaniya ən çox sürücünün çempion olduğu qran-pridir Braziliya,AlmaniyaFinlandiya ilk üçlüyü tamamlayır.Ən yaxın zamanda dünyasını dəyişən sürücü Con Surtessdir(1934-2017).Komandalar arasında ən çox çempion sürücüyə sahib olan komanda Scuderia Ferraridir.

Mövsümə görə[redaktə | əsas redaktə]

Mövsüm Sürücü Yaş Maşın nömrəsi Komanda Mühərrik Təkər Pol Qələbə Podium Sürətli dövrə Xal Formallaşdı Son dövrə Qran-pri Məsafə
1950 İtaliya Giuseppe Farina[1] 44 İtaliya Alfa Romeo Alfa Romeo P 2 3 3 3 30 Dövrə 7 0 İtaliya Qran-prisi 3
1951 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 40 İtaliya Alfa Romeo Alfa Romeo P 4 3 5 5 31 Dövrə 8 0 İspaniya Qran-prisi 6
19521 İtaliya Alberto Ascari[3] 34 İtaliya Ferrari Ferrari F
P
5 6 6 6 36 Dövrə 6 2 Almaniya Qran-prisi 12
19531 İtaliya Alberto Ascari[3] 35 İtaliya Ferrari Ferrari P 6 5 5 4 34.5 Dövrə 8 1 İsveçrə Qran-prisi 6.5
1954 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 43 İtaliya Maserati2 Maserati P 5 6 7 3 42 Dövrə 7 2 İsveçrə Qran-prisi 16.86
Almaniya Mercedes2 Mercedes C
1955 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 44 Almaniya Mercedes Mercedes C 3 4 5 3 40 Dövrə 6 1 Britaniya Qran-prisi 16.5
1956 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 45 İtaliya Ferrari Ferrari Е 6 3 5 4 30 Dövrə 8 0 İtaliya Qran-prisi 3
1957 Argentina Juan Manuel Fangio[2] 46 İtaliya Maserati Maserati P 4 4 6 2 40 Dövrə 6 2 Almaniya Qran-prisi 15
1958 Böyük Britaniya Mike Hawthorn[4] 29 İtaliya Ferrari Ferrari Е 4 1 7 5 42 Dövrə 11 0 Monako Qran-prisi 1
1959 Avstraliya Jack Brabham[5] 33 Böyük Britaniya Cooper Climax D 1 2 5 1 31 Dövrə 9 0 ABŞ Qran-prisi 4
1960 Avstraliya Jack Brabham[5] 34 Böyük Britaniya Cooper Climax D 3 5 5 3 43 Dövrə 8 2 İtaliya Qran-prisi 9
1961 ABŞ Phil Hill[6] 34 İtaliya Ferrari Ferrari D 5 2 6 2 34 Dövrə 7 1 İtaliya Qran-prisi 1
1962 Böyük Britaniya Graham Hill[7] 33 Böyük Britaniya BRM BRM D 1 4 6 3 42 Dövrə 9 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 12
1963 Böyük Britaniya Jim Clark[8] 27 Böyük Britaniya Lotus Climax D 7 7 9 6 54 Dövrə 7 3 İtaliya Qran-prisi 21
1964 Böyük Britaniya John Surtees[9] 30 İtaliya Ferrari Ferrari D 2 2 6 2 40 Dövrə 10 0 Meksika Qran-prisi 1
1965 Böyük Britaniya Jim Clark[8] 29 Böyük Britaniya Lotus Climax D 6 6 6 6 54 Dövrə 7 3 Almaniya Qran-prisi 14
1966 Avstraliya Jack Brabham[5] 40 Böyük Britaniya Brabham Repco G 3 4 5 1 42 Dövrə 7 2 İtaliya Qran-prisi 14
1967 Yeni Zelandiya Denny Hulme[10] 31 Böyük Britaniya Brabham Repco G 0 2 8 2 51 Dövrə 11 0 Meksika Qran-prisi 5
1968 Böyük Britaniya Graham Hill[7] 39 Böyük Britaniya Lotus Ford F 2 3 6 0 48 Dövrə 12 0 Meksika Qran-prisi 12
1969 Böyük Britaniya Jackie Stewart[11] 30 Fransa Matra Ford D 2 6 7 5 63 Dövrə 8 3 İtaliya Qran-prisi 26
1970 Avstriya Jochen Rindt[12] 28 Böyük Britaniya Lotus Ford F 3 5 5 1 45 Dövrə 12 1 ABŞ Qran-prisi 5
