Formula-1 konstruktorların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Aşağıda Formula-1 sinifində avtodromda dünya çempionatına qatılan və ya qatılacaq konstruktorların siyahısı verilmişdir.

Bu siyahı 2012-ci il martın 1-dən etibarən düzgündür. Mövcud komandaların daha ətraflı siyahısı 2019 mövsümündə Formula-1 2019 mövsümündə tapıla bilər.

Konstruktorların adları mənşə ölkəsinin dövlət dilinin transkripsiyası ilə verilir.

Konstruktorlar və komandalar[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktorlar Çempionatına qatılan konstruktorlar şassi istehsalçısı və mühərrik istehsalçısından ibarətdir (məsələn, McLaren-Mercedes dizaynerdir). Komanda bir il üçün müxtəlif istehsalçılardan mühərrik istifadə edirsə, şassi-mühərrik birləşmələri kubokda müxtəlif dizaynerlər hesab edilir. Sonuncu hadisə 1991-ci ildə meydana gəldi, Porsche 3.5 litr V12 mühərrik Footwork qrupu üçün problem yaradıb. Mövsümün ortalarından etibarən komanda Cosworth DFR mühərriklərini istifadə edərək geri qayıdıb 1993-cü ildə Designers Cup-Footwork-Porsche və Footwork-Cosworth nəticələrində iki giriş var.

Bir komanda hər yarışa avtomobilləri və yarışçıları gətirən və onları idarə edən bir təşkilatdır (məsələn, McLaren — komanda).

Formula-1 2012 mövsümünün konstruktorları[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Caterham Malayziya 2010-2012 6 38 0 0 (13) 0 (13) 0 0 0 0 Bəhreyn Qran-prisi 2010
Ferrari İtaliya 1950-2012 101 835 (831) 5765,78 216 205 229 653 15 14 Monako Qran-prisi 1950
Force India Hindistan 2008-2012 5 73 150 0 (2) 1 1 1 0 0 Avstraliya Qran-prisi 2008
HRT İspaniya 2010-2012 8 38 (37) 0 0 (13) 0 (18) 0 0 0 0 Bəhreyn Qran-prisi 2010
Lotus Böyük Britaniya 2012 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Avstraliya Qran-prisi 2012
Marussia Rusiya 2012 0 0 2 0 0 0 0 0 0 Avstraliya Qran-prisi 2012
McLaren Böyük Britaniya 1966-2012 57 707 (703) 4650,5 175 147 149 470 8 12 Monako Qran-prisi 1966
Mercedes Almaniya 1954-1955, 2010-2012 10 51 (50) 518,14 9 8 9 20 0 2 Fransa Qran-prisi 1954
Red Bull Avstriya 2005-2012 6 127 (126) 1404,5 27 38 22 66 2 2 Avstraliya Qran-prisi 2005
Sauber İsveçrə 1993-2012 20 256 (253) 283 0 (2) 0 (2) 0 0 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1993
Toro Rosso İtaliya 2006-2012 8 108 110 1 1 0 1 0 0 Bəhreyn Qran-prisi 2006
Williams Böyük Britaniya 1978-2012 39 558 2674 113 126 130 296 9 7 Argentina Qran-prisi 1978

Keçmişin Formula-1 konstruktorları[redaktə | əsas redaktə]

