≛

Gürcüstan Baş nazirlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
(Gürcüstan baş nazirlərinin siyahısı səhifəsindən istiqamətləndirilmişdir)
Jump to navigation Jump to search
Gürcüstan Baş naziri
gürc. საქართველოს პრემიერ-მინისტრი
Gürcüstan gerbi
Gürcüstan gerbi
Irakli Gharibashvili (16211044716).jpg
Vəzifəni icra edir
İrakli Qaribaşvili
22 fevral 2021-ci ildən Gürcüstan parlamenti tərəfindən təyin edilib
Başçılıq edir |
Rəsmi iqamətgahı yoxdur
Vəzifənin təsis tarixi 23 avqust 1991
Rəsmi saytı gov.ge/index.php?lang_id…
Gürcüstan Demokratik Respublikasının nazirlər kabinetinin üzvləri.

Gürcüstan Baş nazirlərinin siyahısı26 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi, bu vaxtdan başlayaraq Gürcüstan Respublikasının Baş nazirləri bu siyahıda göstərilib. Bu siyahıda Gürcüstanda 1918-ci ildən 2015-ci ilədək Baş nazir və ya analoji vəzifəni tutan şəxslər təqdim olunub. Gürcüstanın ilk Baş naziri Noy Ramişvili idi, indiki isə Georgi Kvirikaşvilidi. Baş nazir vəzifəsi Gürcüstan Demokratik Respublikasının 1918-ci ildə müstəqillik elan etdikdən dərhal sonra yaradılıb. Gürcüstan Demokratik Respublikasının mövcud olduğu dövrdə vəzifə hökumət sədri (gürc. მთავრობის თავმჯდომარე) adlanırdı.

Sovet qoşunlarının Gürcüstan ərazisinə soxulduqdan sonra Baş nazir postu ləğv olundu, lakin onun əvəzinə Xalq Komissarları Sovetinin sədri (gürc. სახალხო კომისართა საბჭოს თავმჯდომარე), daha sonra isə Nazirlər Şurasının sədri (gürc. მინისტრთა კაბინეტის თავმჯდომარე) vəzifələri yaradılmışdı.

Müasir anlayışda Baş nazir postu 1991-ci ilin avqustunda bərpa edildi, lakin 1995-ci ilin dekabrında ləğv olundu. Baş nazir postu əvəzinə Dövlət naziri (gürc. სახელმწიფო მინისტრი) postu yaradıldı. 2004-cü il fevralın 6-da konstitusiya islahatları həyata keçirildi, nəticədə Nazirlər Kabinetinin institutu və Baş nazir postu bərpa edildi.

Mövcud qanunvericiliyə görə, prezident baş nazir vəzifəsinə namizədi parlamentə təqdim edir. Baş nazirin namizədliyi parlament tərəfindən qəbul edilərsə, Baş nazir prezidentin razılaşması ilə Nazirlər Kabinetini yaradır.

Gürcüstanın Baş nazirləri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Tarix boyu Gürcüstanda Baş nazir və analoji vəzifələrdə 36 nəfər çalışmışdır.

Gürcüstan sosial-demokrat partiyası RK(b)P-ÜİK(b)P-Sov.İKP
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan Gürcüstan vətəndaşlar ittifaqı
Vahid milli hərəkatı Gürcü arzusu

Gürcüstan Demokratik Respublikası hökumətinin sədri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Noe Ramişvili

ნოე რამიშვილი

Noeramishvilipic.jpg
26 may 1918-ci il
24 iyul 1918-ci il
GSDP
2
Noy Jordaniya

ნოე ჟორდანია

Noe Schordania.jpg
24 iyul 1918-ci il
25 fevral 1921-ci il

Gürcüstan SSR Xalq Komissarları Sovetinin sədri[redaktə | mənbəni redaktə et]

(30 dekabr 1922-ci ildən SSRİ-nin tərkibində; bundan əvvəl ZSFSR tərkibində)

Adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Budu Mdivani

პოლიკარპე მდივანი

Буду (Поликарп) Гургенович Мдивани.jpg
7 mart 1922-ci il
1922-ci ilin aprelində
 RK(b)P
2
Sergey Kavtaradze

სერგო ქავთარაძე

Emblem of the Georgian SSR.svg
1922-ci ilin aprelində
1923-cilin yanvarında
3
Şalva Eliava

შალვა ელიავა

Shalva Eliava.jpg
1923-cü ilin yanvarında
1927-ci ilin iyununda
ÜİK(b)P
4
Lavrenti Kartvelişvili

