Super Liqa bombardirlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
1995-1996 mövsümünün bombardiri Şota Arveladze
1996-1997, 1997-19981998-1999 mövsümlərinin bombardiri və liqa tarixində ən çox qol vuran futbolçu Hakan Şükür

Super Liqa bombardirlərinin siyahısıSuper Liqada bir mövsümdə ən çox qol atan futbolçuların mövsümlərə görə hazırlanmış siyahısı. 1959-cu ildən başlayan liqanın ilk bombardiri, on beş matçda on bir qol vuran Türkiyə futbolçusu və baş məşqçi, "Tacsız kral" ləqəbli Mətin Oqtay,[1][2] sonuncu bombardir isə 2016-2017 mövsümündə iyirmi səkkiz matçda iyirmi üç qol vuran "Alanyaspor" futbolçusu Vaqner Lavdır.

Bu günə qədər qırx bir fərqli futbolçu bombardir adına layiq görülmüşdür. Mətin Oqtay altı dəfə bombardir adına layiq görülmüşdür. Tanju Çolaq beş dəfə bombardir adını layiq görülmüşdür və o, Mətin Oqtaydan sonra ikinci yeri tutur.[3] Həmçinin Tanju Çolaq 1987-1988 mövsümündə vurduğu otuz doqquz qolla Avropanın ən çox qol atan futbolçusu olub.[4] O, Qızıl buts mükafatını qazanmışdır.[5] Bundan başqa, Tanju Çolaq birdən çox komanda ilə bombardir olan ilk futbolçudur.[6][7][8]

Qırx bir futbolçudan otuz üç nəfəri Türkiyə vətəndaşı, səkkizi isə xarici futbolçudur. İlk xarici bombardir 1983-1984 mövsümündə on altı qol vuran Yuqoslaviya əsilli Tariq Hodiçdir.[9] Digər xarici bombardirlər Şota Arveladze, Aleksandro de Souza, Milan Baroş, Ariza Makukula, Aatif Şaeşue, Fernandao, Mario QomesVaqner Lavdır. Bombardirlər arasında Aleksandro de Souza iki dəfə bombardir olan yeganə xarici futbolçudur.[10][11]

Ümumi olaraq, on yeddi fərqli komanda bombardir çıxarda bilmişdir.[12] Bu sahədə ən müvəffəqiyyətli komanda on beş dəfə bombardir çıxardan "Qalatasaray" və "Fənərbağça"dır.[13]

Super Liqa tarixində üç mövsüm bombardirlik iki futbolçu tərəfindən paylaşılmışdır. 1975-1976 mövsümündə on yeddi qol vuran Cəmil TuranƏli Osman Rənglibay, 1979-1980 mövsümündə on iki qol vuran Mustafa DənizliBəxtiyar Yorulmaz, 2001-2002 mövsümündə iyirmi bir qol vuran İlhan MansızArif Ərdəm bu titulu daşıyıblar.[14]

Bombardirlər[redaktə | əsas redaktə]

Qeyd: Tünd yazılan komanda eyni mövsüm çempion olmuşdur.

     Qızıl buts mükafatını qazanan oyunçular      Paylaşılan mükafatlar[15][16]