A[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Adams ABŞ 1950-1951 4 2(1) 0 0 (27) 0 (17) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1951
AFM Almaniya 1952-1953 7 4 0 0 (9) 0 (9) 0 0 0 0 İsveç Qran-prisi 1952 İtaliya Qran-prisi 1953
AGS Fransa 1986-1991 10 80(47) 2 0 (6) 0 (10) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1986 İspaniya Qran-prisi 1991
Alfa Romeo İtaliya 1950-1951, 1963, 1965, 1979-1985 19 113 (112) 214 10 12 14 26 0 2 Böyük Britaniya Qran-prisi 1950 Avstraliya Qran-prisi 1985
Alta Böyük Britaniya 1950-1952 4 5 0 0 (9) 0 (12) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1950 Böyük Britaniya Qran-prisi 1952
Amon Yeni Zelandiya 1974 2 4 (1) 0 0 (NF) 0 (20) 0 0 0 0 İspaniya Qran-prisi 1974 İtaliya Qran-prisi 1974
Andrea Moda İtaliya 1992 2 9 (1) 0 0 0 (26) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1992 Belçika Qran-prisi 1992
Apollon İsveçrə 1977 1 1 (0) 0 0 (KVO) 0 (KVO) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1977 İtaliya Qran-prisi 1977
Arrows[1] Böyük Britaniya 1978-1990, 1997-2002 29 296 (290) 142 0 (2) 1 1[2] 8 0 0 Braziliya Qran-prisi 1978 İtaliya Qran-prisi 2002
Arzani Volpini İtaliya 1955 1 1 (0) 0 0 (NS) 0 (NS) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1955 İtaliya Qran-prisi 1955
Aston Böyük Britaniya 1952 2 4 (2) 0 0 (НФ) 0 (15) 0 0 0 0 Belçika Qran-prisi 1952 İtaliya Qran-prisi 1952
Aston Martin Böyük Britaniya 1959-1960 3 6 (5) 0 0 (6) 0 (2) 0 0 0 0 Niderland Qran-prisi 1959 Böyük Britaniya Qran-prisi 1960
ATS İtaliya 1963 2 5 0 0 (11) 0 (13) 0 0 0 0 Belçika Qran-prisi 1963 Meksika Qran-prisi 1963
ATS Almaniya 1977-1984 14 107 (89) 7 0 (5) 0 (4) 0 0 0 0 Argentina Qran-prisi 1978 Portuqaliya Qran-prisi 1984

B[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
BAR Böyük Britaniya 1999-2005 7 118 (117) 227 0 (2) 2 0 15 0 0 Avstraliya Qran-prisi 1999 Çin Qran-prisi 2005
Bardazon ABŞ 1950-1951 3 2 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1951
Behra-Porsche Fransa 1959-1960 3 3 (2) 0 0 (10) 0 (14) 0 0 0 0 Monako Qran-prisi 1959 İtaliya Qran-prisi 1960
Bellasi İsveçrə 1970-1971 1 6 (2) 0 0 (NF) 0 (22) 0 0 0 0 Niderland Qran-prisi 1970 İtaliya Qran-prisi 1971
Benetton[3] Böyük Britaniya-İtaliya 1986-2001 17 260 861,5 27 15 36 102 1 2 Braziliya Qran-prisi 1986 Yaponiya Qran-prisi 2001
BMW[4] Almaniya 1952, 1969, 2006-2009 12 76 (75) 308 1 1 2 17 0 0 Almaniya Qran-prisi 1952 Əbu-Dabi Qran-prisi 2009
Boro Niderland 1976-1977 2 8 (6) 0 0 (8) 0 (13) 0 0 0 0 İspaniya Qran-prisi 1976 İtaliya Qran-prisi 1977
Brabham Böyük Britaniya 1962-1992 86 402 (394) 983 35 39 42 124 2 4 Almaniya Qran-prisi 1962 Macarıstan Qran-prisi 1992
Brawn Böyük Britaniya 2009 2 17 172 8 5 4 15 1 1 Avstraliya Qran-prisi 2009 Əbu-Dabi Qran-prisi 2009
BRM Böyük Britaniya 1951-1977 71 208 (197) 537,5 17 11 15 61 1 1 Böyük Britaniya Qran-prisi 1951 İtaliya Qran-prisi 1977
Bromme ABŞ 1950-1954 6 5 (4) 0 0 (22) 0 (11) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1954
BRP Böyük Britaniya 1963-1964 2 14 (13) 11 0 (4) 0 (7) 0 0 0 0 Belçika Qran-prisi 1963 Meksika Qran-prisi 1964
Bugatti Fransa 1956 1 1 0 0 (NF) 0 (18) 0 0 0 0 Fransa Qran-prisi 1956 Fransa Qran-prisi 1956