1971 Böyük Britaniya Jackie Stewart[11] 32 Böyük Britaniya Tyrrell Ford G 6 6 7 3 62 Dövrə 8 3 Avstiriya Qran-prisi 29
1972 Braziliya Emerson Fittipaldi[13] 25 Böyük Britaniya Lotus Ford F 3 5 8 0 61 Dövrə 10 2 İtaliya Qran-prisi 16
1973 Böyük Britaniya Jackie Stevart[11] 34 Böyük Britaniya Tyrrell Tyrrell Ford G 3 5 8 1 71 Dövrə 13 2 İtaliya Qran-prisi 16
1974 Braziliya Emerson Fittipaldi[13] 27 5 Böyük Britaniya McLaren Ford G 2 3 7 0 55 Dövrə 15 0 ABŞ Qran-prisi 3
1975 Avstriya Niki Lauda[14] 26 12 İtaliya Ferrari Ferrari G 9 5 8 2 64.5 Dövrə 13 1 İtaliya Qran-prisi 19.5
1976 Böyük Britaniya James Hunt[15] 29 11 Böyük Britaniya McLaren Ford G 8 6 8 2 69 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 1
1977 Avstriya Niki Lauda[14] 28 11 İtaliya Ferrari Ferrari G 2 3 10 3 72 Dövrə 15 2 ABŞ Qran-prisi East 17
1978 ABŞ Mario Andretti[16] 38 5 Böyük Britaniya Lotus Ford G 8 6 7 3 64 Dövrə 14 2 İtaliya Qran-prisi 13
1979 Cənubi Afrika Respublikası Jody Scheckter[17] 29 11 İtaliya Ferrari Ferrari M 1 3 6 0 51 Dövrə 13 2 İtaliya Qran-prisi 4
1980 Avstraliya Alan Jones[18] 34 27 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Ford G 3 5 10 5 67 Dövrə 13 1 Kanada Qran-prisi 13
1981 Braziliya Nelson Pike[19] 29 5 Böyük Britaniya Brabham Ford M G 4 3 7 1 50 Dövrə 15 0 Caesars Qran-prisi 1
1982 Finlandiya Keke Rosberg[20] 34 6 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Ford G 1 1 6 0 44 Dövrə 16 0 Caesars Qran-prisi 5
1983 Braziliya Nelson Pike[19] 31 5 Böyük Britaniya Brabham BMW M 1 3 8 4 59 Dövrə 15 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 2
1984 Avstriya Niki Lauda[14] 35 8 Böyük Britaniya McLaren TAG M 0 5 9 5 72 Dövrə 16 0 Portuqaliya Qran-prisi 0.5
1985 Fransa Alain Prost[21] 30 2 Böyük Britaniya McLaren TAG G 2 5 11 5 73 Dövrə 14 2 Avropa Qran-prisi 20
1986 Fransa Alain Prost[21] 31 1 Böyük Britaniya McLaren TAG G 1 4 11 2 72 Dövrə 16 0 Avstraliya Qran-prisi 2
1987 Braziliya Nelson Piquet[19] 35 6 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Honda G 4 3 11 4 73 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 12
1988 Braziliya Ayrton Senna[22] 28 12 Böyük Britaniya McLaren Honda G 13 8 11 3 90 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 3
1989 Fransa Alain Prost[21] 34 2 Böyük Britaniya McLaren Honda G 2 4 11 5 76 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 16
1990 Braziliya Ayrton Senna[22] 30 27 Böyük Britaniya McLaren Honda G 10 6 11 2 78 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 7
1991 Braziliya Ayrton Senna[22] 31 1 Böyük Britaniya McLaren Honda G 8 7 12 2 96 Dövrə 15 1 Yaponiya Qran-prisi 24
1992 Böyük Britaniya Nigel Mansell[23] 39 5 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 14 9 12 8 108 Dövrə 11 5 Macarıstan Qran-prisi 52
1993 Fransa Alain Prost[21] 38 2 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 13 7 12 6 99 Dövrə 14 2 Portuqaliya Qran-prisi 26
