≛

Türkiyə Superkubokunu qazanan baş məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
2010 TSK Finali.jpg
Atatürk Olimpiya Stadionunda oynanılan 2010 Türkiyə Superkubokundan əvvəl açılış mərasimi.

Türkiyə Superkubokunu qazanan baş məşqçilərin siyahısı (türk. Türkiye Süper Kupası kazanan teknik direktörler listesi) — Super Liqa çempionu ilə Türkiyə Kuboku çempionunun qarşılaşdığı Türkiyə Superkubokunu mövsümlərə görə qazanan baş məşqçilərin siyahısı. 1966-ci ildən 1999-cu ilə qədər "Prezident kuboku" adı ilə təşkil edilən turnir 1999-2005-ci illər arasında təşkil olunmamışdı.[1] 2006-cı ildən "Superkubok" adı ilə təşkil edilməyə başlamışdır. Oynanılan otuz yeddi matçda iyirmi səkkiz fərqli baş məşqçi kubokun sahibi olmuşdur. Kuboku qazanan ilk baş məşqçi "Qalatasaray" komandası ilə kubokun sevincini yaşayan Gündüz Qılınc, ilk xarici baş məşqçi isə "Beşiktaş" komandası ilə kuboku qazanan Lyubişa Speycdir. Kuboku ən çox qazanan baş məşqçi isə Əhməd Suat Özyazıçıdır.[2] O, bu kuboku 4 dəfə qazanmışdır.[2]

İki baş məşqçi iki il ardıcıl çempion olmuşdur. Bu baş məşqçilər 1976-1977-ci illərdə "Trabzonspor" komandası ilə çempion olan Əhməd Suat Özyazıçı[2]1996-1997-ci illərdə "Qalatasaray" komandası ilə kuboku əldə edən Fateh Terimdir.[3] İki baş məşqçi iki fərqli komanda ilə müvəffəqiyyət qazanmışdır. İlk dəfə bu uğura 1978-1980-cı illərdə "Trabzonspor", 1982-ci ildə isə "Qalatasaray" komandası ilə Özkan Sümər nail olmuşdur. Sonrakı baş məşqçi isə 1994-cü ildə "Beşiktaş", 2009-cu ildə "Fənərbağça" komandası ilə kuboku əldə edən Kristof Daumdur.

Həm futbolçu, həm də baş məşqçi olaraq kuboku qazanan üç nəfər var: Şenol Günəş "Trabzonspor" komandasında 1976, 1977, 1978, 1979, 19801983-cü illərdə futbolçu, 19952010-cu illərdə isə baş məşqçi olaraq kuboku qazanmışdır.[4][5][6] Fateh Tərim "Qalatasaray" komandasında 1982-ci ildə futbolçu, 1996, 1997, 20122013-cü illərdə baş məşqçi olaraq kuboku qazanmışdır.[7][8][9] Həmzə Həmzəoğlu 1993-cü ildə "Qalatasaray" komandasında futbolçu, 2015-ci ildə isə baş məşqçi olaraq kuboku qazanmışdır.[10][11][12]

Qazanan baş məşqçilər[redaktə | əsas redaktə]