1979-1980 mövsümünün bombardiri Mustafa Dənizli
2004-2005 mövsümünün bombardiri Fateh Təkkə
2005-2006 mövsümünün bombardiri Gökhan Ünal
2006-20072010-2011 mövsümünün bombardiri Aleksandro de Souza
2008-2009 mövsümünün bombardiri Milan Baroş
2011-2012 ve 2012-2013 mövsümlərinin bombardiri Burak Yılmaz
2015-2016 mövsümün bombardiri Mario Qomes
Mövsüm Futbolçu Milliyyət[qeyd 1] Komanda Matç Qol %
1959 Mətin Oqtay Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 15 11 0.73
1959-60 Mətin Oqtay[17][18] Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 35 33 0.94
1960-61 Mətin Oqtay Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 28 36 1.29
1961-62 Fikri Alma Flag of Turkey.svg Türkiyə Ankara Dəmirspor 34 21 0.62
1962-63 Mətin Oqtay Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 26 38 1.46
1963-64 Güvən Önüt Flag of Turkey.svg Türkiyə Beşiktaş 30 19 0.63
1964-65 Mətin Oqtay Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 22 17 0.77
1965-66 Ərtan Adatəpə Flag of Turkey.svg Türkiyə MKE Ankaragücü 26 20 0.77
1966-67 Ərtan Adatəpə Flag of Turkey.svg Türkiyə MKE Ankaragücü 28 18 0.64
1967-68 Fevzi Zəmzəm Flag of Turkey.svg Türkiyə Göztəpə 30 19 0.63
1968-69 Mətin Oqtay[qeyd 2] Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 26 17 0.65
1969-70[19] Fəthi Həpər Flag of Turkey.svg Türkiyə Əskişəhərspor 26 13 0.5
1970-71 Ogün Altıbarmaq Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 26 16 0.62
1971-72 Fəthi Həpər Flag of Turkey.svg Türkiyə Əskişəhərspor 30 20 0.67
1972-73 Osman Arpaçıoğlu Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 19 16 0.84
1973-74 Cəmil Turan Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 30 14 0.47
1974-75 Ömər Kanər Flag of Turkey.svg Türkiyə Əskişəhərspor 26 14 0.54
1975-76 Əli Osman Rənglibay Flag of Turkey.svg Türkiyə MKE Ankaragücü 30 17 0.57
Cəmil Turan Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 30 17 0.57
1976-77 Nəcmi Pərəkli[20] Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor 22 18 0.82
1977-78 Cəmil Turan Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 30 17 0.57
1978-79 Özər Umdu Flag of Turkey.svg Türkiyə Adanaspor 26 15 0.58
1979-80 Bəxtiyar Yorulmaz Flag of Turkey.svg Türkiyə Bursaspor 30 12 0.4
Mustafa Dənizli Flag of Turkey.svg Türkiyə Altay 30 12 0.4
1980-81 Bora Öztürk Flag of Turkey.svg Türkiyə Adanaspor 26 15 0.58
1981-82 Səlcuq Yula[21] Flag of Turkey.svg Türkiyə[22] Fənərbağça 28 16 0.57
1982-83 Səlcuq Yula Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 30 19 0.63
1983-84 Tariq Hodiç[23] Flag of Serbia and Montenegro (1992–2006).svg Yuqoslaviya Qalatasaray 30 16 0.53
1984-85 Ayqut İgid Flag of Turkey.svg Türkiyə Sakaryaspor 34 20 0.59
1985-86 Tanju Çolaq Flag of Turkey.svg Türkiyə Samsunspor 34 33 0.97
1986-87 Tanju Çolaq[24] Flag of Turkey.svg Türkiyə Samsunspor 34 25 0.74
1987-88 Tanju Çolaq[qeyd 3] Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 37 39 1.05
1988-89 Ayqut Qocaman Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 34 29 0.85
1989-90 Fəyyaz Uçar Flag of Turkey.svg Türkiyə Beşiktaş 33 28 0.85
1990-91 Tanju Çolaq Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 29 31 1.07
1991-92 Ayqut Qocaman[27] Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 25 25 1.00
1992-93 Tanju Çolaq Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 23 27 1.17
1993-94 Bülənt Uyğun[28] Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 27 22 0.81
1994-95 Ayqut Qocaman[29] Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 25 27 1.08
1995-96 Şota Arveladze[30][31][32][33] Flag of Georgia.svg Gürcüstan[34] Trabzonspor 30 25 0.83
1996-97 Hakan Şükür Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 33 38 1.15
1997-98 Hakan Şükür Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 32 32 1.00
1998-99 Hakan Şükür Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 33 19 0.58
1999-00 Sərxan Ayqut Flag of Turkey.svg Türkiyə Samsunspor 33 30 0.91
2000-01 Okan Yılmaz Flag of Turkey.svg Türkiyə Bursaspor 31 23 0.74
2001-02 İlhan Mansız Flag of Turkey.svg Türkiyə Beşiktaş 30 21 0.7
Arif Ərdəm Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 32 21 0.66
2002-03 Okan Yılmaz Flag of Turkey.svg Türkiyə Bursaspor 34 24 0.71
2003-04 Zəfər Biryol Flag of Turkey.svg Türkiyə Konyaspor 30 25 0.83
2004-05 Fateh Təkkə Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor 34 31 0.91
2005-06 Gökhan Ünal Flag of Turkey.svg Türkiyə Kayserispor 32 25 0.78
2006-07 Aleksandro de Souza Flag of Brazil.svg Braziliya Fənərbağça 32 19 0.59
2007-08 Semih Şəntürk Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça 27 17 0.63
2008-09 Milan Baroş Flag of the Czech Republic.svg Çexiya Qalatasaray 31 20 0.65
2009-10 Ariza Makukula Flag of Portugal.svg Portuqaliya Kayserispor 29 21 0.72
2010-11 Aleksandro de Souza Flag of Brazil.svg Braziliya Fənərbağça 33 28 0.85
2011-12 Burak Yılmaz Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor 34 33 0.97
2012-13 Burak Yılmaz Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray 30 24 0.80
2013-14 Aatif Şaeşue Flag of Morocco.svg Mərakeş Sivasspor 33 17 0.52
2014-15 Fernandao Flag of Brazil.svg Braziliya Bursaspor 30 22 0.73
2015-16 Mario Qomes Flag of Germany.svg Almaniya Beşiktaş 33 26 0.79
2016-17 Vaqner Lav Flag of Brazil.svg Braziliya Alanyaspor 28 23 0.82

