Şimali Kipr Türk Respublikası ilçələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Qirnədən görünüşü

Şimali Kipr Türk Respublikası ilçələrinin siyahısı — ancaq bəzi ölkələr tərəfindən tanınan Şimali Kipr Türk Respublikasının idarə edilməsi üçün ayrılan 5 idarə bölgəsinə verilən ümumi ad. İlçələr Şimali Kiprin ən böyük inzibati vahididir. Bu ilçələr isə cəmi 12 bucağa bölünmüşdürlər.

Hər ilçə kaymakam tərəfindən idarə olunur. Kaymakam mərkəzi idarə ilə əlaqə yaradır və ilçədəki fəalliyyətlər haqqında məlumat verir. Kaymakamlıqlar Daxili İşlər və Yerli İdarələr Nazirliyinə bağlıdır. Kaymakamlar səsvermə ilə deyil, vəzifəyə gətirilmə ilə vəzifəyə təyin olunur. Kaymakamla yanaşı kaymakam köməkçisi də olur. Bununla yanaşı idarə sistemini əmələ gətirən digər quruluşlar İlçə Koordinasiya Qurumu və İlçə Təhlükəsizlik Qurumudur.

İlçələr millət vəkili seçkilərində seçki bölgəsi statusundadırlar və millət vəkili ilçəyə görə seçilir.

Gözəlyurd və İskələ 1998-ci ildə yaradılmışdır. Bundan əvvəl Gözəlyurd ilçəsi Lefkoşa, İskələ ilçəsi isə Qazimağusa ilçəsinə bağlı idi. Bu dövrdə Mehmetçik və Lefkedən ilçə tələbi gəlsə də tələb rədd edilmişdir.

Xəritə[redaktə | əsas redaktə]

Şimali Kipr Türk Respublikasının ilçələri bu xəritədə göstərilmişdir.

TRNC blank with districts.png

Lefkoşa
Gözəlyurd
Qazimağusa
İskələ
Qirnə

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

İlçə Sahə
(km²)
Əhali
(2011) (de fakto)
Əhali sıxlığı
(nüfus/km²)
Bucaqlar Kaymakam Şəkil ŞKTR-də yeri Qeyd
Qazimağusa 997 69.838 70,05 Akdoğan
Qazimağusa (Mərkəz)
Keçidqala
Beran Bertuğ Famagusta 01-2017 img16 view of the walled city.jpg TRNC Famagusta district.png [1][2]
Qirnə 690 73.577 106,63 Qirnə (Mərkəz)
Şamlıbel
Gürkan Kara Kyrenia from St hilarion edit2.jpg TRNC Kyrenia district.png [1][3]
Gözəlyurd 381 31.254 81,98 Gözəlyurd (Mərkəz)
Lefke
Menteş Gündüz Guzelyurt church 01.jpg TRNC Güzelyurt district.png [1][4]
İskələ 774 23.356 30,18 Mehmetcik
İskələ (Mərkəz)
Yeni Ərənköy
Bünyamin Mərhəmətsiz Kantaria castle.jpg TRNC Iskele district.png [1][5]
Lefkoşa 513 98.739 192,47 Dəyirmanlıq
Lefkoşa (Mərkəz)
Kemal Deniz Dana Nicosia 01-2017 img31 View from City Royal Hotel.jpg TRNC Nicosia district.png [1][6]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1 2 3 4 5 "Tablo – 1 : Yerleşim Yerine (ilçe, bucak) ve Cinsiyete Göre De-facto ve De-jure Nüfus. TOPLAM". KKTC Devlet Planlama Örgütü. İstifadə tarixi: 1 fevral 2012.
  2. "Gazimağusa İlçə Təhlükəsiz Qurumu toplandı". Kıbrıs Poçtu. 30 dekabr 2011. İstifadə tarixi: 1 fevral 2012.
  3. "Girne karanlıkta kaldı". Kipr qəzeti. 26 dekabr 2011. İstifadə tarixi: 1 fevral 2012.
  4. "Göletlerdeki doluluk oranı". BRTQ. 25 fevral 2012. (#parameter_ignored_suggest)
  5. "Geri sayım başladı". Kıpr qəzeti. 29 yanvar 2012. İstifadə tarixi: 1 fevral 2012.
  6. "Lefkoşa Kaymakamlığı'na Kemal Deniz Dana atandı". Kıbrıs Poçtu. 23 mart 2012. İstifadə tarixi: 25 mart 2012.