1987-ci ildə qazanan baş məşqçi Yupp Derval.
19881991-cı illərdə qazanan baş məşqçi Mustafa Dənizli.
19942009-cu illərdə qazanan baş məşqçi Kristofer Daum.
19952010-cu illərdə kuboku qazanan baş məşqçi Şenol Günəş.
1996, 1997, 20122013-cu illərdə kuboku qazanan baş məşqçi Fateh Tərim.
2006-cı ildə kuboku qazanan baş məşqçi Cin Tiqana.
2007-ci ildə kuboku qazanan baş məşqçi Ziko.
2008-ci ildə kuboku qazanan baş məşqçi Maykl Skibbe.
Final Baş məşqçi Milliyyət[qeyd 1] Klub Qeyd
1966 Qılınc, GündüzGündüz Qılınc Türkiyə Türkiyə Galatasaray [13]
1967 Speyc, LyubişaLyubişa Speyc Yuqoslaviya Yuqoslaviya Beşiktaş [1]
1968 Molnar, İqnakİqnak Molnar Macarıstan Macarıstan Fənərbağça [qeyd 2][1][14]
1969 Kaloperoviç, TomislavTomislav Kaloperoviç Yuqoslaviya Yuqoslaviya Qalatasaray [1]
1970 Süvari, AdnanAdnan Süvari Türkiyə Türkiyə Göztəpə [1]
1971 Qeqiç, AbdullaAbdulla Qeqiç Yuqoslaviya Yuqoslaviya Əskişəhərspor [1]
1972 Böç, BrianBrian Böç İngiltərə İngiltərə Qalatasaray [1]
1973 Didi, Valdir PereyraValdir Pereyra Didi Braziliya Braziliya Fənərbağça [1]
1974 Türel, MətinMətin Türel Türkiyə Türkiyə Beşiktaş [1]
1975 Qeqiç, AbdullaAbdulla Qeqiç Yuqoslaviya Yuqoslaviya Fənərbağça [1]
1976 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [1]
1977 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [1]
1978 Sümər, ÖzkanÖzkan Sümər Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [1]
1979 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [1]
1980 Sümər, ÖzkanÖzkan Sümər Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [1]
1981 Göydəl, YılmazYılmaz Göydəl Türkiyə Türkiyə Ankaragücü MKE [1]
1982 Sümər, ÖzkanÖzkan Sümər Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [1]
1983 Özyazıçı, Əhməd SuatƏhməd Suat Özyazıçı Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [1]
1984 Veselinoviç, TodorTodor Veselinoviç Yuqoslaviya Yuqoslaviya Fənərbağça [1]
1985 Mesey, KalmanKalman Mesey Macarıstan Macarıstan Fənərbağça [1]
1986 Stankoviç, BrankoBranko Stankoviç Yuqoslaviya Yuqoslaviya Beşiktaş [1]
1987 Derval, CapCap Derval Almaniya Almaniya Qalatasaray [1]
1988 Dənizli, MustafaMustafa Dənizli Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [1]
1989 Miln, QordonQordon Miln İngiltərə İngiltərə Beşiktaş [1]
1990 Kanər, ÖmərÖmər Kanər Türkiyə Türkiyə Fənərbağça [1]
1991 Dənizli, MustafaMustafa Dənizli Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [1]
1992 Miln, QordonQordon Miln İngiltərə İngiltərə Beşiktaş [1]
1993 Hollmen, ReynerReyner Hollmen Almaniya Almaniya Qalatasaray [1]
1994 Daum, KristofKristof Daum Almaniya Almaniya Beşiktaş [1]
1995 Günəş, ŞenolŞenol Günəş Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [1]
1996 Terim, FatihFatih Terim Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [1]
1997 Terim, FatihFatih Terim Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [1]
1998 Toşak, ConCon Toşak Uels Uels Beşiktaş [1]
1999-05 Təşkil edilməyib.
2006 Tiqana, CinCin Tiqana Fransa Fransa Beşiktaş [15]
2007 Ziko, ArturArtur Ziko Braziliya Braziliya Fənərbağça [16]
2008 Skibbe, MayklMaykl Skibbe Almaniya Almaniya Qalatasaray [17]
2009 Daum, KristofKristof Daum Almaniya Almaniya Fənərbağça [18]
2010 Günəş, ŞenolŞenol Günəş Türkiyə Türkiyə Trabzonspor [19]
2011 Təşkil edilməyib.[qeyd 3][23]
2012 Terim, FatihFatih Terim Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [24]
2013 Terim, FatihFatih Terim Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [25]
2014 Qartal, İsmayılİsmayıl Qartal Türkiyə Türkiyə Fənərbağça [26]
2015 Həmzəoğlu, HəmzəHəmzə Həmzəoğlu Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [27]
2016 Old Rikerink, CanCan Old Rikerink Niderland Niderland Qalatasaray [1]
2017 Ağçay, Mustafa RəşidMustafa Rəşid Ağçay Türkiyə Türkiyə Konyaspor [1]

Mükafatların sayına görə[redaktə | əsas redaktə]

Ad Çempionluq sayı Klub(lar) Qazandığı illər
1 Əhməd Suat Özyazıçı
4
Trabzonspor 1976
1977
1979
1983
2 Fateh Tərim
4
Qalatasaray 1996
1997
2012
2013
3 Özkan Sümər
3
Trabzonspor (2)
Qalatasaray (1)
1978
1980
1982
4 Abdullah Qeqiç
2
Əskişəhərspor, Fənərbağça 1971
1975
5 Mustafa Dənizli
2
Qalatasaray 1988
1991
6 Qordon Miln
2
Beşiktaş 1989
1992
7 Kristof Daum
2
Beşiktaş
Fənərbağça
1994
2009
8 Şenol Günəş
2
Trabzonspor 1995
2010

Millətə görə performanslar[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Baş məşqçi Çempionluq sayı
Türkiyə Türkiyə
13
24
Almaniya Almaniya
5
5
Yuqoslaviya Yuqoslaviya
5
5
İngiltərə İngiltərə
2
3
Braziliya Braziliya
2
2
Macarıstan Macarıstan
2
2
Fransa Fransa
1
1
Uels Uels
1
1

