Türkiyə Superkubokunu qazanan baş məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
2010 TSK Finali.jpg
Atatürk Olimpiya Stadionunda oynanılan 2010 Türkiyə Superkubokundan əvvəl açılış mərasimi.

Türkiyə Superkubokunu qazanan baş məşqçilərin siyahısı (türk. Türkiye Süper Kupası kazanan teknik direktörler listesi) — Super Liqa çempionu ilə Türkiyə Kuboku çempionunun qarşılaşdığı Türkiyə Superkubokunu mövsümlərə görə qazanan baş məşqçilərin siyahısı. 1966-ci ildən 1999-cu ilə qədər "Prezident kuboku" adı ilə təşkil edilən turnir 1999-2005-ci illər arasında təşkil olunmamışdı.[1] 2006-cı ildən "Superkubok" adı ilə təşkil edilməyə başlamışdır. Oynanılan otuz yeddi matçda iyirmi səkkiz fərqli baş məşqçi kubokun sahibi olmuşdur. Kuboku qazanan ilk baş məşqçi "Qalatasaray" komandası ilə kubokun sevincini yaşayan Gündüz Qılınc, ilk xarici baş məşqçi isə "Beşiktaş" komandası ilə kuboku qazanan Lyubişa Speycdir. Kuboku ən çox qazanan baş məşqçi isə Əhməd Suat Özyazıçıdır.[2] O, bu kuboku 4 dəfə qazanmışdır.[2]

İki baş məşqçi iki il ardıcıl çempion olmuşdur. Bu baş məşqçilər 1976-1977-ci illərdə "Trabzonspor" komandası ilə çempion olan Əhməd Suat Özyazıçı[2]1996-1997-ci illərdə "Qalatasaray" komandası ilə kuboku əldə edən Fateh Terimdir.[3] İki baş məşqçi iki fərqli komanda ilə müvəffəqiyyət qazanmışdır. İlk dəfə bu uğura 1978-1980-cı illərdə "Trabzonspor", 1982-ci ildə isə "Qalatasaray" komandası ilə Özkan Sümər nail olmuşdur. Sonrakı baş məşqçi isə 1994-cü ildə "Beşiktaş", 2009-cu ildə "Fənərbağça" komandası ilə kuboku əldə edən Kristof Daumdur.

Həm futbolçu, həm də baş məşqçi olaraq kuboku qazanan üç nəfər var: Şenol Günəş "Trabzonspor" komandasında 1976, 1977, 1978, 1979, 19801983-cü illərdə futbolçu, 19952010-cu illərdə isə baş məşqçi olaraq kuboku qazanmışdır.[4][5][6] Fateh Tərim "Qalatasaray" komandasında 1982-ci ildə futbolçu, 1996, 1997, 20122013-cü illərdə baş məşqçi olaraq kuboku qazanmışdır.[7][8][9] Həmzə Həmzəoğlu 1993-cü ildə "Qalatasaray" komandasında futbolçu, 2015-ci ildə isə baş məşqçi olaraq kuboku qazanmışdır.[10][11][12]

Qazanan baş məşqçilər[redaktə | əsas redaktə]

