Yan Vermeerin rəsmlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Yan Vermeerin "Prokuror" rəsmindən (təxminən 1656-cı il) bir hissə. Şəklin rəssamın avtoportreti olduğu güman edilir.[1]

Yan Vermeer holland incəsənətinin Qızıl Dövr rəssamlarından biridir. Onun əsərlərinin əksəriyyəti dünyanın aparıcı muzeylərində saxlanılır. Vermeer karyerasına 1650-ci illərin əvvəllərində irimiqyaslı Bibliyamifoloji səhnələr çəkərək başlamış, lakin sonrakı rəsmlərinin əksəriyyətində gündəlik həyatdan səhnələr təsvir edilmişdir. Rəssam həm də şəhər mənzərələrialleqorik səhnələr çəkmişdir[2].

Onun əsərinin ilk tədqiqatçısı fransız jurnalisti və sənətşünası Teofil Torre-Burger olub. 1850-ci illərdə o, yetmişdən çox rəsm əsəri tapıb Vermeerin əsərinə aid etdi. Torre-Burger səhvən bir çox rəsmləri holland ustaya aid etsə də, fransızın yenilikçi yanaşması müasir alimlər üçün vacibdir. O dövrdə holland rəssamlığı hələ sistemli şəkildə öyrənilməmişdi və orijinallığı müəyyən etmək üçün analitik üsul və üsullar az idi[3].

Vermeer kiçik bir miras qoydu - rəsmi olaraq onun müəllifliyinə aid edilən 35 rəsm[4]. Vermeerin rəsmlərinin müəllifliyinin tədqiqi və təsdiqi Hollandiyanın İncəsənət Tarixi İnstitutunun işi sayəsində mümkün olub. Bu təşkilat həm muzeylər, həm də akademiya və ictimaiyyət üçün beynəlxalq kontekstdə Hollandiya incəsənətinə dair tədqiqat nəticələrinə və məlumatlara dünya miqyasında çıxışı təmin edir[5].

Aşağıdakı siyahıda şübhəsiz və şübhəli atribusiyaları olan, eləcə də bir müddət Vermeerə aid edilən rəsmlər haqqında məlumatlar var. Əsərlər xronoloji ardıcıllıqla paylanır.


Aşağıda Hollandiyalı Qızıl Dövr rəssamı Yohannes Vermeerin (1632-1675) rəsmlərinin siyahısı verilmişdir. İki və ya üç erkən tarixi rəsmdən sonra o, demək olar ki, tamamilə janr əsərlərinə, adətən bir və ya iki fiqurlu interyerlərə cəmləşdi. Onun populyarlığı onun mövzusundan daha çox mövzularını poetik şəkildə təsvir etməsindən və çox çətin bir həyat sürməsindən qaynaqlanır. Vermeerin 1660-cı illərdəki rəsmləri ümumiyyətlə 1670-ci illərdəki əsərlərindən daha populyardır: bəzilərinin nəzərində onun sonrakı işi daha soyuqdur[6].

Bu gün 34 rəsm ona aid edilir, daha üçü üzərində sual işarələri var[7]. Bu, 1866-cı ildə Teofil Burgerin ona aid etdiyi 74 şəkillə müqayisə olunur. Vermeerin reputasiyası 20-ci əsrin son yarısında, ona aid edilən rəsmlərin sayının xeyli azaldığı bir dövrdə çox artdı[8]. Bu qismən ona görədir ki, o, ən çox saxtalaşdırılan rəssamlardan biri olub və indi bir çox saxtakarlıqlar aşkar edilib. Heç bir rəsm və ya hazırlıq rəsmləri məlum deyil[9]. Vermeerin bir çox rəsmləri müxtəlif adlarla tanınır və alternativ adlar aşağıda qeyd olunur. Yaradılma illəri rəsmlərin əksəriyyəti üçün yalnız təxminlərdir və mənbələr çox vaxt fərqli, lakin çox fərqli olmasa da, təxminlər verir. Aşağıda sadalanan məlum rəsmlərə əlavə olaraq, tarixi sənədlərdə ən azı altı başqa itirilmiş əsər təsvir edilmişdir[9].


Holland rəssamı Yan Vermeerin (1632-1675) yaradıcılıq irsinə məişət və dini janrlarda çəkilmiş rəsmlər, eləcə də iki mənzərə daxildir.

