Köhnə Müqəddəs Pyotr bazilikasındakı Roma papalarının məzarlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Köhnə Müqəddəs Pyotr bazilikasındakı Papa məzarları V-XVII əsrlərdə taxtda olmuş Papalara aid olmuşdur. XVI-XVII əsrlərdə köhnə bazilikanın tədricən sökülməsi zamanı, 846-cı ildə sarasinlərin Roma talanı zamanı dağıdılmış məzarlar istisna olmaqla həmin abidələrin əksəriyyəti dağıdılmışdır. Papaların qalıqları isə köhnə bazilikanın yerində inşa edilmiş yeni bazilikaya, o cümlədən Romanın digər kilsələrinə köçürülmüşdür.

Tarix[redaktə | əsas redaktə]

Qədim Roma katakombalarının daşınması, XIV əsrdə Lateran bazilikasında baş vermiş iki yanğınvə Müqəddəs Pyotr bazilikasında həyata keçirilən yenidənqurma işləri papaların məzarlarının təxminən yarısının məhv olmasına səbəb olmuşdur. Buna görə də, yeni Müqəddəs Pyotr bazilikasının əsas memarı olan Donato Bramante “Mastro Ruinante” adlandırılmışdır.

Baxmayaraq ki, ilkin bazilikanın inşasına I Konstantinin hakimiyyəti dövründə başlanmış və IV əsrdə inşaat işləri tamamlanmışdır, I Lev (440-461) Konstantin bazilikasında dəfn edilmiş ilk Papa olmuşdur.[1] Əsrlər ərzində bazilikanın atriumu, kapellaları və nefləri Papaların məzarları ilə doldurulmuş, müxtəlif illərdə parılan inşaat işləri ilə əlaqədar isə məzarların yerləri tez-tez dəyişdirilmişdir. İlkin qəbirlərdən dövrümüzə çatmış yeganə qalıqlar bir neçə sarkofaq və heykəltəraşlıq elementləridir.[2] Ehtimal edilir ki, Konstantin bazilikasının sökülməsinin təşəbbüskarı olmuş Papa II Yuli, Mikelancelo tərəfindən özü üçün hazırlanmış “nəhəng” abidə üçün yer yaratmaq istəyirdi.[3]

Orijinal məzarların yerləşməsi və görünüşü haqqında çox az məlumat vardır: ən dəyərli məlumatlardan biri kilsə kanoniki və tarixçi Cakomo Qrimaldinin (atası Genuya senatoru Cirolamo Qrimaldi-Kavalleroni) sökülmə ərəfəsində olan məzarları çəkdiyi təsvirlərdir;[4] Qrimaldinin təsvirlərində əksəri üç hissəli olan erkən məzarların formaları və mürəkkəbliyi görünür.[2] Bir neçə məhv edilmiş Papa məzarı isə Alfonsa Sikkoniyanın əsərlərində ətraflı təsvir edilmişdir. [5]

Lakin, heç də bütün Roma Papaları Romada dəfn edilməmişdir. Ətraflı məlumat üçün baxın: Roma Papalarının saxlanmış məzararının siyahısı

Papa məzarları[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat
400–500 · 500–600 · 600–700 · 700–800 · 800–900 · 900–1000 · 1000–1100 · 1100–1200 · 1200–1300 · 1300–1400 · 1400–1500 · 1500–1600
Qismən saxlanılmış, köçürülmüş və ya yenidən inşa edilmiş məzarlar rəngli fonda göstərilmişdir..
Alessandro Alqardi tərəfindən işlənmiş Fuga d'Attila qabartmasının altında I Levin köçürülmüş qalıqları yerləşdirilib.