1987-ci ildə qazanan baş məşqçi Yupp Derval.
19881991-cı illərdə qazanan baş məşqçi Mustafa Dənizli.
19942009-cu illərdə qazanan baş məşqçi Kristofer Daum.
19952010-cu illərdə kuboku qazanan baş məşqçi Şenol Günəş.
1996, 1997, 20122013-cu illərdə kuboku qazanan baş məşqçi Fateh Tərim.
2006-cı ildə kuboku qazanan baş məşqçi Cin Tiqana.
2007-ci ildə kuboku qazanan baş məşqçi Ziko.
2008-ci ildə kuboku qazanan baş məşqçi Maykl Skibbe.
Final Baş məşqçi Milliyyət[qeyd 1] Klub Qeyd
1966 Qılınc, GündüzGündüz Qılınc Flag of Turkey.svg Türkiyə Galatasaray [13]
1967 Speyc, LyubişaLyubişa Speyc Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Beşiktaş [1]
1968 Molnar, İqnakİqnak Molnar Flag of Hungary.svg Macarıstan Fənərbağça [qeyd 2][14][1]
1969 Kaloperoviç, TomislavTomislav Kaloperoviç Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Qalatasaray [1]
1970 Süvari, AdnanAdnan Süvari Flag of Turkey.svg Türkiye Göztəpə [1]
1971 Qeqiç, AbdullaAbdulla Qeqiç Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Əskişəhərspor [1]
1972 Böç, BrianBrian Böç Flag of England.svg İngiltərə Qalatasaray [1]
1973 Didi, Valdir PereyraValdir Pereyra Didi Flag of Brazil.svg Braziliya Fənərbağça [1]
1974 Türel, MətinMətin Türel Flag of Turkey.svg Türkiyə Beşiktaş [1]
1975 Qeqiç, AbdullaAbdulla Qeqiç Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Fənərbağça [1]
1976 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [1]
1977 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [1]
1978 Sümər, ÖzkanÖzkan Sümər Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [1]
1979 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [1]
1980 Sümər, ÖzkanÖzkan Sümər Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [1]
1981 Göydəl, YılmazYılmaz Göydəl Flag of Turkey.svg Türkiyə Ankaragücü MKE [1]
1982 Sümər, ÖzkanÖzkan Sümər Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [1]
1983 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [1]
1984 Veselinoviç, TodorTodor Veselinoviç Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Fənərbağça [1]
1985 Mesey, KalmanKalman Mesey Flag of Hungary.svg Macarıstan Fənərbağça [1]
1986 Stankoviç, BrankoBranko Stankoviç Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Beşiktaş [1]
1987 Derval, CapCap Derval Flag of Germany.svg Almaniya Qalatasaray [1]
1988 Dənizli, MustafaMustafa Dənizli Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [1]
1989 Miln, QordonQordon Miln Flag of England.svg İngiltərə Beşiktaş [1]
1990 Kanər, ÖmərÖmər Kanər Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça [1]
1991 Dənizli, MustafaMustafa Dənizli Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [1]
1992 Miln, QordonQordon Miln Flag of England.svg İngiltərə Beşiktaş [1]
1993 Hollmen, ReynerReyner Hollmen Flag of Germany.svg Almaniya Qalatasaray [1]
1994 Daum, KristofKristof Daum Flag of Germany.svg Almaniya Beşiktaş [1]
1995 Günəş, ŞenolŞenol Günəş Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [1]
1996 Terim, FatihFatih Terim Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [1]
1997 Terim, FatihFatih Terim Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [1]
1998 Toşak, ConCon Toşak Flag of Wales.svg Uels Beşiktaş [1]
1999-05 Təşkil edilməyib.
2006 Tiqana, CinCin Tiqana Flag of France.svg Fransa Beşiktaş [15]
2007 Ziko, ArturArtur Ziko Flag of Brazil.svg Braziliya Fənərbağça [16]
2008 Skibbe, MayklMaykl Skibbe Flag of Germany.svg Almaniya Qalatasaray [17]
2009 Daum, KristofKristof Daum Flag of Germany.svg Almaniya Fənərbağça [18]
2010 Günəş, ŞenolŞenol Günəş Flag of Turkey.svg Türkiyə Trabzonspor [19]
2011 Təşkil edilməyib.[qeyd 3][23]
2012 Terim, FatihFatih Terim Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [24]
2013 Terim, FatihFatih Terim Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [25]
2014 Qartal, İsmayılİsmayıl Qartal Flag of Turkey.svg Türkiyə Fənərbağça [26]
2015 Həmzəoğlu, HəmzəHəmzə Həmzəoğlu Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [27]
2016 Old Rikerink, CanCan Old Rikerink Flag of the Netherlands.svg Niderland Qalatasaray [1]
2017 Ağçay, Mustafa RəşidMustafa Rəşid Ağçay Flag of Turkey.svg Türkiyə Konyaspor [1]

Mükafatların sayına görə[redaktə | əsas redaktə]

Ad Çempionluq sayı Klub(lar) Qazandığı illər
1 Əhməd Suat Özyazıçı
4
Trabzonspor 1976
1977
1979
1983
2 Fateh Tərim
4
Qalatasaray 1996
1997
2012
2013
3 Özkan Sümər
3
Trabzonspor (2)
Qalatasaray (1)
1978
1980
1982
4 Abdullah Qeqiç
2
Əskişəhərspor, Fənərbağça 1971
1975
5 Mustafa Dənizli
2
Qalatasaray 1988
1991
6 Qordon Miln
2
Beşiktaş 1989
1992
7 Kristof Daum
2
Beşiktaş
Fənərbağça
1994
2009
8 Şenol Günəş
2
Trabzonspor 1995
2010