Rəssamın ölümündən sonra onun adı iki əsr ərzində unudulub. 1860-cı ildə alman sənətşünası Qustav Fridrix Vaagen "Rəsm alleqoriyası" tablosunu Vermeerin əsəri adlandırdı və 1866-cı ildə fransız sənətşünası Teofil Tore-Bürger rəssamın əsərlərinin kataloqunu nəşr etdirdi [K 1] və onu geniş ictimaiyyət. Kataloq beynəlxalq diqqəti cəlb etdi və ustadın rəsmləri Avropa və ABŞ-da kolleksiyaçılar tərəfindən alınmağa başladı və dövlət kolleksiyalarında toplandı. Bundan sonra Jan Vermeer Rembrandt və Frans Hals ilə birlikdə Hollandiya rəssamlığının Qızıl Dövrünün titanı kimi tanındı. Rəssamın demək olar ki, bütün əsərlərinin tarixi yoxdur, ona görə də yazı ili yalnız təqribən müəyyən edilə bilər[3].

Siyahını tərtib etmək üçün əsas mənbə rəssamın 2017-ci ildə Karl Schulz, Vermeer tərəfindən nəşr edilmiş ən son kataloqlarından biridir: Müxtəlif atribusiyaların 37 kətanını özündə cəmləşdirən Tam Rəsmlər.

Yan Vermeerin rəsmləri səkkiz ölkənin muzeylərindədir: Avstriya, Böyük Britaniya (İngiltərə və Şotlandiya), Almaniya, İrlandiya, Hollandiya, ABŞ, Fransa və Yaponiya. Ustadın ən çox rəsm əsəri ABŞ muzey kolleksiyalarında cəmlənib: 5 əsər Metropolitan İncəsənət Muzeyində, 4 əsər Vaşinqton Milli İncəsənət Qalereyasında, 3 əsər Nyu-Yorkdakı Frik Kolleksiyasında saxlanılır, bir əsər isə muzeyin bir hissəsi idi. İzabella Stüart Bağ Muzeyi Muzeyinin kolleksiyası (rəsm 1990-cı ildə oğurlanıb və hələ də tapılmayıb və biri şəxsi kolleksiyada (cəmi 14 əsər). Rəssamın vətənində Hollandiyada onun rəsmləri Rijksmuseum (4 əsər) və Mauritshuis Kral Qalereyasının (3 əsər) kolleksiyasına daxildir. Rus kolleksiyalarında Vermeerin rəsmləri yoxdur.

Rəsmlərin siyahısı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Aşağıdakı rəsmlərinin siyahısı rəssamın evləndiyi və Müqəddəs Luka Gildiyasına daxil olduğu 1653-cü ildən 1675-ci ildə ölümünə qədər olan dövrü əhatə edir. Siyahı mübahisəsiz və şübhəli atributlu əsərlərə bölünür.

Yan Vermeerə məxsusluğu təsdiqlənmiş rəsm əsərləri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Şəkil Azərbaycanca adı Original adı Haqqında İl Ölçü Yer İstinad Qeyd
1 Johannes (Jan) Vermeer - Christ in the House of Martha and Mary - Google Art Project.jpg Marta və Məryəm Evində Məsih Christus in het huis van Martha en Maria 1654–1655 və ya 1654–1656 və ya 1655 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 160 × 142 sm Şotlandiya Milli Qalereyası

Edinburq

[10][11][12][13][14]
2 SaintPraxedisJohannesVermeerPainting.jpg Müqəddəs Prakseda De heilige Praxedis 1655 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 101.6 × 82.6 sm Məxfi Kolleksiya, Tokio

Tokioda Milli Qərb Sənətləri Muzeyində icarədə

[15][16][17]
3 Vermeer - Diana and Her Companions.jpg Diana və onun yoldaşları Diana en haar Nimfen Əvvəllər rəsmin müəllifinin Nikolay Mas olduğu düşünülürdü.

Lakin 2020-ci ildən əsərin Yan Vermeerə aid olduğu hesab edilir.