1994 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 25 5 Böyük Britaniya Benetton Ford G 6 8 10 8 92 Dövrə 16 0 Avstraliya Qran-prisi 1
1995 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 26 1 Böyük Britaniya Benetton Renault G 4 9 11 8 102 Dövrə 15 2 Pasifik Qran-prisi 33
1996 Böyük Britaniya Damon Hill[25] 36 5 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 9 8 10 5 97 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 19
1997 Kanada Jacques Villeneuve[26] 26 3 Böyük Britaniya Uilyams (Formula 1 komandası) Renault G 10 7 8 3 81 Dövrə 17 0 Avropa Qran-prisi 39 (3)4
1998 Finlandiya Kimi Haykkönen[27] 30 8 Böyük Britaniya McLaren Mercedes B 9 8 11 6 100 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 14
1999 Finlandiya Kimi Haykkönen[27] 31 1 Böyük Britaniya McLaren Mercedes B 11 5 10 6 76 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 2
2000 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 31 3 İtaliya Ferrari Ferrari B 9 9 12 2 108 Dövrə 16 1 Yaponiya Qran-prisi 19
2001 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 32 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 11 9 14 3 123 Dövrə 13 4 Macarıstan Qran-prisi 58
2002 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 33 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 7 11 17 7 144 Dövrə 11 6 French Grand Prix 67
2003 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 34 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 5 6 8 5 93 Dövrə 16 0 Yaponiya Qran-prisi 2
2004 Almaniya Mihael Şumaxer[24] 35 1 İtaliya Ferrari Ferrari B 8 13 15 10 148 Dövrə 14 4 Belçika Qran-prisi 34
2005 İspaniya Fernando Alonso[28] 24 5 Fransa Renault Renault M 6 7 15 2 133 Dövrə 17 2 Braziliya Qran-prisi 21
2006 İspaniya Fernando Alonso[28] 25 1 Fransa Renault Renault M 6 7 14 5 134 Dövrə 18 0 Braziliya Qran-prisi 13
2007 Finlandiya Kimi Raykkönen[29] 28 6 İtaliya Ferrari Ferrari B 3 6 12 6 110 Dövrə 17 0 Braziliya Qran-prisi 1
2008 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton [30] 23 22 Böyük Britaniya McLaren Mercedes B 7 5 10 1 98 Dövrə 18 0 Braziliya Qran-prisi 1
2009 Böyük Britaniya Jenson Button[31] 29 22 Böyük Britaniya Brawn Mercedes B 4 6 9 2 95 Dövrə 16 of 17 1 Braziliya Qran-prisi 11
2010 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 23 5 Avstriya Red Bull Renault B 10 5 10 3 256 Dövrə 19 of 19 0 Abu-Dabi Qran-prisi 4
2011 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 24 1 Avstriya Red Bull Renault P 15 11 17 3 392 Dövrə 15 of 19 4 Yaponiya Qran-prisi 122
2012 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 25 1 Avstriya Red Bull Renault P 6 5 10 6 281 Dövrə 20 of 20 0 Braziliya Qran-prisi 3
2013 Almaniya Sebastyan Fettel[32] 26 1 Avstriya Red Bull Renault P 9 13 16 7 397 Dövrə 16 of 19 3 Hindistan Qran-prisi 155
2014 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 29 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 7 11 16 7 384 Dövrə 19 of 19 0 Abu-Dabi Qran-prisi 67
