Banqladeş universitetlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Dəkkə Universiteti

Banqladeş universitetləri üç tipə bölünürlər: dövlət (ictimai) universitetlər (dövlət tərəfindən maliyyələşirlər), özəl universitetər və beynəlxalq universitetlər ( beynəlxalq təşkilatlar tərəfindən maliyyələşirlər. Məsələn, İslam Əməkdaşlıq Təşkilatı).

1921-ci ildə yaradılmış Dəkkə Universiteti ölkənin ən birinci universitetidir. O Banqladeş prezidenti tərəfindən 1973-cü ildə yaradılmış Banqladeş universitet qrantları komissiyası ilə sıx bağlıdır. Universitetlərin əksəriyyəti çox profillidir. Onların fəaliyyətinə tədris, biznes-tədqiqatlar, mühəndistexnologiya tədqiqatları daxildir. Bunula yanaşı yeddi universitet islam, iki universitet aqrar sahəni tədris edir. Həmçinin tibbveterinar istiqamətli universitetlər də vardır.

Dövlət universitetləri[redaktə]

Banqladeşdə 30 dövlət universiteti vardır. Onlar dövlət tərəfindən maliyyələşir və özünü idarəeədən dövlət müəssisəsi statusuna malikdirlər. Paytaxt Dəkkə şəhərində 12 dövlət universiteti vardır. Kuştiyə şəhərindəki dövlət universiteti islam universitetidir. Əyalətlərdəki universitetlərdən biri veterinar, biri texnologiya, biri isə aqrar sahə üzrə mütəxəssis buraxır.

University Qısa adı Yarandığı il Yerləşdiyi yer İxtisaslaşması Veb-saytı
University of Dhaka[1] az.Dəkkə Universiteti DU 1921 Dəkkə əsas universitet [1]
Bangladesh University of Engineering and Technology[2] az. Banqladeş Mühəndislik və Texnologiya Universiteti BUET 1962 Dəkkə mühəndislik [2]
Bangladesh Agricultural University[3] az.Banqladeş Aqrar Universiteti BAU 1961 Dəkkə aqrar [3]
Jahangirnagar University[4] az.Jahangirnagar Universiteti JU 1970 Dəkkə çoxprofilli [4]
Bangabandhu Sheikh Mujib Medical University[5] az.Banqabandhu Şeyx Mucib Tibb Universiteti BSMMU 1998 Dəkkə tibb [5]
Mawlana Bhashani Science and Technology University[6] az. Mavlana Başhani Elm və Texnologiya Universiteti MBSTU 1999 Dəkkə Texnologiya [6]
Bangladesh University of Professionals[7] az. Banqladeş İxtisas Universiteti BUP 2008 Dəkkə əsas [7]
Dhaka University of Engineering & Technology[8] az. Dəkkə Mühəndislik və Texnologiya Universiteti DUET 2003 Dəkkə mühəndislik [8]
Jagannath University[9] az. Jaqannat Universiteti JNU 2005 Dəkkə çoxprofilli [9]
Jatiya Kabi Kazi Nazrul Islam University[10] az. Jastiya Kabi Nazrul İslam Universiteti KNU 2005 Dəkkə çoxprofilli [10]
Sher-e-Bangla Agricultural University[11] az.Şere-Banqla Aqrar Universiteti SAU 2001 Dəkkə aqrar [11]
Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Agricultural University[12] az. Banqabandhu Şeyx Mucibur Rəhman Aqrar Universiteti BSMRAU 1998 Dəkkə aqrar [12]
Bangladesh University of Textiles az. Banqladeş Toxuculuq Universiteti BUTex 1978 Dəkkə toxuculuq [13]
Rajshahi University[13] az. Rajşahi Universiteti RU 1953 Rajşahi çoxprofilli [14]
Rajshahi University of Engineering & Technology[14] az. Rajşahi Mühəndislik və Texnologiya Universiteti RUET 1964 Rajşahi mühəndislik [15]
Pabna University of Science and Technology[15] az. Pabna Elm və texnologiya Universiteti PUST 2008 Rajşahi texnologiya [16]
Hajee Mohammad Danesh Science & Technology University[16] az.Hacı Mohammad Daneş Elm və Texnologiya Universiteti HSTU 2002 Ranqpur texnologiya [17]
Begum Rokeya University[17] az. Requm Rokeya Universiteti 2008 Ranqpur çoxprofilli [18]
Khulna University of Engineering & Technology[18] az. Xulna Mühəndislik və texnologiya Universiteti KUET 1969 Xulna mühəndislik [19]
Khulna University[19] az. Xulna Universiteti KU 1991 Xulna çoxprofilli [20]
Islamic University[20] az. İslam Universiteti IU 1980 Kuştia Islam [21]
Jessore Science & Technology University az. Jessore Elm və Texnologiya Universiteti JSTU 2008 Jessore texnologiya [22]
University of Chittagong[21] az. Çittaqonq Universiteti CU 1966 Çittaqonq çoxprofilli [23]
Chittagong University of Engineering & Technology[22] az. Çittaqonq Mühəndislik və Texnologiya Universiteti CUET 1968 Chittaqonq mühəndislik [24]
Chittagong Veterinary and Animal Sciences University[23] az.Cittaqonq Veterinar və Veterenat Elmlər Universiteti CVASU 2006 Cittaqonq veterinar elmlər [25]
Comilla University[24] az.Comilla Universiteti UC 2006 Comilla əsas [26]
Noakhali Science and Technology University[25]az.Noaxali Elm və Texnologiya Universiteti NSTU 2005 Noaxali Ttexnologiya [27]
Patuakhali Science and Technology University[26]az.Patuaxali Elm və Texnologiya universiteti PSTU 2001 Patuaxali texnologiya [28]
Shahjalal University of Science and Technology[27]az.Şahcalal Elm və texnologiya Universiteti SUST 1987 Sülhet texnologiya [29]
Sylhet Agricultural University[28]az.Sülhet Aqrar Universiteti SAU 2006 Sülhet aqrar [30]

Xüsusi universititetlər[redaktə]

Aşağıdakı iki universitet bütün ölkə üzrə kolleclər vasitəsi ilə fəaliyyət göstərirlər. Əsas baza Qazipur şəhərində yerləşir.

