Trabzon imperatorlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Trabzon imperatorlarının siyahısı, 1204-1461-ci illərdə səltənət illərinə görə sıralanmış Trabzon imperatorlarının siyahısıdır.

Siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

PORTRET ADI DOĞUM VƏ ÖLÜM TARİXLƏRİ SƏLTƏNƏT İLLƏRİ QEYD
Banner of the Empire of Trebizond.svg I ALEKSEY
Ἀλέξιος Κομνηνός
11821 fevral 1222 mart/aprel 12041 fevral 1222
Possible coin of Andronicus I Gidus.png I ANDRONİK
Ἀνδρόνικος Κομνηνός Γίδος
bilinmir1235 1 fevral 12221235
John I of Trebizond.png I İOHANN
Ἰωάννης Κομνηνός Ἀξούχος
bilinmir1238 12351238
Coin of Manuel I of Trebizond.png I MANUEL
Μανουήλ Κομνηνός
bilinmirmart 1263 1238mart 1263
Banner of the Empire of Trebizond.svg II ANDRONİK
Ἀνδρόνικος Κομνηνός
1240/12421266 mart 12631266
George of Trebizond.png QRİQORİ
Γεώργιος Μέγας Κομνηνός
12551284-cü ildən sonra 1266iyun 1280
  • I Manuelin oğludur.
  • Saray əyanları tərəfindən taxtdan endirildi.
  • 1284-cü ildə yenidən taxta çıxmağa çalışdı.
John II of Trebizond.png II İOHANN
Ἰωάννης Μέγας Κομνηνός
1262/126316 avqust 1297 iyun 128016 avqust 1297
Theodora of Trebizond.png TEODORA
Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή
1242/1253bilinmir 12841285
Alexios II of Trebizond.png II ALEKSEY
Ἀλέξιος Μέγας Κομνηνός Παλαιολόγος
12833 may 1330 16 avqust 12973 may 1330
Andronikos III of Trebizond.png III ANDRONİK
Ἀνδρόνικος Μέγας Κομνηνός
bilinmir8 yanvar 1332 3 may 13308 yanvar 1332
  • II Alekseyin oğludur.
  • Taxtı çıxar-çıxmaz 2 qardaşını öldürtdü.
  • Atası kimi bubon taunu səbəbilə vəfat etmişdir.
Manuel II of Trebizond (crop).png II MANUEL
Μανουήλ Μέγας Κομνηνός
1323/132421 fevral 1333 8 yanvar23 sentyabr 1332
  • III Andronikin oğludur.
  • Əmisi Vasiley tərəfindən taxtdan endirildi və bir neçə ay sonra öldürüldü.
Coin of Basil of Trebizond2.png VASİLEY
Βασίλειος Μέγας Κομνηνός
bilinmir6 aprel 1340 23 sentyabr 13326 aprel 1340
Banner of the Empire of Trebizond.svg İRİNA
Εἰρήνη Παλαιολογίνα
bilinmirbilinmir 6 aprel 134017 iyul 1341
Banner of the Empire of Trebizond.svg ANNA
Ἀννα Μεγάλη Κομνηνή Ἀναχουτλού
bilinmir3 sentyabr 1342 17 iyul 13413 sentyabr 1342
  • II Alekseyin qızıdır.
  • Rahibə olaraq monastıra həbs olunsa da, 1341-ci ildə qaçdı və lazların köməyilə taxta çıxdı.
  • Saray əyanları tərəfindən taxtdan endirilib boğularaq öldürüldü.
John III of Trebizond cropped.png III İOHANN
Ἰωάννης Μέγας Κομνηνός
1321/1322mart 1362 4 sentyabr 13423 may 1344
Michael of Trebizont no background.png MİXAİL
Μιχαήλ Μέγας Κομνηνός
1288/1289bilinmir 3 may 134413 dekabr 1349
AlexiosIIIcropped.jpg III ALEKSEY
Ἀλέξιος Μέγας Κομνηνός
5 oktyabr 133820 mart 1390 13 dekabr 134920 mart 1390
Manuel III of Trebizond coin.png III MANUEL
Μανουήλ Μέγας Κομνηνός
16 dekabr 13645 mart 1417 20 mart 13905 mart 1417
Banner of the Empire of Trebizond.svg IV ALEKSEY
Ἀλέξιος Μέγας Κομνηνός
137926 aprel 1429 5 mart 141726 aprel 1429
  • III Manuelin oğludur.
  • 1395-ci ildən ortaq imperator olaraq taxta çıxmışdır.
  • Oğlu IV İohann tərəfindən öldürüldü.
John IV of Trebizond crop.png IV İOHANN
Ἰωάννης Μέγας Κομνηνός
1403aprel 1460 26 aprel 1429aprel 1460
  • IV Alekseyin oğludur.
  • Qardaşı Aleksandr Komnenosla ortaq imperator olaraq idarə etmişdir.
Banner of the Empire of Trebizond.svg V ALEKSEY
Ἀλέξιος Σκαντάριος Μέγας Κομνηνός
14541 noyabr 1463 aprel 1460
Banner of the Empire of Trebizond.svg DAVİD
Βασίλειος Μέγας Κομνηνός
14081 noyabr 1463 aprel 146015 avqust 1461

Ailənin soyağacı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Banner of the Empire of Trebizond.svg İMPERATOR / İMPERATRİÇA
Byzantine Palaiologos Eagle.svg BİZANS İMPERATORU
Bagrationi dynasty Coat of Arms.png GÜRCÜ ÇARI


Byzantine Palaiologos Eagle.svg

I ANDRONİK
(1183-1185)
 
 
 
 
 
Bagrationi dynasty Coat of Arms.png

III QRİQORİ
(1156-1184)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Byzantine Palaiologos Eagle.svg

MANUEL KOMNENOS
 
 
 
 
 
Bagrationi dynasty Coat of Arms.png

RUSUDAN BAQRATİONİ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(1)

I ALEKSEY
(1204-1222)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(4)

I MANUEL
(1238-1263)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(3)

I İOHANN
(1235-1238)
 
... KOMNİNİ
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(2)

I ANDRONİK
(1222-1235)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(7)

II İOHANN
(1280-1297)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(8)

TEODORA
(1284-1285)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(6)

QRİQORİ
(1266-1280)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(5)

II ANDRONİK
(1263-1266)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(16)

MİXAİL
(1344-1349)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(9)

II ALEKSEY
(1297-1330)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(15)

III İOHANN
(1342-1344)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(14)

ANNA
(1341-1342)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(10)

III ANDRONİK
(1330-1332)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(12)

VASİLEY
(1332-1340)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(13)

İRİNA
(1340-1341)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(11)

II MANUEL
(1332)
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(17)

III ALEKSEY
(1349-1390)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(18)

III MANUEL
(1390-1417)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(19)

IV ALEKSEY
(1417-1429)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(22)

DAVİD
(1460-1461)
 
ALEKSANDR KOMNENOS
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(20)

IV İOHANN
(1429-1460)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner of the Empire of Trebizond.svg(21)

V ALEKSEY
(1460)