Gürcüstan baş nazirlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Gürcüstan dövləti
Gürcüstan

Bu məqalə aşağıdaki məqalələr silsiləsinə aiddir:
Gürcüstan hökuməti və siyasəti


  • Nazirliklər:
Gürcüstan Demokratik Respublikasının nazirlər kabinetinin üzvləri.

Gürcüstan baş nazirlərinin siyahısı26 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi, bu vaxtdan başlayaraq Gürcüstan Respublikasının baş nazirləri bu siyahıda göstərilib. Bu siyahıda Gürcüstanda 1918-ci ildən 2015-ci ilədək baş nazir və ya analoji vəzifəni tutan şəxslər təqdim olunub. Gürcüstanın ilk baş naziri Noy Ramişvili idi, indiki isə Georgi Kvirikaşvilidi. Baş nazir vəzifəsi Gürcüstan Demokratik Respublikasının 1918-ci ildə müstəqillik elan etdikdən dərhal sonra yaradılıb. Gürcüstan Demokratik Respublikasının mövcud olduğu dövrdə vəzifə hökumət sədri (gürc. მთავრობის თავმჯდომარე) adlanırdı.

Sovet qoşunlarının Gürcüstan ərazisinə soxulduqdan sonra baş nazir postu ləğv olundu, lakin onun əvəzinə Xalq Komissarları Sovetinin sədri (gürc. სახალხო კომისართა საბჭოს თავმჯდომარე), daha sonra isə Nazirlər Şurasının sədri (gürc. მინისტრთა კაბინეტის თავმჯდომარე) vəzifələri yaradılmışdı.

Müasir anlayışda baş nazir postu 1991-ci ilin avqustunda bərpa edildi, lakin 1995-ci ilin dekabrında ləğv olundu. Baş nazir postu əvəzinə Dövlət naziri (gürc. სახელმწიფო მინისტრი) postu yaradıldı. 2004-cü il fevralın 6-da konstitusiya islahatları həyata keçirildi, nəticədə Nazirlər Kabinetinin institutu və baş nazir postu bərpa edildi.

Mövcud qanunvericiliyə görə, prezident baş nazir vəzifəsinə namizədi parlamentə təqdim edir. Baş nazirin namizədliyi parlament tərəfindən qəbul edilərsə, baş nazir prezidentin razılaşması ilə Nazirlər Kabinetini yaradır.

Gürcüstanın baş nazirləri[redaktə | əsas redaktə]

Tarix boyu ərazində baş nazir və analoji vəzifələrdə 36 nəfər çalışmışdır.

Gürcüstan sosial-demokrat partiyası RK(b)P-ÜİK(b)P-Sov.İKP
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan Gürcüstan vətəndaşlar ittifaqı
Vahid milli hərəkatı Gürcü arzusu

Gürcüstan Demokratik Respublikası hökumətinin sədri[redaktə | əsas redaktə]

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Noe Ramişvili
ნოე რამიშვილი
Noeramishvilipic.jpg
26 may 1918-ci il
24 iyul 1918-ci il
Gürcüstan sosial-demokrat partiyası
2
Noy Jordaniya
ნოე ჟორდანია
Noe Schordania.jpg
24 iyul 1918-ci il
25 fevral 1921-ci il
Gürcüstan sosial-demokrat partiyası

Gürcüstan SSR Xalq Komissarları Sovetinin sədri[redaktə | əsas redaktə]

(30 dekabr 1922-ci ildən SSRİ-nin tərkibində; bundan əvvəl ZSFSR tərkibində)

