Qanlı Yanvar şəhidlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Şəhidlərin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Sıra Şəhid Doğum tarixi Milliyəti Məşğulliyəti Vəfat səbəbi Vəfat tarixi
1 Abbasov Sabir Rzaqulu oğlu 1968 Azərbaycanlı Binə Hava Limanında
satıcı işləyirdi.
Sovet əsgərləri tərəfindən açılan atəş
nəticəsində qarın nahiyəsindən yaralanaraq
xəstəxanada şəhid olmuşdur.
20 yanvar 1990
2 Abbasov Zöhrab Heydərəli oğlu 1970 Azərbaycanlı Vərəm xəstəliyi
olduğu üçün
heç yerdə işləmirdi.
Sovet əsgərləri tərəfindən dəyənəklə,
tüfəngin qundağı ilə, küt alətlə döyülərək
ağır bədən xəsarəti alaraq şəhid olmuşdur.
20 yanvar 1990
3 Abbasova Fəridə Nəriman qızı 13 fevral 1952 Azərbaycanlı Evdar xanım idi. Evinin həyətində paltar sərərkən Sovet əsgərlərinin
yağı gülləsi onun ürəyini dəlib dayandı, həkim
gələnədək isə şəhid oldu.
20 yanvar 1990
4 Abdullayev Əyyub Mahmud oğlu 17 iyun 1967 Azərbaycanlı Bakı soyuducular
zavodunda fəhlə
işləyirdi.
«Naxçıvan» mehmanxanasının yanında şəhid
olmuşdur.
20 yanvar 1990
5 Abdullayev Zahid Abdulla oğlu 5 mart 1959 Azərbaycanlı Bakı Elektrik Maşınqayırma
zavodunda fəhlə
işləyirdi.
Salyan Kazarmasının yanında işlətdiyi avtobusda
siqaret çəkərkən Sovet əsgərləri tərəfindən başına
güllə dəyərək şəhid olmuşdur.
20 yanvar 1990
6 Abdullayev Tariyel Oruc oğlu 1949 Azərbaycanlı 4 nömrəli tikinti idarəsində
rəngsaz işləyirdi.
Sovet əsgərləri tərəfindən XI Qızıl ordu meydanında
güllə dəyib. Xəstəxanaya aparılarkən maşın atəşə
tutulub və aşıb. Tariyel isə şəhid olmuşdur.
20 yanvar 1990
7 Ağahüseynov Ağahəsən Yarı oğlu 19 aprel 1957 Azərbaycanlı Xətai rayonunda 8 nömrəli
elektrik şəbəkəsində
elektrik işçisi işləyirdi.
Sovet əsgərləri tərəfindən Salyan Kazarmasının
yanında gövdə nahiyəsinin sağ və sol tərəfləri
dağıdıcı zədələnmişdir. Xəstəxanada şəhid olmuşdur.
20 yanvar 1990
8 Ağakişiyev Şakir Xandadaş oğlu 31 yanvar 1961 Azərbaycanlı Sumqayıtda qaz idarəsində
çilingər işləyirdi.
Xırdalan Pivə zavodunun yanında dostu ilə birgə
«Jiquli» avtomobilində olarkən Sovet əsgərləri
tərəfindən odlu silahla vurularaq şəhid olub.
20 yanvar 1990
9 Ağaverdiyev Aslan Əlikram oğlu 24 avqust 1952 Azərbaycanlı Zevin küçəsində çay evində
satıcı işləyirdi.
Sovet əsgərli tərəfindən güllə yarası alıb, nazik
və yoğun bağırsaqları, mədəsi və böyrəyi
zədələnərəq şəhid olmuşdur.
20 yanvar 1990
10 Alimov Ramis Xaris oğlu 21 iyul 1958 Tatar Bakı Boru Kəməri
İdarəsində maşın
təmiri çilingəri işləyib.
Güllə səslərinə yuxudan oyanıb, yaralılara kömək
etmək üçün evdən çıxıb və Sovet əsgərləri tərəfində
qətlə yetirilərək şəhid olub.
20 yanvar 1990
11 Allahverdiyev İlham Əjdər oğlu 12 iyun 1962 Azərbaycanlı Dadaş Bünyadzadə
adına gəmi təmiri
zavodunda tokar işləyirdi.
XI Qızıl ordu meydanında Sovet əsgərləri tərəfindən
güllələndi. Respublika Klinik Xəstəxanasında
cərrahiyyə əməliyyatından sonra şəhid oldu.
20 yanvar 1990
12 Allahverdiyeva Fərizə Çoban qızı 1970 Azərbaycanlı 1 nömrəli Tibb məktəbinin
sonuncu kurs tələbəsi idi.
Həyat yoldaşı İlham Allahverdiyevin ölümünə dözə
bilmədiyi üçün intahar etmişdir və şəhid olaraq
əbədiyyata qovuşmuşdur.
13 Allahverdiyev Ruslan Kamal oğlu 10 aprel 1967 Azərbaycanlı Bakı şampan zavodunda
fəhlə işləyirdi.
20 yanvar günü Salyan Kazarmasının yanında olub.
Sovet əsgərləri tərəfindən iki güllə yarası alıb, daha
sonra isə üstündən tank keçib.
20 yanvar 1990
14 Alməmmədov Teymur Yəhya oğlu 1972 Azərbaycanlı N.Nərimanov adına Tibb
Universitetinin 1 kurs
tələbəsi idi.
Aerokassadan Naxçıvana bilet alarkən Sovet
ordusunun əsgərləri tərəfindən güllə yarası alıb.
4 nömrəli Klinik Xəstəxanasınanda şəhid olub.
31 yanvar 1990
15 Atakişiyev Bəhruz Tofiq oğlu 1961 Azərbaycanlı Avtomobil sürücüsü Gənclik metrostansiyasının yanında Sovet ordusunun
əsgərləri tərəfindən açılan atəş nəticəsində yaralandı.
5 nömrəli xəstəxanada şəhid olmuşdur.
20 yanvar 1990
16 Babayev Rahim Vaqif oğlu 5 dekabr 1970 Azərbaycanlı Azərbaycan Sənaye
Universitetinin III kurs
tələbəsi idi.
Necə şəhid olduğu məlum deyil. 20 yanvar 1990