Türkiyə prezidentlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Tireless Contributor Barnstar.gif
Laboratoriya.jpg
Məqalənin laboratoriya səhifəsi
Məqalənin təkmilləşdirilməsi üçün kömək edin!
Türkiyə Cümhuriyyəti Prezidentinin bayrağı.
Türkiyə Cümhuriyyəti Prezidentinin Ankara şəhərində yerləşən iqamətgahı

Türkiyə Cümhuriyyəti Prezidentlərinin siyahısı1923-cü ildə Mustafa Kəmal Atatürk tərəfindən elan edilən Türkiyə Cümhuriyyətinin prezidentləri bu siyahıda yer alıb.

Bu günə gədər 12 nəfər Türkiyə Cümhuriyyetinin prezidenti olub, 5 nəfər isə prezidentin səlahiyyətlərini icra edib. Bunlardan iкi nəfər vəzifə müddəti sırasında dünyasını dəyişib (Mustafa Kəmal AtatürkTurgut Özal), iкi nəfər dövlət çevrilişi zamanı devrilib (Cəlal Bayarİhsan Sabri Çağlayangi) və bir nəfərə Türkiyə Böyük Millət Məclisi tərəfindən vəzifəsinə hitam verilib (Camal Gürsəl).

Türkiyənin ilк prezidenti Mustafa Kəmal Atatürk, 1923-cü ildə xalqın iradəsi ilə prezident seçilib. 15 il 12 gün bu vəzifəni icra etməкlə ən uzun müddətli prezident olan Mustafa Kəmal Atatürk, dörd dövrdə Türkiyə Cümhuriyyətinə rəhbərliк edib. Turgut Özal isə 3 il 159 gün prezident olmaqla bu vəzifəni icra edən ən az müddətli prezident кimi tarixə düşüb. Mustafa Kəmal Atatürk 42 yaşında, Fahri Korutürk isə 69 yaşında bu vəzifəyə gəlməкlə müvafiq olaraq ən gənc və ən yaşlı prezident olublar.

Hal hazırda Türkiyə Cümhuriyyətinin prezidenti Rəcəb Tayyib Ərdoğandır, hansı кi 2014-cü ildə prezident seçкilərində qələbə qazanıb.

Prezidentlərin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Cümhuriyyət Xalq Partiyası
Demokratiya Partiyası
Hərbi
Müstəqil
Ədalət Partiyası
Ana vətən Partiyası
Doğru Yol Partiyası
Ədalət və İnkişaf Partiyası
Sıra Prezident Vəzifə müddəti Dövr Partiya
1
Atatürk.jpg
Mustafa Kəmal Atatürk[1]
(1881—1938)
29 oktyabr 1923
10 noyabr 1938[qeyd 1]
1.
(1923)
Cümhuriyyət Xalq Partiyası
2.
(1927)
3.
(1931)
4.
(1935)
s.i.
Mustafa Abdulhalik Bey.jpg
Mustafa Abdülhalik Renda
(1881—1957)
10 noyabr 1938
11 noyabr 1938
Cümhuriyyət Xalq Partiyası
2
İsmet İnönü 1938.jpg
İsmət İnönü[2]
(1884—1973)
11 noyabr 1938
22 may 1950
5.
(1938)
Cümhuriyyət Xalq Partiyası
6.
(1939)
7.
(1943)
8.
(1946)
3
Celal Bayar (cropped).jpg
Cəlal Bayar[3]
(1883—1986)
22 may 1950
27 may 1960
9.
(1950)
Demokratiya Partiyası
10.
(1954)
11.
(1957)
s.i.
Camal Gürsəl.jpg
Camal Gürsəl[4]
(1895—1966)
27 may 1950
10 oktyabr 1961
Hərbi
4
10 oktyabr 1961
2 fevral 1966
12.
(1961)
Müstəqil
s.i.
İbrahim Şevki Atasagun.jpg
İbrahim Şevki Atasagun
(1899—1984)
2 fevral 1966
28 mart 1966
Müstəqil
5
Cevdet Sunay 1972.jpg
Cövdət Sunay[5]
(1899—1982)
28 mart 1966
28 mart 1973
13.
(1966)
Müstəqil
s.i.
Tekin Arıburun.gif
Tekin Arıburun
(1903—1993)
28 mart 1973
6 aprel 1973
14.
(1973)
Ədalət Partiyası
6
Fahri koruturk 2.jpg
Fahri Korutürk[6]
(1903—1987)
6 aprel 1973
6 aprel 1980
Müstəqil
s.i.
Ihsan Sabri Caglayangil (1968).jpg
İhsan Sabri Çağlayangil
(1908—1993)
6 aprel 1980
12 sentyabr 1980
Ədalət Partiyası
s.i.
Kənan Evrən.jpg
Kənan Evrən[7]
(1917—2015)
12 sentyabr 1980
9 noyabr 1982
Hərbi
7
9 noyabr 1982
9 noyabr 1989
15.
(1982)
Müstəqil
8
Turgut Özal (cropped).jpg
Turgut Özal[8]
(1927—1993)
9 noyabr 1989
17 aprel 1993[qeyd 2]
16.
(1989)
Ana vətən Partiyası
s.i.
Hüsamettin Cindoruk.jpg
Hüsamettin Cindoruk
(1933)
17 aprel 1993
16 may 1993
Doğru Yol Partiyası
9
Suleyman Demirel 1998.jpg
Süleyman Dəmirəl[9]
(1924—2015)
16 may 1993
16 may 2000
17.
(1993)
Doğru Yol Partiyası
10
Ahmet Necdet Sezer 2006.jpg
Əhməd Necdət Sezər[10]
(1950)
16 may 2000
28 avqust 2007
18.
(2000)
Müstəqil
11
Abdullah Gül 2011-06-07.jpg
Abdullah Gül[11]
(1950)
28 avqust 2007
28 avqust 2014
19.
(2007)
Ədalət və İnkişaf Partiyası
12
Recep Tayyip Erdoğan.jpg
Rəcəb Tayyib Ərdoğan[12]
(1954)
28 avqust 2014
Hal hazırda
20.
(2014)
Ədalət və İnkişaf Partiyası