Millətə görə performanslar[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Baş məşqçi Çempionluq sayı
Flag of Turkey.svg Türkiyə
13
24
Flag of Germany.svg Almaniya
5
5
Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya
5
5
Flag of England.svg İngiltərə
2
3
Flag of Brazil.svg Braziliya
2
2
Flag of Hungary.svg Macarıstan
2
2
Flag of France.svg Fransa
1
1
Flag of Wales.svg Uels
1
1

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Milliyyət bölməsində baş məşqçinin çempion olduğu ildə olan vətəndaşlığı əsas götürülmüşdür.
  2. 1968-ci ildə Fənərbağça həm liqa həm də kubok çempionu olduğu üçün "Prezident kuboku" təşkil edilmədi. Kubok matçlar oynanılmadan Fənərbağçaya verildi.
  3. 10 iyun 2011-ci ildə TFF etdiyi açıqlamasında 2010-11 Liqa çempionu "Fənərbağça" ilə 2010-11 Türkiyə kuboku çempionu "Beşiktaş"-ın oynayacağı 2011 Türkiyə Superkuboku matçının 31 iyul 2011-ci ildə Yeni Ərzurum stadionunda oynanılacağını bildirdi.[20] Lakin 3 iyul 2011-ci ildə başlayan qalmaqal səbəbi ilə matçın 19 iyul 2011-ci ildə oynanılacağı bildirildi.[21] 21 may 2012-ci ildə TFF matçın oynanılmayacağını açıqladı.[22]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 "Cumhurbaşkanlığı Kupası"(türk.)). Turkish Soccer. Arxivləşdirilib: [1] saytından 19 noyabr 2015 tarixində. http://web.archive.org/web/20151119080314/http://www.angelfire.com:80/nj/sivritepe/CP/CB.html. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 haberler.com. "Ahmet Suat Özyazıcı Yeniden Trabzonspor'da"(türk.)). Arxivləşdirilib: [2] saytından 2 noyabr 2013 tarixində. http://web.archive.org/web/20131102204748/http://spor.haberler.com/ahmet-suat-ozyazici-yeniden-trabzonspor-da-haberi/. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  3. "Fatih Terim 50 yaşında"(türk.)). Hurriyet. Arxivləşdirilib: [3] saytından 28 dekabr 2013 tarixində. http://web.archive.org/web/20131228104141/http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2003/09/14/343627.asp. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  4. "Trabzon’a Güneş, kupasız doğmuyor"(türk.)). aksiyon.com.tr. http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-27365-38-trabzona-gunes-kupasiz-dogmuyor.html. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  5. mackolik.com. "Şenol Güneş İstatistik"(türk.)). Arxivləşdirilib: [4] saytından 2 aprel 2017 tarixində. http://web.archive.org/web/20170402082246/http://www.mackolik.com/Futbolcu/52397/Senol-Gunes. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  6. bjk.com.tr. "Yeni Teknik Direktörümüz Şenol Güneş için İmza Töreni Yapıldı"(türk.)). Arxivləşdirilib: [5] saytından 15 noyabr 2015 tarixində. http://web.archive.org/web/20151115085445/http://www.bjk.com.tr:80/tr/haber/62856/yeni_teknik_direktorumuz_senol_gunes_icin_imza_toreni_yapildi.html. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  7. "Cumhurbaşkanlığı Kupası"(türk.)). Turkish Soccer. Arxivləşdirilib: [6] saytından 19 noyabr 2015 tarixində. http://web.archive.org/web/20151119080314/http://www.angelfire.com:80/nj/sivritepe/CP/CB.html. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  8. milliyet.com.tr. "TERİM KOVULDU"(türk.)). Arxivləşdirilib: [7] saytından 8 yanvar 2015 tarixində. http://web.archive.org/web/20150108084633/http://www.milliyet.com.tr:80/2001/11/06/spor/aspo.html. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  9. "Fatih Terim Galatasaray'da"(türk.)). Arxivləşdirilib: [8] saytından 24 dekabr 2017 tarixində. http://web.archive.org/web/20171224123123/http://galatasaray.org/haber/futbol/fatih-terim-galatasarayda/37350. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  10. "Hamza Hamzaoğlu tarihe geçti"(türk.)). www.milliyet.com.tr. Arxivləşdirilib: [9] saytından 6 mart 2016 tarixində. http://web.archive.org/web/20160306143115/http://www.milliyet.com.tr/hamza-hamzaoglu-tarihe-gecti-galatasaray-2099245-skorerhaber/. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  11. "Galatasaray’ın Yeni Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu"(türk.)). Galatasaray SK Resmi İnternet Sitesi. 