Yaponiya imperatorları siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Aşağıda Yaponiyanı idarə edən imperatorların siyahısı verilmişdir. İlk 28 imperatorun hakimiyyəti üçün verilən tarixlər ənənəvi olaraq qəbul edilir. Yapon İmperatorluğunun, xüsusilə ilk 16-sı dövründə hələ qurulmaması böyük bir ehtimaldır.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Əfsanəvi İmperatorlar (E.ə. 660 - 269)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
1 Kanyamato İvarebiko Cimmu E.ə. 11.02.660 - E.ə. 09.04.585
2 Kamu Nunaqavamimi no Mikoto Suzei E.ə. 23.02.581 - E.ə. 28.06.549
3 Şikitsuxiko Tamademi no Mikoto Anei E.ə. 31.08.549 - E.ə. 17.01.510
4 Oxo Yamatoxiko Sukitomo no Mikoto İtoku E.ə. 15.03.510 - E.ə. 06.10.476
5 Mimatsuxiko Keşine no Mikoto Koşo E.ə. 21.02.475 - E.ə. 05.09.393
6 Oxo Yamato Tarasixiko Kunioşi Hito no Mikoto Koan E.ə. 03.03.392 - E.ə. 27.02.291
7 Oxo Yamato Nekoxiko Futoni no Mikoto Korei E.ə. 19.02.290 - E.ə. 27.03.215
8 Oxo Yamato Nekoxiko Kuni Kuru no Mikoto Koqen E.ə. 21.02.214 - E.ə. 14.10.158
9 Vaka Yamato Nekoxiko Oxo Bibino no Mikoto Kaika E.ə. 29.12.157 - E.ə. 23.05.98
10 Mimaki İrixiko İsaçi no Mikoto Sucin E.ə. 17.02.97 - E.ə. 09.01.29
11 İkume İrixiko İsaçi no Mikoto Suinin E.ə. 04.02.29 - 08.08.70
12 Oxo Tarasixiko Osirovake no Mikoto Keiko 24.08.71 - 24.12.130
13 Vaka Tarasixiko Seimu 131 - 191
14 Tarasi Nakatsuxiko no Mikoto Çuai 11.02.192 - 08.03.200
--- Okinaqa Taraşixime no Mikoto (Qadın İmperator) Cinqu 201-269
Kofun Dövrü (270 - 539)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
15 Xonda no Sumera-mikoto / Otomovake no Mikoto / Xomutavake no Mikoto Ocin 08.02.270 - 31.03.310
16 O Sazaki no Mikoto Nintoku 14.02.313 - 07.02.399
17 İsaxo Vake no Mikoto Riçu 12.03.400 - 29.04.405
18 Tacixi Mizuha Vake no Mikoto Hanzei 04.02.406 - 12.02.410
19 Vo Asazuma Vakuqo no Sukune İnqyo 411 - 08.02.453
20 Anaxo no Mikoto Anko 28.01.454 - 24.09.456
21 Oxo Hatsuse Vakatakeru no Mikoto Yuryaku 25.12.456 - 08.09.479
22 Siraka Takexiro Kuni Osi Vaka Yamato Neko no Mikoto Seyney 11.02.480 - 27.02.484
23 Oxoke no Mikoto Kenzo 01.02.485 - 02.06.487
24 Oxosi (Oxosu) no Mikoto / Simano İratsuko Ninken 04.02.488 - 09.09.498
25 Voxatsuse Vakasazaki Buretsu 09.09.498 - 07.01.507
26 Oto / Xikofuto (Xikofuto no Mikoto / Odo no Sumera Mikoto) Keitai 03.03.507 - 10.03.531
27 Xirokuni Oşitake Kanaxi no Mikoto Ankan 10.03.531 - 25.01.536
28 Takeo Xirokuni Oşitate no Mikoto Senka 26.01.536 - 15.03.539
Asuka Dövrü (539 - 710)
İmperatorun adı Ölümdan sonrakı adı Hakimiyyət illəri
29 Amekuni Oşixaruki Xironiva no Sumera Mikoto Kimmei 07.12.539 - 17.04.571
30 Osada no Nunakura no Futotamaşiki no Mikoto Bidatsu 02.05.572 - 14.09.585
31 Ooe / Taçibana no Toyoxi no Sumera Mikoto Yomei 03.10.585 - 11.04.587
32 Xatsusebe no (Vakasasaqi) Mikoto Suşin 11.09.587 - 14.12.592
33 Nukatabe / Toyomike / Kaşikiyaxime (Qadın imperator) Suyko 17.01.593 - 18.04.628
34 Tamura (Oki Naqataraşixi Xironuka no Sumera Mikoto) Comei 05.02.629 - 20.11.641
35 Takara (Ame Toyotakaraikaşi Xitaraşi Xime no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Koqyoku 19.02.642 - 12.07.645
36 Karu (Ame Yorozu Toyoxi no Sumera Mikoto) Kotoku 12.07.645 - 24.11.654
37 Takara (Ame Toyotakaraikaşi Xitaraşi Xime no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Konqyoku