1655–1656
və ya 1653–1654
Kətan üzərində yağlı boyalarla, 98.5 × 105 sm Mavritşeys, Haaqa [11][12][18][19][20]
4 Jan Vermeer van Delft 002.jpg Prokuror De koppelaarster 1656 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 143 × 130 sm Köhnə Ustaların Qalereyası, Drezden [21][22]
5 Vermeer young women sleeping.jpg Yatmış qız

(Yatmış qulluqçu kimi də tanınır.)

Een slapende dienstmeid 1656–1657

və ya 1957

Kətan üzərində yağlı boyalarla, 87.6 × 76.5 sm Metropoliten muzeyi, Nyu-York [11][12][23][24]
6 Johannes Vermeer - Girl Reading a Letter by an Open Window - Google Art Project.jpg Açıq pəncərədə məktub oxuyan qız
(Açıq pəncərədə məktub oxuyan gənc qadın kimi də tanınır.)
Meisje leest een brief bij een raam 1657 və ya 1657–1659 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 83 × 64.5 sm Köhnə Ustaların Qalereyası, Drezden [11][25][26][27]
7 Johannes Vermeer - Gezicht op huizen in Delft, bekend als 'Het straatje' - Google Art Project.jpg Kiçik küçə Het straatje 1657–1658 və ya 1658 və ya 1658–1660 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 54.3 × 44 sm Rijksmuseum, Amsterdam [11][12][28][29] 1
8 Jan Vermeer van Delft 023.jpg Gülən qızla məmur
(Məmur və gülən qız kimi də tanınır.)
Soldaat met lachend meisje 1657 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 50.5 × 46 sm Frik Kolleksiyası, Nyu-York [11][30][31]
9 Johannes Vermeer - Het melkmeisje - Google Art Project.jpg Südçü De Melkmeid və ya Het Melkmeisje 1658 və ya 1657–1658 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 45.5 × 41 sm Rijksmuseum, Amsterdam [11][12][32]
10 Jan Vermeer van Delft - The Glass of Wine - Google Art Project.jpg Şərab şüşəsi Het glas wijn 1658–1660 və ya 1658–1659 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 39.4 × 44.5 sm Gemäldegalerie, Berlin [12][33][34]
11 Jan Vermeer van Delft 006.jpg Şərab şüşəsi ilə qız Dame en twee heren 1659 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 78 × 67.5 sm Hersoq Anton Ulrix muzeyi, Braunşveyq [35][36]
12 Vermeer-view-of-delft.jpg Delft mənzərəsi Gezicht op Delft 1659–1660 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 98.5 × 117.5 sm Mavritşeys, Haaqa [37][38][39]
13 Vermeer Girl Interrupted at Her Music.jpg Qız öz musiqisini kəsdi Onderbreking van de muziek 1660–1661 və ya 1658–1659 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 39.4 × 44.5 sm Frik Kolleksiyası, Nyu-York [11][40][41]
14 Vermeer, Johannes - Woman reading a letter - ca. 1662-1663.jpg Məktub oxuyan qadın Brieflezende vrouw 1663–1664 və ya 1657–1659 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 46.6 × 39.1 sm Rijksmuseum, Amsterdam [11][42][43]
15 Jan Vermeer van Delft 014.jpg Musiqi dərsi
(Cənab ilə vercinal arxasındakı qadın kimi də tanınır.)
Vrouw gezeten aan een virginaal, met een man 1662–1665 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 73.3 × 64.5 sm Kral Kolleksiyası, Bukinqem sarayı, İngiltərə [44][45]
16 Vermeer - Woman with a Lute near a window.jpg Lüte ilə qadın Vrouw met een luit 1663–1664 və ya 1662–1663 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 51.4 × 45.7 sm Metropoliten muzeyi, Nyu-York [12][46][47]
17 Jan Vermeer van Delft - Young Woman with a Pearl Necklace - Google Art Project.jpg Mirvari boyunbağılı qadın Vrouw met een parelsnoer 1662–1664 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 55 × 45 sm Berlin şəkil qalereyası, Berlin [48][49]
18 Jan Vermeer van Delft 019.jpg Su çəni ilə qadın Jonge vrouw met een waterkan 1660–1662 və ya 1662 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 45.7 × 40.6 sm Metropoliten muzeyi, Nyu-York [12][50][51]
19 Woman-with-a-balance-by-Vermeer.jpg Balans tutan qadın

(Balanslı qadın kimi də tanınır.)

