Harri Potter romanlarındakı tilsimlərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar


J. K. Rowling tərəfindən yazılmış Harri Potter romanlarında olan tilsimlərin siyahısı.


Mündəricat

A[redaktə | əsas redaktə]

  • Aberto: Üst səviyyə də kilid açma tilsimidir. Alohomora sehrinin işə yaramadığı zamanlar üçündür, Alohomora sehrindən daha güclüdür. Fantastik varlıqlar və onların məskəni filmində yer alınan bir tilsimdir.
  • Absorbe Protegus: Ən böyük və ən güclü qalxan tilsimidir. Təhsili aylar hətta illər ala bilər. İcrası isə çox təhlükəlidir. Əgər edən cadugərin gücü çatmazsa buna görə ölə bilər.
  • Accio: Əsayla göstərilən obyekti yanına gətirir.
  • Aguamenti: Əsadan su çıxarma tilsimidir.
  • Alarte Ascendarev: Göstərilən obyekti tullama tilsimidir.
  • Alohomora: Kilid açma tilsimidir.
  • Alfa maxima: Döyüş əsnasında rəqibin ən güclü üzvünə birbaşa hücumdur. Tək adamın edə biləcəyi bir cadu deyil.
  • Aklapakla: Kirli bir bölgəni təmizləməyə yarayan sehrdir.
  • Anapneo: Boğazına nəsə ilişən birini qurtarma tilsimidir.
  • Anteoculatia: Edilən şəxsin saçlarını buynuza çevirən cadu.
  • Aparecium: Görünməz mürəkkəbi görünən hala gətirən sehrdir.
  • Apulosayoni: Mürəkkəb, perqament və tük qələmi ovsunlayır. Adamın söylədikləri birbaşa kağıza yazılır.
  • Aqua Erecto: Qaynar su püskürtmə büyüsüdür.
  • Arania Exumai: Nəhəng hörümçəkləri huşunu itirməyə yarayan sehrdir.
  • Aresto Momentum: Momentumu yəni sürəti azaldır, əgər birisi yüksək bir yerdən düşərkən tətbiq olunsa enişi yavaşlayar və yarasız bir eniş edər. Dambldor, Harri-nin 3-cü ildəki Qviddiç matçında Ruh əmicilər səbəbiylə süpürgəsindən düşdüyündə etmişdi. Eyni şəkildə Hermiona bunu Bellatriksin kassasına gedərkən arabadan düşdükləri hissədə etmişdir.
  • Ascendio: Adamı yüksəyə tullandıran sehrdir.
  • Avada Kedavra: Adamı birbaşa öldürən tək lənətdir və qarşı lənəti yoxdur. Tətbiqi qadağan olan və cəzası çox ağır olan 3 Əhv edilməz lənətdən biri olmaqla birlikdə bu lənətdən sağ çıxa bilən tək adam Harri Potterdir. Bu lənəti ən çox Lord Voldemort və Ölüm Yeyənlər istifadə edirlər. Lənət, isabət etdiyi adamı öldürməsiylə məşhurdur. Edildiyində yaşıl bir işıq çıxır və göyü yararcasına gələn nəhəng bir şeyin xışıltısı duyulur. Bu lənətin isabət etdiyi adam tək bir iz və ya işarə buraxmadan və daha yerə düşmədən ölür. Heç bir qalxan cadusu onu dayandıra bilməz. Bu lənətdən sağ olaraq xilas olmuş tək adam, Lord Voldemort 'un hücumunda Lili Potter və Ceyms Potter bu lənətlə ölərkən, anasının fədakarlığı nəticəsində həyatda qalmış olan Harri Potterdir. Həyatda qalmış olmasına baxmayaraq, alnında cadu nəticəsində meydana gəlmiş şimşək formasında bir yara izi daşımaqdadır. 2. Sehrbaz Döyüşünün sonunda Lord Voldemort Harry'yi öldürmək üçün bu lənəti etmiş ancaq əsası lənəti Harriyə qarşı olunmağı rədd edincə lənət tərs təpmiş və Harrinin Expelliarmus tilsimi sayəsində öz lənətinin hədəfi olaraq ölmüşdür. Lənət dəydiyi adamı o anda öldürür, əgər lənət isabət etməzsə və başqa bir cismə dəyərsə o cismi partladar ya da yox edər. Söz məşhur sehr sözü Abrakadabra ilə əlaqəlidir, Əsası Amhar dən gələn avhadda kedhavhra "Bu söz kimi yox ol" deməkdir. Avada Kedavra sözündəki Kedavra kadavradan gəlməkdədir və sehrin mənası kadavraya (cəsədə) çevrildir.
  • Avifors: Kiçik obyektləri quşa çevirən cadu.
  • Avis: Əsadan quşlar çıxmasını təmin edən sehrdir. Oppugno cadusu ilə birlikdə təhlükəli ola bilər.
  • Avises Avifors Avilers: Döyüş içində gücü 45% azaldar.
  • Abiyoleyy: Məxluqları yaxşılaşdırır.