Komandalar tərəfindən performanslar[redaktə | əsas redaktə]

Qeyd: Ulduz (*) İki və ya daha çox futbolçunun bombardirliyi paylaşdığını bildirir.

Komandası Bombardir
sayı
Mövsümlər
1 Qalatasaray 15 dəfə 1959, 1959-60, 1960-61, 1962-63, 1964-65, 1968-69, 1983-84, 1987-88, 1990-91, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 2001-02*, 2008-09, 2012-13
Fənərbağça 1970-71, 1972-73, 1973-74, 1975-76*, 1977-78, 1981-82, 1982-83, 1988-89, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1994-95, 2006-07, 2007-08, 2010-11[35]
2 Trabzonspor 4 dəfə 1976-77, 1995-96, 2004-05, 2011-12[36]
Bursaspor 1979-80*, 2000-01, 2002-03, 2014-15[37]
Beşiktaş[38] 1963-64, 1989-90, 2001-02, 2015-16
3 Samsunspor 3 dəfə 1986-86, 1986-87, 1999-00[39][40]
MKE Ankaragücü 1965-66, 1966-67, 1975-76*
Əskişəhərspor 1969-70, 1971-72, 1974-75
4 Adanaspor 2 dəfə 1978-79, 1980-81
Kayserispor 2005-06, 2009-10
5 Konyaspor 1 dəfə 2003-04
Sakaryaspor 1984-85
Altay 1979-80*
Göztəpə 1977-78[41]
Ankara Dəmirspor 1961-62
Sivasspor 2013-14
Alanyaspor 2016-17

Fərdi performanslar[redaktə | əsas redaktə]

     Hal-hazırda Super Liqada futbolçuluq karyerasına davam edənlər

Ölkəsi Bombardirləri Ümumi Komanda
1 Türkiyə Türkiyə Mətin Oqtay 6 dəfə Galatasaray
2 Türkiyə Türkiyə Tanju Çolaq 5 dəfə Samsunspor (2), Qalatasaray (2), Fənərbağça
3 Türkiyə Türkiyə Ayqut Qocaman 3 dəfə Fənərbağça
Türkiyə Türkiyə Cəmil Turan Fənərbağça
Türkiyə Türkiyə Hakan Şükür Qalatasaray
4 Braziliya Braziliya Aleksandro de Souza 2 dəfə Fənərbağça
Türkiyə Türkiyə Burak Yılmaz Trabzonspor (1), Qalatasaray (1)
Türkiyə Türkiyə Ərtan Adatəpə MKE Ankaragücü
Türkiyə Türkiyə Fəthi Geper Əskişəhərspor
Türkiyə Türkiyə Okan Yılmaz Bursaspor
Türkiyə Türkiyə Səlcuq Yula Fənərbağça
5 Türkiyə Türkiyə Əli Osman Rənglibay 1 dəfə MKE Ankaragücü
Türkiyə Türkiyə Arif Ərdəm Qalatasaray
Portuqaliya Portuqaliya Ariza Makukula Kayserispor
Mərakeş Mərakeş Aatif Şaeşue Sivasspor
Türkiyə Türkiyə Aykut İgid Sakaryaspor
Türkiyə Türkiyə Bəxtiyar Yorulmaz Bursaspor
Türkiyə Türkiyə Bora Öztürk Adanaspor
Türkiyə Türkiyə Bülənt Uyğun Fənərbağça
Türkiyə Türkiyə Fateh Təkkə Trabzonspor
Braziliya Braziliya Fernandao Bursaspor
Türkiyə Türkiyə Fevzi Zəmzəm Göztəpə
Türkiyə Türkiyə Fəyyaz Uçar Beşiktaş
Türkiyə Türkiyə Fikri Alma Ankara Dəmirspor
Türkiyə Türkiyə Gökhan Ünal Kayserispor
Türkiyə Türkiyə Güvən Önüt Beşiktaş
Türkiyə Türkiyə İlhan Mansız Beşiktaş
Çexiya Çexiya Milan Baroş Qalatasaray
Türkiyə Türkiyə Mustafa Dənizli Altay
Türkiyə Türkiyə Nəcmi Pərəkli Trabzonspor
Türkiyə Türkiyə Ogün Altıbarmaq Fənərbağça
Türkiyə Türkiyə Osman Arpaçıoğlu Fənərbağça
Türkiyə Türkiyə Ömər Kanər Əskişəhərspor
Türkiyə Türkiyə Özər Umdu Adanaspor
Türkiyə Türkiyə Semih Şəntürk Fənərbağça
Türkiyə Türkiyə Sərxan Aykut Samsunspor
Gürcüstan Gürcüstan Şota Arveladze Trabzonspor
Yuqoslaviya Yuqoslaviya Tariq Hodiç Qalatasaray
Türkiyə Türkiyə Zəfər Biryol Konyaspor
Almaniya Almaniya Mario Qomes Beşiktaş
Braziliya Braziliya Vaqner Lav Alanyaspor