C[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Cantarano ABŞ 1950 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1950
Christensen ABŞ 1959-1960 2 2 0 0 (18) 0 (14) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1959 500 mil İndianapolis 1960
Christie ABŞ 1953 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1953 500 mil İndianapolis 1953
Cisitalia İtaliya 1952 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1952 İtaliya Qran-prisi 1952
Clemons ABŞ 1953 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1953 500 mil İndianapolis 1953
Coloni[5] İtaliya 1987-1991 8 65 (13) 0 0 (8) 0 (15) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1987 Avstraliya Qran-prisi 1991
Connaught Böyük Britaniya 1952-1959 29 18 (17) 17 0 (3) 0 (5) 0 1 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1952 ABŞ Qran-prisi 1959
Connew Böyük Britaniya 1972 1 2 (1) 0 0 (NF) 0 (25) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1972 Avstriya Qran-prisi 1972
Cooper Böyük Britaniya 1950-1969 114 129 494,5 16 11 14 58 2 2 Monako Qran-prisi 1950 Monako Qran-prisi 1969
Cornis ABŞ 1959 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1959 500 mil İndianapolis 1959
Curtis ABŞ 1956-1960 1 5 (1) 0 0 (15) 0 (21) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1956 500 mil İndianapolis 1960

D[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Dallara İtaliya 1988-1992 6 80 (78) 15 0 (3) 0 (3) 0 2 0 0 Braziliya Qran-prisi 1988 Avstraliya Qran-prisi 1992
De Tomaso İtaliya 1961-1963, 1970 9 15 (10) 0 0 (НF) 0 (9) 0 0 0 0 Fransa Qran-prisi 1961 ABŞ Qran-prisi 1971
Deidt ABŞ 1950-1953 9 4 (3) 10 0 (2) 0 (3) 0 2 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1953
Del Roy ABŞ 1953 1 1 0 0 (32) 0 (33) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1953 500 mil İndianapolis 1953
Derrington-Francis Böyük Britaniya 1964 1 1 0 0 (НF) 0 (19) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1964 İtaliya Qran-prisi 1964
Dunn ABŞ 1957-1960 3 4 (3) 0 0 (13) 0 (23) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1957 500 mil İndianapolis 1960

E[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Eagle ABŞ 1966-1969 7 26 (25) 17 1 0 (2) 2 2 0 0 Belçika Qran-prisi 1966 Kanada Qran-prisi 1969
Eifelland Almaniya 1972 1 8 0 0 (10) 0 (14) 0 0 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1972 Avstriya Qran-prisi 1972
Elder ABŞ 1959 1 1 0 0 (23) 0 (32) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1959 500 mil İndianapolis 1959
Emeryson Böyük Britaniya 1956, 1961-1962 8 8 (4) 0 0 (11) 0 (19) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1956 İtaliya Qran-prisi 1962
EMW Almaniya 1953 1 1 0 0 (НF) 0 (24) 0 0 0 0 Almaniya Qran-prisi 1953 Almaniya Qran-prisi 1953
ENB Böyük Britaniya 1962 1 1 0 0 (16) 0 (25) 0 0 0 0 Almaniya Qran-prisi 1962 Almaniya Qran-prisi 1962
Ensign Böyük Britaniya 1973-1982 26 134 (98) 19 0 (4) 0 (3) 1 0 0 0 Fransa Qran-prisi 1973 Sizars-pelas Qran-prisi 1982
Epperly ABŞ 1959 13 6 (5) 44 2 0 (7) 2 5 0 0 500 mil İndianapolis 1955 500 mil İndianapolis 1960
ERA Böyük Britaniya 1950-1952 7 7 0 0 (6) 0 (10) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1950 Niderland Qran-prisi 1952
EuroBrun İtaliyaİsveçrə 1988-1990 5 46 (14) 0 0 (11) 0 (15) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1988 İspaniya Qran-prisi 1990
Ewing ABŞ 1950-1956, 1960 11 8 (2) 0 0 (17) 1 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1960