I Qreqorinin altar altında dəfn edilmiş qalıqları
Covanni Çiampininin "De sacris aedificiis a Constantino magno constructis" (1693-cü ildə nəşr edilib) kitabında Papa məzarlarının təsviri
Papa məzarlarının təsviri
Papa məzarlarının təsviri
Papa məzarlarının təsviri
Papa məzarlarının təsviri
Papa məzarlarının təsviri
Papa məzarlarının təsviri
Papa məzarlarının təsviri
Bazilikanın sökülməsi zamanı aşkarlanmış V Qreqorinin qalıqlarının dəfn edildiyi Erkən xristian sarkofaqı
IV Adrianın Vatikan qrottasında saxlanmış sarkofaqı
VIII Bonifasinin məzarı vı IV Bonifasinin xatirə abidəsinin təsviri
VIII Bonifasinin dövrümüzə çatmış sarkofaqı
VI Urbanın sarkofaqı
VII İnnokentinin qalıqları orijinal sarkofaqın yeni kopyasına yerləşdirilmişdir
V Nikolayın sarkofaqı
II Pavelin sarkofaqı
VIII İnnokentinin məzarı canlı papanın təsvir edildiyi ilk məzardır
III Piyin məzarı Sant-Andrea-della-Valle kilsəsinə köçürülmüşdür
III Yulinin qalıqları daha qədim sarkofaqa yerləşdirilmişdir
II Marsellin dəfni zamanı IV əsrə aid sarkofaq yenidən istifadə edilmişdir
IX İnnokentinin məzarı Köhnə Müqəddəs Pyotr bazilikasında yerləşdirilmiş sonuncu məzardır
Pontifiklik
dövrü
Portreti Adı Qeydlər
440–461 Herrera mozo San León magno Lienzo. Óvalo. 164 x 105 cm. Museo del Prado.jpg I Lev
Müqəddəs Lev
Böyük Lev
Məzar portikoda yerləşir.[6] Köhnə bazilikanın qanadında dəfn edilmiş ilk papadır; müxtəlif dövrlərdə köçürülmüş qalıqlar II, III və IV Levlərin qalıqlarına qarışmışdır; XVII əsrdə qalıqları ayrılaraq Partorienti Madonnası kapellasındakı xüsusi altarda, Alqardinin relyefi altında yerləşdirilmişdir.Madonna of Partorienti.[1]
468–483 Simplicius.jpg Simplisi
Müqəddəs Simplisi
Məzar portikoda, I Levin məzarı yaxınlığında yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[7]
492–496 Papa Gelasio I.jpg I Gelasi
Müqəddəs Gelasi
Məzar portikoda yerləşir.[8]
496–498 Anastasius II.jpg II Anastasi Məzar atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[8]
498–514 Pope Symmachus - Apse mosaic - Sant'Agnese fuori le mura - Rome 2016.jpg Simmax
Müqəddəs Simmax
Məzar portikoda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[8]
514–523 Pope Hormisdas.jpg Hormisd
Müqəddəs Hormisd
Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[8]
523–526 Papa Ioannes I.jpg I İohann
Müqəddəs İohann
Nefdə yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[9]
526–530 Mosaic of Felix IV (III) in Santi Cosma e Damiano, Rome, Italy (527–530).jpg IV Feliks
Müqəddəs Feliks
Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır[9]
530–532 Boniface II.jpg II Bonifasi Portikoda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[9]
533–535 Johannes II.jpg II İohann Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[10]
535–536 Agapitus I.jpg I Aqapit
Müqəddəs Aqapit
Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[10]
556–561 Pope Pelagius I.jpg I Pelaqiy Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[11]
561–574 Papa Joao III.jpg III İohann Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[12]
575–579 Benedict I.jpg I Benedikt Cübbəxananın vestibülündə yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[12]
579–590 PopePelagiusII.jpg II Pelaqiy Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[12]
590–604 Gregorythegreat.jpg I Qreqori, M.B.O.
Müqəddəs Qreqori
Böyük Qreqori
Portikoda yerləşirdi. Qalıqların bir hissəsi Fransanın Suason kommunasına köçürülmüşdür; Köhnə Müqəddəs Pyotr bazilikasının sökülməsi zamanı qalıqların bir hissəsi Sant-Andrea-della-Valle kilsəsinə, daha sonra isə yeni Müqəddəs Pyotr kafedralının girişi yaxınlığında yerləşən Klementina kapellasına köçürülmüşdür.[13]
604–606 Sabinian.jpg Sabinian
Müqəddəs Sabinian
Köhnə Müqəddəs Pyotr bazilikasının atriumunda yerləşən orijinal qəbirüstü abidəsi sökülmə zamanı dağıdılmışdır;[14] orijinal epitafiyasının kiçik bir hissəsi Müqəddəs Pyotr bazilikasının kriptində yerləşir.[15]
607-607 Boniface III.jpg III Bonifasi Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[14]
608–615 Boniface IV.jpg IV Bonifasi, M.B.O.