Milliyyətə görə performanslar[redaktə | əsas redaktə]

Milliyyət Bombardirlik sayı
Türkiyə Türkiyə
52
Braziliya Braziliya
4
Yuqoslaviya Yuqoslaviya
1
Gürcüstan Gürcüstan
1
Çexiya Çexiya
1
Portuqaliya Portuqaliya
1
Mərakeş Mərakeş
1
Almaniya Almaniya
1

Rekordlar[redaktə | əsas redaktə]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Milliyyət siyahısında oyunçunun bombardir olduğu ildə vətəndaşlığı əsas götürülmüşdür.
  2. Fevzi Zəmzəm (29 matç 17 qol) həmin mövsüm Mətin Oqtayla eyni qol vurmağına baxmayaraq, bombardirliyi paylaşdırılmamış, daha az matçda iştirak edən Mətin Oqtay rəsmi olaraq bombardir elan edilmişdir.
  3. Tanju Çolaq bu mövsümdə vurduğu otuz doqquz qolla Avropada ən çox qol vuran oyunçu olub Qızıl buts mükafatını qazanmışdır.[25][26]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Taçsız Kral Metin Oktay (1936-1991)". Galatasaray SK (13 sentyabr 2011). 19 dekabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  2. Görgün, Ege "Sırtlarında ecnebilerin forması, yüreklerinde ay-yıldız...". goal.com (21 aprel 2010). 26 aprel 2010 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  3. nediyor.com. "Türkiye’nin spor tarihini değiştiren 10 efsane sporcumuz". 21 may 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  4. tcfutbolakademisi.com. "“Bir şirket nasıl yönetiliyorsa futbol kulüpleri de o sorumlulukla yönetilmeli”". 5 mart 2019 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  5. "Ronaldo "Altın Ayakkabı" ödülünü aldı". BBC Türkçe (4 noyabr 2011). 11 noyabr 2011 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  6. "Tanju Çolak İstatistik". 28 dekabr 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  7. samsunspor.org.tr. "Lig Tarihimiz > 1981 - 1982". 22 yanvar 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  8. samsunspor.org.tr. "Lig Tarihimiz > 1984 - 1985". 28 avqust 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  9. "Berjan: Željo je dobijao aplauz po cijeloj Jugoslaviji". fkzeljeznicar.ba. Arxivləşdirilib: [1] saytından 14 iyun 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20180509155120/https://fkzeljeznicar.ba/berjan-zeljo-je-dobijao-aplauz-po-cijeloj-jugoslaviji/6975/. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  10. Lig TV. "Fernandao'dan Terim'e mesaj: "millî takıma hayır demem"". 20 dekabr 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  11. hurriyet.com.tr. "Ünlü futbolcu eşcinsel mi?". 15 avqust 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  12. "Şike davasında 7 tahliye, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, Cemil Turan, Şekip Mosturoğlu". 24 oktyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  13. "1907 ÜNİFEB’den 3 Mayıs etkinlikleri". fenerbahce.org. Fenerbahçe Spor Kulübü. 13 aprel 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  14. Bőd, Titanilla "Olga Beständigová and Ilhan Mansiz - a crazy dream about Sochi". Absolute Skating (9 oktyabr 2011). 6 mart 2019 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  15. "Ligin Gol Kralları". Türkiye Futbol Federasyonu. 30 iyun 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  16. "Süper Ligin Gol Kralları". CNN TURK (7 sentyabr 2011). 9 dekabr 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  17. NTV. "UEFA Türkiye’de oynamış en iyi yabancıları".
  18. UEFA. "Turkey's ten best foreign imports". 26 noyabr 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2018.