F[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Ferguson Böyük Britaniya 1961 2 1 0 0 (НF) 0 (20) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1961 Böyük Britaniya Qran-prisi 1961
Fittipaldi[6] Braziliya 1975-1982 7 120 (103) 44 0 (2) 0 (5) 0 3 0 0 Argentina Qran-prisi 1975 Sizars-pelas Qran-prisi 1982
Fondmetal İtaliya 1991-1992 4 29 (19) 0 0 (10) 0 (10) 0 0 0 0 ABŞ Qran-prisi 1991 İtaliya Qran-prisi 1992
Footwork[1] Yaponiya 1991-1996 11 97 (91) 25 0 (3) 0 (6) 0 1 0 0 ABŞ Qran-prisi 1991 Yaponiya Qran-prisi 1996
Forti İtaliya 1995-1996 4 27 (21) 0 0 (7) 0 (19) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1995 Böyük Britaniya Qran-prisi 1996
Frazer-Nash Böyük Britaniya 1952 2 4 3 0 (4) 0 (7) 0 0 0 0 İsveç Qran-prisi 1952 Niderland Qran-prisi 1952
Fry Böyük Britaniya 1959 1 1 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1959 Böyük Britaniya Qran-prisi 1959
FWRC[7] Böyük Britaniya 1972-1976 17 61 (58) 2 0 (6) 0 (10) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1972 Yaponiya Qran-prisi 1976

G[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Gdula ABŞ 1950-1951 2 2 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1951
Gerhardt ABŞ 1960 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1951
Gilby Böyük Britaniya 1961-1963 2 6 (3) 0 0 (15) 0 (19) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1961 İtaliya Qran-prisi 1963
Gordini Fransa 1950-1956 26 48 (47) 30,14 0 (3) 0 (3) 1 2 0 0 Monako Qran-prisi 1950 İtaliya Qran-prisi 1956

H[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Hesketh Böyük Britaniya 1974-1978 15 60 (52) 48 1 0 (2) 1 7 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1974 Belçika Qran-prisi 1978
Hill Böyük Britaniya 1975 6 11 (10) 3 0 (5) 0 (6) 0 0 0 0 İspaniya Qran-prisi 1975 ABŞ Qran-prisi 1975
Hill ABŞ 1951 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1951
Hillegass ABŞ 1959 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1959 500 mil İndianapolis 1959
Honda Yaponiya 1964-1968, 2006-2008 8 88 156 3 2 2 9 0 0 Almaniya Qran-prisi 1964 Braziliya Qran-prisi 2008
HWM Böyük Britaniya 1951-1955 15 16 (14) 2 0 (5) 0 (6) 0 0 0 0 İsveç Qran-prisi 1951 Monako Qran-prisi 1955

J[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Jaguar[8] Böyük Britaniya 2000-2004 8 85 49 0 (3) 0 (2) 0 2 0 0 Avstraliya Qran-prisi 2000 Braziliya Qran-prisi 2004
JBW Böyük Britaniya 1959-1961 1 6 (5) 0 0 (13) 0 (7) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1959 İtaliya Qran-prisi 1961
Johnson ABŞ 1953 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1953 500 mil İndianapolis 1953
Jordan Böyük Britaniya 19912005 30 250 291 4 2 2 19 0 0 ABŞ Qran-prisi 1991 Çin Qran-prisi 2005

K[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Kauhsen Almaniya 1979 1 2 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 İspaniya Qran-prisi 1979 Belçika Qran-prisi 1979
Klenk Almaniya 1954 1 1 0 0 (НФ) 0 (21) 0 0 0 0 Almaniya Qran-prisi 1954 Almaniya Qran-prisi 1954
Koehnle ABŞ 1952 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1952 500 mil İndianapolis 1952
Kojima Yaponiya 1976-1977 3 2 0 0 (11) 0 (10) 1 0 0 0 Yaponiya Qran-prisi 1976 Yaponiya Qran-prisi 1977
Kupiec ABŞ 1952 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1952 500 mil İndianapolis 1952
Kurtis Kraft ABŞ 1950-1960 128 12 131 5 6 7 16 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1960
Kuzma ABŞ 1951-1960 41 10 24 1 0 (2) 0 3 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1960