B[redaktə | əsas redaktə]

  • Bombarda: Partlayışa səbəb olan sehrdir.
  • Bombarda Maxima: Güclü və dağıdıcı bir partlayışa səbəb olan sehrdir.
  • Bornvoard: Qaranlıq lordun işarəsini çıxardar. Yalnız lov Kuboku Kitabında Qviddiç Dünya kubokundaBarti Krauç Cunior tərəfindən həyata keçirilir.
  • Boxposio: Güclü bir partlama edib yara verə bilər.
  • Brackium Emendo: Kişinin qolunu düzəldir amma çox diqqət tələb edən bir sehrdir. Əgər diqqətli olmadan edilsə adamın sümükləri tamamilə yox ola bilər və ya daha böyük qəzalara yol aça bilər.
  • Bualero Porta: cadunu edən adamın bədəni elastikləşər və uzanmağa başlayar.
  • Bubbles: Əsanın ucundan köpüklər çıxardan sehrdir.

C[redaktə | əsas redaktə]

  • Calvorios: Qurbanı keçəl buraxan lənətdir.
  • Carpe Portus: Əsanın hədəf aldığı yerə şüalanma tilsimidir.
  • Casanov: Cəhənnəm tələsi cadusu üçün edilən bir sehrdir. Cəhənnəm tələsinin içindən keçər.
  • Carpe Retractum: Cansız varlıqları çəkməyə yarayan sehrdir.
  • Cave İnmicium: Bir növ qoruma tilsimidir.
  • Cendravero: Partlayışlar edən mavi atəş topları atan bir sehrdir.
  • Cistem Aperion: Qutu, sandıq kimi obyektləri açmaq üçün istifadə edilən sehrdir.
  • Colloportus: Otağı möhürləyən sehrdir. Möhürləndikdən sonra çöldən Alohomora ilə açılmaz, içəridən isə açıla bilər.
  • Colovaria: Hər hansı bir şeyin rəngini dəyişdirməyə yarayan sehrdir. .
  • Confundo: Sehrin edildiyi adamın başını qarışdırır. Edilən adama heç olmamış bir şeyi olmuş kimi göstərər.
  • Confundus: Bir növ çaşdırma cadusu.
  • Confringo: Dəydiyi hər şeyi alovlar içində partladan sehrdir.
  • Conjunctivitis: Bu gözə hədəf alaraq görüşü pozur. Əjdaha və nəhənglərdə gözə hədəf alaraq ediləndə onları məğlub edir. Eyni zamanda nəhəng hörümçəklərin də qarın boşluğundan vurulması nəticəsində hörümçəyi təsirdix hala gətirir.
  • Corpus Medicor: Lənət yaraları da daxil bütün yaraları sağaldır.
  • Cruciatus lənəti: Bir insan üzərində istifadə edilərsə cadugər ömür boyu Azkabanda qalma cəzası alır. Cruciatus lənəti işgəncə lənətidir. Lənətlənən adam sağa, sola yuvarlanmağa , sıxılmağa başlayır. Sümükləri tutulmuş kimi olur, gözləri yuvalarında dönür və insan sona çatması üçün ölməyi belə istər hala gəlir. Qorxunc ağrılar çəkir. Tətbiqi qadağan olan və cəzası çox ağır olan 3 Əhv edilməz lənətdən biridir. Edən adam Azkabanda ömür boyu həbsə girər.