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Budu Mdivani
პოლიკარპე მდივანი
Буду (Поликарп) Гургенович Мдивани.jpg
7 mart 1922-ci il
1922-ci ilin aprelində
 RK(b)P
2
Sergey Kavtaradze
სერგო ქავთარაძე
Emblem of the Georgian SSR.svg
1922-ci ilin aprelində
1923-cilin yanvarında
 RK(b)P
3
Şalva Eliava
შალვა ელიავა
Shalva Eliava.jpg
1923-cü ilin yanvarında
1927-ci ilin iyununda
ÜİK(b)P
4
Lavrenti Kartvelişvili
ლავრენტი ქართველიშვილი
L I Lavrentiev Kartvelishvili.jpg
1927-ci ilin iyununda
1929-cu ilin iyununda
ÜİK(b)P
5
Filipp Maxardze
ფილიპე მახარაძე
Филипп Махарадзе.jpg
1929-cu ilin iyununda
1931-ci ilin yanvarında
ÜİK(b)P
6
Levan Suxişvili
ლევან სუხიშვილი
Transcaucasus soviet COA.jpg
1931-ci ilin yanvarında
22 sentyabr 1931-ci il
ÜİK(b)P
7
German Mqaloblişvili
გერმან მგალობლიშვილი
Emblem of the Georgian SSR.svg
22 sentyabr 1931-ci il
1937-ci ilin iyununda
ÜİK(b)P
8
Valerian Bakradze
ვალერიან ბაქრაძე
Emblem of the Georgian SSR.svg
9 iyul 1937-ci il
15 aprel 1946-cı il
ÜİK(b)P

Gürcüstan SSR Nazirlər Sovetinin sədri[redaktə | əsas redaktə]

(SSRİ tərkibində)

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1.
Valerian Bakradze
ვალერიან ბაქრაძე
Coat of arms of Georgian SSR.png
9 aprel 1946-cı il
1946-cı ilin dekabrında
ÜİK(b)P
2
Zaxari Çxubianişvili
ზაქარე ჩხუბიანიშვილი
Coat of arms of Georgian SSR.png
1946-cı ilin dekabrında
6 aprel 1952-ci il
ÜİK(b)P
3
Zaxari Ketsxoveli
ზაქარე კეცხოველი
Coat of arms of Georgian SSR.png
6 aprel 1952-ci il
16 aprel 1953-cü il
Sov.İKP
4
Valerian Bakradze

(ikinci dəfə)

ვალერიან ბაქრაძე
Coat of arms of Georgian SSR.png
16 aprel 1953-cü il
20 sentyabr 1953-cü il
Sov.İKP
5
Givi Cavaxişvili
გივი ჯავახიშვილი
Coat of arms of Georgian SSR.png
21 sentyabr 1953-cü il
17 dekabr 1975-ci il
Sov.İKP
6
Zurab Pataridze
ზურაბ პატარიძე
Emblem of the Georgian SSR.svg
17 dekabr 1975-ci il
5 iyun 1982-ci il
Sov.İKP
7
Dmitri Kartvelişvili
დიმიტრი ქართველიშვილი
Emblem of the Georgian SSR.svg
2 iyul 1982-ci il
12 aprel 1986-cı il
Sov.İKP
8
Otar Çerkeziya
ოთარ ჩერქეზია
Emblem of the Georgian SSR.svg
12 aprel 1986-cı il
20 mart 1989-cu il
Sov.İKP
9
Zurab Çxeidze
ზურაბ ჩხეიძე
Emblem of the Georgian SSR.svg
29 mart 1989-cu il
14 aprel 1989-cu il
Sov.İKP
10
Nodari Çitanava
ნოდარ ჭითანავა
Emblem of the Georgian SSR.svg
14 aprel 1989-cu il
15 noyabr 1990-cı il
Sov.İKP
11
Tengiz Siqua
თენგიზ სიგუა
Tengiz Sigua.png
15 noyabr 1990-cı il
18 avqust 1991-ci il

Gürcüstan Respublikasının baş naziri[redaktə | əsas redaktə]

(1991-ci il aprelin 9-dan birtərəfli müstəqillik elan etdikdən sonra )

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
müvəqqəti
Murman Omanidze
მურმან ომანიძე
Coat of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg
18 avqust 1991-ci il
26 avqust 1991-ci il
1
Vissarion Ququşvili
ბესარიონ გუგუშვილი
Besarion Gugushvili.jpg
26 avqust 1991-ci il
6 yanvar 1992-ci il
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan

Zviad Qamsaxurdiyanın sürgündə olan hökuməti[redaktə | əsas redaktə]

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
Vissarion Ququşvili
ბესარიონ გუგუშვილი
Besarion Gugushvili.jpg
6 yanvar 1992-ci il
6 noyabr 1993-cü il
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan

Gürcüstan Respublikasının baş naziri[redaktə | əsas redaktə]

(1991-ci ilin dekabrından müstəqil dövlət)

