Meksikada YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Meksikada YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısında 31 ad var (2010-cu ilə), bütün ismarıclardan (936-dənə 2011-cı ilə) 3,3 % edir.

Siyahıya daxildir:

  • 27 mədəni obyektlər (13 Kolumbdən evvəl və 14 Kolumbdan sonra dövrdən)
  • 4 təbii obyektlər

Onlardan 11 şah əsər insan dahiyanəsi kimi tanınır (meyar i) və 2 — müstəsna gözəllik və estetik əhəmiyyəti təbii fenomen (meyar vii).

Siyahı[redaktə]

# Şəkil Ad Yerləşmə Yaranma ili Siyahıya girən ili Meyarlar
1 Plaza de la Constitucion Ciudad de Mexico City.jpg Mexiko şəhərinin tarixi mərkəzi və şəhərətrafı Soçimilko
isp. Ciudad de México, Xochimilco
Mexiko federal rayonu 1325,
X əsr
1987 412 II, III, IV, V
2 Ruins in Monte Alban by TW.jpg Oaxaka şəhərinin tarixi mərkəzi və Monte-Alban qalıqları
isp. Oaxaca, Monte Albán
Oaxaka ştatı 1532,
E.ə 500 barədə
1987 415 I, II, III, IV
3 Catedral de puebla.jpg Puebla şəhərinin tarixi mərkəzi
isp. Heroica Puebla de Zaragoza
Puebla ştatı 1531 1987 416 II, IV
4 Palenque 8.jpg Qədim şəhər və milli park Palenke
isp. Palenque
Çyapas ştatı E.ə. IIIE.ə. VIII 1987 411 I, II, III, IV
5 View from Pyramide de la luna.jpg Qədim şəhər Teotiuakan
isp. Teotihuacan
Mexiko ştatı E.ə. IE.ə. VII 1987 414 I, II, III, IV, VI
6 Sian Ka'an biosphere reserve.jpg Biosfer qoruğu Sian-Kaan
isp. Reserva de la Biosfera Sian Ka'an
Kintana-Roo ştatı 1987 410 VII, X
7 Guanajuato 09.jpg Tarixi şəhər Quanaxuato və bitişik mədənlər
isp. Guanajuato
Quanaxuato ştatı XVI əsr 1988 482 I, II, IV, VI
8 El Castillo.jpg Qədim şəhər Çiçen-İtsa
isp. Chichén Itzá
Yukatan ştatı E.ə. 525 barədə 1988 483 I, II, III
9 CatedralDeMorelia.jpg Moreliya şəhərinin tarixi mərkəzi
isp. Morelia
Miçoakan ştatı 1541 1991 585 II, IV, VI
10 Tajin pan4.JPG Qədim şəhər El-Taxin
isp. El Tajín
Verakrus ştatı I əsr 1992 631 III, IV
11 Catedral de zacatecas.JPG Sakatekas şəhərinin tarixi mərkəzi
isp. Zacatecas
Sakatekas ştatı 1546 1993 676 II, IV
12 Flag of Mexico.svg Syera-de-San-Fransisko dağlarında çəkilmiş təsvirlər
isp. Pinturas rupestres de la Sierra de San Francisco
Qərbi Aşaqa Kalifornya ştatı E.ə. 100 — E.ə. 1300 barədə 1993 714 I, III
13 Pelícano en Mulegé.jpg El-Viskaino balina qoruğu
isp. El Vizcaíno
Qərbi Aşaqa Kalifornya ştatı 1988 1993 554 X
14 Porteria y Capilla Posa, convento franciscano Huejotzingo (C Garza).jpg Popokatepetl yanardağın aşaqsında monastırlar
isp. Monasterios en las faldas del Popocatépetl
en:Monasteries on the slopes of Popocatépetl
MorelosPuebla ştatlarl XVI əsr 1994 702 II, IV
15 Museo de arte de qro..jpg Keretaro şəhərinin tarixi abidələr
isp. Santiago de Querétaro
Keretaro ştatı XVIIXVII əsrlər 1996 792 II, IV
16 Uxmal01-panorama.jpg Qədim şəhər Uşmal
isp. Uxmal
Yukatan ştatı VII əsr barədə 1996 791 I, II, III
17 Back hospicio cabañas.JPG Kabanyas xəstəxanasının binası Qvadalaxara şəhərində.
kat. Hospicio Cabañas
Halisko ştatı 17911939 1997 815 I, II, III, IV
18 Paquime0002.jpg Pakime xarabalıqları Nuevo-Kasas-Qrande şəhərinin yanında
isp. Paquimé
Çiuaua ştatı XIV əsr 1998 560 III, IV
19 30178h.jpg Tarixi abidələrin zonası Tlakotalpan şəhərində
isp. Tlacotalpan
Verakrus ştatı XVI əsrin ortası 1998 862 II, IV
20 Xochicalcotempleofinscriptions.jpg Şoçikalko xarabalıqları
isp. Xochicalco
Morelos ştatı VIIIX əsrlər 1999 939 III, IV
21 San Francisco Portales.JPG Qədim gücləndirilmis şəhər San-Fransisko-de-Kampeçe
isp. San Francisco de Campeche
Kampeçe ştatı 1540 1999 895 II, IV
22 Calakmul - Structure I.jpg Qədim şəhər Kalakmul
isp. Calakmul
Kampeçe ştatı IIIVIII əsrlər 2002 1061 I, II, III, IV
23 Sierra gorda.jpg Syera-Qordada fransiskan missiyaları
isp. Misiones franciscanas de la Sierra Gorda
en:Franciscan Missions in the Sierra Gorda
Keretaro ştatı 17501760 2003 1079 II, III
24 Barragan 001.JPG Luis Barraqandanın evi və studiyası
isp. Casa Luis Barragán
en:Luis Barragán House and Studio
Mexiko 1947 2004 1136 I, II
25 Giant pacific manta.jpg Kaliforniya körfəzinin adaları və qorunan əraziləri
isp. Golfo de California
Aşaqa Kaliforniya, Qərbi Aşaqa Kalifornya, Sonora, SinaloaNayarit ştaları 2004 1182 VII, IX, X
26 Agave fields hill.jpg Tekilada tarixi aqava becərmə saytları
isp. Tequila
Halisko ştatı XVII əsrdən 2006 1209 II, IV, V, VI
27 CU-Mexico-rectoria-1.jpg Mexikoda Milli Muxtar Universitetin kampüsü
isp. Ciudad Universitaria de la Universidad Nacional Autónoma de México
en:Ciudad Universitaria
Mexiko 19491952 2007 1250 I, II, IV
28 Monarchs overwintering Angangueo site in Mexico.jpg Hökmdarı kəpənəkin biosfer qoruğu
isp. Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca
en:Mariposa Monarca Biosphere Reserve
Miçoakan ştatı 2008 1290 VII
29 P San Miguel de Allende.jpg Qədim şəhər Sa-Miqel-de-Alyende və iyezuit ziyarətgahi Xesus-de-Nazareno
isp. San Miguel de Allende, Santuario de Jesús Nazareno de Atotonilco
es:Santuario de Jesús Nazareno de Atotonilco
Quanahuato ştatı XVIXVIII əsrlər 2008 1274 II, IV
30 CaminoRealAdentro.gif Kamino Real-de-Tyerra Adentro
isp. Camino Real de Tierra Adentro
XVIXIX əsrlər 2010 1351 II, IV
31 YagulPanorama.jpg Yaqul və Mitla petroqliflər mağaraları Oaxaka ştatı 2010 1352 iii

Xarici keçidlər[redaktə]