  19. Derinev.com. "Alex scored 3000'th goal in club history". Fenerbahce.org.
  20. "KASIMPAŞA VS. FENERBAHÇE 2 - 0". UK SOCCERWAY (29 September 2012).
  21. Captains decleaned" Archived 26 June 2007 at the Wayback Machine.
  22. "Summary - Süper Lig - Turkey - Results, fixtures, tables and news". Soccerway (11 yanvar 2012).
  23. "Alex 1000'e adım adım". Sporx.com (8 July 2011).
  24. Derinev.com. "Alex's equipments in the Museum". Fenerbahce.org.
  25. Derinev.com. "Alex is signing". Fenerbahce.org.
  26. Derinev.com. "Alex signed". Fenerbahce.org.
  27. "50. Ziraat Türkiye Kupası Fenerbahçe'nin" (Turkish). TFF (16 may 2012).
  28. Yılmaz, Çetin Cem (16 sentyabr 2012). "Alex statue a beautiful gesture to the Fener captain". Hürriyet Daily News. http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=238&nID=30447&NewsCatID=444. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  29. "Burak Yılmaz, Aykut Kocaman'ı da geçti". Hürriyet. 5 noyabr 2011. http://www.boxingscene.com/guillermo-jones-stops-marrone-six-retains-wba-title--45726. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  30. "Kral'ın vasiyeti" (Turkish). Hürriyet. 12 noyabr 1998. http://www.hurriyet.com.tr/index/ArsivNews.aspx?id=-47365. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  31. Çakır, Ahmet (24 mart 2015). "Hakan Şükür'e FIFA'dan kral ödül" (Turkish). Zaman. Arxivləşdirilib: [2] saytından 27 mart 2015 tarixində. https://web.archive.org/web/20150327002528/http://www.zaman.com.tr/spor_hakan-sukure-fifadan-kral-odul_2285083.html. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  32. Çakır, Ahmet (17 noyabr 2013). "Hakan Şükür’e çağrı: O kitabı yayınlayalım" (Turkish). Zaman. Arxivləşdirilib: [3] saytından 2 aprel 2015 tarixində. https://web.archive.org/web/20150402095712/http://www.zaman.com.tr/ahmet-cakir/hakan-sukure-cagri-o-kitabi-yayinlayalim_2168298.html. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  33. "Hakan Şükür'den spor dünyasını sarsacak sözler. Şükür promises to shake the world of sports up" (Turkish). Samanyolu Haber TV. 12 oktyabr 2014. http://www.samanyoluhaber.com/spor/Hakan-Sukurden-spor-dunyasini-sarsacak-sozler/1063977/. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  34. "Dramatic Marseille comeback foils Fenerbahçe". UEFA (20 sentyabr 2012).
  35. "UEFA Rankings". UEFA.com. UEFA.
  36. "List of Youth League Champions". Turkish Football Federation. 5 yanvar 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  37. "First match and foundation". Galatasaray.org. 17 noyabr 2007. Arxivləşdirilib: [4] saytından 10 aprel 2008 tarixində. https://web.archive.org/web/20080410115620/http://www.galatasaray.org/English/Corporate/history/detail.asp?pid=2422&haberid=289785.
  38. "Ligin Gol Kralları" (Turkish). Turkish Football Federation. 15 may 2018 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  39. Serkan Demirtaş. "Kosovalılara üç nasihat" (Turkish). Radikal (12 October 2005). 30 sentyabr 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 10 may 2018.
  40. "Erdoğan'dan Hakan Şükür açıklaması" (Turkish). NTV (23 fevral 2013).
  41. "How Galatasaray Founded". Galatasaray.org. 23 noyabr 2007. Arxivləşdirilib: [5] saytından 9 may 2008 tarixində. https://web.archive.org/web/20080509054111/http://www.cimbom.org/general/founded.html.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]