Vrouw met een weegschaal 1662–1663 və ya 1663–1664 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 42.5 × 38 sm Milli Sənət Qalereyası, Vaşinqton [12][52][53]
20 Johannes Vermeer - A Lady Writing - Google Art Project.jpg Məktub yazan xanım Schrijvende jonge vrouw 1665–1666 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 45 × 40 sm Milli Sənət Qalereyası, Vaşinqton [54][55]
21 Meisje met de parel.jpg Mirvari sırğalı qız

(Mirvari tanalı qız kimi də tanınır.)

Meisje met de parel 1665 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 46.5 × 40 sm Mavritşeys, Haaqa [56][57]
22 Vermeer The concert.JPG Konsert Schrijvende jonge vrouw 18 mart 1990-cı ildə rəsm oğurlandı.

2020-ci ildən etibarən FTB-nin axtarışındadır.

1665–1666 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 72.5 × 64.7 sm 1990-cı ildə Bostonda İzabella Stüart Qardner muzeyindən oğurlandıqdan sonra itkin düşüb[58] [59][60][61]
23 Vermeer-Portrait of a Young Woman.jpg Gənc qadının portreti Tronie van een jonge vrouw 1666–1667 və ya 1665–1667 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 44.5 × 40 sm Metropoliten muzeyi, Nyu-York [12][62][63]
24 Jan Vermeer - The Art of Painting - Google Art Project.jpg Rəsm alleqoriyası
(Rəsm sənəti kimi də tanınır.)
Allegorie op de schilderkunst 1666–1667 və ya 1666–1668 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 100 × 120 sm İncəsənət Muzeyi, Vyana [12][64][65]
25 Vermeer Lady Maidservant Holding Letter.jpg Xanım və qulluqçu
(Məktub tutmuş qulluqçusu ilə xanım kimi də tanınır.)
Vrouw en dienstmeid 1667–1668 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 90.2 × 78.7 sm Frik Kolleksiyası, Nyu-York [66][67]
26 JohannesVermeer-TheAstronomer(1668).jpg Astronom De astronoom 1668 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 50.8 × 46.3 sm Luvr, Paris [68][69]
27 Jan Vermeer van Delft 009.jpg Coğrafiyaşünas De geograaf 1668–1669 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 53 × 46.6 sm Şdetelev incəsənət institutu, Frankfurt-Mayn [70][71]
28 Jan Vermeer van Delft 016.jpg Dantel ustası De kantwerkster 1669–1670 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 24.5 × 21 sm Luvr, Paris [72][73]
29 Vermeer, Johannes - The Loveletter.jpg Sevgi məktubu De liefdesbrief 1669–1670 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 44 × 38.5 sm Reyksmüzyem, Amsterdam [74][75]
30 DublinVermeer.jpg Qulluqçu ilə məktub yazan xanım Schrijvende vrouw met een dienstmeid 1670 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 71.1 × 58.4 sm İrlandiya Milli Qalereyası, Dublin [76][77]
31 Vermeer - A young Woman seated at the Virginals.jpg Vercinal arxasında əyləşmiş gənc qadın Jonge vrouw aan een virginaal 1670–1672 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 25.2 × 20 sm Leyden Kolleksiyası, Birləşmiş Ştatlar [15][78][79]
32 Allegory of the Catholic Faith.PNG İnam alleqoriyası Allegorie op het katholieke geloof 1671–1674 və ya 1670–1672 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 114.3 × 88.9 sm Metropoliten muzeyi, Nyu-York [12][80][81]
33 Jan Vermeer van Delft 013.jpg Gitaraçı Jonge gitaarspelende vrouw 1672 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 53 × 46.3 sm Kenvud Haus, London [82][83]
34 Jan Vermeer van Delft - Lady Standing at a Virginal - National Gallery, London.jpg Vercinal arxasında dayanmış xanım

(Vercinal arxasında dayanmış gənc qadın kimi də tanınır.)

Jonge vrouw staande bij een virginaal 1673–1675 və ya 1670–1672 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 51.7 × 45.2 sm London Milli Qalereyası, London [12][84][85]
35 Johannes Vermeer - Zittende Klavecimbelspeelster (1673-1675).jpg Vercinal arxasında əyləşmiş xanım

(Vercinal arxasında əyləşmiş gənc qadın kimi də tanınır.)

