Danimarkalı qız filminin qazandığı mükafatların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Danimarkalı qız filminin aldığı mükafatların siyahısı
Eddie Redmayne (15033887819).jpg
Eddi Redmeyn filmdəki roluna görə müxtəlif mükafatlara layiq görülmüşdür.
Qələbə və nominasiyaların ümumi sayı[Note 1]
Ümumi 25 59
İstinadlar

"Danimarkalı qız" (ing. The Danish Girl) - rejissor Tom Huperin 2015-ci ildə, Devid Eberşofun Lili ElbeGerda Vegenerin həyatı əsasında yazdığı eyni adlı roman əsasında çəkdiyi bioqrafik dram filmidir.[1] Filmdə Eddi Redmeyn tarixdə ilk dəfə cinsiyyət dəyişmə əməliyyatı keçirmiş Lili Elbe obrazını, Alisiya Vikander onun həyat yoldaşı Gerda Vegener, Mattias Şonarts Hans Aksgil və Ben Vişou Henrik obrazlarını canlandırmışlar.

72-ci Venesiya Beynəlxalq Film Festivalında əsas müsabiqə çərçivəsində təqdim edilən[2][3] film daha sonra 2015 Toronto Beynəlxalq Film Festivalında Xüsusi Təqdimat bölməsində göstərilmişdir.[4] 27 noyabr 2015-ci ildə “Focus Features” tərəfindən ABŞ-da məhdud yayıma çıxarılan[5] film, 1 yanvar 2016-cı ildə “Universal Pictures International” tərəfindən Birləşmiş Krallıqda çıxarılmışdır.[6]

“Danimarkalı qız” filmi tənqidçilərdən əsasən müsbət rəylər almışdır. “Rotten Tomatoes” aqqreqatorunda 177 rəy əsasında 71% müsbət rəy alan film 6.6/10 balla qiymətləndirilmişdir. Saytın ortaq rəyində deyilir: “Danimarkalı qız Eddi Redmeynin istedadının başqa bir tərəfinin açılmasına xidmət edir, gözəl çəkilmiş bioqrafik drama insanı provokativ mövzular ətrafında düşünməyə məcbur edir.”[7]Metacritic” aqqreqatorunda 40 tənqidçinin rəyi əsasında filmə 100 baldan 66 bal verilmiş, “əsasən müsbət rəylər” alması qeyd edilmişdir.[8]

Film tarixi şəxsiyyətin həyatının feminizatik erotika şəklində təsvir edilməsinə[9][10], bədii kitaba əsaslanaraq Ayner və Gerdanın həyatının bəzi hissələrinin düzgün təsvir edilməməsinə görə tənqid edilmişdir.[11][12][13]

Mükafatlar[redaktə | əsas redaktə]