2015 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 30 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 11 10 17 8 381 Dövrə 16 of 19 3 ABŞ Qran-prisi 59
2016 Almaniya Nico Rosberg[33] 31 6 Almaniya Mercedes Mercedes P 8 9 16 6 385 Dövrə 21 of 21 0 Abu-Dabi Qran-prisi 5
2017 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 32 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 11 9 13 7 363 Dövrə 18 of 20 2 Meksika Qran-prisi 46
2018 Böyük Britaniya Lyuis Hemilton[30] 33 44 Almaniya Mercedes Mercedes P 11 11 17 3 408 Dövrə 19 of 21 2 Meksika Qran-prisi 88
Mövsüm Sürücü Yaş Maşın nömrəsi Komanda Mühərrik Təkər Pol Qələbə Podium Sürətli dövrə Xal Formallaşdı Son dövrə Dövrə Məsafə


Notlar[redaktə | əsas redaktə]

Qalın hərflərlə,komandanın Konstruktor Çempionatını qazndığını götərir.(1958-ci ildən bəri)

  1. ^ 1952 və 1953 çempionatları Formula-2 strukturasına görə hazırlandı
  1. ^ Fangio 1954 Argentina və Belçika Qran=prilərində Mazeratti ilə yarışdı,ardından sezonu Merdeces ilə tamamladı.
  1. ^ Rindtin çempionluğunun İtaliya Qran-prisinin təsnifat yarşında qəzada öldükdən 2 tur sonra təsdiqləndi.
  2. ^ Mihael Sumaxer 1997-ci il sezonunda 78 xala sahib idi və Villenuevedən 3 xal geri qalırdı,ancaq Avropa Qran-prisində Villenueve qəsdən toqquşduğu üçün çempionatdan uzaqlaşdırıldı

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Nino Farina". formula1.com.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 "Juan Manuel Fangio". formula1.com.
  3. 3,0 3,1 "Alberto Ascari". formula1.com.
  4. "Mike Hawthorn". formula1.com.
  5. 5,0 5,1 5,2 "Jack Brabham". formula1.com.
  6. "Phil Hill". formula1.com.
  7. 7,0 7,1 "Graham Hill". formula1.com.
  8. 8,0 8,1 "Jim Clark". formula1.com.
  9. "John Surtees". formula1.com.
  10. "Denny Hulme". formula1.com.
  11. 11,0 11,1 11,2 "Jackie Stewart". formula1.com.
  12. "Jochen Rindt". formula1.com.
  13. 13,0 13,1 "Emerson Fittipaldi". formula1.com.
  14. 14,0 14,1 14,2 "Niki Lauda". formula1.com.
  15. "James Hunt". formula1.com.
  16. "Mario Andretti". formula1.com.
  17. "Jody Scheckter". formula1.com.
  18. "Alan Jones". formula1.com.
  19. 19,0 19,1 19,2 "Nelson Piquet". formula1.com.
  20. "Keke Rosberg". formula1.com.
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 "Alain Prost". formula1.com.
  22. 22,0 22,1 22,2 "Ayrton Senna". formula1.com.
  23. "Nigel Mansell". formula1.com.
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 24,5 24,6 "Mihael Şumaxer". formula1.com.
  25. "Damon Hill". formula1.com.
  26. "Jacques Villeneuve". formula1.com.
  27. 27,0 27,1 "Kimi Haykkönen". formula1.com.
  28. 28,0 28,1 "Fernando Alonso". formula1.com.
  29. "Kimi Raykkönen". formula1.com.
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 "Lyuis Hemilton". formula1.com.
  31. "Jenson Button". formula1.com.
  32. 32,0 32,1 32,2 32,3 "Sebastyan Fettel". formula1.com.
  33. "Nico Rosberg". formula1.com.