Jonge vrouw aan een virginaal 1673–1675 və ya 1670–1672 Kətan üzərində yağlı boyalarla, 51.5 × 45.5 sm London Milli Qalereyası, London [12][86][87]

Mübahisəli rəsmlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Şəkil Ad Original adı İl Ölçü Yer İstinad
1 Vermeer - Girl with a Red Hat.JPG Qırmızı papaqlı qız Meisje met een rode hoed 1668 və ya 1665–1667 Panel üzərində yağlı boyalarla, 22.8 × 18 sm Milli Sənət Qalereyası, Vaşinqton [12][88][89]
2 Johannes Vermeer - Girl with a flute (c 1665-1670).jpg Qız fleyta ilə Meisje met een fluit 1665–1670 Panel üzərində yağlı boyalarla, 20 × 17.8 sm Milli Sənət Qalereyası, Vaşinqton [15][90][91]

Yan Vermeerə aidiyyatı təsdiqlənməmiş rəsmlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Şəkil Ad Original adı Haqqında İl Ölçü Yer İstinad
1 A Party of Merrymakers MET DP146502 İnteryerdə içki içən, mahnı oxuyan şən insanlar Vrolijk drinkend, zingen en musicerend gezelschap in een interieur Rəsm əvvəllər Antoni Palamedes, Piter Kod və ya Yan Vermeerin işi hesab olunurdu.

Lakin 2020-ci ildən əsər Piter Yansz Kvasta aid edilir.

1600-cü illərin ikinci yarısı (1635–1669) 37.5 × 49.5 sm Metropoliten muzeyi, Nyu-York [92]
2 Jan Cossiers - Galant scene Dizlərində meyvələr olan gənc qadın ərinə baxır Jonge vrouw met vruchten op haar schoot kijkt op naar een man Rəsmin müəllifinin əvvəllər Simon De Vos və ya Yan Vermeer olduğu düşünülürdü.

Lakin 1972-ci ildən əsər Yan Kossiersə aid edilir.

1640—1649 166 × 144 sm Koller qalereyası, Sürix [93]
3 SamuelvanHoogstraten1627-1678-TheSlippers Dəhlizdən otağa görünüş Gezicht vanuit een gang in een kamer Rəsm uzun müddət Piter de Hox və ya Yan Vermeerin əsəri hesab olunurdu.

Lakin 1955-ci ildən onun müəllifi Samuel van Hoqstraten hesab olunur.

1642—1678 103 × 70 sm Luvr, Paris [94]

İtmiş əsərləri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Tarixi sənədlərdə Yan Vermeerin bir sıra digər rəsmlərinin ya məhv edildiyi, ya itirildiyi, ya da səhvən digər rəssamların əsərləri kimi qələmə verildiyi göstərilir.[95] Vermeerin itirilmiş həmin əsərlərinin siyahısında bunlar ola bilər:

  • avtoportret
  • əllərini yuyan bir adamın rəsmi
  • ikinci bir küçə mənzərəsi (birincisi Kiçik küçə olmuşdur.^ )
  • Qəbirə ziyarət – bəlkə də, İnci
  • Yupiter də daxil olmaqla bir mifoloji rəsm
  • "Vermeerin üzü" olaraq təsvir edilən nisbətən erkən bir rəsm[95]

