Fobiyaların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Fobiyaların siyahısı (q.yun. φόβος — "qorxu"). Peşəkar psixiatrik terminlər bu siyahının yalnız bir hissəsini təşkil edir. Bu "fobiyaların" hamısı psixi pozğunluq deyil.Amerika Psixiatriya Assosiasiyasına (APA) görə, fobiyalar narahatlıq pozğunluqlarının növləridir. Fobiya heyvan, obyekt, şəxs, fəaliyyət, mühit və ya vəziyyətdən həddən artıq, irrasional və idarəolunmaz bir qorxudur. Əslində fobiya stimulu çox az təhlükə yaradır və ya heç bir təhlükə yaratmır. Fobisi olan insanların əksəriyyəti reaksiyalarının nisbətsiz olduğunu bilirlər, ancaq fəth etmək və ya idarə etməkdə aciz hiss edirlər.



A B C Ç D E Ə F G H X  İ   J  K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

A[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Akluofobiya qaranlıq
Antropofobiya insanlar
Agirofobiya küçə
Aqorafobiya açıq yerdən və ya kütlə
Ailurofobiya pişik
Akrofobiya hündür yer
Alqofobiya ağrı
Amaksofobiya maşın və ya nəqliyyat
Amatofobiya toz
Amnezifobiya hafizənin itirilməsi
Amofobiya iti cisimlər
Anemofobiya fırtına
Antidaefobiya bir ördək tərəfindən izlənilmə
Antlofobiya sel
Antofobiya gül
Antropofobiya insan, kütlə
Apifobiya arılar
Araknofobiya hörümçək
Astenofobiya gücsüzlük
Astrafobiya şimşək
Atelofobiya mükəmməl olmamaq və ya ola bilməmək
Aviofobiya uçuş
Akvafobiya su (hidrofobluq elmi xüsusiyyətdir)

B[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Batofobiya dərinlik
Bibliofobiya kitablar
Ballistofobiya silah və ya mərmi
Batrakofobiya qurbağa və ya salamandr
Belonefobiya iynə
Bromidrosifobiya vücud qoxusu
Brontofobiya göy gurultusu

D[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Dentofobiya diş həkimi
Dekatriaparaskevifobiya ayın 13-nün Cümə gününə təsadüf etməsi
Dekstrofobiya sağ tərəfdə qərar tutan hər şey
Deypnofobiya nahar zamanı danışmaq
Desidofobiya qərar vermə qorxusu

E[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Elektrofobiya elektrik
Emetofobiya qusmaq
Entomofobiya böcəklər və ya tarakanlar
Endofobiya paltarlar
Epistaksiyofobiya burun qanaması

F[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Farmakofobiya dərman
Fozmofobiya ruh
Febrifobiya qızdırma
Filemafobiya öpmək
Filofobiya sevmək
Fotofobiya İşıq
Fronemofobiya Düşünmək

G[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Gametofobiya evlilik
Gefirofobiya körpüdən keçmək
Gerontofobiya yaşlı insanlar

H[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Haptofobiya toxunmaq
Harpaksofobiya oğruluq və ya hər hansı bir cinayətin qurbanı olmaq
Helyofobiya günəş
Hematofobiya qan
Higrofobiya nəm və ya yağış
Hipnofobiya yatmaq
Hipofobiya atlar
Homiklofobiya sis və ya qatı duman
Hipegiyafobiya məsuliyyət
Herpetofobiya sürünənlər

İ[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
İslamofobiya müsəlman
İxtiofobiya balıq qorxusu

K[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Klaustrofobiya qapalı yer

L[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Limnofobiya göl
Litikafobiya məhkəmə
Logofobiya bəzi cümlə və sözlər
Lokofobiya ağ (rəng)

M[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Monofobiya təklik
Maniyafobiya ruhi xəstə
Mastigofobiya cəzalandırılmaq
Mekanofobiya mexaniki maşınlar
Melanofobiya qara (rəng)
Mikrobiyofobiya mikrob
Mizofobiya çirkli əşya və ya mühit
Musofobiya siçan

N[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Nekrofobiya meyit
Nelofobiya pəncərə
Niktofobiya qaranlıq
Nozokomefobiya xəstəxana

O[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Obesofobiya kökəlmək
Ofidiyofobiya ilan
Okofobiya avtobus
Orofobiya sürüşkən zəmi
Osmofobiya müxtəlif iylər
Otofobiya tək qalmaq
Omatofobiya insanların gözü

P[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Pantofobiya ətrafda olan hər şey
Papirofobiya kağız
Patofobiya xəstələnmək
Pedofobiya uşaq
Penyafobiya müflis olmaq
Pirofobiya tonqal
Pogonofobiya saqqal
Porfirofobiya bənövşəyi rəng qorxusu
Plakofobiya qəbir (məzar) daşı qorxusu
Potamofobiya Axar su qorxusu
Potofobiya Xəstələnmək qorxusu
Pteronofobiya quş tükü
Pupafobiya kuklalar

Q[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Qolossofobiya ictimai yerdə danışmaq

R[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Radiofobiya radiasiya
Ronidofobiya qurbağa

S[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Samonofobiya Ətrafda heckimin olmaması
Siderofobiya ulduzlar
Sinofobiya çinlilər
Skiofobiya kölgə
Sosiofobiya cəmiyyət
Soteriofobiya aslı olmaqdan

T[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Tafefobiya diri - diri dəfn olunmaq
Takofobiya yüksək sürət
Talassofobiya dəniz və okeanlar
Tanatofobiya ölüm
Teknofobiya texnologiya
Termofobiya isti
Testofobiya testlər və imtahanlar
Tokofobiya hamilə qalmaq
Tomofobiya cərahiyyə əməliyyatı
Toksifobiya zəhərli maddələr
Travmatofobiya yaralanmaq
Trikinofobiya qida zəhərlənməsi
Triskaidekafobiya 13 rəqəmi
Tripanofobiya peyvənd və ya iynə
Trikopatofobiya saç tökülməsi
Texnofobiya texnoloji cihazlar

U[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Urofobiya sidik

V[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Venereofobiya zöhrəvi xəstəliklər
Venüstrafobiya gözəl qadınlar
Vermifobiya soğulcanlar
Verbofobiya sözlər

X[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Xenofobiya yad insanlar

Z[redaktə | mənbəni redaktə et]

Fobiya Qorxu subyekti
Zelofobiya qısqanclıq
Zoofobiya heyvanlar

Ədəbiyyat[redaktə | mənbəni redaktə et]

  • Chris Aldrich. The Aldrich Dictionary of Phobias and Other Word Families. Trafford Publishing. 2002. 224–236. ISBN 1-55369-886-X.
  • Dr. Stephen Juan. Who's Afraid of Butterflies?: Our Fears and Phobias Named and Explained. HarperCollins Publishers Australia. 2011. ISBN 9780732290511.
  • "Фобии человека и животных". Физиология животных. Nature world. 2008-03-17. İstifadə tarixi: 2015-10-23.
  • Стивен Джуан. "Странности наших фобий". Google Books. 2012. İstifadə tarixi: 2015-10-23.
  • "Справочник психопата". Коммерсантъ. 2001-07-03.