D[redaktə | əsas redaktə]

  • Dawod: Tətbiq olunan yeri bir qılınc kimi kəsməyə yarayan sehrdir.
  • Defodio: Edildiyi yerdə çuxur yaradır.
  • Densaugeo: İnsanın öndəki iki dişinin çox sürətli bir şəkildə böyüməsinə səbəb olur.
  • Deletrius: Əsadan cadu silmə cadusu.
  • Deprimo: Çox güclü və böyük bir dağıtma yaradan cadu.
  • Depulso: Əşyaları itələmə cadusu.
  • Diffindo: Hər hansı bir əşyada yarıq meydana gətirərək yırtılıp açılmasına səbəb olan cadu.
  • Distimitria: Hər şeyin içindən keçməyə yarayan sehrdir.
  • Diminuendo: Hədəfi kiçildir.
  • Dilkilit: Bu cadu edilən adamın dilini damağına yapışdırar.
  • Distrain: Adamı bayıldır və oyananda başında böyük bir ağrı meydana gələr, təxminən 10 dəqiqə davam edir.
  • Diskos: Cadu edən adamı bəzi sehr təpmələrindən qoruyur.
  • Divonette: Daşa çevirilən şeyləri düzəltməyə yarayan cadu.
  • Draconifors: Heykəlləri canlı Əjdahalara çevirər.
  • Ducklifors: Qarşıdakı varlığı ördəyə çevirən sehrdir.
  • Duro: Cisimləri daşa çevirən cadu.
  • Duxenpillia: Bir növ qoruma tilsimlərini qıran sehrdir. Salvio Hexia, Protego tatalum, Repello Muggletum, Muffliato, Absorge Protegum və başqa buna bənzər bütün caduları qırar və bu bölgəyə bir daha əsla qoruma caduları edilə bilməz. Xəyalpozan tilsimdir yalnız Gəndalaş əsayla edilə bilər. Yanlış edilsə və qaydalar pozularsa adamı öldürər.
  • Dikkilit Kompiyano: Dilkilit sehrinin daha güclüsüdür bu cadu edilən adamın dilini yox edər
  • Descendio: Zəbani atəşi tilsimidir, zəbani atəşi horkruks yox edən şeylərdən biridir.
  • Dissendium: Donqar cadugər heykəlindəki gizli qapını açan cadudur.

E[redaktə | əsas redaktə]

  • Efecto Eliminar: Ovsunlanmış obyektlərdən ovsunun təsirlərini qüvvədən qaldırır.
  • Emancipare: Brachiabindo-nun tərsinə sehridir. Ovsunla bağlanan ipləri açır.
  • Engorgio: Hər hansı bir şeyi çox böyük ölçülərə çıxarar.
  • Ennervate: Stupify sehrindən qurtaran cadu.
  • Entomorphis: Qurbanı qısa bir müddətə bir böcəyə çevirər.
  • Episkey: Qırılan bir sümüyü təmir etməyə yarayan sehrdir. Doğru edilməzsə edilən adamın sümüyü yoxdur olur.
  • Epoximise: Bir obyekti başqa bir obyektə yapıştıran cadu.
  • Erecto: Əsa ilə sürətli çadır qurmaq üçün istifadə edilər.
  • Evanesco: Buxarlaşdırıb yox etmə cadusu.
  • Evert statusa: Düşmənə havada hərəkətlər atdıran cadudur.
  • Exhilaro: Sevindirmə cadusu.
  • Expecto Patronum: Ruh əmicilərə qarşı qalxan yaradır. Sehrin işə yaraması üçün çox xoşbəxt bir xatirəyə fokuslanmaq və sehrin qalxması istədiyinə qədər diqqətin cadudan uzaqlaşmaması lazımdır. Güclü bir Patronus Ruh əmiciləri dəf edə bilər.
  • Expelliarmus: Duel tilsimlərindən biridir. Cadu, edildiyi adamı silahsızlandırmağa istiqamətlidir. Ümumiyyətlə, qarşıdakı adamın əsasını əlindən atmağa faydalıdır. Lakin, kafi qüvvət tətbiq olunsa, adamı geri itələyib yerə sala bilər də. Və, zamanlı şəkildə edilsə, qarşı tərəfdən gəlməkdə olan bir cadunu geri püskürtməyə də yaraya bilər. Və ürəyə isabət etdiyi zaman öldürücü qüvvəsi vardır.
  • Expulso: Obyektləri parçalayan sehrdir.
  • Extinguish: Atəş söndürmə cadusu.