(2-ci dəfə)

14.02.655 - 24.08.661
38 Katsuraqi / Nakanoooe (Ame Mikoto Xirakasuvake no Mikoto / Amatsu Mikoto Sakivake no Mikoto) Tenci 24.08.661 - 07.01.672
39 Otomo Kobun 09.01.672 - 21.08.672
40 Oama / Oxoşiama / Osama (Ame no Nunaxara Oki no Maxito no Sumera Mikoto Temmu 20.03.672 - 01.10.686
41 Unonosarara (Takama no Xaraxito no Xime no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Cito 01.10.686 - 22.08.697
42 Karu (Ame no Mamune Toyoxoci no Sumera Mikoto) Mommu 07.09.697 - 18.07.707
43 Ahe (Yamatoneko Amatsu Mişiro Toyokuni Narixime no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Jemmei 18.08.707 - 03.10.715
Nara Dövrü (710 - 794)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
43 Ahe (Yamatoneko Amatsu Mişiro Toyokuni Narixime no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Jemmei 18.08.707 - 03.10.715
44 Xidaka / Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotarasşi Hime no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Jenşo 03.10.715 - 03.03.724
45 Obito (Ameşiruşi Kunioşixaruki Toyosakuraxito no Sumera Mikoto) Şomu 03.03.724 - 19.08.749
46 Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Koken 19.08.749 - Sentyabr 758
47 Oi Cunnin 07.09.758 - 06.11.764
48 Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) (Qadın imperator) Koken

(2-ci dəfə)

