Ukrayna xarici işlər nazirlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bu Ukrayna dövlətlərinin Xarici işlər nazirlərinin siyahısıdır. Onlar, 1917-ci ildən başlayaraq, indiki Ukrayna ərazisində dövlətin növbəti xarici siyasət şöbələri başçılıq edirdilər: Ukrayna Xalq Respublikası Xarici İşlər Nazirliyi, Ukrayna Dövləti Xarici İşlər Nazirliyi, Ukrayna Xalq Respublikası Direktoriyasının Xarici İşlər Nazirliyi, Qərbi-Ukrayna Xalq Respublikası xarici işlərinin katibliyi, Ukrayna Sosialist Sovet Respublikası xarici işlərinin xalq komissarlığı, Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası Xarici İşlər Nazirliyi və Ukrayna Xarici İşlər Nazirliyi.

Kursiv ilə icra edən vəzifələr göstərilib.

# Adı Səlahiyyətləri Qüvvədə olan dövlət başçısı Hökumət
Başlığı Sonu
Flag of the Ukrainian State.svg Ukrayna Xalq Respublikasının Xarici İşlər Nazirliyi[1]
1[2] Aleksandr Şulqin Aleksandr Şulqin dekabr 1917 24 yanvar 1918 Mixail Qruşevski
2 Vsevolod Qoluboviç Vsevolod Qoluboviç 30 yanvar 1918 3 mart 1918
3[3] Nikolay Lübinski Nikolay Lübinski 3 mart 1918 28 aprel 1918
Flag of Ukraine.svg Ukrayna Dövləti Xarici İşlər Nazirliyi
1 Nikolay Vasilenko Nikolay Vasilenko 30 aprel 1918 20 may 1918 getman Pavel Skoropadski
2 Ukrayna Dövləti gerbi Dmitri Doroşenko 20 may 1918 14 noyabr 1918
3 Ukrayna Dövləti gerbi Qriqori Afanasyev 14 ноября 1918 14 декабря 1918
Flag of the Ukrainian State.svg Ukrayna Xalq Respublika Direktoriyasının Xarici İşlər Nazirliyi
1 Vladimir Çexovski Vladimir Çexovski 26 dekabr 1918 11 fevral 1919 Vladimir Vinniçenko
2 Ukrayna Xalq Respublikası gerbi Konstantin Maçieviç 13 fevral 1919 mart 1919 Simon Petyura
3 Ukrayna Xalq Respublikası gerbi Vladimir Temniçki aprel 1919 avqust 1919
4 Andrey Leviçki Andrey Leviçki avqust 1919 may 1920 Andrey Leviçki
Flag of Ukraine.svgQərbi-Ukrayna Xalq Respublikası xarici işlərinin katibliyi
1 Qərbi-Ukrayna Xalq Respublikası gerbi Vasili Paneyko 11 noyabr 1918 1919 Evqeni Petruşeviç
2 Qərbi-Ukrayna Xalq Respublikası gerbi Leontin Çeqelski 4 yanvar 1919 10 mart 1919
3 Qərbi-Ukrayna Xalq Respublikası gerbi Mixail Lozinski 10 mart 1919 17 aprel 1919
4 Stepan Vitviçki Stepan Vitviçki 17 aprel 1919
9 iyun 1919
?
may 1919
oktyabr 1919
fevral 1920
5 Konstantin Leiçki Konstantin Leiçki 1920 fevral 1923
Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic (1919-1929).svgUkrayna Sovet Sosialist Respublikası xarici işlərinin xalq komissarlığı
1 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Sergey Bakinski 14 dekabr 1917 1 mart 1918 Qeorqi Pyatakov
2 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Vladimir Zatonski 1 mart 1918 4 mart 1918
3 Nikolay Skripnik 8 mart 1918 18 aprel 1918
4 Xristian Rakovski Xristian Rakovski yanvar 1919
iyul 1919
mart 1920
iyul 1923
Stanislav Kosior
Dmitri Manuilski
Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic.svgUkrayna Sovet Sosialist Respublikası Xarici İşlər Nazirliyi
1 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Aleksandr Korneyçuk fevral 1944 iyul 1944 Nikita Xruşşov
2 Dmitri Manuilski Dmitri Manuilski 1944 1952
Lazar Kaqanoviç
Leonid Melnikov
3 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Anatoli Baranovski 10 iyun 1952 17 iyun 1953
4 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Luka Palamarçuk 11 may 1954 13 avqust 1965 Aleksey Kiriçenko
Nikolay Podqornı
Pyotr Şelest
5 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Dmitri Belokolos 16 mart 1966 11 iyun 1970
6 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Qeorqi Şevel 10 avqust 1970 18 noyabr 1980 Vladimir Şerbiçki
7 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Vladimir Martınenko 18 noyabr 1980 28 dekabr 1984
8 Ukrayna Sovet Sosialist Respublikası gerbi Vladimir Kraveç 29 dekabr 1984 27 iyul 1990 Vladimir İvaşko
Flag of Ukraine.svgUkrayna Xarici İşlər Nazirliyi
1 Anatoli Zlenko Anatoli Zlenko 27 iyul 1990 25 avqust 1994 Leonid Kravçuk Vitali Masol
Leonid Kuçma
2 Ukrayna gerbi Qennadi Udovenko 25 avqust 1994 17 aprel 1998 Leonid Kuçma Evqeni Marçuk
Valeri Pustovoytenko
3 Boris Tarastyuk Boris Tarastyuk 17 aprel 1998 29 sentyabr 2000
Viktor Yuşenko
4 Anatoli Zlenko Anatoli Zlenko 2 oktyabr 2000 2 sentyabr 2003
Viktor Yanukoviç
5 Konstantin Qrişenko Konstantin Qrişenko 2 sentyabr 2003 3 fevral 2005
Viktor Yuşenko
6 Boris Tarastyuk Boris Tarastyuk 4 fevral 2005 30 yanvar 2007 Yuliya Timoşenko
Yuri Yexanurov
Viktor Yanukoviç
Vladimir Oqrızko Vladimir Oqrızko 31 yanvar 2007 21 mart 2007
7 Arseni Yaçenyuk 21 mart 2007 18 dekabr 2007[4]
8 Vladimir Oqrızko Vladimir Oqrızko 18 dekabr 2007 3 mart 2009 Yuliya Timoşenko
Vladimir Xandoqi Vladimir Xandoqi 3 mart 2009 9 oktyabr 2009
9 Ukrayna gerbi Petro Poroşenko 9 oktyabr 2009 11 mart 2010
Viktor Yanukoviç
10 Konstantin Qrişenko Konstantin Qrişenko 11 mart 2010 hal-hazırda vəzifədədir Nikolay Azarov

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Əvvəldən — beynəlxalq işlərin Baş katibliyi(ukr. Генеральне секретарство міжнародних справ)
  2. Beynəlxalq işlərin birinci katibi(ukr. Генеральний секретар міжнародних справ)
  3. Xarici işlərin dövlət katibi (ukr. Державний секретар закордонних справ)
  4. Dekabrın 4-dən 18-də qədər parlamentin başçısının və Xarici İşlər Nazirliyinin başçısının postunda işləyirdi

Xarici mənbələr[redaktə | əsas redaktə]