Sahələrinə görə Avropa ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Sahələrinə görə Avropa ölkələrinin siyahısı — siyahıda Avropa ölkələri sahələrinə görə çeşidlənilənib.

Avropanın xəritəsi. [1]:

göy = transkontinental dövlətlər – Bir hissəsi Avropa, digər hissəsi isə Asiya qitəsində yerləşən ölkələr

yaşıl = Asiyada yerləşən, amma tarixi və siyasi baxımdan Avropa sayılan ölkələr

Standard map of Europe (blank).png


Qeyd: Bu ölkələrin bəziləri Asiyanın bir hissəsi hesab edilir ya da Avropadan haradasa başqa yerdə yerləşən əraziyə malikdir. Onlar ulduz işarəsi (*) ilə qeyd olunub və siyahıda yalnız Avropa daxilində olan sahələr nəzərdə tutulub.

Yer Ölkə Sahə km² Qeydlər
1 Flag of Russia.svg Rusiya* 3,836,652 Ümümlikdə 17,098,242 km² (Asiya hissəsi ilə birlikdə)
2 Flag of Ukraine.svg Ukrayna 603,628 Krım yarımadasını saymasaq, 576,500 km²
3 Flag of France.svg Fransa 551,695 Xaricdə olan bütün əraziləri daxil olmaqla 643,801 km²
4 Flag of Spain.svg İspaniya 498,468 Kanar adaları, SeutaMelilla ilə birlikdə 505,992 km²
5 Flag of Sweden.svg İsveç 449,964
6 Flag of Norway.svg Norveç 385,171 Bu sahəyə Svalbard və Yan Mayen də daxildir.[2]
7 Flag of Germany.svg Almaniya 357,168
8 Flag of Finland.svg Finlandiya 338,145 Bu sahəyə Aland adaları da daxildir.
9 Flag of Poland.svg Polşa 312,685
10 Flag of Italy.svg İtaliya 301,318
11 Flag of the United Kingdom.svg Birləşmiş Krallıq 244,820
12 Flag of Romania.svg Rumıniya 238,392
13 Flag of Belarus.svg Belarusiya 207,600
14 Flag of Kazakhstan.svgQazaxıstan* 180,000 Asiya hissəsi ilə birlikdə 2,724,902 km²
15 Flag of Greece.svg Yunanıstan 131,940
16 Flag of Bulgaria.svg Bolqarıstan 110,910
17 Flag of Iceland.svg İslandiya 103,000
18 Flag of Hungary.svg Macarıstan 93,030
19 Flag of Portugal.svg Portuqaliya 91,568
20 Flag of Austria.svg Avstriya 83,858
21 Flag of the Czech Republic.svg Çexiya 78,866
22 Flag of Serbia.svg Serbiya 77,453 Kosovo ilə birlikdə 88,361 km² (mübahisəlidi)
23 Flag of Ireland.svg İrlandiya 70,280
24 Flag of Lithuania.svg Litva 65,200
25 Flag of Latvia.svg Latviya 64,589
26 Flag of Croatia.svg Xorvatiya 56,542
27 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosniya və Herseqovina 51,129
28 Flag of Slovakia.png Slovakiya 48,845
29 Flag of Estonia.svg Estoniya 45,226
30 Flag of Denmark.svg Danimarka 43,094 Farer adalarıQrenlandiya ilə birlikdə 2,210,579 km²
31 Flag of Switzerland.svg İsveçrə 41,290
32 Flag of the Netherlands.svg Hollandiya 41,526 Aruba, Kürasao, Sint-MartenKarib dənizindəki ərazilər istisna olmaqla
33 Flag of Moldova.svg Moldova 33,846
34 Flag of Belgium (civil).svg Belçika 30,510
35 Flag of Albania.svg Albaniya 28,748
36 Flag of North Macedonia.svg Makedoniya Respublikası 25,713
37 Flag of Turkey.svg Türkiyə* 23,900 Asiya hissəsi ilə birlikdə 783,562 km²
38 Flag of Slovenia.png Sloveniya 20,273
39 Flag of Montenegro.svg Monteneqro 13,812
40 Kosovo 10,908 Qismən tanınmış dövlət
41 Flag of Azerbaijan.svg Azərbaycan* 6,960 Bura ancaq Quba-Xaçmaz regionu daxildir, tam sahəsi, Asiya hissəsi ilə birlikdə, 86,600 km². Avropa və Asiya Böyük Qafqaz üzrə keçiriləcəyi təqdirdə elə də böyük olmayan hissəsi Avropada qalır, amma əgər sərhəd Kuma-Manıç çökəkliyi üzərə keçirilsə, onda bütövlüklə Asiyadadır.
42 Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq 2,586
43 Flag of Andorra.svg Andorra 468
44 Flag of Malta.svg Malta 316
45 Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn 160
46 Flag of San Marino.svg San Marino 61
47 Flag of Monaco.svg Monako 1,95
48 Flag of the Vatican City.svg Vatikan 0,44
49 Flag of Georgia.svgGürcüstan* Bəzən qismən Avropaya aid edilir. 69,700 km² (Asiya hissəsi ilə birlikdə). Avropa və Asiya Böyük Qafqaz üzrə keçiriləcəyi təqdirdə elə də böyük olmayan hissəsi Avropada qalır. Amma əgər sərhəd Kuma-Manıç çökəkliyi üzərə keçirilsə, onda bütövlüklə Asiyadadır.
Toplam 10,288,305

Həmçinin baxın[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Avropa, ümumi anlayışda
  2. "Updated land cover figures"ssb.no. Retrieved 2015-11-21.