Kim Çen İrin titul siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Kim Çen İr (1941 — 2011)

Şimali Koreyada Kim Çen İrin adının qarşısında müəyyən titullar istifadə olunur. O, 1994-cü ildən 2011-ci ilədək ölkə rəhbəri, KXDR dövlət müdafiə komitəsinin sədri, Koreya Əmək Partiyası MK-nin baş katibi olmuşdur. Başçının adı xüsusi şriftlə ya qalın, yada daha böyük hərflərlə qeyd olunur. Bu da öz növbəsində bu şəkildə yazılır "위대한 령도자 김정일동지께서<…>지적하시였다." (Böyük Rəhbər yoldaş Kim Çen İr əmr edirdi...)[1].

Titullar KƏP MK-də hazırlanır, onların adının çəkilməsi isə siyasi vəziyyətdən asılı olaraq dəyişir.

Analoji vəziyyət 1948—1994-cü illərdə KXDR-na başçılıq edən Kim Çen İrin atası Kim İr Senin dövründə də mövcud idi. Bəzi alimlər Şimali Koreya liderlərinin titullarının tam siyahısını toplamağa cəhd göstərmişdilər[2][3][4]. Aşağıda Kim Çen İrin titul siyahısı verilib.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Orijinal dildə Tərcüməsi Qeyd
kor. 당중앙
Tanjhunan