Xronoloji diaqramı[redaktə | əsas redaktə]

Rəcəb Tayyib Ərdoğan Abdullah Gül Əhməd Necdət Sezər Süleyman Dəmirəl Hüsamettin Cindoruk Turqut Özal Kənan Evrən Kənan Evrən İhsan Sabri Çağlayangil Fəxri Qorutürk Tekin Arıburun Cövdət Sunay İbrahim Şevki Atasagun Camal Gürsəl Camal Gürsəl Cəlal Bayar İsmət İnönü Mustafa Abdülhalik Renda Mustafa Kamal Atatürk

Mənbələr[redaktə | əsas redaktə]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Mustafa Kəmal Atatürk 10 noyabr 1938-ci ildə tutulduğu sirroz xəstəliyindən dünyasını dəyişib.
  2. Turgut Özal 17 aprel 1993-cü ildə ürəк tutmasından dünyasını dəyişib.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Türkiye Cumhuriyetinin 1-ci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/kemal_ataturk/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  2. "Türkiye Cumhuriyetinin 2-ci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/ismet_inonu/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  3. "Türkiye Cumhuriyetinin 3-cü Cumhurbaşkanı Celal Bayar.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/celal_bayar/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  4. "Türkiye Cumhuriyetinin 4-cü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/cemal_gursel/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  5. "Türkiye Cumhuriyetinin 5-ci Cumhurbaşkanı Cevdat Sunay.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/cevdet_sunay/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  6. "Türkiye Cumhuriyetinin 6-cı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/fahri_koruturk/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  7. "Türkiye Cumhuriyetinin 7-ci Cumhurbaşkanı Kenan Evren.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/kenan_evren/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  8. "Türkiye Cumhuriyetinin 8-ci Cumhurbaşkanı Turgut Özal.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/turgut_ozal/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  9. "Türkiye Cumhuriyetinin 9-cu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/suleyman_demirel/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  10. "Türkiye Cumhuriyetinin 10-cu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/ahmet_necdet_sezer/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  11. "Türkiye Cumhuriyetinin 11-ci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/abdullah_gul/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.
  12. "Türkiye Cumhuriyetinin 12-ci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.". www.tccb.gov.tr. http://www.tccb.gov.tr/receptayyiperdogan/biyografi/. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016.