Müqəddəs Bonifasi
Köhnə bazilikanın portikosunda dəfn edilmişdi; sonradan interyerə köçürülmüşdür; bir əli Santa-Mariya-in-Kosmedin kilsəsinə köçürülmüşdür; digər relikviyaları Santi-Kuattro-Koronati bazilikasındakı Müqəddəs Silvester kapellasındadır; digər qalıqları Müqəddəs Pyotr bazilikasının kapellasındadır;[16] bir zamanlar məzarı saxlamış oratoriya və məzarın Covanni Çiampini tərəfindən çəkilmiş eskizi dövrümüzə çatmışdır.[15]
615–618 Papa Adeodato I.jpg I Adeodat Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[17]
619–625 Papa Bonifacio V.jpg V Bonifasi Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[17]
625–638 Pope Honorius I - Apse mosaic - Sant'Agnese fuori le mura - Rome 2016.jpg I Honori Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[18]
638–640 Severinopapa.jpg Severin Qanadda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[19]
640–642 Murner History Cod Karlsruhe 3117 (crop).jpg IV İohann Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[19]
642–649 Theodorus I.jpg I Teodor Atriumda yerləşirdi.[19] Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[19]
654–657 PopeeugeneI.jpg I Yevgeni
Müqəddəs Yevgeni
Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[20]
657–672 Pope Vitalian.jpg Vitali
Müqəddəs Vitali
Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[20]
672–676 Adeodatus II.jpg II Adeodat, M.B.O. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[20]
676–678 Dono I.jpg Domn Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[20]
678–681 Agatho.png Aqafon
Müqəddəs Aqafon
Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[20]
681–683 LeoII.jpg II Lev
Müqəddəs Lev
Köhnə Müqəddəs Pyotr bazilikasında dəfn edilmişdi; Madonna-della-Kolonna kapellasının altarı altına köçürülmüşdür; XVII əsrin əvvəllərində I Levin məzarı ilə qarışdırılmışdır; əsrlər ərzində Ferreradakı San-Stefan kilsəsinin altarı altında olmasına inanılmışdır; Sökülmə zamanı aşkarlanan qalıqları Partiorenti Madonnası kapellasında I, II və IV Levlərin qalıqları ilə qarışdırılmışdır.[21]
684–685 BenedictII.jpg II Benedikt
Müqəddəs Benedikt
Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[22]
685–686 Johannes V.jpg V İohann Atriumda yerləşirdi. 846-cı ildə sərasinlərin Roma talanı zamanı dağıdılmışdır.[23]
686–687 Konon.jpg Konon Sol nefdə yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[24]
687–701 Sergius I.jpg I Sergi
Müqəddəs sergi
Köhnə Müqəddəs Pyotr bazilikasının portikosunda yox, qanadında dəfn edilmiş ilk papadır; məzar sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[24]
701–705 John VI.jpg VI İohann Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[25]
705–707 Byzantinischer Mosaizist um 705 002.jpg VII İohann Xeyir-dua verilmiş Bakirə Məryəm kapellasında yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır; VII İohannın Vatikan qrottosunda dövrümüzə çatmış mozaikasının məzarın bir hissəsi olması güman edilir.[25]
708-708 Sisinnius.jpg Sizinni Nefdə yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[26]
708–715 PopeConstantine.jpg Konstantin Sol nefdə yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[26]
715–731 StgregoryII.jpg II Qreqori
Müqəddəs Qreqori
Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[26]
731–741 178-7866 IMG - Gregorius III AV.png III Qreqori Tanrı anası oratoriyasında yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[26]
741–752 Pope Zachary.jpg Zaxari
Müqəddəs Zaxari
Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[26]