ლავრენტი ქართველიშვილი

L I Lavrentiev Kartvelishvili.jpg
1927-ci ilin iyununda
1929-cu ilin iyununda
5
Filipp Maxardze

ფილიპე მახარაძე

1929-cu ilin iyununda
1931-ci ilin yanvarında
6
Levan Suxişvili

ლევან სუხიშვილი

Transcaucasus soviet COA.jpg
1931-ci ilin yanvarında
22 sentyabr 1931-ci il
7
German Mqaloblişvili

გერმან მგალობლიშვილი

Emblem of the Georgian SSR.svg
22 sentyabr 1931-ci il
1937-ci ilin iyununda
8
Valerian Bakradze

ვალერიან ბაქრაძე

Emblem of the Georgian SSR.svg
9 iyul 1937-ci il
15 aprel 1946-cı il

Gürcüstan SSR Nazirlər Sovetinin sədri[redaktə | mənbəni redaktə et]

(SSRİ tərkibində)

Adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1.
Valerian Bakradze

ვალერიან ბაქრაძე

Emblem of the Georgian SSR.svg
9 aprel 1946-cı il
1946-cı ilin dekabrında
ÜİK(b)P
2
Zaxari Çxubianişvili

ზაქარე ჩხუბიანიშვილი

Emblem of the Georgian SSR.svg
1946-cı ilin dekabrında
6 aprel 1952-ci il
3
Zaxari Ketsxoveli

ზაქარე კეცხოველი

Emblem of the Georgian SSR.svg
6 aprel 1952-ci il
16 aprel 1953-cü il
Sov.İKP
4
Valerian Bakradze

ვალერიან ბაქრაძე (ikinci dəfə)

Emblem of the Georgian SSR.svg
16 aprel 1953-cü il
20 sentyabr 1953-cü il
5
Givi Cavaxişvili

გივი ჯავახიშვილი

Emblem of the Georgian SSR.svg
21 sentyabr 1953-cü il
17 dekabr 1975-ci il
6
Zurab Pataridze

ზურაბ პატარიძე

Emblem of the Georgian SSR.svg
17 dekabr 1975-ci il
5 iyun 1982-ci il
7
Dmitri Kartvelişvili

დიმიტრი ქართველიშვილი

Emblem of the Georgian SSR.svg
2 iyul 1982-ci il
12 aprel 1986-cı il
8
Otar Çerkeziya

ოთარ ჩერქეზია

Emblem of the Georgian SSR.svg
12 aprel 1986-cı il
20 mart 1989-cu il
9
Zurab Çxeidze

ზურაბ ჩხეიძე

Emblem of the Georgian SSR.svg
29 mart 1989-cu il
14 aprel 1989-cu il
10
Nodari Çitanava

ნოდარ ჭითანავა

Emblem of the Georgian SSR.svg
14 aprel 1989-cu il
15 noyabr 1990-cı il
11
Tengiz Siqua

თენგიზ სიგუა

15 noyabr 1990-cı il
18 avqust 1991-ci il

Gürcüstan Respublikasının Baş naziri[redaktə | mənbəni redaktə et]

(1991-ci il aprelin 9-dan birtərəfli müstəqillik elan etdikdən sonra )

Adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
müvəqqəti
Murman Omanidze

მურმან ომანიძე

Coat of arms of Georgia (1918–1921; 1990–2004).svg
18 avqust 1991-ci il
26 avqust 1991-ci il
1
Vissarion Ququşvili

ბესარიონ გუგუშვილი

Besarion Gugushvili.jpg
26 avqust 1991-ci il
6 yanvar 1992-ci il
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan

Zviad Qamsaxurdiyanın sürgündə olan hökuməti[redaktə | mənbəni redaktə et]

Adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
Vissarion Ququşvili

ბესარიონ გუგუშვილი

Besarion Gugushvili.jpg
6 yanvar 1992-ci il
6 noyabr 1993-cü il
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan

Gürcüstan Respublikasının Baş naziri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Gürcüstan dövləti
Gürcüstan

Bu məqalə aşağıdaki məqalələr silsiləsinə aiddir:
Gürcüstan hökuməti və siyasəti


(1991-ci ilin dekabrından müstəqil dövlət)

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
müvəqqəti
Tengiz Siqua

თენგიზ სიგუა

6 yanvar 1992-ci il
8 noyabr 1992-ci il
2
Tengiz Siqua

თენგიზ სიგუა

 
8 noyabr 1992-ci il
5 avqust 1993-cü il
müvəqqəti
Eduard Şevardnadze

ედუარდ შევარდნაძე

Eduard shevardnadze.jpg
5 avqust 1993-cü il
20 avqust 1993-cü il
3
Otari Patsatsiya

