Sahələrinə görə Avropa ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bu siyahıda Avropada yerləşən ölkələr coğrafi ərazisinə görə sıralanıblar. Avropanın ümumi coğrafi ərazisi təxminən on milyon kvadrat kilometrdir.[1]

Bəzi ölkələr ancaq qısmən Avropada yerləşirlər. Onlar siyahıda Avropaya aid sahələrinə görə sıralanıblar.

Siyahıda ancaq suveren dövlətlər göstərilib.

Daxili su obyektləri də sahə sayına əlavə olunub.

Yer Ölkə Ümumi ərazisi

(km2)

Ümumi

ərazisi (kvadrat mil)

Qeydlər
1 Rusiya Rusiya* 3,995,200 1,542,600[2] Sibir də daxil olmaqla 17,098,242 km2 (6,601,668 kv. mil).[3]
2 Ukrayna Ukrayna 603,628 233,062[4] Krım daxil olmaqla.
3 Fransa Fransa* 551,695 213,011 Dənizaşırı departamentlərini də nəzərə alanda 643,801 km2 (248,573 kv. mil).
4 İspaniya İspaniya* 498,511 192,476 Kanar adaları, SeutaMelilyanı da nəzərə alanda 505,990 km2 (195,360 kv. mil).[5]
5 İsveç İsveç 450,295 173,860
6 Norveç Norveç 385,178 148,718 SvalbardYan Mayen daxil olmaqla.[6] Onların sayılmadığı halda, kontinental Norveçin ərazi sahəsi 323,779 km2 (125,012 kv. mil) bərabər olacaq.
7 Almaniya Almaniya 357,386 137,988[7]
8 Finlandiya Finlandiya 338,145 130,559
9 Polşa Polşa 312,685 120,728
10 İtaliya İtaliya 301,338 116,347
11 Böyük Britaniya Böyük Britaniya* 242,495 93,628 Britaniya dəniz əraziləriTaxt-tac əraziləri daxil olmadan.
12 Rumıniya Rumıniya 238,397 92,046
13 Belarus Belarus 207,600 80,200
14 Qazaxıstan Qazaxıstan* 148,000 57,000 Ural çayının qərb əraziləri Avropaya aid olunurlar; Asiya hissəsi ilə birlikdə ərazi 2,724,902 km2 (1,052,091 kv. mil) bərabərdir.
15 Yunanıstan Yunanıstan 131,940 50,940
16 Bolqarıstan Bolqarıstan 110,994 42,855
17 İslandiya İslandiya 102,775 39,682
18 Macarıstan Macarıstan 93,030 35,920
19 Portuqaliya Portuqaliya 91,568 35,355 Ölçüdə Azor adalarıMadeyra arxipelaqı da nəzərə alınıblar. Onların sayılmadığı halda, kontinental Portuqaliyanın ərazi sahəsi 88,416 km2 (34,138 kv. mil) bərabər olacaq.
20 Avstriya Avstriya 83,858 32,378
21 Çexiya Çexiya 78,866 30,450
22 Serbiya Serbiya 77,453 29,905 Kosovo da daxil olmaqla 88,361 km2 (34,116 kv. mil).
23 İrlandiya İrlandiya 70,273 27,133
24 Litva Litva 65,300 25,200
25 Latviya Latviya 64,589 24,938[8]
26 Xorvatiya Xorvatiya 56,594 21,851
27 Bosniya və Herseqovina Bosniya və Herseqovina 51,129 19,741
28 Slovakiya Slovakiya 49,036 18,933
29 Estoniya Estoniya 45,339 17,505
30 Danimarka Danimarka* 44,493 17,179 Ölçüdə Farer adaları da nəzərə alınıblar; Qrenlandiya ilə birlikdə 2,210,579 km2 (853,509 kv. mil); kontinental Danimarkanın ərazi sahəsi 43,094 km2 (16,639 kv. mil) bərabər olacaq.
31 İsveçrə İsveçrə 41,290 15,940
32 Niderland Niderland* 41,198 15,907 Karib Niderlandı, Aruba, KürasaoSint-Marteni saymadan; onlarla birlikdə Niderland Krallığının ümumi ərazisi 42,531 km2 (16,421 kv. mil) bərabərdir.
33 Moldova Moldova 33,846 13,068
34 Belçika Belçika 30,510 11,780
35 Ermənistan Ermənistan* 29,743 11,484 Bəzən Asiyanın bir hissəsi hesab olunur.
36 Albaniya Albaniya 28,748 11,100
37 Şimali Makedoniya Şimali Makedoniya 25,713 9,928
38 Türkiyə Türkiyə* 23,764 9,175 Asiya hissəsi ilə birlikdə ərazi 783,562 km2 (302,535 kv. mil) bərabərdir.
39 Sloveniya Sloveniya 20,273 7,827
40 Monteneqro Monteneqro 13,812 5,333
41 Kosovo Kosovo 10,887 4,203 Qısmən tanınan dövlət.
42 Azərbaycan Azərbaycan* 6,960 2,690 Asiya hissəsi ilə birlikdə 86,600 km2 (33,400 kv. mil).
43 Kipr Kipr 5,896 2,276 Türkiyənin yaxınlığında yerləşən Aralıq adası Orta Asiyaya aiddir; bütöv Kipr adası üzərində suverenliyə malik deyil.
44 Lüksemburq Lüksemburq 2,586 998
45 Gürcüstan Gürcüstan* 2,428 937 Asiya hissəsi ilə birlikdə 69,700 km2 (26,900 kv. mil).
46 Andorra Andorra 468 181
47 Malta Malta 316 122
48 Lixtenşteyn Lixtenşteyn 160 62
49 San-Marino San-Marino 61 24
50 Monako Monako 2 0.77
51 Vatikan Vatikan 0.44 0.17

Təyini[redaktə | əsas redaktə]

Standard map of Europe (blank).png


Qitə sərhədlərini əks etdirən Avropanın ən çox istifadə olunan interaktiv xəritəsi.


Legenda: yaşıl = Asiyada yerləşən, amma tarixi və siyasi baxımdan Avropa sayılan ölkələr; göy = transkontinental dövlətlər – bir hissəsi Avropa, digər hissəsi isə Asiya qitəsində yerləşən ölkələr

Həmçinin baxın[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Map and Details of all 7 Continents". WorldAtlas. İstifadə tarixi: May 4, 2019.
  2. Mübahisəli Krım ərazisi də daxil olmaqla.
  3. "The World Factbook - Central Asia - Russia". CIA World Factbook. Central Intelligence Agency. İstifadə tarixi: 3 May 2019.
  4. "Ukraine". United Nations in Ukraine. İstifadə tarixi: 2020-02-14.
  5. "Entorno físico y medio ambiente" (PDF). Instituto Nacional de Estadística. 10. İstifadə tarixi: 4 August 2019.
  6. "Updated land cover figures". ssb.no (ingilis). İstifadə tarixi: 2015-11-21.
  7. "Fläche und Bevölkerung". www.statistikportal.de (alman).
  8. "Latvia country profile". 29 March 2019. İstifadə tarixi: 2019-10-28 – www.bbc.com vasitəsilə.