Papa kimi fəaliyyətə başlamayıb. Pope Stephen (papacy 752-757).jpg Papa olmayan Stefan Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[26]
752–757 La donacion de Pipino el Breve al Papa Esteban II.jpg II Stefan Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[27]
757–767 Paul I.jpg I Pavel
Müqəddəs Pavel
Tanrı anası oratoriyasında yerləşirdi. Müvəqqəti olaraq San-Paolo-fuori-le-Mura kilsəsində dəfn edilmişdir; sonradan köhnə bazilikadakı Tanrı anası oratoriyasına köçürülmüşdür; sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[27]
767–772 StephenIII.jpg III Stefan Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[27]
772–795 Charlemagne and Pope Adrian I.jpg I Adrian Pyotr kafedralı oratoriyasında yerləşən orijinal abidə sökülmə zamanı dağıdılmışdır;[28] Böyük Karl adından yazılmış kitabə müasir Müqəddəs Pyotr bazilikasının portikosunda yerləşdirilmişdir.[29][30]
795–816 Leo III Mosaic.jpg III Lev
Müqəddəs Lev
Partorienti Madonnası kapellasında yerləşirdi. Köhnə bazilikanın altında dəfn edilmişdir; II, IV Levlər və II Pasxalinin qalıqları ilə birləşdirilmişdir; birləşdirilmiş sarkofaq sökülmə zamanı dağıdılmışdır; 1601-ci ildə I Levin qalıqları ilə birləşdirilmiş və yeni Müqəddəs Pyotr bazilikasındakı "Savior della Colonna" altarının altında yerləşdirilmişdir.[31]
816–817 Stephen IV.jpg IV Stefan Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[31]
824–827 Eugene II.jpg II YEvgeni Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[32]
827–827 Valentine.jpg Valentin Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[32]
827–844 Gregory-IV Raban-Maur.jpg IV Qreqori Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[32]
844–847 Pope Sergius II Illustration.jpg II Sergi Müqəddəs Sikst və Fabian kapellasının altarında yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[32]
847–855 Pope St. Leo IV.jpg IV Lev, M.B.O.
Müqəddəs Lev
Bizim Xilaska della kolonna altarının altında yerləşirdi. I, II və III Levlərin sümükləri ilə birləşdirilmişdir.[32]
855–858 Pope Benedict III.jpg III Benedikt Narteksdə yerləşirdi. sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[33]
858–867 Pope Nicholas I.jpg I Nikolay
Müqəddəs Nikolay
Böyük Nikolay
Köhnə bazilikanın atriumunda dəfn edilmişdir; efitaf sökülmə zamanı qismən saxlanılmışdır və hazırda Vatikan qrottasında yerləşir.[33]
867–872 Adrian II.jpg II Adrian Köhnə bazilikada dəfn edilmişdir; efitaf sökülmə zamanı qismən saxlanılmışdır və hazırda Vatikan qrottasında yerləşir.[33]
872–882 Pope John VIII Illustration.jpg VIII İohann Portiko və ya nefdə yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[34]
882–884 Marinus I.jpg I Marin Portikoda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[34]
885–891 Stephen V.jpg V Stefan Portikoda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[35]
891–896 PopeFormosusBW.jpg Formoz Köhnə bazilikada dəfn edilmişdir; ekskumasiya edilmiş, taxtdan salınmış, barmaqları kəsilmiş və tiberi çayına atılmışdır (bax: Ölü sinodu); sonradan təkrarən Köhnə bazilikada dəfn edilmişdir; sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[36]
896-896 Boniface VI.jpg VI Bonifasi Portikoda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[36]
896–897 Stephen VI.jpg VI Stefan Portikoda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[36]
897–897 Pope Romanus Illustration.jpg Roman Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[37]
897 Pope Theodore II Illustration.jpg II Teodor Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[37]