ოთარ ფაცაცია

Coat of arms of Georgia (1918–1921; 1990–2004).svg
20 avqust 1993-cü il
5 oktyabr 1995-ci il
müvəqqəti
Bakur Qulua

ბაკურ გულუა

Coat of arms of Georgia (1918–1921; 1990–2004).svg
5 oktyabr 1995-ci il
8 dekabr 1995-ci il

Gürcüstan Respublikasının dövlət naziri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Nikoloz Lekişvili
ნიკო ლეკიშვილი
Coat of arms of Georgia (1918–1921; 1990–2004).svg
8 dekabr 1995-ci il
7 avqust 1998-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
2
Vaja Lordkipanidze
ვაჟა ლორთქიფანიძე
Coat of arms of Georgia (1918–1921; 1990–2004).svg
7 avqust 1998-ci il
11 may 2000-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
3
Georgi Arsenişvili
გიორგი არსენიშვილი
Coat of arms of Georgia (1918–1921; 1990–2004).svg
11 may 2000-ci il
21 dekabr 2001-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
4
Avtandil Corbenadze
ავთანდილ ჯორბენაძე
Coat of arms of Georgia (1918–1921; 1990–2004).svg
21 dekabr 2001-ci il
27 noyabr 2003-cü il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
5
Zurab Jvaniya
ზურაბ ჟვანია
Surab Schwania.jpg
27 noyabr 2003-cü il
17 fevral 2004-cü il

Gürcüstanın Baş naziri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
4
Zurab Jvaniya
ზურაბ ჟვანია
Surab Schwania.jpg
17 fevral 2004-cü il
3 fevral 2005-ci il
Birləşmiş demokratlar
müvəqqəti
Mixeil Saakaşvili
მიხეილ სააკაშვილი
President of Georgia Mikheil Saakashvili in Tbilisi, March 22, 2008.jpg
3 fevral 2005-ci il
17 fevral 2005-ci il
Vahid milli hərəkatı
5
Zurab Noqaideli
ზურაბ ნოღაიდელი
Zurab Nogaideli.jpg
17 fevral 2005-ci il
16 noyabr 2007-ci il
partiyasız
müvəqqəti
Georgi Baramidze
გიორგი ბარამიძე
Giorgi baramidze.jpg
16 noyabr 2007-ci il
22 noyabr 2007-ci il
"Burcanadze —  demokratlar" bloku
6
Lado Qurqenidze
ლადო გურგენიძე
Lado Gurgenidze (August 25, 2008).jpg
22 noyabr 2007-ci il
1 noyabr 2008-ci il
partiyasız
7
Qriqol Mqaloblişvili
გრიგოლ მგალობლიშვილი
Grigol Mgaloblishvili (November 20, 2008) (A).jpg
1 noyabr 2008-ci il
6 fevral 2009-cu il
partiyasız
8
Nikoloz Gilauri
ნიკოლოზ გილაური
Nika Gilauri (Thailand, 21 April 2010).jpg
6 fevral 2009-cu il
4 iyul 2012-ci il
partiyasız
9
Vano Merabişvili
ვანო მერაბიშვილი
Ivane Merabishvili.jpg
4 iyul 2012-ci il
25 oktyabr 2012-ci il
Vahid milli hərəkatı
10
Bidzina İvanişvili
ბიძინა ივანიშვილი
Bidzina Ivanishvili (cropped).jpg
25 oktyabr 2012-ci il
20 noyabr 2013-cü il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
11
İrakli Qaribaşvili
ირაკლი ღარიბაშვილი
Irakli Gharibashvili. 2013.jpg
20 noyabr 2013-cü il
23 dekabr 2015-ci il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
12
Georgi Kvirikaşvili
გიორგი კვირიკაშვილი
Giorgi Kvirikashvili in meeting with Iranian FM Javad Zarif.jpg
30 dekabr 2015-ci il
 13 iyun 2018-ci il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
13
Mamuka Baxtadze
მამუკა ბახტაძე
Mamuka Bakhtadze MSC 2019.jpg
20 iyun 2018-ci il
 2 sentyabr 2019-cu il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
14
Giorgi Qaxariya
გიორგი გახარია
Giorgi Gakharia.jpg
8 sentyabr 2019-cu il
 18 fevral 2021-ci il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
15
İrakli Qaribaşvili
ირაკლი ღარიბაშვილი
Irakli Garibashvili 2013. 2 (cropped).jpg
22 fevral 2021-ci il
 -
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]