L[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Lamborghini İtaliya 1991 2 16 (6) 0 0 (7) 0 (17) 0 0 0 0 ABŞ Qran-prisi 1991 Avstraliya Qran-prisi 1991
Lancia İtaliya 1954-1955 4 5 (4) 9 0 (2) 2 1 1 0 0 İspaniya Qran-prisi 1954 İtaliya Qran-prisi 1955
Langley ABŞ 1950 1 1 0 0 (16) 0 (31) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1950
Larrousse Fransa 1992-1994 9 48 6 0 (5) 0 (9) 0 0 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1992 Avstraliya Qran-prisi 1994
LDS Cənubi Afrika Respublikası 1962-1963, 1965, 1967-1968 3 5 0 0 (11) 0 (14) 0 0 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1962 Cənubi Afrika Qran-prisi 1968
LEC Böyük Britaniya 1977 1 5 (3) 0 0 (13) 0 (19) 0 0 0 0 İspaniya Qran-prisi 1977 Böyük Britaniya Qran-prisi 1977
Lesovsky ABŞ 1950-1960 22 11 (9) 10 0 (3) 1 1 1 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1960
Leyton House Böyük Britaniya 1990-1991 3 32 (30) 8 0 (2) 0 (7) 0 1 0 0 ABŞ Qran-prisi 1990 Avstraliya Qran-prisi 1991
Life İtaliya 1990 2 14 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 ABŞ Qran-prisi 1990 İspaniya Qran-prisi 1990
Ligier[9] Fransa 1976-1996 28 330 (325) 388 9 9 9 50 0 0 Braziliya Qran-prisi 1976 Yaponiya Qran-prisi 1996
Lola Böyük Britaniya 1962-1963, 1967-1968, 1974-1975, 1985-1991, 1993, 1997 30 154 (149) 43 0 (2) 1 0 3 0 0 Niderland Qran-prisi 1962 Avstraliya Qran-prisi 1997
Lotus Böyük Britaniya 1958-1994 125 493 (491) 1514 79 107 71 172 7 6 Monako Qran-prisi 1958 Avstraliya Qran-prisi 1994
Lyncar Böyük Britaniya 1974-1975 1 2 (1) 0 0 (17) 0 (26) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1974 Böyük Britaniya Qran-prisi 1975

M[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Maki Yaponiya 1974-1976 3 8 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1974 Yaponiya Qran-prisi 1976
March Böyük Britaniya 1970-1978, 1981-1982, 1987-1990, 1992 53 210 (197) 185 3 5 7 21 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1970 Avstraliya Qran-prisi 1992
Marchese ABŞ 1950-1951 2 2 0 0 (11) 0 (16) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1951
Martini Fransa 1978 1 7 (4) 0 0 (9) 0 (18) 0 0 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1978 Niderland Qran-prisi 1978
Maserati İtaliya 1950-1960 104 77 (70) 313,42 9 10 17 37 0 2 Böyük Britaniya Qran-prisi 1950 ABŞ Qran-prisi 1960
Matra Fransa 1966-1972 8 63 (62) 184 9 4 12 21 1 1 Almaniya Qran-prisi 1966 ABŞ Qran-prisi 1972
McGuire Avstriya 1972 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1972 Böyük Britaniya Qran-prisi 1972
Merzario İtaliya 1978-1979 3 31 (9) 0 0 (НКL) 0 (20) 0 0 0 0 Argentina Qran-prisi 1978 ABŞ Qran-prisi 1979
Meskowski ABŞ 1960 2 1 0 0 (8) 0 (21) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1960 500 mil İndianapolis 1960
Meyer ABŞ 1950-1952 4 3 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1952
Midland Rusiya 2006 2 18 0 0 (9) 0 (14) 0 0 0 0 Bəhreyn Qran-prisi 2006 Braziliya Qran-prisi 2006
Milano İtaliya 1950-1951 2 2 (1) 0 0 (НФ) 0 (15) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1950 Fransa Qran-prisi 1951
Miller ABŞ 1950-1951 5 2 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1951
Minardi[10] İtaliya 1985-2005 37 346 (340) 38 0 (4) 0 (2) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1985 Çin Qran-prisi 2005
Moore ABŞ 1950-1951, 1953-1954, 1959-1960 8 6 (3) 0 0 (6) 0 (7) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1960