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "The Procuress: Evidence for a Vermeer Self-Portrait". Retrieved 13 September 2010.
  2. "Johannes Vermeer | Biography, Art, & Facts". Encyclopedia Britannica (ingilis). 2019-07-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  3. "Vermeer: Erroneous Attributions and Forgeries". www.essentialvermeer.com. 2019-05-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  4. "Explore Johannes Vermeer". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2016-12-28 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  5. Administrator. "Mission and Vision". RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (ingilis). 2019-12-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  6. Bonafoux, 124
  7. Jonathan Janson, Essential Vermeer: complete Vermeer catalogue accessed 16 June 2010
  8. Bonafoux, 144
  9. 1 2 Jon Boone, Essential Vermeer: How many Vermeer's? (sic) accessed 22 January 2010
  10. Wheelock, 48
  11. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 or c. 1655Cant, Serenaffgjhfjfjfgjgfjjghfikjgk. Vermeer and His World 1632–1675. Quercus Publishing Plc. 2009. ISBN 978-1-84866-001-4.
  12. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Liedtke, Walter; və b. Vermeer and the Delft School. Metropolitan Museum of Art, New York, and Yale University Press, New Haven. 2001. ISBN 0-300-08848-5.
  13. "Johannes Vermeer - Christ in the House of Martha and Mary". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-29.
  14. "Christ in the House of Martha and Mary". National Galleries of Scotland (ingilis). 2018-01-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  15. 1 2 3 Jonathan Janson, Essential Vermeer: complete Vermeer catalogue 16 İyun 2010 tarixində qəbul edildi.
  16. "Johannes Vermeer - Saint Praxedis". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. İstifadə tarixi: 2019-12-29.
  17. "Johannes Vermeer | Saint Praxedis | Collection | The National Museum of Western Art, Tokyo". collection.nmwa.go.jp. İstifadə tarixi: 2019-12-29.
  18. Wheelock, 52
  19. "Johannes Vermeer - Diana and her Nymphs". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-29.
  20. "Johannes Vermeer, Diana and her Nymphs, c. 1653 - 1654". Mauritshuis (ingilis). 2018-12-30 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  21. Wheelock, 54
  22. "Johannes Vermeer - The Procuress". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  23. "Johannes Vermeer - A Maid Asleep". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  24. "A Maid Asleep". www.metmuseum.org. The Metropolitan Museum of Art. 2019-11-22 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  25. Wheelock, 58
  26. "Johannes Vermeer - Young Woman Reading a Letter". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  27. "SKD | Online Collection". skd-online-collection.skd.museum. 2018-02-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  28. "Johannes Vermeer - The Little Street". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  29. "View of Houses in Delft, Known as 'The Little Street', Johannes Vermeer, c. 1658". Rijksmuseum (ingilis). 2019-06-01 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  30. "Johannes Vermeer - Officer and Laughing Girl". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  31. "Officer and Laughing Girl". collections.frick.org (ingilis). İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  32. "Johannes Vermeer - The Milkmaid". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  33. Vermeer, Jan. "Herr und Dame beim Wein (Das Glas Wein) :: Gemäldegalerie :: museum-digital:staatliche museen zu berlin". smb.museum-digital.de (ingilis). İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  34. "Johannes Vermeer - The Glass of Wine". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-06-01 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  35. "Johannes Vermeer - Young Woman with a Wine Glass". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-03-31 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  36. "Holländische Malerei 17. und 18. Jahrhundert :: Herzog Anton Ulrich Museum :: 3landesmuseen.de". www.3landesmuseen.de. 2018-02-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  37. Wheelock, 72
  38. "Johannes Vermeer - View of Delft". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  39. "Johannes Vermeer, View of Delft, c. 1660 - 1661". Mauritshuis (ingilis). 2019-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  40. "Johannes Vermeer - Girl Interrupted at her Music". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-04-01 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  41. "Girl Interrupted at Her Music". collections.frick.org (ingilis). İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  42. "Johannes Vermeer - Woman Reading a Letter". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-06-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  43. "Woman Reading a Letter, Johannes Vermeer, c. 1663". Rijksmuseum (ingilis). 2018-12-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  44. "Johannes Vermeer (Delft 1632-Delft 1675) - Lady at the Virginals with a Gentleman". www.rct.uk (ingilis). 2019-10-28 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  45. "Johannes Vermeer - Woman at the Virginal with a Gentleman". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  46. "Johannes Vermeer - Woman with a Lute". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  47. "Young Woman with a Lute". www.metmuseum.org. The Metropolitan Museum of Art. 2017-06-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  48. "Johannes Vermeer - Woman with a Pearl Necklace". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  49. Vermeer, Jan. "Junge Dame mit Perlenhalsband :: Gemäldegalerie :: museum-digital:staatliche museen zu berlin". smb.museum-digital.de (ingilis). İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  50. "Johannes Vermeer - Young Woman with a Water Pitcher". