Müctəhidlərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Bu siyahı hazırda 12 imam şiəsi/üsuli əqidəsində olan insanlar tərəfindən qəbul edilən müctəhidlərin (مرجع Mərcei-təqlid) siyahısıdır.

Ad Doğum tarixi Doğum yeri Təhsili İqamətgahı Veb saytı Şəkli
Seyyid Əli Hüseyni Xamenei
آیتالله سید علی حسینی خامنهای
1939 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Almanca, Ərəbcə,
Azərbaycanca, Endonezca,
Farsca, Fransızca,
İngiliscə, İspanyolca,
Svahili, Rusca,
Türkcə, Urduca

Seyyid Əli Hüseyn Sistani
سید علی حسینی سیستانی
1930 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə,
Türkcə, Urduca

Ali Sistani.jpg
Lütfullah Safi Gülpeyqani
لطف الله صافی گلپایگانی
1919 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Azərbaycanca,
Farsca, İngiliscə,
Türkcə, Urduca

Hüseyn Vahid Xorasani
حسین وحید خراسانی
1921 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Azərbaycanca,
Endonezca, Farsca,
Fransızca, İngiliscə,
Svahili, Rusca,
Türkcə, Urduca

Vahid Khorasani.jpg
Musa Şübeyri Zəncani
موسى شبیری زنجانی
1928 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Nasir Məkarim Şirazi
ناصر مکارم شیرازی
1927 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə,
Rusca, Urduca

Hüseyn Nuri Həmədani
حسين نوري همداني
1926 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Hüseyn Məzahiri
حسین مظاهری
1934 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə
Məhəmməd-Tağı Misbah Yəzdi
محمد تقی مصباح یزدی
1932 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Abdullah Cavadi-Amuli
عبدالله جوادی آملی
1930 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Məhəmməd Hüseyn Fəzlullah
محمد حسين فضل الله
1935 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Lebanon.svg Livan Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə

Hüseyn-Əli Müntəziri
حسین علی منتظری
1922 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Fransızca,
İngiliscə

Kazım Hairi
کاظم حسينی حائری
1938 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Məhəmməd Hüseyn Nəcəfi
محمد حسين نجفی
1932 British Raj Red Ensign.svg Britanya Hindistanı Flag of Pakistan.svg Pakistan & Flag of Iraq.svg İraq Flag of Pakistan.svg Pakistan Rəsmi saytı
İngiliscə
Abdulkerim Musavi Erdebili
عبدالکریم موسوی اردبیلی
1926 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Türkcə, Azərbaycanca

Bəşir Hüseyn Nəcəfi
بشیر نجفی
1942 British Raj Red Ensign.svg Britanya Hindistanı Flag of Pakistan.svg Pakistan & Flag of Iraq.svg İraq Flag of Pakistan.svg Pakistan & Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Cavad Qaravi Əliari
جواد غروي علياری
1935 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Məhəmməd İshak Əl-Fəyyaz
محمد إسحاق الفياض
1930 Flag of Afghanistan.svg Əfqanıstan Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Muhammed Seyyid El-Hakim
محمد سعيد الحكيم
1936 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə, Urduca

Məhəmməd Şahrudi
سید محمود هاشمی شاهرودی
1925 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə, Urduca

Muhammed Taki Muderrisi
محمد تقي المدرسي
1945 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq Rəsmi saytı
Ərəbcə
Müslim Mələkuti
العظمی میرزا مسلم ملکوتی
1923 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran
Sadiq Ruhani
سید محمد صادق روحانی
1926 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə

Əli Hüseyn Şirazi
صادق الحسيني الشيرازي
1942 Flag of Iraq.svg İraq Flag of Iraq.svg İraq, Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
Fransızca, İngiliscə

Türkcə, Rusca
Endonezca, Urduca
Azərbaycanca, Çincə
Benqalca, Hindcə
Tamilce, Kürdcə
Yusuf Sanei
شیخ یوسف صانعی
1927 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi saytı
Ərəbcə, Farsca,
İngiliscə, Urdu

Rıza Hüseyini Nisab
سید رضا حسینی نسب
1960 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Canada.svg Kanada Rəsmi saytı
Almanca, Ərəbcə,
Farsca, İngiliscə

Hossein Nassab14.jpg

Vəfat edənlər[redaktə | əsas redaktə]

Adı Doğum tarixi Vəfat ili Doğulduğu yer Təhsili Vəfat yeri Sayt Şəkil
1 Ruhulla Musəvi Xomeyni 1902 1989 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi sayt
2 Məhəmməd Fazil Lənkərani 1931 2007 Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi sayt
3 Məhəmmədtağı Behcət 1913 2009 Flag of Iran.svg İran Flag of Iraq.svg İraq , Flag of Iran.svg İran Flag of Iran.svg İran Rəsmi sayt

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]