Sahələrinə görə Avropa ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bu siyahıda Avropada yerləşən ölkələr coğrafi ərazisinə görə sıralanıblar. Avropanın ümumi coğrafi ərazisi təxminən on milyon kvadrat kilometrdir.[1]

Bəzi ölkələr ancaq qısmən Avropada yerləşirlər. Onlar siyahıda Avropaya aid sahələrinə görə sıralanıblar.

Siyahıda ancaq suveren dövlətlər göstərilib.

Daxili su obyektləri də sahə sayına əlavə olunub.

Yer Ölkə Ümumi ərazisi

(km2)

Ümumi

ərazisi (kvadrat mil)

Qeydlər
1  Rusiya* 3,995,200 1,542,600[2] Sibir də daxil olmaqla 17,098,242 km2 (6,601,668 kv. mil).[3]
2  Ukrayna 603,628 233,062[4] Krım daxil olmaqla.
3  Fransa* 551,695 213,011 Dənizaşırı departamentlərini də nəzərə alanda 643,801 km2 (248,573 kv. mil).
4  İspaniya* 498,511 192,476 Kanar adaları, SeutaMelilyanı da nəzərə alanda 505,990 km2 (195,360 kv. mil).[5]
5  İsveç 450,295 173,860
6  Norveç 385,178 148,718 SvalbardYan Mayen daxil olmaqla.[6] Onların sayılmadığı halda, kontinental Norveçin ərazi sahəsi 323,779 km2 (125,012 kv. mil) bərabər olacaq.
7  Almaniya 357,386 137,988[7]
8  Finlandiya 338,145 130,559
9  Polşa 312,685 120,728
10  İtaliya 301,338 116,347
11  Böyük Britaniya* 242,495 93,628 Britaniya dəniz əraziləriTaxt-tac əraziləri daxil olmadan.
12  Rumıniya 238,397 92,046
13  Belarus 207,600 80,200
14  Qazaxıstan* 148,000 57,000 Ural çayının qərb əraziləri Avropaya aid olunurlar; Asiya hissəsi ilə birlikdə ərazi 2,724,902 km2 (1,052,091 kv. mil) bərabərdir.
15  Yunanıstan 131,940 50,940
16  Bolqarıstan 110,994 42,855
17  İslandiya 102,775 39,682
18  Macarıstan 93,030 35,920
19  Portuqaliya 91,568 35,355 Ölçüdə Azor adalarıMadeyra arxipelaqı da nəzərə alınıblar. Onların sayılmadığı halda, kontinental Portuqaliyanın ərazi sahəsi 88,416 km2 (34,138 kv. mil) bərabər olacaq.
20  Avstriya 83,858 32,378
21  Çexiya 78,866 30,450
22  Serbiya 77,453 29,905 Kosovo da daxil olmaqla 88,361 km2 (34,116 kv. mil).
23  İrlandiya 70,273 27,133
24  Litva 65,300 25,200
25  Latviya 64,589 24,938[8]
26  Xorvatiya 56,594 21,851
27  Bosniya və Herseqovina 51,129 19,741
28  Slovakiya 49,036 18,933
29  Estoniya 45,339 17,505
30  Danimarka* 44,493 17,179 Ölçüdə Farer adaları da nəzərə alınıblar; Qrenlandiya ilə birlikdə 2,210,579 km2 (853,509 kv. mil); kontinental Danimarkanın ərazi sahəsi 43,094 km2 (16,639 kv. mil) bərabər olacaq.
31  İsveçrə 41,290 15,940
32  Niderland* 41,198 15,907 Karib Niderlandı, Aruba, KürasaoSint-Marteni saymadan; onlarla birlikdə Niderland Krallığının ümumi ərazisi 42,531 km2 (16,421 kv. mil) bərabərdir.
33  Moldova 33,846 13,068
34  Belçika 30,510 11,780
35  Ermənistan* 29,743 11,484 Bəzən Asiyanın bir hissəsi hesab olunur.
36  Albaniya 28,748 11,100
37  Şimali Makedoniya 25,713 9,928
38  Türkiyə* 23,764 9,175 Asiya hissəsi ilə birlikdə ərazi 783,562 km2 (302,535 kv. mil) bərabərdir.
39  Sloveniya 20,273 7,827
40  Monteneqro 13,812 5,333
41  Kosovo 10,887 4,203 Qısmən tanınan dövlət.
42  Azərbaycan* 6,960 2,690 Asiya hissəsi ilə birlikdə 86,600 km2 (33,400 kv. mil).
43  Kipr 5,896 2,276 Türkiyənin yaxınlığında yerləşən Aralıq adası Orta Asiyaya aiddir; bütöv Kipr adası üzərində suverenliyə malik deyil.
44  Lüksemburq 2,586 998
45  Gürcüstan* 2,428 937 Asiya hissəsi ilə birlikdə 69,700 km2 (26,900 kv. mil).
46  Andorra 468 181
47  Malta 316 122
48  Lixtenşteyn 160 62
49  San-Marino 61 24
50  Monako 2 0.77
51  Vatikan 0.44 0.17

Təyini[redaktə | mənbəni redaktə et]

Standard map of Europe (blank).png


Qitə sərhədlərini əks etdirən Avropanın ən çox istifadə olunan interaktiv xəritəsi.


Legenda: yaşıl = Asiyada yerləşən, amma tarixi və siyasi baxımdan Avropa sayılan ölkələr; göy = transkontinental dövlətlər – bir hissəsi Avropa, digər hissəsi isə Asiya qitəsində yerləşən ölkələr

Həmçinin baxın[redaktə | mənbəni redaktə et]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Map and Details of all 7 Continents". WorldAtlas. İstifadə tarixi: May 4, 2019.
  2. Mübahisəli Krım ərazisi də daxil olmaqla.
  3. "The World Factbook - Central Asia - Russia". CIA World Factbook. Central Intelligence Agency. İstifadə tarixi: 3 May 2019.
  4. "Ukraine". United Nations in Ukraine. 2020-02-17 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2020-02-14.
  5. "Entorno físico y medio ambiente" (PDF). Instituto Nacional de Estadística. 10. İstifadə tarixi: 4 August 2019.
  6. "Updated land cover figures". ssb.no (ingilis). İstifadə tarixi: 2015-11-21.
  7. "Fläche und Bevölkerung". www.statistikportal.de (alman).
  8. "Latvia country profile". 29 March 2019. İstifadə tarixi: 2019-10-28 – www.bbc.com vasitəsilə.