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
müvəqqəti
Tengiz Siqua
თენგიზ სიგუა
Tengiz Sigua.png
6 yanvar 1992-ci il
8 noyabr 1992-ci il
2
Tengiz Siqua
თენგიზ სიგუა
 
Tengiz Sigua.png
8 noyabr 1992-ci il
5 avqust 1993-cü il
müvəqqəti
Eduard Şevardnadze
ედუარდ შევარდნაძე
Eduard shevardnadze.jpg
5 avqust 1993-cü il
20 avqust 1993-cü il
3
Otari Patsatsiya
ოთარ ფაცაცია
Coat of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg
20 avqust 1993-cü il
5 oktyabr 1995-ci il
müvəqqəti
Bakur Qulua
ბაკურ გულუა
Coat of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg
5 oktyabr 1995-ci il
8 dekabr 1995-ci il

Gürcüstan Respublikasının dövlət naziri[redaktə | əsas redaktə]

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Nikoloz Lekişvili
ნიკო ლეკიშვილი
Coat of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg
8 dekabr 1995-ci il
7 avqust 1998-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
2
Vaja Lordkipanidze
ვაჟა ლორთქიფანიძე
Coat of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg
7 avqust 1998-ci il
11 may 2000-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
3
Georgi Arsenişvili
გიორგი არსენიშვილი
Coat of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg
11 may 2000-ci il
21 dekabr 2001-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
4
Avtandil Corbenadze
ავთანდილ ჯორბენაძე
Coat of arms of the Democratic Republic of Georgia.svg
21 dekabr 2001-ci il
27 noyabr 2003-cü il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
5
Zurab Jvaniya
ზურაბ ჟვანია
Surab Schwania.jpg
27 noyabr 2003-cü il
17 fevral 2004-cü il

Gürcüstanın baş naziri[redaktə | əsas redaktə]

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
4
Zurab Jvaniya
ზურაბ ჟვანია
Surab Schwania.jpg
17 fevral 2004-cü il
3 fevral 2005-ci il
Birləşmiş demokratlar
müvəqqəti
Mixeil Saakaşvili
მიხეილ სააკაშვილი
President of Georgia Mikheil Saakashvili in Tbilisi, March 22, 2008.jpg
3 fevral 2005-ci il
17 fevral 2005-ci il
Vahid milli hərəkatı
5
Zurab Noqaideli
ზურაბ ნოღაიდელი
Zurab Nogaideli.jpg
17 fevral 2005-ci il
16 noyabr 2007-ci il
partiyasız
müvəqqəti
Georgi Baramidze
გიორგი ბარამიძე
Giorgi baramidze.jpg
16 noyabr 2007-ci il
22 noyabr 2007-ci il
"Burcanadze —  demokratlar" bloku
6
Lado Qurqenidze
ლადო გურგენიძე
Lado Gurgenidze (August 25, 2008).jpg
22 noyabr 2007-ci il
1 noyabr 2008-ci il
partiyasız
7
Qriqol Mqaloblişvili
გრიგოლ მგალობლიშვილი
Grigol Mgaloblishvili (November 20, 2008) (A).jpg
1 noyabr 2008-ci il
6 fevral 2009-cu il
partiyasız
8
Nikoloz Gilauri
ნიკოლოზ გილაური
Nika Gilauri (Thailand, 21 April 2010).jpg
6 fevral 2009-cu il
4 iyul 2012-ci il
partiyasız
9
Vano Merabişvili
ვანო მერაბიშვილი
Ivane Merabishvili.jpg
4 iyul 2012-ci il
25 oktyabr 2012-ci il
Vahid milli hərəkatı
10
Bidzina İvanişvili
ბიძინა ივანიშვილი
Bidzina Ivanishvili (cropped).jpg
25 oktyabr 2012-ci il
20 noyabr 2013-cü il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
11
İrakli Qaribaşvili
ირაკლი ღარიბაშვილი
Irakli Gharibashvili. 2013.jpg
20 noyabr 2013-cü il
23 dekabr 2015-ci il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
12 Georgi Kvirikaşvili
გიორგი კვირიკაშვილი
Giorgi Kvirikashvili in meeting with Iranian FM Javad Zarif.jpg
30 dekabr 2015-ci il
 13 iyun 2018-ci il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]