University Qısa adı Yarandığı il Yerləşdiyi yer İxtisaslaşması Veb-saytı
Bangladesh National University[29]az.Banqladeş Milli Universiteti NU 1992 Qazipur əsas [31]
Bangladesh Open University[30]az.Banqladeş Açıq Universiteti BOU 1992 Qazipur əsas [32]

Beynəlxalq universitetlər[redaktə]

Banqladeşdə iki beynəlxalq universitet vardır. Onların biri Dəkkə yaxınlığındakı Qazipur şəhərində yerləşir və İslam Əməkdaşlıq Təşkilatı tərəfindən maliyyələşir və idarə olunur. Digəri isə Çittaqonq şəhərində yerləşərək ABŞ-ın Asiya Qadınları Ali Dəstək Fondu (AUSWF) tərəfindən maliyyələşərək idarə edilir.[31]

University Qısa adı Yarandığı il Yerləşdiyi yer İxtisaslaşması Veb-saytı
Asian University for Women[32]az.Asiya Qadın Universiteti AUW 2008 Cittaqonq qadın tələbələr üçün [33]
Islamic University of Technology[33]az.Islam Texnologiya Universiteti IUT 1981 Qazipur mühəndislik və texnologiya [34]

Həmçinin bax[redaktə]

Mənbə[redaktə]

İstinadlar[redaktə]

  1. "University of Dhaka". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/U_0030.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  2. "Bangladesh University of Engineering and Technology". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/B_0255.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  3. "Bangladesh Agricultural University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/B_0148.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  4. "Jahangirnagar University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/J_0023.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  5. "Bangabandhu Sheikh Mujib Medical University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/B_0120.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  6. "Mawlana Bhashani Science and Technology University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-04-06 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080406220401/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=MVSTU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  7. Staff Correspondent, University of Professionals inaugurated, The Daily Star, 2008-10-18
  8. "Dhaka University of Engineering and Technology". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-06-07 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080607013328/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=DUET. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  9. "Jagannath University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-04-06 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080406220144/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=Ja.U. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  10. "Jatiya Kabi Kazi Nazrul Islam University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-04-06 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080406220132/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=JKKNIU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  11. "Sher-e-Bangla Agricultural University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/S_0322.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  12. "Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Agricultural University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/B_0122.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  13. "Rajshahi University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/U_0032.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  14. "Rajshahi University of Engineering and Technology". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-04-06 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080406220421/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=RUET. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  15. "Pabna University of Science and Technology launched". The Daily Star. http://www.thedailystar.net/campus/2009/04/02/feature_pabna.htm. İstifadə tarixi: 2009-05-14. 
  16. "Hajee Mohammad Danesh Science and Technology University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-06-07 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080607013333/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=HSTU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  17. "Begum Rokeya University begins academic activities". The Financial express. http://www.thefinancialexpress-bd.com/2009/04/05/63082.html. İstifadə tarixi: 2009-10-07. 
  18. "Khulna University of Engineering and Technology". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-04-06 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080406220154/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=KUET. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  19. "Khulna University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-04-06 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080406220149/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=KU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  20. "Islamic University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/I_0115.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  21. "Chittagong University". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/U_0029.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  22. "Chittagong University of Engineering and Technology". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-06-07 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080607013313/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=CUET. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  23. "Chittagong Veterinary and Animal Sciences University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-06-07 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080607013318/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=CVASU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  24. , http://www.thedailystar.net/2006/02/08/d60208060765.htm. 
  25. "Noakhali Science and Technology University". Varsityadmission.com. 2007-10-25 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20071025093612/http://www.varsityadmission.com/University_Info/?University_ID=199. İstifadə tarixi: 2008-03-28. 
  26. "Patuakhali Science and Technology University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-02-10 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080210035758/http://ugc.gov.bd/details.php?code=PSTU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  27. "Shahjalal University of Science and Technology". Banglapedia. http://banglapedia.search.com.bd/HT/S_0272.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-26. 
  28. "Sylhet Agricultural University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-04-06 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080406220433/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=SAU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  29. "Educational Structure of Bangladesh". Bangladesh Bureau of Educational Information and Statistics. http://www.banbeis.gov.bd/es_bd.htm. İstifadə tarixi: 2008-03-28. 
  30. "Bangladesh Open University". University Grants Commission of Bangladesh. 2008-06-07 tarixində ilkin mənbəyindən arxivləşdirildi. http://web.archive.org/web/20080607013248/http://www.ugc.gov.bd/public_universities/details.php?code=BOU. İstifadə tarixi: 2008-03-27. 
  31. "Asian University for Women Support Foundation". Idealist.com. http://www.idealist.org/en/org/139697-250. İstifadə tarixi: 2008-03-29. 
  32. , http://www.chowk.com/articles/8983. 
  33. "Islamic University of Technology (IUT)". Organisation of the Islamic Conference. http://www.oicun.org/articles/26/1/Islamic-University-of-Technology-IUT/1.html. İstifadə tarixi: 2008-03-28.