Mükafatlar
Mükafat Kateqoriya Qalib(lər) və nominant(lar) Nəticə
5-ci Avstraliya Kino və Televiziya Sənətləri Akademiyası Beynəlxalq Mükafatı Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
88-ci Oskar mükafatı Ən yaxşı kişi rolu Eddi Redmeyn Nominasiya
Ən yaxşı ikinci dərəcəli qadın rolu Alisiya Vikander Qalib
Ən yaxşı quruluşçu-rəssam iv Stüart və Maykl Stendiş Nominasiya
Ən yaxşı kostyum dizaynı Pako Delqado Nominasiya
Afro-Amerikan Film Tənqidçiləri Assosasiyası Top On Film Danimarkalı qız Qalib
Qadın Film Jurnalistləri Alyansı Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
Ən yaxşı performans nailiyyəti Alisiya Vikander Qalib
Sevmək istədiyin, lakin bacarmadığın film Danimarkalı qız Qalib
Bədii rəhbərlər Gildiyasının mükafatı Period filmi İv Stüart Nominasiya
69-cu BAFTA mükafatı Ən yaxşı Britaniya filmi Danimarkalı qız Nominasiya
Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
Ən yaxşı kostyum dizaynı Pako Delqado Nominasiya
Ən yaxşı makiyaj və saç düzümü Cen Sevell Nominasiya
Britaniya Müstəqil Film Mükafatı İkinci dərəcəli rolda ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Kapri-Hollivud Beynəlxalq Film Festivalı İlin kəşfi Mattias Şonarts Qalib
Amerika Kastinq Cəmiyyəti Studiya və ya müstəqil – Dram Nina Qold Nominasiya
Mərkəzi Ohayo Film Tənqidçiləri Asssosasiyası Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander II yer
İlin aktyoru (nümunəvi bədən işinə görə) Qalib
Nailiyyətli Film Aktyoru Qalib
Çikaqo Film Tənqidçiləri Assosasiyası Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
21-ci Tənqidçilərin Seçimi Mükafatı Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Qalib
Ən yaxşı quruluşçu-rəssam işi İv Stüart, Maykl Stendiş Nominasiya
Ən yaxşı kostyum dizaynı Pako Delqado Nominasiya
Ən yaxşı saç düzümü və makiyaj Karmel Cekson Nominasiya
Dallas Fort-Uort Film Tənqidçiləri Assosasiyası Top On Film Danimarkalı qız Qalib
Ən yaxşı film Danimarkalı qız Nominasiya
Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn III yer
İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander IV yer
Denver Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Detroit Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Qalib
Nailiyyət Qalib
Film Sənətləri Kino Mükafatı Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Florida Film Tənqidçiləri Dairəsi Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
FFTD Sıçrayış mükafatı Alisiya Vikander Nominasiya
73-cü Qızıl Qlobus mükafatı Bədii filmdə Ən yaxşı aktyor - Dram Eddi Redmeyn Nominasiya
Bədii filmdə Ən yaxşı aktrisa - Dram Alisiya Vikander Nominasiya
Ən yaxşı orijinal film musiqisi Aleksandr Desplat Nominasiya
Hollivud Film Mükafatı Hollivud Rejissor Mükafatı Tom Huper Qalib
Hollivud Aktrisa Nailiyyəti Mükafatı Alisiya Vikander Qalib
Hollivud Film Bəstəkarı Mükafatı Aleksandr Desplat Qalib
Hollivud Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
İndiana Film Jurnalistləri Assosasiyası Ən yaxşı rejissor Tom Huper Nominasiya
ikinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
Kanzas Şəhər Film Tənqidçiləri Dairəsi Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
Las-Veqas Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Nyu-York Onlayn Film Tənqidçiləri Nailiyyətli Performans Alisiya Vikander Qalib
Onlayn Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Palm-Sprinq Beynəlxalq Film Festivalı Parlayan Ulduz Mükafatı Alisiya Vikander Qalib
Feniks Tənqidçilər Dairəsi İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Feniks Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti Ən yaxşı film Danimarkalı qız Nominasiya
Ən yaxşı aktyor Eddi redmeyn Nominasiya
İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Qalib
Ən yaxşı quruluşçu-rəssam işi İv Stüart Nominasiya
Ən yaxşı kostyum dizaynı Pako Delqado Nominasiya
San-Diyeqo Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya vikander Nominasiya
Nailiyyətli aktyor II yer
Ən yaxşı bədən işi Qalib
San-Fransisko Film Tənqidçiləri Dairəsi İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
20-ci Peyk mükafatı Ən yaxşı rejissor Tom Huper Nominasiya
Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
ikinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Qalib
Ən yaxşı orijinal film musiqisi Aleksandr Desplat Nominasiya
Ən yaxşı adaptasiya olunmuş ssenari Lüsinda Kokson Nominasiya
Ən yaxşı bədii rəhbər və quruluşçu-rejissor işi İv Stüart Nominasiya
Ən yaxşı kostyum dizaynı Pako Delqado Nominasiya
22-ci Ekran Aktyorları Gildiyasının mükafatı Əsas rol aktyorunun əlamətdar performansı Eddi Redmeyn Nominasiya
İkinci dərəcəli rol aktrisasının əlamətdar performansı Alisiya Vikander Qalib
Sent-Luis Film Tənqidçiləri Cəmiyyəti Ən yaxşı aktyor Eddi redmeyn Nominasiya
Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Ən yaxşı quruluşçu-rejissor İv Stüart II yer
Vankuver Film Tənqidçiləri Dairəsi Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Nominasiya
İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
72-ci Venesiya Beynəlxalq Film Festivalı Mavi Şir Tom Huper Qalib
Qızıl Şir Nominasiya
Yaşıl Damla Mükafatı Nominasiya
Vaşinqton D.C. Area Film Tənqidçiləri Assosasiyası Ən yaxşı aktrisa Eddi Redmeyn Nominasiya
İkinci dərəcəli rolda Ən yaxşı aktrisa Alisiya Vikander Nominasiya
Qadın Film Tənqidçiləri Dairəsi Ən yaxşı aktyor Eddi Redmeyn Qalib
Görünməz qadın mükafatı Alisiya Vikander Qalib

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Bəzi mükafatlar bir qalibə verilməmişdir. Onları bir neçə mükfatçı almış və hamısı qalib hesab olunmuşlar. Bu hal spesifik olduğundan və nominant mükafatı itirmədiyindən, bu halda da nominant qalib kimi göstərilib.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "BOOKS OF THE TIMES; Radical Change and Enduring Love". The New York Times. February 14, 2000. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  2. "Venice Film Festival: Lido Lineup Builds Awards Season Buzz – Full List". Deadline. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  3. "Venice Fest Reveals Robust Lineup Featuring Hollywood Stars and International Auteurs". Variety. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  4. "Toronto to open with 'Demolition'; world premieres for 'Trumbo', 'The Program'". ScreenDaily. 28 July 2015. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  5. Hatchett, Keisha (2015-03-04). "'The Danish Girl' starring Eddie Redmayne gets awards season release date". EW.com. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  6. "Lana Wachowski helped Eddie Redmayne prepare for The Danish Girl". GayTimes.co.uk. November 24, 2015. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  7. "The Danish Girl (2015)". Rotten Tomatoes. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  8. "The Danish Girl". Metacritic. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  9. ""The Danish Girl" Stretches Frilly Forced-Femme Fantasy Over Actual Trans History". HARLOT Magazine. 2015-11-23. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  10. "Regressive, Reductive and Harmful: A Trans Woman's Take On Tom Hooper's Embarrassing 'Danish Girl'". Indiewire. December 3, 2015. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  11. "The tragic true story behind The Danish Girl". The Telegraph. December 8, 2015. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  12. "Biopic Formula Undermines The Danish Girl's True Story". westword.com. December 15, 2015. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.
  13. "The Danish Girl (2015): a dissapointing and conservative portrayal of transsexuality". nickysfilmdiary.com. January 15, 2016. İstifadə tarixi: 5 fevral 2016.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

Danimarkalı qız filminin mükafatları Internet Movie Database-də.