898–900 John IX.jpg IX İohann, M.B.O. Portiko, sol nef və ya bazilikanın kənarında yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[37]
900–903 Pope Benedict IV Illustration.jpg IV Benedikt Gido qapısının yaxınlığında yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[38]
904–911 SergiusIII.jpg III Sergi Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[38]
911–913 Pope Anastasius III.jpg III Anastas Atriumda yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[39]
913–914 Pope Lando Illustration.jpg Landon Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[39]
928–928 Pope Leo VI Illustration.jpg VI Lev Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[40]
928–931 Stephen VII.jpg VII Stefan Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[40]
931–935 Ioannes XI.jpg XI İohann Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[40]
936–939 Leone-VII.jpg VII Lev, M.B.O. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[40]
939–942 Stephen VIII.png VIII Stefan Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[40]
942–946 Marinus II.jpg II Marin Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[40]
964–965 Pope Leo VIII.jpg VIII Lev Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[41]
973–974 Pope Benedict VI Illustration.jpg VI Benedikt Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[42]
983–984 Pope John XIV Illustration.jpg XIV İohann Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[42]
985–996 Pope John XV Illustration.jpg XV İohann Sent-Mari oratoriyasında yerləşirdi. Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[43]
996–999 Otto III wird von Papst Gregor V. zum Kaiser gesalbt.jpg V Qreqori Məzar 14 avqust 1607-ci ildə Müqəddəs Pyotr bazilikasının döşəməsi altında aşkar edilmişdir; 15 yanvar 1609-cu ildə ekskumasiya edilərək IV-V əsrlər sarkofaqında yenidən dəfn edilmişdir.[44]
1012–1024 B Benedikt VIII.jpg VIII Benedikt Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[45]
1024–1032 B Johannes XIX.jpg XIX İohann Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[45]
1045–1046 B Gregor VI.jpg VI Qreqori Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[46]
1049–1054 Leon IX.jpg IX Lev
Müqəddəs Lev
Köhnə bazilikanın şərq divarı altında, I Qreqori altarına yaxın dəfn edilmişdir; 11 yanvar 1606-cı ildə sökülmə vaxtı tabutu açılaraq qalıqları relikviya kimi götürülmüşdür; digər qalıqları isə, Assisili Müqəddəs Frensisin stiqmatalarına həsr edilmiş[47], Müqəddəs Marsial və Valeriya altarı altında dəfn edilmişdir.[48]
1088–1099 BlUrban II.png II Urban, M.B.O.
Xeyir-dua verilmiş Urban
Sökülmə zamanı dağıdılmış ilk məzardır.[49]
1145–1153 B Eugen III.jpg III Yevgeni, S.O.
Xeyir-dua verilmiş Yevgeni
Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.
1154–1159 Pope Hadrian IV.jpg IV Adrian, M.A.O. Erkən xristian sarkofaqı yenidən istifadə edilmişdir.[50]
1227–1241 Gregory IX bas-relief in the U.S. House of Representatives chamber.jpg IX Qreqori Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[51]
1241–1241 B Colestin IV.jpg IV Selestin Sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[52]
1277–1280 PopeNicholasIIICameo.jpg III Nikolay Sökülmə zamanı dağıdılmışdır; 1620-ci ildə qalıqları kardinal Rinaldo Orsinin qalıqları ilə birləşdirilmişdir.[53]
1294–1303 Bonifatius VIII Grabstatue.JPG VIII Bonifasi VIII Bonifasinin IV Bonifasinin relikviyalarını da dəfn etdirdiyi orijinal məzar-kapella sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[54][55]
1378–1389 Urbanus VI.jpg VI Urban Köhnə bazilikanın dekonstruksiyasına kimi saxlanmışdır; fəhlələr tərəfindən su saxlancı kimi istifadə edilmişdir.[56][57]