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  51. "Young Woman with a Water Pitcher". www.metmuseum.org. The Metropolitan Museum of Art. 2019-11-22 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  52. "Johannes Vermeer - Woman Holding a Balance". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-09-28 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  53. "Johannes Vermeer, Woman Holding a Balance, 1664". www.nga.gov. National Gallery of Art. 2019-06-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  54. "Johannes Vermeer - A Lady Writing". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  55. "A Lady Writing". www.nga.gov. National Gallery of Art. 2018-01-19 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  56. "Johannes Vermeer - Girl with a Pearl Earring". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  57. "Johannes Vermeer, Girl with a Pearl Earring, c. 1665". Mauritshuis (ingilis). 2019-12-28 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  58. Stolen Arxivləşdirilib 2016-02-21 at the Wayback Machine, a documentary about the theft of The Concert, from the PBS website
  59. "The Concert". www.gardnermuseum.org (ingilis). Isabella Stewart Gardner. 2018-01-19 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  60. McNearney, Allison. "Most Wanted: Vermeer's 'The Concert,' the World's Most Expensive Missing Work of Art" (ingilis). 2017-11-18. 2019-06-18 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  61. "Johannes Vermeer - The Concert". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  62. "Johannes - Study of a Young Woman". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  63. "Study of a Young Woman". www.metmuseum.org. The Metropolitan Museum of Art. 2019-06-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  64. "Johannes Vermeer - The Art of Painting". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  65. "Johannes Vermeer van Delft - Die Malkunst". www.khm.at (ingilis). KHM-Museumsverband, Wissenschaftliche Anstalt öffentlichen Rechts. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  66. "Johannes Vermeer - Mistress and Maid". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  67. "Mistress and Maid". collections.frick.org (ingilis). The Frick Collection. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  68. "Johannes Vermeer - The Astronomer". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  69. Johannes ou Jan VERMEER, L'Astronome, 1668, 2019-03-30 tarixində arxivləşdirilib, İstifadə tarixi: 2019-12-30
  70. "Johannes Vermeer - The Geographer". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-11 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  71. "The Geographer". Digital Collection (ingilis). Städel Museum. 2019-06-24 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  72. "Johannes Vermeer - The Lacemaker". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  73. "The Lacemaker". https://www.louvre.fr/. Musée du Louvre. 19 листопада 2019 tarixində arxivləşdirilib.
  74. "Johannes Vermeer - The Love Letter". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-10 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  75. "The Love Letter, Johannes Vermeer, c. 1669 - c. 1670". Rijksmuseum (ingilis). 2013-12-19 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  76. "Woman Writing a Letter, with her Maid by Johannes Vermeer". National Gallery of Ireland (ingilis). 2019-05-17 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  77. "Johannes Vermeer - Woman Writing a Letter, with her Maid". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-06-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  78. "Johannes Vermeer - Young woman seated at a virginal". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-06-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  79. "Young Woman Seated at a Virginal". The Leiden Collection (ingilis). The Leiden Collection. 2019-10-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  80. "Allegory of the Catholic Faith". www.metmuseum.org. The Metropolitan Museum of Art. 2017-06-10 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  81. "Johannes Vermeer - Allegory of the Catholic Faith". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  82. "Johannes Vermeer - The Guitar Player". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  83. "Kenwood Collection". English Heritage. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  84. "Johannes Vermeer - A Young Woman Standing at a Virginal". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  85. "Johannes Vermeer | A Young Woman standing at a Virginal | NG1383 | National Gallery, London". www.nationalgallery.org.uk. 2017-07-18 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  86. "Johannes Vermeer - A Young Woman Seated at a Virginal". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  87. "Johannes Vermeer | A Young Woman seated at a Virginal | NG2568 | National Gallery, London". www.nationalgallery.org.uk. 2017-10-15 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  88. NGA catalog entry
  89. "attributed to Johannes Vermeer - Girl with the Red Hat". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  90. "attributed to Johannes Vermeer". rkd.nl (ingilis). RKD – Netherlands Institute for Art History. 2019-05-11 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  91. "Girl with a Flute". www.nga.gov. National Gallery of Art. 2018-01-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-30.
  92. "Pieter Jansz. Quast". rkd.nl (ingilis). İstifadə tarixi: 2019-12-29.
  93. "attributed to Jan Cossiers". rkd.nl (ingilis). İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  94. "Samuel van Hoogstraten". rkd.nl (ingilis). 2019-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-12-31.
  95. 1 2 Jon Boone, Essential Vermeer: How many Vermeer's? (sic) 22 Yanvar 2010 tarixində qəbul edildi.