Partiyanın mərkəzi

Kimin ilk titulu.1973-cü ildə Kim Çen İr gizlicə atasının varisi təyin olunduğdan ta bu xəbərin rəsmi elan olunmasına qədər istifadə olunurdu ki, partiya mətbuatının yüksək vəzifəli oxucuları Kimin adını çəkmədən söhbətin kimdən getdiyini başa düşsünlər[3].
kor. 웃분
Uppun
Başda duran
Titul 1970-ci illərdən istifadə olunur[3].
kor. 친애하는 지도자
Çhinehanyin çidoca
Sevimli Rəhbər
Atasının sağlığında Kimin ən çox işlədilən titulu[3].
kor. 존경하는 지도자
Çongyonhanyin çidoca
Hörmətli Rəhbər
1970-ci illərin ortalarından istifadə olunur[3].
kor. 현명한 지도자
Hyonmyonhan çidoca
Müdrik Rəhbər
kor. 영명하신 지도자
Yonmyonhasin çidoca
İşıldayan Rəhbər
kor. 유일한 지도자
Yuirhan çidoca
Yeganə Rəhbər
1975-ci ilin iyulundan istifadə olunur[3].
kor. 령도자가 갖추어야 할 풍모를 완벽하게 지닌 친애하는 지도자
Ryondocaga kaççhuoya hal phunmoryil vanbyokhage çinin çhinehanyin çidoca
Lider olduğunu tam təcəssüm edən gözəl simaya malik Sevimli Rəhbər
1980-cı illərin ortalarından təntənəli mərasimlərdə istifadə olunurdu.[3][4].
kor. 최고사령관Çhvegosaryongvan
Ali baş komandan
İlk dəfə rəsmi vəzifəyə keçməmişdən qabaq, 1980-ci illərin ortalarında işlədilib[3].
kor. 위대한 령도자
Videhan ryondoca
Ulu Rəhbər
Atasının ölümündən sonra Kimin ən çox istifadə olunan titulu. Kim Çen İr rəsmi varis təyin olunandan sonra istifadə edilir[3].
kor. 인민의 어버이
İnmin-e oboi
Xalqın atası
1986-cı ilin fevral ayından istifadə olunur[3].
kor. 공산주의 미래의 태양Konsancui mire-e theyan
Kommunist gələcəyinin günəşi
1980-ci illərin ortalarından istifadə olunur[3].
kor. 백두광명성Pektu kvanmyonson'
Pektusanın parlaq ulduzu
kor. 향도의 해발
Hyando-e hebal
Günəş işığını yönəldən
kor. 혁명무력의 수위Hyonmyonmuryog-e suvi
İnqilabi silahlı qüvvələrinin başçısı
Kim Çen İrin 1991-ci il dekabrın 21-də Ali baş komandan vəzifəsinə keçdikdən sonra istifadə olunur[3].
kor. 조국 통일의 구성
Çoguk thonir-e kuson
Vətən birləşməsinin rəhni
kor. 조국 통일의 상징
Çoquk thonir-e sancin
Vətən birləşməsinin rəmzi
kor. 민족의 운명
Mincog-e unmyon
Millətin taleyi
kor. 자애로운 아버지
Çaeroun aboci
Nəvazişlə sevilən ata
kor. 당과 국가와 군대의 수위Tangva kukkava kunde-e suvi
Partiya, ölkəordu başçısı
kor. 수령
Suryon
Rəhbər
Əsasən, Kim İr Senin ölümündən sonra istifade olunur[3]. Kim Çen İrı ilk dəfə 1985-ci ildə Rəhbər adlandırdılar[4].
kor. 장군
Çanqun
Sərkərdə
Kim İr Senin vəfatından sonra istifadə olunur. Ən çox istifadə olunan titullardan biridir[3].
kor. 우리당과 우리 인민의 위대한 령도자
Uri tangva uri inmin-e videhan ryondoca
Bizim partiya və bizim xalqımızın Böyük Rəhbəri
Kim İr Senin vəfatından sonra istifadə olunur[3].
kor. 위대한 장군님
Videhan çangunnim
Böyük Sərkərdə
kor. 경애하는 장군님
Kyonehanyin çangunnim
Sevimli və hörmətli Sərkərdə
kor. 위대한 수령
Videhan suryon
Böyük Rəhbər
Kim İr Senin sağlığında yalnız ona qarşı istifadə olunurdu[3].
kor. 경애하는 수령
Kyonehanyin suryon
Sevimli və hörmətli Rəhbər
kor. 백전백승의 강철의 령장
Pekçonbeksyin-e kançhor-e ryoncan
Dəmir məğlubedilməzi Sərkərdə
1997-ci ildən, Kim İr Senin üçillik vəfat matəmindən sonra istifadə olunur[3].
kor. 사회주의 태양
Sahvecui theyan
Sosializmin Günəşi
kor. 민족의 태양
Mincog-e theyan
Millətin Günəşi
kor. 삶의 태양
Salm-e theyan
Həyatın Günəşi
kor. 민족의 위대한 태양
Mincog-e videhan theyan'
Millətin böyük Günəşi
1999-cu ildən, 1998-ci ildə KXDR-nın yeni Konstitusiyanın qəbulundan sonra istifadə olunur[3].
kor. 민족의 아버지
Mincog-e aboci
Millətin atası
kor. 세기의 세계 수령
Segi-e sege suryon
XXI əsrin Dünya Başçısı
2000-ci ildən istifadə olunur[3].
kor. 불세출의 령도자
Pulseçhur-e ryondoca
Misilsiz Rəhbər
kor. 21세기 차란한 태양
İsibil Segi çharanhan teyan
XXI əsrin parlaq Günəşi
kor. 21세기 위대한 태양
İsibil Segi videhan teyan
XXI əsrin böyük Günəşi
kor. 21세기 향도자
İsibil Segi hyandoca
XXI əsrin parlaq Başçısı
kor. 희세의 정치가
Hyiyse-e çonçhiga
Təəccüblü siyasətçi
kor. 천출 위인
Çhonçhul viin
Səmalardan enmiş Böyük İnsan
kor. 천출 명장
Çhonçhul myoncan
Səmalardan enmiş məşhur Sərkərdə
kor. 민족의 최고영수
Mincog-e çhvegoyonsu
Millətin əsas Rəhbəri
kor. 주체의 찬란한 태양
Çuçheyiy çhallanhan theyan
Çuçxenin parlaq Günəşi
kor. 당과 인민의 수령
Tangva inmin-e suryon
Partiya və xalqın Rəhbəri
kor. 위대한 원수님
Videhan vonsunim
Böyük marşal
kor. 무적필승의 장군
Mucokphilsyinyiy çangun
Möhkəm məğlubedilməz Sərkərdə
kor. 경애하는 아버지
Kyonehanyin aboci
Sevimli və hörmətli ata
kor. 21세기의 향도성
İsibil Segi-e hyondoson
XXI əsrin yol göstərən ulduzu
kor. 실천가형의 위인Silçhongahyonyiy viin
praktiki işlərə meylli olan Böyük İnsan
kor. 위대한 수호자
Videhan suhoca
Böyük qoruyucu
kor. 구원자
Kuvonja
Xilaskar
kor. 혁명의 수뇌부
Hyonmyon-e sunvebu
İnqilab Rəhbəri
kor. 혁명적 동지애의 최고화신Hyonmyonjhok toncie-e çhvegohvasin
İnqilabi yoldaşlıq dostluğunun ali təcəssümü
kor. 각하
Kakxa
Onun zati-alisi

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "55 лет развития внешней торговли". Vneşnaya torqovlya. 2005-ci ilin mart ayı. 2012-04-14 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-01-05. Unknown parameter |description= ignored (kömək); Unknown parameter |deadlink= ignored (|dead-url= suggested) (kömək); Check date values in: |date= (kömək)
  2. 김봉기. 영원히 우리와 함께 계신다 / 김봉기[등]. — 서울 : 판문점트레블센타, 2008. — 289-291쪽. — 599쪽. — (조선민주주의인민공화국 바로읽기 시리즈). — ISBN 978-89-952665-4-0.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 전영선. 다시 고쳐 쓴 북한의 사회와 문화 / 전영선. — 서울 : 역락, 2006. — 46-51쪽. — 413쪽. — ISBN 89-5556-491-0.
  4. 4,0 4,1 4,2 Andrey Lankov (23 noyabr 2007). "Тысяча имен бога". 2012-04-14 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 22 февраля 2011. Unknown parameter |deadlink= ignored (|dead-url= suggested) (kömək); Check date values in: |accessdate=, |date= (kömək)