1389–1404 IX.Bonifac.jpg IX Bonifasi Müqəddəs Pyotr və Pavel kapellasında yerləşirdi. Covanni Tomacelli tərəfindən işlənmiş məzar, sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[58]
1404–1406 Innocent VII.jpg VII İnnokenti Müqəddəs Pyotr və Pavel kapellasında dəfn edilmiş, 1455-ci ildə məzar Müqəddəs Tomas kapellasına köçürülmüşdür, 12 sentyabr 1606-cı ildə XV əsrin ortalarına aid sarkofaqa köçürülmüşdür.[59]
1447–1455 Paus Nicolaas V door Peter Paul Rubens.jpg V Nikolay Köhnə bazilikanın sol xarici qanadından sağ xarici qanadına köçürülmüşdür. Mino de Fyezole tərəfindən işlənmiş abidə saxlansa da, sarkofaq sökülmə zamanı dağıdılmışdır.[60]
1464–1471 Paul II.JPG II Pavel Effigiya Covanni Dalmata tərəfindən işlənmişdir; fiqurlar və qabartma relyefin müəllifi Mino de Fyezoledir. 1544-cü ildə köçülürlmüş abidə XVII əsrdə dağılmışdır; sökülmə zamanı sarkofaq saxlanmışdır.[61]
1471–1484 Sixtus IV.png IV Sikst, M.F.O. Qəbirüstü abidə Antonio del Pollaiolo tərəfindən hazırlanmışdır. Köhnə bazilikanın xor kapellasında yerləşirdi; 1610-cu ildə cübbəxanaya köçürülmüşdür; 1625-ci ildə yeni Müqəddəs Pyotr bazilikasının Del-Koro kapellasına köçürülmüşdür; 1926-cı ildə II Yulinin qalıqları ilə birləşdirilmişdir; 1940-cı illərdə yenidən ayırılmışdır.[62]
1484–1492 Innocent VIII.JPG VIII İnnokenti Qəbirüstü abidə Antonio del Pollaiolo tərəfindən hazırlanmışdır. Ölüm yatağı təsvirlərindən fərqli olaraq Papanın canlı təsvir edildiyi ilk qəbirüstü abidədir; köhnə bazilikanın Tanrı anası oratoriyasında yerləşirdi; 5 sentyabr 1606-cı ildə sökülmə zamanı sudariuma köçürülmüşdür.[62]
1503–1503 Pius III, Nordisk familjebok.png III Piy Qəbirüstü abidə Sebastiano Ferruççi tərəfindən hazırlanmışdır. Köhnə bazilikada inşa edilmiş sonuncu Papa mavzoleyidir; V Pavelin dövründə Sant-Andrea-della-Valle kilsəsinə köçürülmüşdür.[63]
1523–1534 Clement VII. Sebastiano del Piombo. c.1531..jpg VII Klement Köhnə bazilikada kərpic məzarda dəfn edilmişdir; hazırda məzar Santa-Mariya-sopra-Minerva kilsəsində, Mediçilərdən olan digər Papa X Levin məzarı ilə üzbəüz yerləşir.[64]
1534–1549 Tizian 083b.jpg III Pavel Qəbirüstü abidə Gilyermo della Porta tərəfindən hazırlanmışdır. 1599-cu ildə köçürülmüşdür.[65]
1550–1555 Julius III.jpg III Yuli Köhnə bazilikanın San-Andrea kapellasında qırmızı daşdan hazırlanmış sarkofaqda dəfn edilmişdi; 1608-ci ildə qədim sarkofaqa köçürülmüş, iki il sonra sökülmə zamanı isə sarkofaq açılmışdır;[66] bəzən San Pietro in Montorio kilsəsinin Del-Monte kapellasında dəfn edilməsi qeyd edilir.[67]
1555–1555 Pope Marcellus II.jpg II Marsell Qəbirüstü abidəsi yoxdur; üzərində traditio legis təsviri olan IV əsrə aid sarkofaqda dəfn edilmişdir.[68]
1572–1585 Gregory XIII.jpg XIII Qreqori Orijinal qəbirüstü abidəsi dağıdılmışdır; XVIII əsrdə yeni abidə yaradılmışdır.[69]
1590–1591 Gregory XIV.PNG XIV Qreqori Qəbirüstü abidəsi Prospero Antiçi tərəfindən hazırlanmışdır.[70]
1591–1591 Innocent9.jpg IX İnnokenti Qəbirüstü abidəsi yoxdur.[70]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 Reardon, 2004, p. 40.
  2. 2,0 2,1 Reardon, 2004, p. 272.
  3. Reardon, 2004, p. 274.
  4. Grimaldi, Giacomo. Ed. R. Niggl. 1972. Descrizione della Basilica Antica di S. Pietro in Vaticano: Codice Barberini Latino 2733. Vatican City.
  5. Reardon, 2004, p. 12.
  6. Reardon, 2004, pp. 40–41.
  7. Reardon, 2004, p. 41.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Reardon, 2004, p. 42.
  9. 9,0 9,1 9,2 Reardon, 2004, p. 43.