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Milliyyət bölməsində baş məşqçinin çempion olduğu ildə olan vətəndaşlığı əsas götürülmüşdür.
  2. 1968-ci ildə Fənərbağça həm liqa həm də kubok çempionu olduğu üçün "Prezident kuboku" təşkil edilmədi. Kubok matçlar oynanılmadan Fənərbağçaya verildi.
  3. 10 iyun 2011-ci ildə TFF etdiyi açıqlamasında 2010-11 Liqa çempionu "Fənərbağça" ilə 2010-11 Türkiyə kuboku çempionu "Beşiktaş"-ın oynayacağı 2011 Türkiyə Superkuboku matçının 31 iyul 2011-ci ildə Yeni Ərzurum stadionunda oynanılacağını bildirdi.[20] Lakin 3 iyul 2011-ci ildə başlayan qalmaqal səbəbi ilə matçın 19 iyul 2011-ci ildə oynanılacağı bildirildi.[21] 21 may 2012-ci ildə TFF matçın oynanılmayacağını açıqladı.[22]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 "Cumhurbaşkanlığı Kupası"(türk.)). Turkish Soccer. 19 noyabr 2015 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  2. 1 2 3 haberler.com. "Ahmet Suat Özyazıcı Yeniden Trabzonspor'da"(türk.)). 2 noyabr 2013 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  3. "Fatih Terim 50 yaşında"(türk.)). Hurriyet. 28 dekabr 2013 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  4. "Trabzon'a Güneş, kupasız doğmuyor"(türk.)). aksiyon.com.tr. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  5. mackolik.com. "Şenol Güneş İstatistik"(türk.)). 2 aprel 2017 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  6. bjk.com.tr. "Yeni Teknik Direktörümüz Şenol Güneş için İmza Töreni Yapıldı"(türk.)). 15 noyabr 2015 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  7. "Cumhurbaşkanlığı Kupası"(türk.)). Turkish Soccer. 19 noyabr 2015 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  8. milliyet.com.tr. "TERİM KOVULDU"(türk.)). 8 yanvar 2015 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  9. "Fatih Terim Galatasaray'da"(türk.)). 24 dekabr 2017 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  10. "Hamza Hamzaoğlu tarihe geçti"(türk.)). www.milliyet.com.tr. 6 mart 2016 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  11. "Galatasaray'ın Yeni Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu"(türk.)). Galatasaray SK Resmi İnternet Sitesi. 1 dekabr 2014. 4 dekabr 2014 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  12. "Bir kez daha tarihe geçti"(türk.)). ntvspor.org. 3 iyun 2015. 19 noyabr 2015 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  13. "Baba Gündüz'ü Özlemle Anıyoruz"(türk.)). galatasaray.org. 29 avqust 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  14. "Süper Kupa"(türk.)). Turkish Soccer. 10 noyabr 2011 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  15. "Tigana bereketi"(türk.)). hurriyet.com.tr. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018. (#invalid_param_val)
  16. "Süper Kupa Sarı Lacivert"(türk.)). gazetevatan.com. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018. (#invalid_param_val)
  17. "Süper Kupa Galatasaray'ın oldu"(türk.)). cnnturk.com. 25 sentyabr 2009 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  18. "Süpersin Kanarya!"(türk.)). gazetevatan.com. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018. (#invalid_param_val)
  19. "Gutierrez Bursa'ya patladı"(türk.)). gazetevatan.com. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018. (#invalid_param_val)
  20. "Süper Kupa finali 31 Temmuz'da"(türk.)). milliyet.com.tr. 15 iyun 2011 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  21. "'Şike' için ilk karar: Süper Kupa ertelendi"(türk.)). ntvmsnbc.com. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018. (#invalid_param_val)
  22. "Ligler ne zaman başlayacak?"(türk.)). milliyet.com.tr. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018. (#invalid_param_val)
  23. "Süper Kupa iptal, UEFA belirsiz!". gazetevatan.com. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018. (#invalid_param_val)
  24. "Süper Kupa Galatasaray'ın"(türk.)). Sporx. 14 avqust 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 iyul 2018.
  25. "Süper Kupa Galatasaray'ın"(türk.)). CNN Türk. 4 mart 2016 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  26. "TFF Süper Kupa 2014 Fenerbahçe'nin". tff.org. 5 mart 2016 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.
  27. "TFF Süper Kupa Galatasaray'ın Galatasaray 1-0 Bursaspor". tff.org. 26 may 2016 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 iyul 2018.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]