O[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Olson ABŞ 1950 1 1 0 0 (23) 0 (30) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1950
Onyx[11] Böyük Britaniya 1989-1990 4 26 (17) 6 0 (3) 0 (11) 0 1 0 0 Braziliya Qran-prisi 1989 Macarıstan Qran-prisi 1990
OSCA İtaliya 1951-1953, 1958 5 7 (4) 0 0 (9) 0 (10) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1951 Monako Qran-prisi 1958
Osella[12] İtaliya 1980-1990 17 172 (129) 5 0 (4) 0 (8) 0 0 0 0 Argentina Qran-prisi 1980 Avstraliya Qran-prisi 1990

P[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Pacific Böyük Britaniya 1994-1995 5 33 (22) 0 0 (8) 0 (19) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1994 Avstraliya Qran-prisi 1995
Pankratz ABŞ 1952-1955 4 4 (2) 0 0 (17) 0 (7) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1952 500 mil İndianapolis 1955
Parnelli ABŞ 1974-1976 1 16 6 0 (4) 0 (3) 0 0 0 0 Kanada Qran-prisi 1974  1976
Pawl ABŞ 1951-1955 6 5 (3) 0 0 (16) 0 (13) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1955
Penske ABŞ 1974-1977 7 41 (40) 23 1 0 (2) 0 3 0 0 Kanada Qran-prisi 1974 Kanada Qran-prisi 1977
Phillips ABŞ 1954-1960 3 7 7 0 (3) 0 (6) 0 1 0 0 500 mil İndianapolis 1954 500 mil İndianapolis 1960
Porsche Almaniya 1957-1964 15 35 (32) 50 1 1 0 5 0 0 Almaniya Qran-prisi 1957 Almaniya Qran-prisi 1964
Prost Fransa 1997-2001 9 83 35 0 (2) 0 (3) 0 3 0 0 Avstraliya Qran-prisi 1997 Yaponiya Qran-prisi 2001
Protos Böyük Britaniya 1967 2 1 0 0 (НF) 0 (23) 0 0 0 0 Almaniya Qran-prisi 1967 Almaniya Qran-prisi 1967

R[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
R Miller ABŞ 1950, 1952 2 2 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1952
Rae ABŞ 1950, 1952 2 2 (1) 0 0 (22) 0 (29) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1952
RAM Böyük Britaniya 1983-1985 8 44 (31) 0 0 (8) 0 (14) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1983 Avropa Qran-prisi 1985
Rassey ABŞ 1951 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1951
Rebaque Meksika 1979 1 3 0 0 (НФ) 0 (22) 0 0 0 0 İtaliya Qran-prisi 1979 ABŞ Qran-prisi 1979
Renault Fransa 1977-1985, 2002-2011 20 303 (300) 1318 35 51 31 100 2 2 Böyük Britaniya Qran-prisi 1977 Braziliya Qran-prisi 2011
Rial Almaniya 1988-1989 6 32 (20) 6 0 (4) 0 (12) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1988 Avstraliya Qran-prisi 1989
Rounds ABŞ 1950 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1950
Russo/Nichels ABŞ 1950, 1952 4 3 (2) 0 0 (9) 0 (4) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1954