26.01.764 - 28.08.770
49 Şikarabe ( Amemune Takatsuqi no Mikoto) Konin 23.10.770 - 30.04.781
--- Savara-şinno Savara (Sudo-Tenno) ------------------
50 Yamabe (Yamatoneko Amatsu Xitsuqi İyaderi no Mikoto) Kammu 30.04.781 - 09.04.806
Heyan Dövrü (794 - 1185)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
50 Yamabe (Yamatoneko Amatsu Xitsuqi İyaderi no Mikoto) Kammu 30.04.781 - 09.04.806
51 Ate (Yamatoneko Amenoşikuni Takaxiko no Mikoto) Xeyzey 09.04.806 - 08.05.809
52 Kamino Saqa 18.05.809 - 29.05.823
53 Otomo Cunna 29.05.823 - 22.03.833
54 Masara Ninmyo 30.03.833 - 04.05.850
55 Miçiyasu Montoku 04.05.850 - 07.10.858
56 Korexito Seyva 07.10.858 - 18.12.876
57 Sadaakira Yozei 18.12.876 - 04.03.884
58 Tokiyasu Koko 23.03.884 - 17.09.887
59 Sadami Uda 05.12.887 - 04.08.897
60 Atsuxito Daiqo 04.08.897 - 16.10.930
61 Yutaakira Suzaku 14.12.930 - 16.05.946
62 Nariakira Murakami 31.05.946 - 05.07.967
63 Norixira Reyzey 05.07.967 - 27.09.969
64 Morixira Enyu 27.09.969 - 24.09.984
65 Morosada Kazan 05.11.984 - 31.07.986
66 Yasuxito / Kanexito İçico 01.08.986 - 16.07.1011
67 Okisada / İyasada Sanco 16.07.1011 - 10.03.1016
68 Atsuxira Qo-İçico 10.03.1016 - 15.05.1036
69 Atsunaqa / Atsuyoşi Qo-Suzaku 15.05.1036 - 05.02.1045
70 Çikaxito Qo-Reyzey 05.02.1045 - 22.05.1068
71 Takaxito Qo-Sanco 22.05.1068 - 18.01.1073
72 Sadaxito Şirakava 18.01.1073 - 03.01.1087
73 Taruxito Horikava 03.01.1087 - 09.08.1107
74 Munexito Toba 09.08.1107 - 20.02.1123
75 Akixito Sutoku 25.02.1123 - 05.01.1142
76 Narixito Konoe 05.01.1142 - 22.08.1155
77 Masaxito Qo-Şirakava 23.08.1155 - 05.09.1158
78 Morixito Nico 05.09.1158 - 03.08.1165
79 Yorixito Rokuco 03.08.1165 - 30.03.1168
80 Noruxito Takakura 30.03.1168 - 18.03.1180
81 Tokixito Antoku 18.05.1180 - 25.04.1185
Kamakura Dövrü ( 1185 - 1333)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
82 Takaxira Qo-Toba 08.09.1185 - 18.02.1198
83 Tamexito Tsuçimikado 18.02.1198 - 12.12.1210
84 Morihira / Moninari Cuntoku 12.12.1210 - 13.05.1221
85 Kanexira / Kanenari Çukyo 13.05.1221 - 29.07.1221
86 Yutaxito Qo-Horikava 29.07.1221 - 17.11.1232
87 Mutsixito / Xidexito Şico 17.11.1232 - 10.02.1242
88 Konixito Qo-Saqa 21.02.1242 - 16.02.1246
89 Hisaxito Qo-Fukakusa 16.02.1246 - 09.01.1260
90 Tsunexito Kameyama 09.01.1260 - 06.03.1274
91 Yoxito Qo-Uda 06.03.1274 - 27.11.1287
92 Xiroxito Fuşimi 27.11.1287 - 30.08.1298
93 Tanexito Qo-Fuşimi 30.08.1298 - 02.03.1301
94 Kunixari Qo-Nico 03.03.1301 - 10.09.1308
95 Tomixito Hanazono 28.12.1308 - 29.03.1318
96 Takaxari Qo-Daiqo 29.03.1318 - 18.09.1339
Şimal Sarayı (1333 - 1392)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
--- Kazuxito Koqon 1331 - 1333
--- Yutaxito Konyo 1336 - 1348
--- Okixito Suko 1348 - 1351
--- İmperatorsuz dövr 1351 - 1352
--- İyaxito Qo-Koqon 1352 - 1371
--- Oxito Qo-Enyu 1371 - 1382
--- Motoxito Qo-Komatsu 1382 - 1392
Muromaçi Dövrü (1333 - 1573)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
96 Takaxari Qo-Daiqo 29.03.1318 - 18.09.1339
97 Norinaqa / Noriyoşi Qo-Murakami 18.09.1339 - 29.03.1368
98 Yutanari Çokei 29.03.1368 - Oktyabr 1383
99 Hironari Qo-Kameyama Noyabr 1383 - 19.11.1392
100 Motoxito Qo-Komatsu 24.05.1392 - 05.10.1412
101 Mixito Şoko 05.10.1412 - 30.08.1428
102 Hikoxito Qo-Hanazono 07.09.1428 - 21.08.1464
103 Fusaxito Qo-Tsuçimikado 21.08.1464 - 21.10.1500
104 Katsuxito Qo-Kaşivabara 16.11.1500 -19.05.1526
105 Tomoxito Qo-Nara 09.06.1526 - 27.09.1557
106 Miçixito Oqimaçi 17.11.1557 - 17.12.1586
Azuçi-Momoyama Dövrü (1573 - 1603)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
106 Miçixito Oqimaçi 17.11.1557 - 17.12.1586
107 Kazuxito / Kataxito Qo-Yozei 17.12.1586 - 09.05.1611
Edo Dövrü (1603 - 1867)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
107 Kazuxito / Kataxito Qo-Yozey 17.12.1586 - 09.05.1611
108 Kotoxito Qo-Mizunoo 09.05.1611 - 22.12.1629
109 Okiko (Qadın imperator) Meişo 22.12.1629 - 14.11.1643
110 Tsuqixito Qo-Komyo 14.11.1643 - 30.10.1654
111 Naqaxito Qo-Say 05.01.1655 - 05.03.1663
112 Satoxito Reyqen 05.03.1663 - 02.05.1687
113 Asaxito Hiqaşiyama 06.05.1687 - 27.07.1709
114 Yasuxito Nakamikado 27.07.1709 - 13.04.1735
115 Teruxito Skuramaçi 13.04.1735 - 09.06.1747
116 Toxito Momozono 09.06.1747 - 31.08.1762
117 Toşiko (Qadın imperator) Qo-Sakuramaçi 31.08.1762 - 23.05.1771
118 Xidexito Qo-Momozono 23.05.1771 - 16.12.1779
119 Tomoxito Kokaku 16.12.1779 - 07.05.1817
120 Ayaxito Ninko 31.10.1817 - 21.02.1846
121 Osaxito Komei 10.03.1846 - 30.01.1867
Müasir Yaponiya (1867 - günümüz)
İmperatorun adı Ölümdən sonrakı adı Hakimiyyət illəri
122 Mutsixito Meyci 03.02.1867 - 30.07.1912
123 Yoşixito Taişo 30.07.1912 - 25.12.1926
124 Xiroxito Şova 25.12.1926 - 07.01.1989
125 Akixito Kinco 07.01.1989 - 30.04.2019
126 Naruxito Naruxito 01.05.2019 - h.h.

Yaşayan keçmiş imperatorlar[redaktə | əsas redaktə]

İmperatorun adı Hakimiyyət illəri Doğum tarixi
125.
Akihito 1989-2019 23.12.1933

Hirohito (1901-1989) 7 yanvar 1989-cu ildə 88 yaşında vəfat etdi və ölən son keçmiş imperator oldu.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]