  10. 10,0 10,1 Reardon, 2004, p. 44.
  11. Reardon, 2004, p. 45.
  12. 12,0 12,1 12,2 Reardon, 2004, p. 46.
  13. Reardon, 2004, pp. 46–48.
  14. 14,0 14,1 Reardon, 2004, p. 48.
  15. 15,0 15,1 Mann, 2003, p. 22.
  16. Reardon, 2004, pp. 49–51.
  17. 17,0 17,1 Reardon, 2004, p. 51.
  18. Reardon, 2004, p. 52.
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Reardon, 2004, p. 53.
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 Reardon, 2004, p. 54.
  21. Reardon, 2004, pp. 54–55.
  22. Reardon, 2004, p. 55.
  23. Reardon, 2004, pp. 55–56.
  24. 24,0 24,1 Reardon, 2004, p. 56.
  25. 25,0 25,1 Reardon, 2004, p. 57.
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 26,5 Reardon, 2004, p. 58.
  27. 27,0 27,1 27,2 Reardon, 2004, p. 59.
  28. Reardon, 2004, p. 60.
  29. Gardner, 1992, ill. 16.
  30. Mann, 2003, p. 24.
  31. 31,0 31,1 Reardon, 2004, p. 61.
  32. 32,0 32,1 32,2 32,3 32,4 Reardon, 2004, p. 62.
  33. 33,0 33,1 33,2 Reardon, 2004, p. 64.
  34. 34,0 34,1 Reardon, 2004, p. 65.
  35. Reardon, 2004, p. 66.
  36. 36,0 36,1 36,2 Reardon, 2004, p. 67.
  37. 37,0 37,1 37,2 Reardon, 2004, p. 68.
  38. 38,0 38,1 Reardon, 2004, p. 69.
  39. 39,0 39,1 Reardon, 2004, p. 70.
  40. 40,0 40,1 40,2 40,3 40,4 40,5 Reardon, 2004, p. 71.
  41. Reardon, 2004, p. 72.
  42. 42,0 42,1 Reardon, 2004, p. 74.
  43. Reardon, 2004, p. 75.
  44. Reardon, 2004, p. 76.
  45. 45,0 45,1 Reardon, 2004, p. 81.
  46. Reardon, 2004, p. 82.
  47. Mann, 2003, p. 27.
  48. Reardon, 2004, p. 84.
  49. Reardon, 2004, p. 88.
  50. Gardner, 1992, ill. 11.
  51. Reardon, 2004, p. 100.
  52. Reardon, 2004, p. 101.
  53. Reardon, 2004, p. 111.
  54. Gardner, 1992, ill. 106–108, 111–112.
  55. Reardon, 2004, pp. 120–121.
  56. Reardon, 2004, p. 137.
  57. Gardner, 1992, ill. 147.
  58. Reardon, 2004, p. 140.
  59. Reardon, 2004, pp. 141–142.
  60. Reardon, 2004, p. 153.
  61. Reardon, 2004, p. 163.
  62. 62,0 62,1 Reardon, 2004, p. 167.
  63. Reardon, 2004, p. 177.
  64. Reardon, 2004, p. 182.
  65. Reardon, 2004, pp. 185–186.
  66. Reardon, 2004, p. 186.
  67. Aldrich, Robert, and Wotherspoon, Garry. (2000). Who's Who in Gay and Lesbian History from Antiquity to World War II. Routledge. ISBN 978-0-415-25369-7. p. 278.
  68. Reardon, 2004, p. 187–188.
  69. Reardon, 2004, p. 195.
  70. 70,0 70,1 Reardon, 2004, p. 199.

Ədəbiyyat[redaktə | əsas redaktə]

  • Gardner, Julian (1992), «The Tomb and the Tiara», Oxford: Clarendon Press,
  • Mann, H. K. (2003), «Tombs and Portraits of the Popes of the Middle Ages», Kessinger Publishing,
  • Reardon, Wendy J. 2004. The Deaths of the Popes. Macfarland & Company, Inc. ISBN 978-0-7864-1527-4