S[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Scarab ABŞ 1960 4 5 (2) 0 0 (10) 0 (15) 0 0 0 0 Monako Qran-prisi 1960 ABŞ Qran-prisi 1960
Schroeder ABŞ 1951-1957 17 7 (4) 2 0 (5) 0 (4) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1957
Scirocco Böyük Britaniya 1963-1964 3 7 (5) 0 0 (8) 0 (18) 0 0 0 0 Belçika Qran-prisi 1963 Almaniya Qran-prisi 1964
Scopa ABŞ 1950-1952, 1955 4 4 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1955
Shadow Böyük Britaniya 1973-1980 21 112 (104) 68,5 1 3 2 7 0 0 Cənubi Afrika Qran-prisi 1973 Fransa Qran-prisi 1980
Shannon Böyük Britaniya 1966 1 1 0 0 (НФ) 0 (18) 0 0 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1966 Böyük Britaniya Qran-prisi 1966
Shilala ABŞ 1957 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1957 500 mil İndianapolis 1957
Silnes ABŞ 1951, 1954, 1956 3 5 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1956
Silnes/Sherman ABŞ 1951-1953, 1955 3 4 (2) 3 0 (4) 0 (13) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1955
Simtek Böyük Britaniya 1994-1995 7 21 (20) 0 0 (9) 0 (14) 0 0 0 0 Braziliya Qran-prisi 1994 Monako Qran-prisi 1995
Snowberger ABŞ 1950, 1952-1953, 1957-1958 6 5 (1) 0 0 (26) 0 (22) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1958
Spirit Böyük Britaniya 1983-1985 3 25 (23) 0 0 (7) 0 (13) 0 0 0 0  1983 San-Marino Qran-prisi 1985
Spyker Niderland 2007 4 17 1 0 (8) 0 (19) 0 0 0 0 Avstraliya Qran-prisi 2007 Braziliya Qran-prisi 2007
Stebro Kanada 1963 1 1 0 0 (7) 0 (21) 0 0 0 0 ABŞ Qran-prisi 1963 ABŞ Qran-prisi 1963
Stevens ABŞ 1950-1956 17 7 0 0 (8) 1 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1956
Stewart Böyük Britaniya 1997-1999 4 49 47 1 1 0 5 0 0 Avstraliya Qran-prisi 1997 Yaponiya Qran-prisi 1999
Super Aguri Yaponiya 2006-2008 5 39 4 0 (6) 0 (10) 0 0 0 0 Bəhreyn Qran-prisi 2006 İspaniya Qran-prisi 2008
Surtees Böyük Britaniya 1970-1978 39 119 (116) 54 0 (2) 0 (2) 3 2 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1970 Kanada Qran-prisi 1978
Sutton ABŞ 1959 1 1 0 0 (30) 0 (31) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1959 500 mil İndianapolis 1959
Szalai ABŞ 1951 1 1 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1951

T[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Talbot-Lago Fransa 1950-1951 18 13 25 0 (3) 0 (4) 0 2 0 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1950 İspaniya Qran-prisi 1951
Tec-Mec ABŞ 1959 1 1 0 0 (НФ) 0 (17) 0 0 0 0 ABŞ Qran-prisi 1959 ABŞ Qran-prisi 1959
Tecno Fransa 1969, 1972-1973 4 14 (11) 1 0 (6) 0 (12) 0 0 0 0 Almaniya Qran-prisi 1969 Avstriya Qran-prisi 1973
Templeton ABŞ 1955-1956 2 2(0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1955 500 mil İndianapolis 1956
Theodore Tayland 1978, 1981-1983 10 51 (33) 2 0 (6) 0 (11) 0 0 0 0 Argentina Qran-prisi 1978 Avropa Qran-prisi 1983
Token Böyük Britaniya 1974 3 4 (3) 0 0 (14) 0 (20) 0 0 0 0 Belçika Qran-prisi 1974 Avstriya Qran-prisi 1974
Toleman[13] Böyük Britaniya 1981-1985 9 70 (57) 26 0 (2) 1 2 3 0 0 San-Marino Qran-prisi 1981 Avstraliya Qran-prisi 1985
Toyota Yaponiya 2002-2009 9 140 (139) 278,5 0 (2) 3 3 13 0 0 Avstraliya Qran-prisi 2002 Əbu-Dabi Qran-prisi 2009
Trevis ABŞ 1951-1955, 1960 5 5 (4) 1 0 (6) 0 (7) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1951 500 mil İndianapolis 1960
Trojan Böyük Britaniya 1974 1 8 (6) 0 0 (10) 0 (19) 0 0 0 0 İspaniya Qran-prisi 1974 İtaliya Qran-prisi 1974
Turner ABŞ 1953-1954 2 2 (1) 0 0 (21) 0 (23) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1953 500 mil İndianapolis 1954
Tyrrell[14] Böyük Britaniya 1970-1998 47 434 (430) 711 23 14 20 77 1 2 Cənubi Afrika Qran-prisi 1970 Yaponiya Qran-prisi 1998