1 dekabr 2014. Arxivləşdirilib: [10] saytından 4 dekabr 2014 tarixində. http://web.archive.org/web/20141204221214/http://www.galatasaray.org/kulup/haber/21678.php. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  12. "Bir kez daha tarihe geçti"(türk.)). ntvspor.org. 3 iyun 2015. Arxivləşdirilib: [11] saytından 19 noyabr 2015 tarixində. http://web.archive.org/web/20151119221717/http://www.ntvspor.net/haber/haber-t/131614/bir-kez-daha-tarihe-gecti. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  13. "Baba Gündüz'ü Özlemle Anıyoruz"(türk.)). galatasaray.org. Arxivləşdirilib: [12] saytından 29 avqust 2012 tarixində. http://web.archive.org/web/20120729014849/http://www.galatasaray.org:80/kulup/haber/10073.php. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  14. "Süper Kupa"(türk.)). Turkish Soccer. Arxivləşdirilib: [13] saytından 10 noyabr 2011 tarixində. http://web.archive.org/web/20111110023323/http://www.angelfire.com/nj/sivritepe/1112/sksum.html. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  15. "Tigana bereketi"(türk.)). hurriyet.com.tr. http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=4842146. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  16. "Süper Kupa Sarı Lacivert"(türk.)). gazetevatan.com. http://haber.gazetevatan.com/Haber/131135/1/Gundem. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  17. "Süper Kupa Galatasaray'ın oldu"(türk.)). cnnturk.com. Arxivləşdirilib: [14] saytından 25 sentyabr 2009 tarixində. http://web.archive.org/web/20090925022253/http://www.cnnturk.com:80/2008/spor/futbol/08/17/super.kupa.galatasarayin.oldu/490750.0/index.html. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  18. "Süpersin Kanarya!"(türk.)). gazetevatan.com. http://haber.gazetevatan.com/Haber/252065/1/Gundem. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  19. "Gutierrez Bursa'ya patladı"(türk.)). gazetevatan.com. http://haber.gazetevatan.com/Haber/321862/1/Gundem. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  20. "Süper Kupa finali 31 Temmuz'da"(türk.)). milliyet.com.tr. Arxivləşdirilib: [15] saytından 15 iyun 2011 tarixində. http://web.archive.org/web/20110615134558/http://spor.milliyet.com.tr:80/super-kupa-finali-31-temmuz-da/spor/spordetay/10.06.2011/1400867/default.htm. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  21. "'Şike' için ilk karar: Süper Kupa ertelendi"(türk.)). ntvmsnbc.com. http://www.ntvmsnbc.com/id/25233715/. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  22. "Ligler ne zaman başlayacak?"(türk.)). milliyet.com.tr. http://spor.milliyet.com.tr/ligler-ne-zaman-baslayacak-/spor/spordetay/21.05.2012/1543133/default.htm. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  23. "Süper Kupa iptal, UEFA belirsiz!". gazetevatan.com. http://haber.gazetevatan.com/Haber/388675/1/Gundem. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  24. "Süper Kupa Galatasaray'ın"(türk.)). Sporx. Arxivləşdirilib: [16] saytından 14 avqust 2012 tarixində. http://web.archive.org/web/20120814232459/http://live.sporx.com:80/futbol/superlig/super-kupa-galatasarayinSXHBQ291198SXQ?. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  25. "Süper Kupa Galatasaray'ın"(türk.)). CNN Türk. Arxivləşdirilib: [17] saytından 4 mart 2016 tarixində. http://web.archive.org/web/20160304105507/http://www.cnnturk.com/2013/spor/futbol/08/11/super.kupa.galatasarayin/719115.0/index.html. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  26. "TFF Süper Kupa 2014 Fenerbahçe'nin". tff.org. Arxivləşdirilib: [18] saytından 5 mart 2016 tarixində. http://web.archive.org/web/20160305094857/http://www.tff.org/default.aspx?pageID=267&ftxtID=21115. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  27. "TFF Süper Kupa Galatasaray'ın Galatasaray 1-0 Bursaspor". tff.org. Arxivləşdirilib: [19] saytından 26 may 2016 tarixində. http://web.archive.org/web/20160526191855/http://www.tff.org/default.aspx?pageID=267&ftxtID=23387. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]