V[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Vanwall Böyük Britaniya 1954-1960 12 29 (28) 108 9 7 6 13 1 0 Böyük Britaniya Qran-prisi 1954 Fransa Qran-prisi 1960
Veritas Almaniya 1951-1953 15 6 0 0 (7) 0 (7) 0 0 0 0 İsveç Qran-prisi 1951 Almaniya Qran-prisi 1953
Virgin Böyük BritaniyaRusiya 2010-2011 6 38 0 0 (14) 0 (16) 0 0 0 0 Bəhreyn Qran-prisi 2010 Braziliya Qran-prisi 2011
Voelker ABŞ 1953 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1953 500 mil İndianapolis 1953

W[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Watson ABŞ 1951-1953, 1956-1960 15 9 36 3 2 1 5 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1960
Watts ABŞ 1957 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1957 500 mil İndianapolis 1957
Weidel ABŞ 1950 1 1 (0) 0 0 (НКВ) 0 (НКВ) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1950
Wetteroth ABŞ 1950 2 1 0 0 (24) 0 (28) 0 0 0 0 500 mil İndianapolis 1950 500 mil İndianapolis 1950
Wolf Kanada 1977-1979 4 48 (47) 79 3 1 2 13 0 0 Argentina Qran-prisi 1977 ABŞ Qran-prisi 1979

Z[redaktə | əsas redaktə]

Konstruktor Ölkə Mövsümlər Yarışçılar Qran-pri
(startlar)
Xallar Qələbələr
(LF)
Poullar
(LS)
Sürətli
dairələr
Podiumlar Kuboklar Çempionlar Birinci
qran-pri
Axırıncı
qran-pri
Zakspeed Almaniya 1985-1989 7 74 (53) 2 0 (5) 0 (13) 0 0 0 0 Portuqaliya Qran-prisi 1985 Avstraliya Qran-prisi 1989

Şəxsi komandalar[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıda öz şassi tikilməmiş və bu səbəbdən konstruktor olmayan qruplar göstərilmişdir:

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 Footwork — yeni sahibinə satılan və yenidən adlandırılan Oklar. 1996-cı ilin mövsümünün sonunda komanda əvvəlki sahibinə satılmışdı və Oxlar adını qaytarıb.
  2. Rəsmi olaraq, 1980-ci ildə Monako QPsinin ən yaxşı dövrü Oklar pilotu Riccardo Patrese ilə, ancaq bəzi qaynaqlar yolda hava şərtlərinə uyğun gəlmədikləri üçün bu nəticəni tanımırlar.
  3. 1986-cı ildən 1995-ci ilədək Benetton 1996-cı ildən 2001-ci ilədək Britaniya lisenziyası ilə lisenziyalaşdırılmışdır.
  4. Balsa BMW Eigenbau, BMW Eigenbau, Greifzu BMW, Heck BMW Eigenbau və Reif BMW şirkətlərinin xüsusi şassi və 2006-2009-cu illərdə Sauber komandasının bazasında tikilmiş BMW zavod komandasının çıxışları nəzərə alınır.
  5. Koloni daha sonra Andrea Moda kimi çıxış etdi
  6. Avtomobil Fittipaldi 1975-79-cu illərdə bəzi qaynaqlarda ayrı bir konstruktor Copersucar'a aid sayılır.
  7. Frank Williams Racing Cars konstruktorlara Polyoys (1972), Iso Marlboro (1973-1974) və Wolf-Williams (1976) kimi avtomobillər fəaliyyət göstərir. 1972-ci ilə qədər bu komanda 1976-cı ildən sonra müştəri avtomobillərində çıxış etdi Wolf.
  8. позднее команда Ягуар выступала как Ред Булл Рейсинг
  9. позднее команда Лижье была куплена Аленом Простом и была переименована в «Prost»
  10. команда Минарди позднее выступала как Scuderia Toro Rosso
  11. Автомобили конструктора Onyx на двух последних гонках выставлялись под маркой Monteverdi.
  12. команда Озелла также известна как Фондметал
  13. Sonra Toulmen Benetton kimi iştirak etdi, daha sonra isə Renault iştirak etdi
  14. Sonra Tyrrell BAR komandasına çevrildi, sonda Honda komandası kimi iştirak etdi

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]